Статьи

Яка віза потрібна в Болгарію


Болгарія на сьогодні, мабуть, єдиний напрямок з такою багатою історією туризму наших співвітчизників на місцеві курорти. Напрямок протягом вже 70 років користується високим попитом серед туристів, які обирають комфортний, спокійний і зрозумілий відпочинок. Відсутність мовного бар’єра, доступні ціни, розвинена курортна інфраструктура, сучасні готелі – основні переваги маршруту. Крім того, досить просто вирішується питання з тим, чи потрібна віза українцям в Болгарію: це один із найпростіших європейських візових документів.

віза в Болгарию

ЗМІСТ

  1. Туризм
  2. Візові варіації
  3. Оформлення візи в разі купівлі турпутівки
  4. Самостійна подача

Туризм

Причорноморську країну з Україною пов’язує не тільки лінгвістична спорідненість слов’янської гілки мов, але й довга радянська дружба народів. Досі в обох державах в різних їхніх містах існують сквери, парки, музеї болгаро-радянських відносин.

Сьогодні балканська держава – один з улюблених напрямків на українському туристичному ринку. У високий літній сезон вона входить в п’ятірку лідерів. І справді, країна заслуговує на те, щоб сюди приїжджало багато мандрівників. Безперечні переваги туризму:

  • різноманітність маршрутів;
  • нескладне оформлення візи в Болгарію;
  • зрозуміла мова місцевих жителів;
  • недороге житло;
  • розвинений дитячий туризм;
  • велика екскурсійна програма;
  • смачна кухня.

У деяких людей, що віддають перевагу іншим напрямкам, існує стереотипна думка про «радянське» минуле, в якому залишилися старі об’єкти розміщення, низький рівень сервісу і відсутність розваг. Насправді сьогодні це сучасні європейські курорти з відреставрованими і новими готелями, відмінним обслуговуванням і розвиненою інфраструктурою. З такою динамікою, безумовно, місцеві власники готелів підняли ціни на проживання. Але, навіть попри цей факт, відпочинок тут залишається доступним у порівнянні з іншими європейськими курортами.

Болгарія курорт

Знамениті регіони Золоті піски і Сонячний Берег – улюблені місця відпочинку дітей і молоді. Ще з радянських часів тут з’явилися повноцінні дитячі табори, які беруть дітей з дружніх держав. Досі ці курорти вважаються кращими серед світових із прийому дитячих і молодіжних груп.

Знамениті в зимовий час – гірськолижні центри Пампорово, Бансько, Боровець. Протяжність трас, обслуговування та інфраструктура лише трохи поступаються своїм європейським колегам – Альпам, при цьому ціни набагато привабливіші.

Також для українців приваблива країна і в плані екскурсійних та лікувальних турів. Безсумнівним плюсом вибору цього напрямку є віза до Болгарії, яка не вимагає складного збору документів на її оформлення, а консульство проявляє особливу лояльність до українських громадян.

Візові варіації

Українським туристам у Болгарію потрібна віза. При цьому існують варіанти оформити через турфірму, отримати візу в Болгарію самостійно або за певних умов зовсім її не робити і в’їхати на територію безвізовим способом. Таким чином, виділяють:

  • безвізовий в’їзд (за наявності візових відміток інших країн, докладніше – нижче);
  • поїздки за «шенгеном»;
  • отримання національної візи в Болгарію українськими громадянами і жителями пострадянських держав.

віза в Болгарію

Багатьох мандрівників ще на етапі вибору туру лякає той факт, що потрібна віза до Болгарії. Деякі з них відмовляються від відпочинку на Балканах в силу того, що вважають оформлення в’їзних документів паперовою та психологічною тяганиною. Інші просто не знають, що пропонує в цьому плані Болгарія, віза яка  відкривається досить просто.

Крім того, наші співвітчизники можуть взагалі не заходити в болгарське посольство і не звертатися за подібною послугою в турагентство або спеціалізований центр, якщо мають у своєму паспорті дійсний «шенген», незалежно від того, консульство якої держави поставило цю позначку.

Також звільняються від формальностей:

  • власники національних в’їзних дозволів Румунії, Кіпру і власне самої Болгарської Республіки;
  • люди, що мають в паспортах чинні візи територій Латинської Америки, Європи, Азії, Марокко, Ізраїлю;
  • власники шенгенських штампів і мультивіз.

Додатково зазначимо, що для частих відвідувань країни варто задуматися про вид на проживання в Болгарії. Зокрема, при купівлі нерухомості його отримати досить просто.

На питання, чи потрібна шенгенська віза в Болгарію, можна відповісти варіативно: держава бере на свою територію іноземних громадян із шенгеном або з національною візою, тому не буде порушенням, якщо мандрівник прибув в один з аеропортів з європейським штампом. Якщо ж такого в паспорті немає, то можна не ускладнювати процедуру оформлення й отримати звичайний національний штамп, для якого потрібний стандартний пакет документів, без всіляких додаткових підтверджень, перекладних нотаріальних копій, які потрібні для безлічі європейських країн. Приємним сюрпризом стане той факт, що в недавно видані паспорти без будь-яких позначок консули ставлять відразу річний дворазовий тип або мультивізу. Тим же, хто хоч раз був на одному з болгарських курортів, видають відразу візу на три роки.

Оформлення візи в разі купівлі турпутівки

Приблизно 70% з усіх відвідувань балканської держави припадає на поїздки з метою туризму, при цьому 60% людей звертаються в туристичні агентства для покупки туру. Це дозволяє уникнути особистих візитів до посольства і питання, чи потрібна віза до Болгарії, оскільки обов’язки зі здачі документів лежать на агентстві. Крім того, саме цей спосіб є найпростішим не тільки через те, що не потрібно самостійно подавати папери, але й тому що потрібний менший комплект документів, які необхідно надати менеджеру агентства:

  • закордонний паспорт, дійсний ще протягом трьох місяців з дати повернення на батьківщину після поїздки;
  • копія паспорта, яку зроблять у турфірмі;
  • одна кольорова фотографія форматом 35 х 45 мм;
  • опитувальник, заповнений менеджером на комп’ютері або туристом, з його особистим підписом;
  • якщо їдуть діти, які мають окремий паспорт, то на них також заповнюється анкета, додаються фотографія, оригінал і копія закордонного паспорта, а також копія свідоцтва про народження. У разі подорожі з одним батьком або без обох необхідна нотаріально завірена згода на виїзд дитини. На дітей, вписаних в паспорт батьків, нічого не надається, і консульський збір за них не оплачується.

Як правило, оформлення туристичного штампа займає 5-7 робочих днів. Але консульством встановлена ​​можливість термінового виготовлення за три дні. Особливо ці терміни актуальні у високий сезон. У свою чергу, якщо звичайний болгарський штамп коштує 65 євро, то за терміновий доведеться заплатити 120 євро. Крім того, туристичні компанії можуть встановити свої тарифи, і вартість може сягати 160-180 євро.

Самостійна подача

Особистий візит у консульство, як правило, пов’язаний із самостійним плануванням подорожі, відвідуванням регіонів на запрошення від родичів або організації, для вирішення питань з нерухомістю або з метою навчання. У цьому разі до перерахованого вище переліку документів додається ряд вимог, і список поповнюється новими пунктами. Саме цим Болгарія схожа на «шенген», де багато паперів.

папери на візу в Болгарію

Отже, потрібно надати:

  • Інформаційний лист з місця роботи на фірмовому бланку організації. У ньому повинна міститися інформація про посаду, період роботи, розмір заробітної плати за останні шість місяців. Якщо заявник є керівником, він не може завірити довідку, це робить його заступник або бухгалтер.
  • Підтвердження платоспроможності, які можуть являти собою виписку з банківського рахунку, зарплатної картки, вкладу, тревел-чеки.
  • Медична страховка на весь запитуваний період перебування на території держави із сумою покриття не менше 30 000 євро.
  • Викуплені або заброньовані авіа- або залізничні квитки.
  • Запрошення від приватної особи або організації на офіційному бланку (тільки оригінал), завірене на громадській зборах болгарського міста, де знаходиться особа, що запрошує.
  • Підтвердження спорідненості, якщо заявника викликає родич.
  • Підтверджувальний документ про реєстрацію шлюбу, якщо турист є чоловіком (жінкою) громадянина республіки.
  • Доказ резервування номера в готелі, якщо поїздка здійснюється з туристичною або робочою (виставки, семінари та ін.) метою. У броні повинні бути вказані контактні дані готелю.
  • Запрошення від навчального закладу з гарантією проживання студента і його зарахування.

Усі ці документи приймаються в консульстві Болгарії, які є в декількох містах України. Видається віза приблизно через тиждень. Треба відзначити, що попереднього запису в таких представництвах немає, тому є ймовірність просидіти в черзі. Також є можливість здати комплект через довірену особу, на яку оформляється нотаріальна довіреність.

Оформляєте ви візу через турфірму або самостійно – різниця в тому, скільки вона коштує. У диппредставництвах за звичайний штамп раніше доводилося заплатити 35 євро, за терміновий – 70. Крім того, близько 18 євро потрібно буде віддати за сервісний збір. Оплата здійснюється готівкою, видача паспортів зі штампами здійснюється за квитанцією, виданою працівником центру або консульства. З початку 2016 року владою балканської країни було прийнято рішення знизити тариф – тепер консульський збір становить 10 євро, діти до 16 років незалежно від того, є у них свій паспорт або вони вписані в батьківський закордонний, позбавлені оплати.

Багато мандрівники віддають перевагу безвізовим напрямкам через те, що не хочуть витрачати час і нерви на в’їзні формальності, і тому перед ними постає питання, чи потрібні якісь дозволи для поїздки в Болгарську Республіку і якщо так, то наскільки складний процес. Як видно зі статті, нічого важкого в цьому механізмі немає, насамперед завдяки тому, що держава не належить до Шенгенського простору, а тому багато в чому спрощує правила в’їзду.