Статьи

Як переїхати в Таїланд на ПМП


Якщо в голову прийшла думка отримати громадянство Таїланду, краще відкласти цю ідею до кращих часів. Закони Тая практично виключають видачу свого підданства іноземцям. А ось законне право на ПМП в Таїланді заслужити дуже реально, особливо для українців, яких на тайських землях багато.

як переїхати в Таїланд на ПМП

Золоті пляжі, навколишнє середовище, що розслабляє, доступні ціни, брендові речі, спокійне життя змушують вчорашніх туристів шукати сьогодні способи залишитися на цих берегах мало не назавжди. Однак шукати нічого не треба, виїхати в Таїланд надовго і вільно там жити можна за кількома вагомими підставами, і вони відомі:

  1. Вступити на роботу.
  2. Записатися на якісь курси.
  3. Зв'язати своє життя з тайським підданими.
  4. Наслідувати за чоловіком-бізнесменом (або дружиною), дітьми-студентами.
  5. Заснувати свою справу.
  6. Переїхати на пенсію.
  7. Вкластися в державну економіку.

Кожен спосіб вимагає дотримання окремих умов і супроводжується своїми особливостями.

Зміст

  1. Офіційна і неофіційна робота
  2. Необмежене навчання
  3. Міжнаціональний шлюб
  4. Слідом за подружжям або дітьми
  5. Свій бізнес
  6. Таїланд для пенсіонерів
  7. Якщо грошей дуже багато

Офіційна і неофіційна робота

На Пхукеті та в Паттаї українська мова часто звучить не тільки на пляжах. Пам'ятки показують українські гіди, житлом займаються ріелтори-українці, в школах викладають україномовні вчителі. Але якщо іноземець на посаді викладача - це цілком законно, то професії брокерів, масажистів, доглядальниць, різноробів за місцевими правилами можуть представляти тільки тайці.

Говорячи простіше, будь-яка робота в Тайланді, яку може виконати таїландець, заборонена для іноземця, і влада бореться з порушниками дуже жорстко та активно. Але це, звичайно, не заважає українцям неофіційно підробляти у своїх же співвітчизників, наприклад. Однак робоча віза за таку діяльність не передбачена, а тільки з нею можна легально осісти в Таїланді на довгий час.

Work permit або довгострокова віза працівника видається тільки представникам висококваліфікованої праці:
  • викладачам шкіл, університетів;
  • комп’ютерщикам, IT-ішнікам, досвідченим верстальщикам;
  • дизайнерам;
  • управлінцям вищого рангу;
  • діячам науки, дослідникам, науковим керівникам.

При цьому одна з найголовніших умов тут - чудове знання англійської мови. Якщо рівень володіння мовою середній, українцям можна відносно легко влаштуватися вчителем тайської середньої школи.

Будуть потрібні перекладені на англійську з нотаріальним посвідченням:

  1. Резюме.
  2. Диплом інституту, академії, університету (не нижче).
  3. Довідка про відсутність судових справ.
  4. Рекомендаційна характеристика з попереднього місця роботи.
  5. Іноді - сертифікат IELTS або TOEFL (міжнародні тести на знання англійської).

У пріоритеті фахівці з досвідом взаємодії з дітьми.

Спочатку школи приймають іноземних співробітників на випробувальний термін від 1 до 3 місяців. Весь цей час іммігрант матиме звичайний статус туриста, тому краще відразу приїхати по 6-місячній туристичній загран візі, оформивши її у Києві або столиці Лаосу. Після закінчення випробувального періоду стає доступна робоча довгострокова ліцензія на проживання. Робиться вона тільки за межами країни (у сусідів камбоджійців, малайзійців або лаосцев), коштує близько 20 тис. тайських батів. Але, як правило, витрати бере на себе сторона, яка надає роботу.

Особливості пошуку роботи в Таї:

  • місцеві роботодавці майже ніколи не реагують на електронні запити, краще ходити на співбесіди особисто;
  • тайцям практично не потрібні іммігранти-лікарі, юристи середньої категорії;
  • якщо фірма, що пропонує працевлаштування, просить підписати договір ще до зустрічі з роботодавцем, швидше за все це підставне агентство.

Службова (робоча) віза видається на рік з подальшим продовженням, якщо знадобиться.

Необмежене навчання

Найпростіше організувати довготривалий переїзд в Таїланд через навчання. Однак мови зовсім нема про важкодоступні університети або наукові інститути. Щоб законно перебувати на тайській землі довгий час, досить стати слухачем одного з місцевих курсів для іноземців. Тут їх безліч, починаючи від традиційного вивчення англійської або тайської мови закінчуючи екзотичним тай-боксом або кулінарією.

Необхідно в'їхати в країну шляхом простого «штампа по прибуттю» на 30 діб (або по тур визі), а потім вивчити всі місцеві пропозиції з навчання.

Вибравши курс, слід подати його організаторам:
  • свій закордонний паспорт;
  • кілька фото анфас;
  • копію орендного договору (про винаймання житла);
  • квитанцію про оплату послуги.

Середня ціна за навчання складає 25 тис. бат. Якщо в планах мовні курси з викладачами-носіями мови, краще припасти близько 35 тис. бат.

Витрати на цьому не закінчаться. Еміграція по навчанню також включає:

  1. Продовження студвізи кожні 3 місяці через регіональний міграційний офіс - 1900 тайських батів (т.б.), що за рік складе 7600 т.б.
  2. Поїздки до сусідів в Лаос, Малайзію, Камбоджу за самою студентською візою, оскільки самі тайці ніяких візових документів не оформляють. Віз-тур, організований організаторами курсів, коштує зазвичай 6000 т.б. разом з харчуванням і проживанням в готелі.

Важлива деталь - записатися на курс, отримати студвізу на час навчання і весь цей час валятися на пляжі не вийде. Останні візові жорсткості, прийняті тайською владою, містять постійні перевірки іноземних студентів на предмет їх відвідуваності. У 2018 році це правило діє, як ніколи.

Студентська віза, на відміну від туристичної, дає право жити у тайців скільки завгодно довго при наявності відповідних курсів і засобів. Коли ходити у вічних студентах набридне, можна самому влаштуватися на роботу викладачем на таких же заняттях.

Міжнаціональний шлюб

Ще одним дієвим методом здобуття ПМП в Таїланді для українців виступає одруження з тайкою або тайцем. Дівчата мають великі привілеї, їм простіше стати громадянками Тая, вийшовши заміж за таїландця.

Чоловіки з-за кордону, які бажають влаштуватися в країні, одружившись з місцевою дівчиною, повинні володіти рядом якостей, яких не вимагають від іноземних дружин тайців:
  • офіційно заробляти як мінімум 40 тис. т.б., працюючи на тайську компанію;
  • або мати на рахунку в місцевому банку 400 тис. т.б.;
  • бути готовим отримати громадянство тільки через 12 років подружнього життя.

Дуже небажано користуватися послугами посередників, готових організувати фіктивний шлюб для виду на проживання. Поліція держави не дрімає, подібні афери постійно виявляються, а їх учасникам призначаються божевільні штрафи з депортацією.

Слідом за подружжям або дітьми

Сімейна віза відрізняється від шлюбної. Вона дозволяє зробити тайський ВНП тим:

  • чий чоловік або дружина законно і постійно працює на тайців;
  • чий чоловік або дружина веде спільний з тайцями бізнес;
  • чиї діти навчаються в одній з міжнародних шкіл Тая.

Переїзд за таким дозволом коштує 9000 т.б. Що стосується навчання дітей, то міжнародні школи досить дорогі, але вартість свою повністю виправдовують.

По-перше, заклади практикують максимально затишне, комфортне, практично домашнє середовище для дітей.

По-друге, викладачів набирають виключно з поміж носіїв англійської мови, предмети ведуться англійською, а рівень освіти, що здобувається повністю міжнародний.

По-третє, документ, що видається дитині після закінчення подібної школи, дозволяє вільно вступити до всіх іменитих університетах й академіях США та Європи.

Вартість навчання:
  • початкові класи (primary school) - 100 тис. т.б. за рік;
  • середні, старші класи (secondary school) - 300 тис. т.б. за рік;
  • приватна школа (англійське викладання, тайський диплом) - 30 000 т.б. за рік.

Свій бізнес

Шлях складніший, підходить тільки успішним підприємцям, які мають хоч якісь зв'язки в королівстві. Зате він забезпечує саму дохідну еміграцію з будь-якої країни, бо Таїланд славиться дуже вигідними умовами для ведення вже готового бізнесу. Найважче цей бізнес відкрити, проте немає нічого неможливого.

Основними особливостями бізнесу в Таї є такі чинники:

  1. Справа не може повністю належати іноземцеві, 51% акцій підприємства повинні тримати таїландці.
  2. Бізнес-віза дається на рік, після чого продовжується за результатами ділової діяльності.
  3. Відповідними визнаються тільки компанії, що володіють 2 млн т.б. статутного капіталу, як мінімум.
  4. Збитковість підприємства тягне за собою відмову в продовженні бізнес-візи.

Досвідчені експати підказують, як краще заснувати свою справу в Таїланді:

  • знайти партнерів-тайців, готових до спільної роботи;
  • запустити невеликий проект для перевірки надійності компаньйонів;
  • при позитивному результаті перейти до основного проекту.

Є мережа агентств, що поставляє для іноземців «місцевих партнерів», чиє ім'я буде використовуватися в справі. Але подібні угоди загрожують втратою всього бізнесу при невдалих розкладах.

Таїланд для пенсіонерів

Цілюще морське повітря і м'який клімат літніх місяців давно привертає на півострова забезпечених європейців і американців на пенсії. Сьогодні цією можливістю часто стали користуватися співвітчизники, яким питання, як переїхати до Таїланду на ПМП, приходить в зв'язку з майбутнім виходом на заслужений відпочинок. Законодавство Тая передбачає особливу пенсійну візу-дозвіл для іноземних громадян старше 50 років, що мають активи, еквівалентні за розмірами 800 тис. тайських бат і більше.

Тим, хто володіє в своєму розпорядженні такою сумою на рахунках і бажає переїхати до океану, досить:
  • відвідати київське посольство Тая і подати там відповідну заяву;
  • прибути на тайську територію за звичайною візою (штамп по прибуттю);
  • через найближчий імміграційний офіс оформити візу пенсіонера.

Ліцензія видається на рік, але продовжувати її можна нескінченно.

Якщо грошей дуже багато

Королівство вітає великих інвесторів. Якщо є дуже солідні капітали та бажання виїхати в Таїланд наскільки хочеться, допоможе віза інвестора. Щоб відразу отримати річний вид на проживання, потрібно вкластися в схвалений державою банк або цінні папери на суму в 10 млн т.б. Після цього кошти повинні залишатися в обороті 3 роки.

Заможним іноземцям, здатним інвестувати в тайську економіку від 40 млн т.б. і більше, відкриваються не тільки будь-які довгострокові загран візи на вибір, але і ряд перелічених подарунків:

  • виняток з правила, коли бізнес повинен бути на 51% місцевим, тобто інвестиція повністю може належати тільки своєму господареві-іноземцю;
  • дозвіл купувати землі на півостровах;
  • звільнення від податків на кілька років.

Осіб, які не мають подібних засобів слід організовувати переїзд на постійне проживання в Таїланд з України по більш відповідним підставам, але пам'ятати, що з недавніх пір, включаючи 2018 рік, довго перебувати в Таї по туристичній візі заборонено законом.