Статьи

Як українцю отримати національну візу в Німеччину


Німеччина – одна з країн Євросоюзу, що входить також і в Шенгенську зону. На перебування в ній поширюються всі правила, властиві цим міждержавним об’єднанням. Шенгенська віза або безвізовий режим для громадян України дозволяють перебувати в ФРН (та інших країнах зони) до 90 днів кожне півріччя.

Як українцю отримати національну візу в Німеччину

Однак у разі необхідності збільшити цей термін потрібно отримувати національну візу. Способи отримання цієї візи, кроки, які необхідно здійснити, і можливі складнощі на шляху будуть розглянуті в цій статті.

ЗМІСТ

  1. Національна віза до Німеччини: що це таке?
  2. Підстави для отримання
  3. Як отримати німецьку візу категорії D?
  4. Заповнення анкети
  5. Збір документів для довгострокової візи
  6. Запис в німецьке посольство
  7. Співбесіда
  8. Скільки коштує оформити?
  9. Терміни оформлення
  10. Видача візи типу Д
  11. Що робити, якщо відмовили?

Національна віза до Німеччини: що це таке?

Віза категорії Е – це дозвіл на в’їзд і перебування в Німеччині на термін більше 90 днів. Повна дія візи поширюється тільки на територію ФРН, однак допускає туристичне (інше, не пов’язане з роботою або підприємницькою діяльністю) перебування у всіх країнах Шенгену.

Незважаючи на те, що національну візу іноді називають «довгостроковою», як правило, її терміни дії коливаються від трьох до шести місяців, в деяких випадках зростаючи до року.

При цьому саме віза D в багатьох випадках може бути підставою для отримання виду на проживання в Німеччині. Цей важливий спосіб легалізації в ФРН вимагає окремого уважного розгляду. Лише зазначимо, що отримання ВНП часто є обов’язковим процесом для тривалого перебування в країні.

Наприклад, майбутній студент може отримати національну візу всього на три-чотири місяці. Однак уже в Німеччині, правильно оформивши всі документи і звернувшись до відповідних органів, він може отримати вид на проживання, яка дозволяє перебувати в країні довший термін, ніж спочатку передбачала віза. Відомство називається Ausländerbehörde, а в розмовній мові вихідців із СНД воно закріпилося під скороченою назвою «АБеХа».

Підстави для отримання

Національна віза

Претендувати на національну візу можна за цілою низкою причин:

  • Міграція, в тому числі такі специфічні програми, як «Пізні переселенці» і «Єврейська імміграція».
  • Медичне лікування. Віза видається при необхідності проходження тривалого лікування в ФРН, в тому числі і супроводжуючим особам, якщо це необхідно.
  • Укладення шлюбу. Перебування в країні з метою одруження з громадянином/громадянкою Німеччини або легалізація цього процесу, здійсненого раніше.
  • Возз’єднання сім’ї. Приїзд в ФРН членів сімей громадян або інших осіб, які мають право на даний спосіб легалізації.
  • Мовні курси. Видається для глибокого вивчення німецької мови, якщо необхідний для перебування в країні термін перевищує три місяці.
  • Навчання. До цієї категорії віднесено як навчання в німецьких університетах, так і отримання шкільної освіти, підвищення кваліфікації, різні програми обмінів тощо.
  • Au Pair. Специфічна програма тимчасового працевлаштування, що передбачає офіційне перебування в країні, проживання і невелику оплату (кишенькові гроші) за виконання функцій помічника по домашньому господарству (няні, доглядальниці та ін.).
  • Робота. Національна віза отримується з метою легальної роботи в Німеччині, практики, волонтерської та іншої аналогічної діяльності.

Оформлення національної візи розрізняється в основному документами-підставами, в іншому процедура схожа.

Як отримати німецьку візу категорії D

Загалом процедура схожа на отримання національних віз в інші країни ЄС, однак є деталі, яким німці надають великого значення. Саме на ці нюанси і варто звернути підвищену увагу, тому що їх недотримання може привести до відмови прийняття документів, видачі візи або в’їзду в країну. Ми будемо розповідати про процес з точки зору громадян України. Громадяни інших країн СНД можуть розраховувати на аналогічну процедуру з тією різницею, що бланки повинні друкуватися із сайтів посольства ФРН у їхніх країнах.

Заповнення анкети

Це стартовий процес, необхідний при будь-яких підставах для потенційного в’їзду. Заповненню візової заяви-анкети необхідно приділити особливу увагу, щоб уникнути можливих помилок.

Збір документів для довгострокової візи

Підбір необхідних паперів краще починати з друку відповідної пам’ятки, яка вибирається залежно від мети поїздки. Зверніть увагу, що пам’ятка відсутня в списках необхідних документів, однак вона є обов’язковою, тому що на ній ставляться підписи здобувача про ознайомлення з пунктами деяких законів. Пам’ятки друкуються в двох примірниках і підписуються власноруч.

Ще один важливий момент – черговість формування пакетів документів.

zbir-dokumentiv

У деяких країнах посольства вимагають цього однозначно, в інших ні, але краще піти назустріч німецькій пунктуальності. Суть вимоги: документи повинні подаватися в тому порядку, у якому вони вказані в пам’ятці!

Формується три пакети: оригінали документів та два пакети з копіями (мають присяжний переклад, якщо складені не німецькою мовою). Кожен пакет копій починається з підписаної пам’ятки. Залежно від мети візиту списки документів можуть варіюватися, але в цілому вони такі (якщо спеціально не вказано інше, документи надаються у вигляді оригіналу та двох копій):

  1. Закордонний паспорт.
  2. Інші закордонні паспорти, як чинні, так і ті, чий строк дії вже закінчився.

Громадяни України роблять копії усіх сторінок, що мають якісь позначки. Це стосується паспортів.

  1. Візова анкета-заява. Заповнюються і підписуються два примірники, кожен з яких вкладається у свій пакет із копіями.
  2. Три фото, виконані за візовими правилами: два вклеюються в анкети, а третє надається окремо.
  3. Документи-підстави поїздки: трудовий договір, дані про навчання, свідоцтва про шлюб тощо
  4. Дані сторони, що приймає (чоловік, роботодавець, навчальний заклад тощо).
  5. Підтвердження проживання і фінансового достатку.

Докладні списки документів необхідно дивитися в матеріалах, присвячених конкретним цілям перебування у ФРН.

Запис в німецьке посольство

Перше, що потрібно розуміти: обробка документів для національної візи (в тому числі подача, розгляд і отримання результату) здійснюється тільки у візових відділах посольства Німеччини! Візовим центрам делеговані повноваження виключно за шенгенськими візами.

Для запису потрібно розуміти:
  1. Прийом здійснюється за попереднім записом, зробити який можна онлайн. Українцям для цього необхідно перейти за посиланням і натиснути «Weiter» в розділі «Національні візи».
  2. Здійсниться перехід на сторінку, де потрібно підтвердити операцію, ще раз натиснувши на «Weiter».
  3. Відкриється сторінка з попередженням про відповідальність, правилами і контактами, за якими необхідно повідомляти про зміну обставин (якщо вони відбудуться). Знову натискається «Weiter» (внизу праворуч).
  4. Вводиться капча.
  5. Вибирається необхідний місяць, далі одна з вільних підходящих дат і час.
  6. Дуже уважно заповнюється анкета. Помилки можуть призвести до відмови в прийомі документів.

Дата і час призначені. До цього моменту необхідно мати всі документи і повністю заповнити анкету-заяву.

Співбесіда

З’явившись у призначений час, здобувач подає документи чиновнику посольства.Вкрай небажано спізнюватися на співбесіду – це може налаштувати співробітника посольства до претендента не кращим чином. У разі помилок документи можуть бути повернуті, а розгляд питання скасовано. Якщо з документами все добре, чиновник ставить здобувачеві кілька питань. Відповідаючи на них, треба пам’ятати ряд нюансів:

  • відповіді повинні бути по можливості короткими і максимально правдивими;
  • деякі питання можуть здатися здобувачеві некоректними, проте відмова відповідати на них буде сприйнятий як приховування інформації;
  • розмовляти з чиновником слід в холодно-нейтральному тоні, не допускаючи ні зарозумілості, ні панібратства, ні хамства.

Важливо, щоб до документів не потрапили грошові купюри. Випадково це станеться чи ні – цей факт буде сприйнятий як спроба дати хабар. Співробітники посольства мають право запросити і інші документи, які відсутні в списках, якщо вважатимуть це за необхідне.

Скільки коштує оформити?

Всі необхідні збори оплачуються в касі посольства (консульств – якщо прийом документів у них передбачений). 

Каса посольства

Громадяни України звільнені від оплати зборів за національну візу! Громадяни інших країн, в тому числі претендують на візу через посольство в Києві, оплачують 75 євро (для осіб, які не досягли повноліття, збір становить 37,5 євро). Усі претенденти старше 12 років зобов’язані надати біометричні дані. У зв’язку із цим в процесі подачі документів претенденти повинні брати участь особисто.

Скільки чекати? Терміни оформлення

Офіційні терміни розгляду питань становлять 6-8 тижнів. Однак співробітники посольства можуть призначити продовження періоду очікування, чим, як показує практика, вони нерідко користуються. Необхідно враховувати терміни очікування під час планування поїздок. Також не рекомендується купувати квитки, бронювати житло, звільнятися з роботи і здійснювати інші витратні заходи до моменту отримання візи.

Відстеження статусу візи здійснюється самостійно. Для цього відкривається спеціальний файл на сайті посольства.

Видача візи типу Д

У разі готовності візи претендент з’являється в посольстві до відкриття. Здає талон, виданий йому при подачі документів, і заявляє про бажану дату відкриття візи.

Як довго роблять штамп у паспорті? Приблизно з 9:00 починається виклик здобувачів до вікна для прийому паспортів. Уточнюються останні деталі. Здається паспорт для візи, і претендент залишає посольство до 15:30. З 15:30 у вікні, в яке подавався паспорт, починається видача документів із візою.

Що робити, якщо відмовили?

На жаль, відмова у візі в Німеччину не рідкість. Але це не привід опускати руки. Існує можливість апелювання, переподачі й навіть судового рішення цього питання. 

Загалом отримати німецьку національну візу складніше, ніж шенгенську. Однак існують обставини, коли без візи Д не обійтися. Тепер ви знаєте особливості її оформлення, а інші наші матеріали допоможуть розібратися в нюансах.