Статьи

Як отримати ВНП в Латвії


як отримати ВНП в Латвії

Якщо подивитися на країни Прибалтики, кожного вражає темп їх економічного розвитку. Вид на проживання в одній із цих держав – перший крок до нового життя в Латвії, Естонії чи Литві.

ЗМІСТ

  1. Які є способи отримати ВНП у Латвії?
  2. Внесок в економіку країни
  3. Робота, навчання, возз’єднання сім’ї
  4. Інші причини
  5. Терміни та ціни

Які є способи отримати ВНП в Латвії

Щоб перебувати всередині будь-якої з європейських держав, для українців необхідний документ з консульства. Якщо іноземець планує в’їхати на термін менш ніж 90 днів, він відкриває візу. Приїжджаючи на 91 день і більше, мігрант повинен оформити тимчасовий вид на проживання. Він виглядає як віза і так само вклеюється в закордонний паспорт. Кожному посвідченню присвоюється свій унікальний номер.

Дозвіл дає право працювати, вчитися і користуватися деякими пільгами. Його володар може подорожувати по Європі в безвізовому режимі. За півроку подорожі не повинні тривати довше, ніж 90 днів.

Існує кілька способів отримати вид на проживання в цій балтійській республіці. Шляхи оформлення документа в зв’язку з навчанням, роботою і шлюбом майже такі самі, як і в інших державах Європи. Але є й декілька унікальних способів, які діють тільки тут.

Отже, способи такі:
  1. Навчання в університеті.
  2. Робота за контрактом.
  3. Одруження або заміжжя, возз’єднання сім’ї.
  4. Лікування в одній із латвійських клінік.
  5. Наявність громадянства Латвії до 1940 року.
  6. Купівля нерухомого майна.
  7. Вкладення коштів в економіку країни (депозит на велику суму).
  8. Інвестиції в латвійське підприємство.
  9. Власний бізнес
  10. Участь у міжнародному проекті або допомога державним органам.
  11. Релігійна діяльність.

Внесок в економіку країни

Республіка так інтенсивно розвивається багато в чому завдяки своїй політиці залучення іноземних інвестицій. Якщо для ВНП у Франції або Німеччині знадобиться інвестувати не менше 1 мільйона євро, то тут вистачить кількох сотень тисяч. Звичайно, це теж немало, але більш реально.

  1. Субординований депозит. Іноземець повинен покласти на банківський рахунок не менш ніж 400 000 євро на 5 років або більше. Важливо, що забрати гроші раніше цього строку вкладник не зможе. Так швидше за все можна оформити ВНП, адже укладення договору займає тільки 1 день, і для цього не потрібно приїжджати в Ригу. Досить пред’явити в консульстві контракт в електронному вигляді.
  2. ВНП в Латвії при покупці нерухомості видається іноземцю з 2014 року. Підставою для видачі документа служить вартість квартири, будинку або земельної ділянки не менше 250 000 євро. Важливо, що господарем обов’язково має бути латвійський громадянин або житель Європейського Союзу. Таким чином, у разі купівлі нерухомості у свого співвітчизника за штучно завищеною ціною оформити вид на проживання в Латвії не вийде.
  3. Представництво компанії. Якщо у мігранта вже є приватне підприємство на батьківщині, найкоротший шлях – відкрити представництво своєї фірми в Прибалтиці. У цьому випадку заборонено займатися комерційною діяльністю і отримувати прибуток, але якщо мета – отримати ВНП, цей факт не має значення. Це дешево, для одного представника оформити документ можна всього за 3200 євро, а для члена його сім’ї ціна зменшується вдвічі, до 1600. Навіть з урахуванням всіх додаткових виплат (медична страховка, консульський збір, мито за розгляд заяви) це мізерна сума в порівнянні з сотнями тисяч за депозит або квартиру.
  4. Відкриття бізнесу в Латвії. Уряд залучає іноземних підприємців для того, щоб зменшувати безробіття. Отримати документ цим шляхом не становить проблем, від бізнесмена не стануть вимагати докладного плану проекту, підтвердження досвіду або конкурентоспроможності. Але фірма повинна відповідати одній з вимог:
  • внесок від 36 000 до 100 000 євро. Фірма розрахована на 50 співробітників або більше, річний обіг коштів понад 10 мільйонів євро, а сплатити податки за рік компанія повинна в сумі 40 000 євро.
  • інвестиції понад 100 000 євро. Тоді обмеження щодо податків не поширюється на організацію.

Робота, навчання, возз’єднання сім’ї

Як і у всій Європі, робота за контрактом дає підстави отримати ВНП. Необхідно підібрати вакансію заздалегідь, пройти співбесіду дистанційно і підписати договір з роботодавцем. Студенти латвійських університетів, шкіл, коледжів отримують дозвіл терміном на 1 рік і продовжують його за необхідності. Також можна приїхати на довгострокове стажування, за обміном або для наукових досліджень.

Якщо іноземець стає чоловіком/жінкою громадянина Латвійської Республіки або володаря ПМП, він відразу може отримати вид на проживання. Міграційний комітет перевіряє, чи не є шлюби фіктивними. У такій ситуації іноземцю більше не дадуть візу в цю країну навіть для туристичної поїздки. Дозвіл можуть оформити й родичі латвійців: батьки, діти, онуки, двоюрідні сестри або брати, племінники, тітки і дядьки.

Інші причини

Латвія фото

Вид на проживання в Латвії для українців видається, якщо до 1940 року вони мали латвійський паспорт. Це пов’язано з тим, що уряд вважає 1940 рік початком радянської окупації та допомагає повернутися на батьківщину всім тим, кого радянська влада змусила виїхати з країни.

Влада підтримує медичний туризм. Якщо передбачуваний термін лікування – 91 день або більше, пацієнт оформляє ВНП. Але цей документ не дає права користуватися пільгами або допомогою держави для оплати медичних процедур, цю можливість дає лише ПМП.

Якщо мігрант представляє міжнародну організацію, благодійний фонд, займається релігійною діяльністю або реалізує великий соціальний проект, він також може оформити документ. Однак потрібно підтвердити ці факти документами або сертифікатами. Дозвіл видається і в ситуації, коли іноземець – фахівець в області політики, економіки та консультує державні інститути.

Терміни та ціни

За додаткову оплату ВНП в Латвії видається дуже швидко.

На початку 2018 року за 100 євро заяву розглядали протягом місяця, за 240 – протягом 10 днів, а 380 євро прискорювали процес до 5 днів. Це цілком легально, розцінки виставлені на офіційному сайті консульства і періодично оновлюються. Коли рішення вже прийнято, потрібно сплатити мито в розмірі 100–240 євро залежно від того, скільки треба чекати. Набір паперів стандартний: закордонний паспорт, фотографії, копія контракту, виписка з рахунку. Крім того, іммігранту потрібно буде принести довідку з туберкульозного диспансеру із зазначенням, що він здоровий.