Статьи

Як виїхати до Чехії на ПМП із України


Переїжджати з рідної країни в іншу змушують різні причини. Хтось хоче перебратися ближче до тепла, комусь подобається нестандартний менталітет. Ті, хто думає, як успішно виїхати до Чехії на ПМП, найбільше керуються високим рівнем життя чехів і дуже близькою українцям мовою, традиціям, походженням. У цій країні, дійсно часто звучить українська мова, багато відкрито українських кафе, газет, спільнот, багато українців. Але це не означає, що чехи легко приймають іммігрантів. Щоб залишитися тут жити, потрібно дуже постаратися.

як виїхати до Чехії

Зміст

  1. Нетуристичний погляд
  2. Дорогу відкриває ВНП
  3. Сім'я - це святе
  4. Статус студента
  5. Робота в Чехії
  6. ВНП для бізнесменів
  7. Можливості інвесторів
  8. Потрібні документи для спокійного життя в Празі
  9. ПМП як крок до громадянства
  10. Блага для резидентів з постійним дозволом на проживання
  11. Як стати громадянином

Нетуристичний погляд

Перший раз в країну можна в'їхати тільки по шенгенській туристичній візі. В останні роки туристський бізнес деяких чеських курортів терпить крах, тому вже кілька років ходять чутки про скасування обов'язкового візового режиму для українців, білоруських громадян, відвідувачів з Казахстану. Однак на 2018 рік правила діють ті ж: шенген-віза в колишню Чехословаччину як і раніше потрібна.

Для українців був введений безвізовий режим. У 2018 році за наявності біометричного паспорта громадянам України для коротких туристичних поїздок віза не потрібна.

Проте, ознайомча поїздка до чехів за тур візою допоможе об'єктивно розглянути реалії майбутнього нового дому. Наприклад, безперечні плюси:

  • низька злочинність;
  • низька бюрократія;
  • безкоштовна освіта;
  • прийняття українських дипломів;
  • доступні іпотеки;
  • недорогі автомобілі;
  • невисокі ціни на побутові товари, продукти.

А також наявні мінуси:

  • дорогий мобільний зв'язок;
  • платна медицина;
  • відсутність цілодобових аптек;
  • мало цілодобових магазинів;
  • дуже низькі відсотки по банківськім депозитам;
  • поверхове ставлення влади до наркотуризму, тривожна доступність наркотиків;
  • частенько прохолодне ставлення до українців.

Крім того, корінні жителі дуже педантично ставляться до своєї мови та не поспішають йти назустріч тим, хто її не знає. Тих же, хто не боїться труднощів і готовий йти до кінця, чекає наступний крок - отримання виду на проживання в Чехії.

Дорогу відкриває ВНП

Пожити зі звичайною шенгенською візою в ЧР вийде тільки 3 місяці. При цьому ні працювати, ні вчитися не дозволено. Розраховувати на невеличкий відступ від правил, збираючись якось емігрувати до Чехії назовсім, не варто - чехи беззастережно женуть всіх порушників-іноземців додому і не приймуть їх у свої ряди вже ніколи, навіть якщо безупинно каятися і демонструвати виправлення. Тому імміграція сюди повинна проходити суто з дотриманням всіх необхідних кроків і вимог.

Першим з таких кроків виступає оформлення виду на проживання, що можливо тільки для конкретних цілей:
  • возз'єднання родичів (подружжя, діти, батьки);
  • отримання чеської вищої освіти;
  • підприємницька діяльність в інтересах країни (бізнес, інвестиції);
  • отримання вакантної посади спеціаліста.

Всі підстави вимагають реальної бази, наявності доказових документів, впевненого відстоювання своєї мрії. Громадянство Чехії заслуговується роками.

Сім'я - це святе

У 2014 році чеський уряд переглянув деякі частини своєї візової політики в приємну сторону. Зокрема, емігрувати до споріднених західним слов'янам з України, з Білорусі стало набагато легше, коли йде мова про возз'єднання сім'ї.

Тут головною умовою для переїзду виступає наявність прямого родича, який має чеський паспорт. А саме:
  • чоловік, дружина;
  • отримали громадянство діти;
  • рідні батьки (або один з них);
  • названі батьки (або один з них).

Таким чином, реєстрація шлюбу з чехом чи чешкою ​​дає право приїжджому партнеру на отримання ВНП. Документи подаються в чеське посольство батьківщини «нечешської» людини.

Раніше реєстрація в чеському РАГСі автоматично наділяла іноземних партнерів постійним дозволом на проживання. Сьогодні це застарілі дані. ПМП подружжю празьких підданих з 2008-го дозволено тільки після 3 років спільного проживання і строго при наявності правдивих свідчень справжності шлюбу і відносин.

Другий вид сімейної імміграції - возз'єднання дітей і батьків. Ситуації, коли молоді люди їдуть вчитися в чеські заклади освіти, успішно їх закінчують, влаштовуються на роботу і до 30 років вже отримують громадянство ЧР, все частіше мають місце. Цілком природно, що з часом виникає бажання перевезти на мальовничі землі та залишити за кордоном батьків. Республіка дозволяє це робити. Обов'язкова умова для батьківського ВНП - докази неможливості проживання без допомоги дітей.

Зворотний сценарій має на увазі громадянство іноземних дітей чеських батьків. Щоб дитина теж стала громадянином Чехії, потрібно зібрати та показати працівникам з МВС документи, що підтверджують заявлену спорідненість. Імміграція можлива і щодо нерідних дітей, офіційно усиновлених батьками-чехами.

Статус студента

Один з найбільш зручних способів долучитись до Європи раніше за інших - еміграція до Чехії з України на правах місцевого студента. Мова конкретно про вищу освіту, яка серед вихідців з України та майже всього СНД котирується дуже високо.

Не дивно, бо випускники найкрасивішою країни Європи отримують:
  • більш ніж доступне за ціною навчання;
  • європейський рівень знань;
  • дипломи міжнародного рівня;
  • ВНП без іспиту на володіння державною мовою та особливостями держави.

Студентська віза не передбачає можливість працювати. Однак активні іммігранти, які давно проживають в республіці, добре засвоїли місцеву мову і звички, без праці оформляють окрему робочу ліцензію, забезпечуючи себе паралельним заробітком.

Оформлення виду на проживання для навчання вимагає пред'явлення співробітникам міграційної служби виклику (запрошення, листи) з навчального закладу, куди успішно були складені вступні іспити. Виклик повинен містити персональні дані того, хто надійшов, місце, термін навчання, курс, розмір оплати.

Робота в Чехії

Спроба завоювати сусідку Німеччини через влаштування на роботу найпопулярніша. Але на тлі сучасного економічного становища Європи та поточних державних пріоритетів Чехії, зробити це сьогодні дуже складно. Влада республіки більше стурбована працевлаштуванням власних громадян, ніж претендентів з інших держав. Тому іноземців беруть на роботу лише як виняток, коли на вакансію немає відповідних претендентів зі своїх жителів. Від планів заробляти некваліфікованою працею краще відразу відмовитися, іноземцям така можливість практично недоступна.

Більше шансів у дипломованих фахівців-техніків, талановитих туризм-менеджерів - їм можна розраховувати на роботу і зарплату в районі 1000 євро щомісяця. В цілому ж, знайти пристойну роботу в Серці Європи вельми проблематично, що підтверджує безпристрасна статистика: за рік робочу візу тут отримує тільки незначний відсоток іммігрантів з боку України, Білорусі, Казахстану.

Якщо все ж варіант з вакансією затверджений, то повинні бути виконані й інші умови:
  • обов'язкове знання чеської мови, піддійте розмовний рівень;
  • бажане володіння англійською, німецькою, якщо освоєні обидві відразу, це дуже великий плюс;
  • наявність бездоганного резюме, підписаного авторитетним начальством;
  • грамотна і чиста автобіографія;
  • лист-запрошення від компанії яка надає роботу із зазначенням майбутньої посади;
  • дозвіл від Мінпраці, отриманий роботодавцем у відповідь на заявку про працевлаштування іноземця;
  • дозвіл на оформлення трудової візи;
  • оформлена трудова віза.

ВНП для бізнесменів

Результативніше всього проходить еміграція до Чехії успішних підприємців. Спосіб особливо улюблений українським бізнесменами, але в цілому ідеальний для будь-яких ділових людей. Тут діють дуже сприятливі умови для ведення власної справи. Це і відсутність тіньової економіки, і прийнятны податки, відмінно злагоджена система кредитування. Так що разом з європейським ВНП або громадянством попутно можна реалізувати давно зріючи бізнес-ідеї.

Купівля нерухомості не є підставою для отримання ВНП. Однак придбання власного будинку, квартири, рано чи пізно супроводжує відкриття бізнесу на стороні, пізніше стає хорошим доповненням до заявки на тривале проживання.

Головною підставою для бізнес-ВНП за правилами міграційних служб виступає повна документація про реєстрацію тут власної компанії.

Можливості інвесторів

Успішний бізнес має на увазі не тільки запуск новї справи, а й пристойні вкладення в уже наявні проекти, банківські інвестиції або спонсорську діяльність. Чеський уряд надає реальні можливості для тих, хто бажає обмежитися вигідним вкладенням без відкриття окремої справи.

Інвестори з діловою візою, як і бізнесмени, забезпечені:
  • лояльним оподаткуванням;
  • відсутністю поголовної корупції;
  • 3-річним початковим періодом, під час якого прибутковість підприємства необов'язкова;
  • правом вільно виїжджати та жити на іншому місці за кордоном, коли це необхідно;
  • вільним доступом до ведення справ у всіх регіонах шенгенської зони;
  • постійним дозволом на проживання через 5 років після інвестиції.

Однак після закінчення тестового періоду фірма повинна 2 роки показувати позитивні результати, інакше інвестор потрапить під увагу місцевих наглядових органів, що працюють над виявленням фіктивних компаній, відкритих тільки для отримання допуску до проживання.

Імміграція з діловою візою вимагає демонстрації всіх документів, чітко підтверджують велике фінансове вкладення в місцеву компанію або проект.

Потрібні документи для спокійного життя в Празі

Крім базових документів, що підтверджують необхідність довго жити на батьківщині Кафки, існує перелік паперів, загальний для будь-якого переселення в республіку:

  • закордонний паспорт з актуальним терміном дії;
  • два фото;
  • дієвий поліс МС;
  • довідка про наявність житлоплощі, власної або орендованої;
  • виписка з держподаткової (регіональної) про відсутність заборгованостей;
  • підтвердження з соцзабезпечення про відсутність інших боргів;
  • довідка про непричетність до злочинів;
  • зведення з банківського рахунку, де вказано, що є вільні кошти еквівалентні сумі від 140000 гривень.

Подані в Прагу акуратні, повністю укомплектовані документи розглядаються не більше 2-3 місяців, після чого заявник отримує карту з ВНП.

Треба сказати, що чехи дуже вимогливі у виборі нових співвітчизників з-за кордону. Обивателі, які не принесуть користі суспільству і державі їх не цікавлять. Пріоритет завжди віддається успішним людям мистецтва, науки, спорту, бізнесу, культури, престижним фахівцям. Не вдаючи із себе нічого особливого, важко добитися уваги влади, якщо тільки мова не йде про возз'єднання сім'ї.

Пенсіонерам ніякі програми імміграції теж не передбачені, переїзд можливий тільки на загальних підставах за однією з віз до Праги або через близьких родичів.

ПМП як крок до громадянства

Дозвіл на постійне місце проживання - це вже серйозний шанс отримати повноцінне громадянство. Статус стає доступним до оформлення тільки після 5 років проживання з візою тимчасового резидента. При цьому повинні повністю бути відсутніми проблеми з законом, включаючи міграційні установки. Враховуються будь-які порушення візового режиму, а також суспільне становище. Якщо характеристики суцільно позитивні, прохання про постійний дозвіл на проживання буде задоволено. Таким чином, щоб не згаяти час на збір довідок і ходіння по суворим чиновникам, до потрібного моменту слід мати бездоганну репутацію.

Отримання ПМП в Чехії для українців вимагає того ж пакету документації, що і для всіх інших мігрантів.

Здачі місцевим представникам поліції підлягають:
  • встановлена ​​імміграційними службами анкета-заява з повністю заповненими графами;
  • пара фотографій стандартних розмірів;
  • дієвий закордонний паспорт;
  • письмове обґрунтування (довідки, візи) тривалого перебування на землі чехів;
  • міжнародний поліс медичного страхування;
  • свідчення відсутності проблем з законом на рідній стороні;
  • свідчення відсутності кримінальних претензій від держави, що приймає;
  • письмове підтвердження наявності житла, особистого або знімного;
  • банківські виписки або інші папери, що показують фінансовий добробут;
  • показники іспиту на знання мови та державних особливостей.

Останній пункт необов'язковий для майбутніх студентів.

Блага для резидентів з постійним дозволом на проживання

Іноземці, які отримали ПМП автоматично наділяються абсолютно тими ж правами, що корінне населення, крім права віддавати голос на виборах. Якщо пережити це потрясіння, то в іншому безстроковому іммігранту дозволяється:

  • дати безкоштовну освіту своїм дітям;
  • влаштовуватися на хорошу роботу нарівні з законними громадянами;
  • отримувати всі відповідні пенсії, пільги, виплати, які призначаються державою;
  • користуватися повноцінним медичним обслуговуванням;
  • користуватися безплатною медициною для дітей аж до закінчення їх навчання (у середньому, до 26 років).

Після закінчення 5 років імміграції на правах іноземця з ПМП можна з повною впевненістю нести заяву на повноправне підданство.

Як стати громадянином

Щоб стати законним підданим Чехії у 2018 році будуть потрібні наступні документальні підстави:
  • непрострочений закордонний паспорт;
  • свідоцтво про народження;
  • складена за формою анкета-заява;
  • папери, що свідчать про факт постійного перебування в країні останні 5 років, офіційні документи, що підтверджують необхідність і законність довгого проживання (копії, оригінали);
  • автобіографія, відповідно до зразка;
  • довідка про сімейний стан, шлюбні свідоцтва, документи на дітей (якщо є);
  • довідка про відсутність претензій з боку служителів закону;
  • пояснювальна про долю поточного громадянства (анулюється воно або зберігається).

Підсумком 10-річних старань і доброчесної поведінки стане схвалення поданого прохання про становлення чехом і вручення національного цивільного паспорта.

Попри послаблюючу хватку міграційних служб нововведення 2014 року, виїхати до чехів назавжди ще досить складно через оформлення. Зручніше організувати переселення через спеціальні, кваліфіковані служби. Однак підійде не будь-яка «велика фірма», а саме та, що спеціалізується саме на Чехії й давно. Такі реалії міграційних особливостей цієї країни, досвід інших держав їй не підходить. Гарною підмогою у виборі фірми стануть відгуки про неї, які завжди доступні читачам.

До недавнього часу еміграція до чехів із України та країн СНД була досить рідкісним явищем. Держава закрита, компактна, своєрідна, при цьому дуже комфортна для проживання і ведення європейського бізнесу. Сучасні умови для переїзду дещо спрощують головоломку на тему, як залишитися на постійне проживання в Чехії українським громадянам. Але без досвідченої участі та простим оформленням потрібних документів це як і раніше зробити важко, тому допомога фахівців - обов'язкова.