Статьи

Життя в Південній Африці


Еміграція україномовних громадян в ПАР з кожним роком неухильно зростає. Пояснюється багатьма факторами, зокрема - історичними. Тут здавна добре ставилися до українських мандрівників, вчених і переселенців, не ототожнюючи їх з завойовниками, як представників деяких інших європейських держав.

життя в Південній Африці

 Зміст

  1. Сьогоднішній день
  2. Основні положення
  3. Як отримати дозвіл на постійне проживання в Південній Африці?
  4. Порядок продовження дозволу
  5. Процедура оформлення ПМП
    1. Два основні види документа
    2. Перелік найбільш потрібних фахівців
  6. Громадянство

Сьогоднішній день

В даний час українці в ПАР - не рідкість. Вони приїжджають в країну вчитися, працювати, подорожувати та часто залишаються тут на ПМП. Багато в чому цьому сприяє досить високий рівень життя в ПАР, інтенсивне зростання економіки, великі міжнародні конференції, Чемпіонат світу з футболу, Олімпіада, обмін студентами, більш лояльні відносини до шлюбів між представниками різних рас і віросповідань. Також країна входить в топ найдешевших країн світу.

Згідно зі статистичними даними, імміграція в ПАР серед жителів України вже кілька років залишається на одному рівні. Близько 80 чоловік в місяць виявляють таке бажання.

Щоб втілити це в життя необхідно дотримуватися певної послідовності дій:
  1. Оформити дозвіл на ПМП.
  2. Вирішити питання соціальної захищеності, особливо важливо якщо планується переїзд цілої сім'ї, разом з малолітніми дітьми.
  3. Визначитися з веденням підприємницької діяльності або працевлаштуванням.

Основні положення

Громадяни з України у 2018 році, які планують отримати ПНП, повинні відповідати певним вимогам:

  1. Мати медичний сертифікат. Стосується всіх осіб, яким виповнилося 12 років.
  2. Надати довідку про відсутність судимості (для повнолітніх осіб). До обох документів ставляться вимоги щодо термінів їх видачі - не більше півроку до дати подачі клопотання. Попередньо їх потрібно перевести на англійську мову і завірити нотаріально. Допускається подача сертифікатів і медичних довідок в електронному вигляді. Для цього вони заповнюються англійською і засвідчуються печаткою медустанови.
  3. Дитячий проїзний або свідоцтво (для неповнолітніх).
  4. За необхідності надаються свідоцтва про шлюб, розлучення, смерть чоловіка / дружини й так далі.
  5. Термін дії закордонного паспорта - не менше ніж 30 днів після повернення з поїздки та завершення терміну дії дозволу.

Як отримати дозвіл на постійне проживання в Південній Африці?

Ті, кого цікавить еміграція в ПАР повинні розуміти, що процес цей досить тривалий і пов'язаний з підготовкою пакету документації. Знайти необхідні відомості та рекомендації можна на офіційному сайті відповідного Посольства в Києві.

Оформлення даного документа потрібно, якщо тривалість поїздки буде перевищувати 3 місяці. Якщо термін менше, то цілком можна обійтися оформленням звичайної візи, причому це ніяк не впливає на цілі поїздки.

Порядок продовження дозволу

Якщо є бажання продовжити РВП, слід подбати про це заздалегідь - не пізніше 30-ти денного терміну закінчення дії документа. Звернутися можна в будь-яке відділення МВС на території Південно-Африканської Республіки. Одночасно з подачею клопотання, потрібно сплатити держмито в тому ж розмірі та надати фотокопію колишнього документа.

Перелік документації на РВП:
  • заява;
  • закордонний паспорт;
  • підтвердження сплати державного мита;
  • кольорове фото на білому фоні форматом 30х40 мм;
  • проїзний документ (у зворотний бік) або депозит, який вноситься готівкою в Консульстві;
  • довідка про щеплення (в разі потреби, зазвичай потрібно, коли претендент в'їжджає з територій де раніше були зафіксовані спалахи жовтої лихоманки);
  • письмовий, нотаріально завірений дозвіл на виїзд дитини (неповнолітнього) з батьком або матір'ю;
  • гарантії роботодавця, в письмовому вигляді, про відшкодування витрат у разі депортації здобувача і членів сім'ї (якщо мета поїздки - робота в ПАР для українців).

Процедура оформлення ПМП

Знайти всю актуальну інформацію про оформлення ПМП можна на сайті МВС цієї країни. Слід розуміти, що важливим критерієм для отримання заповітного статусу є значний внесок в розвиток економіки країни. Також потрібно написати на ім'я міністра МВС, мотиваційний лист, в якому заявник вказує чому він повинен проживати на території цієї держави. Оформлення ПМП можливо тільки отримавши позитивну відповідь.

Як показує практика і статистичні дані, основними причинами відмови є:

  • наявність судимості;
  • неправдива інформація в анкеті;
  • відсутність або недостатність особистих фінансових коштів;
  • неблагонадійний спосіб життя;
  • якщо раніше особу вже було депортовано з держави;
  • членство в терористичних і екстремістських організаціях, які закликають до расової або релігійної нетерпимості й насильства;
  • наявність небезпечних інфекційних захворювань.

Оплату державного мита виробляють при подачі клопотання. Якщо переїжджає вся сім'я, то оплата за інших її членів не здійснюється.

Два основних види документа

Для отримання в майбутньому ПМП застосовують два різних види документа. Перший, прямий вид на проживання (ВНП)(1-й тип). Видають подружжю і дітям підданих Південно-Африканської Республіки, а також іноземним громадянам, які проживають в державі тривалий час.

Другий, ВНП 2-го типу. На отримання можуть претендувати особи, які прожили тут понад 5 років, висококваліфіковані фахівці, підприємці, які бажають інвестувати в місцеву економіку 250 тис. американських доларів і більше (купити бізнес або відкрити свою справу), забезпечені пенсіонери, біженці, родичі жителів республіки.

Перелік найбільш потрібних фахівців

МВС ПАР сьогодні з великою часткою ймовірності ухвалить позитивне рішення щодо кандидатів на отримання ВНП і ПМП, якщо вони відносяться до наступних категорій:
  • підприємці, які бажають вести бізнес в країні;
  • інвестори, готові вкласти в економіку певну суму особистих фінансів;
  • працівники потрібних спеціальностей.

 

Ознайомитися з переліком сфер економіки, де найбільш гостро відчувається іноземний вплив. Серед останніх можна виділити:
  • інформаційні технології;
  • агросектор;
  • автомобілебудування;
  • хіміко-біологічна галузь;
  • видобуток корисних копалин;
  • металообробка;
  • текстильна промисловість;
  • туризм.

Громадянство

Право на отримання південноафриканського громадянства мають люди, які прожили на території держави 5 років. У деяких випадках цей строк становить 2 роки (для чоловіка / дружини) південноафриканця. Слід враховувати, що в державі офіційно визнається подвійне громадянство, чим користуються багато білих в ПАР сьогодні, які не бажають відмовлятися наприклад, від українського.

Читаючи численні відгуки наших співвітчизників, можна зробити наступний висновок - еміграція в Південно-Африканську Республіку має свої плюси та мінуси. І одним з основних є: різний рівень життя між різними верствами населенням, зокрема чорними та білими, досить висока злочинність і деякі інші фактори.