Статьи

Імміграція в Сінгапур - як переїхати в Сінгапур на ПМП


Сінгапур всього за 50 років з моменту отримання незалежності розвинувся до найпотужнішої за рівнем цивілізації держави. Найкращі в світі умови життя, найвигідніші умови бізнесу, найнижча злочинність, найчистіші вулиці. Той, хто хоч раз побачив країну зсередини, мимоволі починає шукати шляхи, як переїхати в казковий Сінгапур не на час, а на ПМП. Мета гідна, особливо для бізнесменів, але потрібно чітко розуміти: переїзд в цю країну може зробити не кожен охочий.

як переїхати в сінгапур на ПМП

Зміст

  1. Хто потрібен сінгапурцям
  2. З чого почати пошук роботи для переїзду
  3. Візи для працьовитих
  4. Бізнес-імміграція
  5. Як відкрити свою компанію в азіатській Швейцарії
  6. Вид на проживання через бізнес-візу
  7. Плюси проти мінусів

Хто потрібен сінгапурцям

Великих іноземних інвесторів і підприємців Сінгапурська Республіка приймає до лав своїх громадян швидко і безперешкодно. Досить:

  • привезти з собою еквівалент 1 мільйон сінгапурських доларів і пустити його на придбання нерухомості, підтримку місцевого бізнесу, розвиток банківського сектора;
  • мирно прожити після вкладення на території держави 2 роки, в будь-який момент виїжджаючи у справах.

Після закінчення зазначеного часу іммігранту-інвестору, його дружині, дітям (не старше 21 року) автоматично видається сінгапурський паспорт.

Зрозуміло, такі можливості є не у всіх. Тому тим, хто хоче жити в Сінгапурі, але не має вагомого капіталу, варто вивчити список професій, особливо цінних для сінгапурського уряду. Саме влаштувавшись на роботу в Сінгапурі за потрібною спеціальністю, можна залишитися назавжди.

Державу в першу чергу цікавлять іноземці, які мають кваліфікацію:
  • економістів, фінансистів;
  • будівельників, інженерів;
  • маркетологів, менеджерів з продажу;
  • юристів;
  • лікарів, середнього медперсоналу;
  • фахівців мас-медіа;
  • програмістів, комп'ютерних профі;
  • фахівців з туризму.

У 2018 році список як і раніше актуальний.

На відміну від країн, що дають іммігрантам будь-яку підробіток, Острів-Сад не потребує працівників низько кваліфікованої праці. Звичайні продавці, обслуга, двірники, офіціанти, таксисти з-за кордону сінгапурців не цікавлять. Для кожного, хто прибуває у влади існують пріоритетні вакансії. Так, якщо говорити про вихідців з України, то найменше їм варто розраховувати на влаштування в сферах освіти. Оскільки знання місцеві навчальні заклади здебільшого дають англійською, роботодавці воліють наймати викладачів-носіїв мови. Однак наявність міжнародних сертифікатів, професійне володіння англійською мовою, показовий досвід роботи нейтралізує цю проблему. До слова, навіть простий шкільний вчитель заробляє на островах пристойно.

З чого почати пошук роботи для переїзду

Бувалі емігранти не радять підшукувати заняття безпосередньо на місці, це малоефективно щодо обраної держави. Підбір вакансії краще організувати до доленосного перельоту. Кращий алгоритм дій при цьому такий:

  1. Визначити для себе, українські або світові компанії якого роду найбільш підходять під наявні профнавики. Вибрати конкретні об'єкти.
  2. Скласти ґрунтовне резюме з обов'язковим зазначенням освіти та стажу (вітається вища освіта з трудовим стажем від 3 до 5 років).
  3. Помістити резюме на сайти обраних компаній.
  4. Розмножити резюме на веб-майданчиках інших потенційних роботодавців, як вітчизняних, так міжнародних.
  5. Студентам поцікавитися у своїх деканів, чи не підтримує їх ВНЗ програму переводу в Сінгапурський національний університет (існує офіційно для українських ВНЗ). Тоді переїхати вийде через навчання.

Так можна захистити себе від непотрібних витрат і розчарувань.

Візи для працьовитих

Сінгапур - високоорганізована держава з непідкупною правоохоронною системою. Нелегальна праця тут призведе до серйозних наслідків, тому роботодавці відмовляють іммігрантам без спеціально передбаченого офіційного допуску до роботи Work Permit.

Існує три види робочого дозволу, всі вони підходять для еміграції в Сінгапур з України:
  1. Варіант EP: видається на рік або на два роки. Може продовжуватися необмежену кількість разів, але тільки в межах країни. Обов'язкова умова для отримання EP - наявність вузівського диплома, щомісячний дохід 2 000 $ на попередній роботі (підтверджується довідкою).
  2. Варіант SP: для іммігрантів без вищої, але з середньою професійною освітою. Довідка про минулі доходи також буде потрібна, розмір колишньої зарплати повинен дорівнювати 1800 $.
  3. Варіант PEP: найпрестижніша віза, що діє відразу 5 років, а також дозволяє змінювати заняття без зайвої паперової тяганини. Дозволена тільки справжнім фахівцям топових кваліфікацій, що володіють пристойним досвідом діяльності.

Документи на отримання будь-якого варіанту робочої візи однакові:

  • заява з позитивною резолюцією роботодавця;
  • екземпляр (копія) повноцінного резюме;
  • фотокартка, аналогічна портрету на закордонний паспорт, знімок повинен бути зроблений протягом останніх 3 місяців;
  • копії всіх сертифікатів, дипломів;
  • рекомендації (копії) з минулих місць роботи;
  • скопійовані сторінки поточного паспорта, де містяться відомості про персону;
  • майбутні функціональні обов'язки, розписані детально;
  • повна інформація про профіль компанії-роботодавця.

Особи, яких жде імміграція в Сінгапур з України, повинні заздалегідь подбати про нотаріальний переклад україномовних документів на англійську мову, також як емігранти, які вилітають з іншої країни СНД.

Заявка на візу подається через особливий держорган: Singapore Ministry of Manpower - Міністерство праці. Сінгапурці воліють електронним способом надавати урядові послуги, тому заява, подана особисто, буде розглядати довго (3-6 тижнів), а онлайн-заявка через інтернет може бути оброблена навіть за день (за все не довше 10 днів).

Бізнес-імміграція

Високорозвинене місто-держава дуже доступна для ведення бізнесу. Тут вітаються підприємці будь-якого рівня з усього світу. Натомість влада розробила пільгову податкову систему для іноземних підприємств, що звільняє новачків від прибуткових відрахувань перші 3 роки. А також спростила умови легалізації іноземних бізнесменів на місцевих територіях. Подібна бізнес-імміграція передбачає створення на островах власної справи. Найбільш часта форма іноземних компаній іменується Private Limited Company (аналог українського ТОВ).

Збираючись забезпечити переїзд доходами своєї майбутньої фірми, слід знати базові умови існування місцевих об'єднань:
  • хоча б один директор ради повинен мати статус громадянина, володаря ВНП або робочої візи;
  • особовий склад директорату повинен бути старше 18-ти, не перебувати в стані банкрутства, не бути судимим за перевищення службового становища;
  • обов'язкова наявність мінімум 1, максимум 50 акціонерів (тримати акції можуть і директора);
  • заборонена неоднорідність акцій, тобто вони не можуть бути повністю тільки місцевими або тільки іноземними;
  • реєстрація компанії повинна бути забезпечена «оплаченим капіталом», мінімальний внесок - 1 $ США.

Крім цього, компанія повинна мати реальну сінгапурську адресу, що існує.

Як відкрити свою компанію в азіатській Швейцарії

Бюрократичних проблем для охочих запустити свій бізнес на території південноазіатського міста-держави практично немає. Все відбувається досить швидко, особливо якщо знати, з чого почати. А саме:

  1. Правильно визначити напрямок майбутньої діяльності. Деякі сфери, подібно банківської, освітньої, ресторанної, туристичної, вимагають додаткових ліцензій.
  2. Вибрати унікальну, що не повторює ніяку назву (перевіряється по базах даних і Інтернету).
  3. Вірогідно розрахувати статутний капітал. Навіть якщо починати доведеться з долара, пізніше активи все одно знадобиться розширити до належних розмірів. До того ж, частину бізнес-напрямків дозволено реалізувати тільки при наявності певного мінімуму капіталу. Наприклад, турфірму вдасться відкрити лише з підтвердженими 100000 $ на руках.
  4. Підшукати професійне агентство, що займається реєстрацією іноземних компаній. Виконати всі дії самостійно в перший раз, діючи з України, майже неможливо.
  5. Підібрати, а потім узаконити необхідний керівний персонал підприємства: директора, секретаря, акціонерів. Як правило, до того, як справжній господар проекту отримає офіційну візу, головний пост займає тимчасовий директор-резидент. Знайти такого допоможе спеціалізований сервіс.
  6. Підготувати банківський рекомендаційний лист, установчий статут з договором (MMA), копію паспорта.

Можна повністю звільнити себе від реєстраційної процедури, якщо звернутися до фірми-посередника. Тоді буде необов'язково особисто летіти до островів на першому етапі (якщо тільки того не зажадає банк, де планується відкрити рахунок).

Держреєстрація фірм цілком автоматизована, проводиться через веб-мережу за допомогою електронної системи Accounting and Corporate Regulatory Authority. Терміни проходження різні:

  • освітні установи, банківські, фінансові об'єкти реєструють кілька тижнів;
  • інші об'єднання реєструються за день, якщо немає збігів за назвою.

Прикінцевим етапом стає офіційне повідомлення електронною поштою, що містить обліковий номер компанії. Одночасно воно виступає свідченням офіційного запуску бізнесу на благо сінгапурців.

Вид на проживання через бізнес-візу

Вирішуючи питання, як переїхати в Сінгапур на ПМП, перш за все, потрібно пропрацювати бізнес-візу, яка іноземним діловим людям видається двох видів:
  1. Стандарт Enter Pass, коли кандидат вже прийнятий на роботу.
  2. Бізнес-дозвіл EP, призначений особам, які мають на руках реальний бізнес-план, рекомендаційні характеристики, копії дипломів. Проект повинен бути підкріплений наявністю стартового капіталу не нижче 50000 місцевих доларів.

Володіння одним з цих документів дає право подати заяву про ВНП через півроку успішної діяльності. При позитивному розгляді заявки іммігранту-бізнесмену присвоюється статус постійного резидента - Permanent Resident. Однак схвалення заявки гарантувати неможливо. Якщо надійшла відмова, наступну спробу можна зробити ще через півроку старанної роботи.

Допусками до переїзду на ПМП завідує служба імміграційного контролю або ICA. Згідно із законом їй дозволено «роздумувати» над конкретним проханням від 6 місяців до 5 років. Однак почекати варто. Сінгапурський вид на проживання супроводжується масою привілеїв, включаючи вільну діяльність протягом 5 років, без необхідності отримувати дозвіл для кожної нової справи.

Плюси проти мінусів

«Котел народів» називається ця острівна держава, бо тут сходиться безліч націй. Але більшість з них - азіатські, що відбивається на менталітеті.

Тому, обдумуючи, як перебратися на постійне проживання в Сінгапур, потрібно враховувати, що:

  • сінгапурці суворі до себе, доброзичливі до приїжджих, але не дозволять їм того, чого ніколи не зроблять самі;
  • у будинку (у сінгапурців) або при відвідуванні храмів необхідно завжди знімати взуття;
  • не можна курити, де попало, інакше призначається 1000 $ штрафу;
  • заборонена жувальна гумка.

Крім того, всі молоді чоловіки (резиденти або громадяни країни) зобов'язані пройти 2-річну армійську службу.

З іншого боку, громадянство Левового міста відкриває кордони багатьох країн без будь-яких віз, забезпечує гідне проживання та відсутність будь-якого страху перед злочинцями.