Статьи

Як отримати вид на проживання в Фінляндії з перспективою еміграції на ПМП


Щоб отримати дозвіл на проживання в високорозвиненій скандинавській Фінляндії, необхідно знати, якими шляхами отримується даний статус. Це можна реалізувати через одруження, навчання, роботу або підприємництво.

Як отримати вид на проживання в Фінляндії

В кожному окремому випадку є свої вимоги, але загальні правила однакові:

  • володіння мовою;
  • документація оформлена за формою;
  • виконання законодавчих норм.

Для переїзду потрібні вагомі підстави.

Зміст

  1. Переваги переїзду з України
  2. Оформлення візи
  3. Як емігрувати до Фінляндії?
  4. Типи дозволів
  5. Основні документи
  6. Бізнес-імміграція
  7. Як влаштуватися на вакансію?
  8. Еміграція пенсіонерів
  9. Додаткова інформація

Переваги переїзду з України

Еміграція до Фінляндії з України має ряд плюсів:

  • соціальний захист населення;
  • високий рівень економічного розвитку;
  • непідкупність органів влади;
  • вільне переміщення по шенгенській зоні;
  • придбання власного нерухомого майна;
  • високий рівень екології;
  • право на переміщення своєї сім'ї;
  • навчання в кращих вищих закладах;
  • відмінний рівень медобслуговування.

Оформлення візи

Щоб отримати дозвіл на проживання в Фінляндії, потрібно спочатку оформити візу. Цей процес нескладний, умови її отримання ідентичні у всьому Євросоюзі. Річ у тому, що в Суомі дуже уважно вивчають, чому емігрують громадяни з пострадянського простору. Саме тому причина повинна бути вагомою. Питати дозволу на ПМП доведеться у вищих законодавчих органів. Щоб подати заяву, необхідно проживати в країні не менше 4 років, вже маючи вид на проживання.

Отримати даний статус у 2018 році можна на таких підставах:
  1. Одруження з представником національності.
  2. Возз'єднання сім'ї: переїзд подружжя або неповнолітніх дітей.
  3. Повернення на батьківщину: цим правом можуть скористатися фіни за національністю і колишні громадяни.
  4. Отримання роботи: видається тимчасовий допуск на проживання, через 4 роки безперервного стажу можна претендувати на постійне місце проживання.
  5. Навчання: студент перебуває в республіці по тимчасовій візі, має право на оформлення ВНП.
  6. Отримання статусу біженця: до такої категорії відносяться люди, які покинули свою батьківщину через війни, репресій, утиски в правах.

Підстави на прохання про політичний притулок повинні бути вагомими. Якщо інформація буде підтверджена, то переселенці зможуть отримати тимчасову візу на 12 місяців, а через два роки з'явиться можливість оформити ПМП.

Як емігрувати до Фінляндії?

Щоб іммігрувати, необхідні наступні умови:

  • скласти іспит на володіння фінською або шведською мовою;
  • знати законодавство республіки та виконувати приписи;
  • вивчити традиції та звичаї фінського народу;
  • довести фінансову стабільність родичів при возз'єднанні сім'ї.

Подати прохання заявник зможе в фінляндському консульстві, яке знаходиться в Україні. Про українців, яких запрошують на посаду, подбає сам наймач. При возз'єднанні сім'ї подати клопотання може фінський родич.

Типи дозволів

  1. Тимчасовий допуск (В) на навчання або роботу. Видається на 1 рік, після чого його можна продовжити або змінити на інший тип.
  2. Безперервний дозвіл (А). Видається раз на 4 роки, тобто мета приїзду в цей період не повинна змінюватися. Робота в Фінляндії повинна бути постійною протягом 4-річного терміну, після закінчення якого можна подавати прохання на ПМП у Фінляндії. Зміна робочого місця тягне за собою анулювання терміну перебування в республіці.
  3. Постійний вид на проживання (Р) можуть отримати ті іноземці, які прожили на фінляндської території протягом 4 років і не переривали дію дозволів (тобто постійно подовжують візи). Після декількох років можна буде скласти іспит і подати прохання на громадянство Фінляндії.

ВНП у фінляндській державі повинні обов'язково отримати ті, хто збирається проживати тут довше трьох місяців поспіль.

Основні документи

Серед паперів, які подаються до консульства, такі:
  • заява-анкета відповідної форми;
  • ксерокопія закордонного паспорта;
  • обґрунтування мети приїзду;
  • папери на нерухомість (наприклад, договір оренди);
  • довідка-лист про доходи іммігранта (для українців, які переїжджають для возз'єднання з батьківщиною, це не потрібно);
  • підтвердження оплати консульського збору.

Пакет документації слід пред'явити при подачі заяви в фінляндське київське посольство, або до відповідних відділень інших міст. Вони можуть зажадати також додаткові папери. Для інформування іноземців є спеціальні консульські служби, де можна дізнатися, які документи потрібно подавати та в які терміни. Розгляд заявки буде тривати від 1 місяця до 1 року.

Бізнес-імміграція

Придбання нерухомого майна дає право на еміграцію, але оформити вид на проживання за допомогою цього не вдасться. При покупці нерухомості власникам надається можливість проживати в Суомі протягом півроку. Щоб осісти в республіці, потрібно відкрити тут свою підприємницьку справу. Для початку власного бізнесу необхідно залучити капітал у 2,5 тисячі євро. 50 відсотків керівників підприємства повинні бути громадянами Євросоюзу.

Щоб стати підприємцем, знадобиться надати наступне:
  • довідку про вид та форму бізнесу;
  • розрахунок обороту фірми на 2 роки;
  • бізнес-план організації;
  • папери, що підтверджують платоспроможність фірми;
  • документи на приміщення для бізнесу;
  • довідку про прибутки комерсанта;
  • документ, що фіксує кількість необхідного персоналу;
  • копію паспорта заявника;
  • свідоцтво-підтвердження реєстрації компанії;
  • фотографію встановленого зразка;
  • розробку статуту компанії;
  • довідки з Торгової палати та податкової про відсутність боргів.

Перед підприємцем відкриваються два варіанти. Перший - відкрити свою справу.

Для цього знадобиться пройти реєстрацію:

  • вибрати неповторну назву;
  • оформити пакет документації;
  • відкрити банківський рахунок в Суомі;
  • оплатити державні податки;
  • відправити папери в торговий реєстр для розгляду.

Така процедура займе близько 1 тижня.

Другий спосіб - це придбання готового бізнесу. При цьому слід врахувати доходи компанії, адже підприємцю необхідно буде подбати й про переїзд родини.

Як влаштується на вакансію?

Для українців, які хочуть влаштуватися на роботу в Фінляндії, висуваються наступні умови. Заяву можна подати в консульство або фінське посольство в своїй державі. Приїхавши сюди для роботи, необхідна реєстрація в Бюро зайнятості та економічного розвитку. Тут же можна проконсультуватися з приводу працевлаштування емігрантів.

Щоб знайти вакансію, зверніть увагу на таке:
  1. Знання фінської, без володіння якою працевлаштуватися практично неможливо. Вивчити мову можна безкоштовно або за низьку плату на спеціальних курсах.
  2. Високий рівень кваліфікації. Найчастіше іноземним співробітникам надсилаються офіційні запити від наймача. Диплом обов'язково повинен бути європейського зразка. Не зайвими будуть посвідчення, документи, що підтверджують проходження курсів, грамоти європейського або міжнародного рівня.

Також іноземець може відправити особисте звернення до роботодавця, підкріпивши його резюме і рекомендаційними листами з попереднього місця роботи.

Еміграція пенсіонерів

Для пенсіонерів умови імміграції до Фінляндії з України більше, ніж сприятливі. Через два-три роки вони зможуть отримати ПМП в республіці, така лояльність обумовлена сусідством двох держав. Щоб переїхати в фінську державу, пенсіонеру необхідно мати 30-40 тисяч гривень для підтвердження фінансової стабільності, це цілком реальна сума.

Тут турбуються про літніх людей, якщо хтось із пенсіонерів залишається один, його направляють в будинок для людей похилого віку, в якому є всі необхідні умови проживання, цілодобовий догляд забезпечений. Також похилим громадянам призначається спеціальні виплати.

Додаткова інформація

Емігрувати без спеціальних дозволів – можуть представники Скандинавських країн. Пільгові умови встановлені й жителям ЄС, але є деякі обмеження. Наприклад, для студентів, які навчаються в Суомі не більше 3 місяців, документів підтверджуючих це, оформляти не треба. Якщо термін перебування в країні більше, треба звернутися в поліцію і зареєструватися.

Втратити ВНП можна за таких обставин:

  1. Іноземець виїхав з країни та не з'являвся в ній два роки поспіль. Якщо ж на це була серйозна причина, то дозвіл можуть залишити.
  2. Були порушені закони шенгенської зони.
  3. Іноземець надав неповну або неправдиву інформацію про себе.

Отримання ВНП у фінляндській державі дає можливість проживати на території Євросоюзу, вільно переміщаючись по шенгенській зоні, працювати та вчиться в країні тривалий термін. У іноземців, що володіють таким статусом, є перспектива отримання ПМП.