Статьи

Як отримати вид на проживання в Швейцарії


Поповнити ряди швейцарських громадян не відмовиться ніхто. Але одна справа – оформляти повноцінне громадянство, а інша – законно проживати на правах іммігранта з доступом до всіх благ. Громадянство для цього не потрібно, тому отримання тимчасового ВНП у благополучній Швейцарії – кращий варіант для громадян України, які мають намір «скуштувати» цивілізованого життя без втрати підданства країни походження.

як отримати вид на проживання в Швейцарії

ЗМІСТ

  1. Що дає швейцарський ВНП?
  2. Типи швейцарських ВНП
  3. Хто може жити в Швейцарії постійно?
  4. Навчальний дозвіл
  5. Бізнес-імміграція
  6. Життя на пенсії
  7. Нюанси придбання альпійської нерухомості

Що дає швейцарський ВНП?

Залежно від типу дозволу, проживання зі статусом тимчасового жителя передбачає:

  • можливість вільно переміщатися всередині ЄС;
  • роботу в Швейцарії на місцевих підприємствах як у ролі некваліфікованих робітників, так і в ролі співробітників-фахівців;
  • можливість купувати будь-яку нерухомість;
  • доступ до банківської системи країни;
  • можливість вести свій бізнес або просто жити завдяки постійному джерелу доходу ззовні (інвестори, рантьє, пенсіонери).

Крім того, після 10 років такого життя зацікавлені власники тимчасових допусків отримують право оформити швейцарський паспорт вже назавжди.

Типи швейцарських ВНП

Плануючи, як отримати дозвіл на проживання у швейцарців з нуля, слід почати з поїздки в країну за простою шенгенською турвізою. Однак отримання мультивізи, що діє 3 або 5 років, краще організувати через посольство іншої держави ЄС. На території Швейцарської Конфедерації це зробити дуже важко.

Далі, озирнувшись, можна підібрати відповідний тип виду на проживання. До 2018 року іноземні громадяни можуть отримати такі види дозволів:

  1. Категорія А: призначена для легалізації праці та життя вихідців із Західної Європи, які не мають кваліфікованої спеціальності. До них належать продавці, покоївки, офіціанти, будівельники, таксисти, різний обслуговуючий персонал. Дозвіл містить дві умови: не можна привозити з собою родину, не можна перебувати в країні понад 270 днів за рік. Обмеження діє 4 роки, після чого стає доступною наступна, більш вільна категорія.
  2. Категорія В: схожа на робочу візу, може надаватися всім, хто їде плідно працювати на конкретне, визначене місце або має намір жити на території конфедерації майже постійно. Дуже зручний тип для українців на початкових етапах переїзду. Видається швидко і кожному. Єдиний мінус – дозвіл доведеться активувати щорічно, оскільки він видається тільки на 365 днів.
  3. Категорія С: головна мета переїзду до отримання громадянства, наділяє тих, хто проживає по ній, практично всіма правами законних поданих. Резидентам із такою ліцензією можна вільно купувати власність, нерухомість, працювати на будь-яких посадах, користуватися зручними пропозиціями від держави (пільги, держпрограми). За досвідом багатьох іммігрантів, вона прекрасно замінює саме громадянство, особливо в тих випадках, коли в рідній країні два паспорти мати не можна. Проте регулярно перевіряється, а також потребує оновлення кожні 5 років. Видається через 10 років проживання і після складання спеціального іспиту.
  4. Категорія FD (fiscal deal): тільки для заможних громадян, власників великого капіталу. Призначається приїжджим, багатим іноземцям, які збираються жити на прибуток від вкладення коштів, за умови, що в казну конфедерації буде йти певний податок з доходу. Термін дії не обмежений.
  5. Політичні біженці: спеціальний дозвіл на проживання протягом великої кількості часу особам, що ввійшли в політичний конфлікт із владою рідної сторони. Політбіженці можуть розраховувати на тривалий спокій під захистом Швейцарії. Крім того, їм нерідко видають більш захищені різновиди ВНП і знаходять роботу.

Існує додаток, що стосується отримання виду на проживання категорії «С». Статус можна отримати, перш ніж пройде 10 років, через шлюб зі швейцарським поданим (підданою). Тоді досить прожити з чоловіком 5 років для подачі заявки. Складання іспиту при цьому залишається в силі.

Хто може жити в Швейцарії постійно?

Виходячи з категорій ВНП у Швейцарії, випливає список іноземних громадян, яким забезпечено довгострокове законне проживання. Це:

  • учні, студенти;
  • бізнесмени;
  • великі платники податків;
  • інвестори;
  • забезпечені пенсіонери;
  • ті, хто перебуває у шлюбі зі швейцарцем.

У кожному випадку своє право отримати вид на проживання в Швейцарії потрібно підкріпити певними діями або документами.

Навчальний дозвіл

Молоді іммігранти, які обрали передгір’я Альп для отримання європейської освіти, і навчаютьсі в швейцарських вузах, наділяються особливою тимчасовою ліцензією на перебування. Це стосується і школярів, і студентів. Причому якщо учень входить у вікову групу від 10 до 20 років, то кожен рік його місцевого навчання дорівнюється до двох років проживання в країні. Тобто дитині достатньо відучитися 5 років зі швейцарцями замість 10-річного перебування, щоб отримати право на головний допуск групи «С».

Бізнес-імміграція

Для цього способу підійде будь-який вид підприємницької діяльності. Наприклад, відкриття своєї компанії або навіть лише філії чинного бізнесу з іншої держави. Коштує це немало, але бізнесменам, яким підтвердили старт своєї справи, відразу надається ВНП, який через 10 років перетворюється на ПМП, а ще через 2 роки на повноцінне громадянство (при бажанні іммігранта). Однак просто зареєструвати компанію недостатньо. Необхідно, щоб далі вона реально розвивалася, демонструючи позитивну динаміку. Більш того, є обов’язковими:

  • створення вакансій для місцевих громадян;
  • справні податкові відрахування;
  • позитивний вплив компанії на економіку місцевого регіону.

Якщо підприємство виявиться збитковим, дозволу на довге життя в краю банків не побачити.

Спрощеним варіантом є придбання готового бізнесу. Так можна пропустити етап нескінченних перевірок та оформлення реєстраційних документів перед запуском справи. Але понести витрати на бізнес-плани, статутний фонд та інше все одно доведеться.

Окрему увагу надають особливо заможним іммігрантам. Великими капіталовласниками за правилами швейцарців називаються особи, які володіють кількома мільйонами державних франків або більше. Таким іноземним жителям пропонується спеціальна податкова угода в обмін на безстрокове проживання. Тобто досить платити приймаючій державі податки з доходів, і можна спокійно жити без турботи про бізнес. Угода може бути анульована, якщо виявиться, що джерело доходів має неясне походження, або виникнуть складності з перевіркою і коштів.

Інвестиції теж дають право постійного перебування, однак, не для громадян ЄС. Дана умова як раз на руку українцям та іншим емігрантам СНД без громадянства Євросоюзу. Не можна бути також інвестором-пенсіонером.

Вкладатися можна так:

  • спонсорувати один з регіонів держави з метою підняти його благополуччя;
  • придбавати акції;
  • позичати кредити;
  • фінансувати реально діючі підприємства.

Дозволяється поєднувати різні види інвестицій. Головне, щоб адресати вкладень були справжніми. Крім того, цей спосіб натуралізації вимагає знаходження на території конфедерації не менше 181 дня за 12 місяців.

Життя на пенсії

Імміграція в Швейцарію заможних пенсіонерів передбачає наявність на рахунках капіталу, рівного мільйону місцевих франків, або регулярних надходжень від 100 тис. франків за рік. Працювати пенсіонерам забороняється.

Що для «пенсійного» ВНП потрібно:

  • вихід на пенсію після 55 років;
  • підтвердження того, що необхідні гроші є і вони «білі»;
  • родинні, дружні зв’язки серед швейцарських підданих (потрібно зуміти це реально продемонструвати будь-яким методом).

Нюанси придбання альпійської нерухомості

Віза типу В або С може не спрацювати в разі купівлі нерухомості в деяких кантонах, хоча загалом резидентам цього рівня доступні будь-які операції з великими придбаннями. Проте, перш ніж планувати подібне вкладення, слід заздалегідь з’ясувати, чи не входить область у список тих, що дотримуються суворих лімітів угод з нерухомістю для іноземців.

Способи легально осісти в Швейцарії, приїхавши з України, мають вельми доступний характер. Однак слід завжди бути готовим до несподіваних невдач – ніякої стабільної статистики про видачу постійних ліцензій на проживання в цих краях не існує. До кожного прохання швейцарці ставляться дуже індивідуально, розглядаючи його з точки зору регіональної та національної політики й пропускаючи через численні інститути міграції. Терпляче чекати – ось те, що тут сьогодні реально працює.