Eurabota - работа в Европе
Статьи

Як отримати ВНП в Італії


Серед розвинених європейських країн Італія входить до десятки найпривабливіших із точки зору трудової імміграції та постійного проживання країн. За останні кілька років потік іммігрантів з України стає дедалі більше, й охочих отримати посвідку (вид) на проживання з перспективою ПМП (постійного проживання) в Італії досить багато.Як отримати ВНП в Італіїi

ЗМІСТ

  1. Основні переваги
  2. Поетапне проходження процедури
  3. Види ВНП
  4. Бізнес-імміграція
  5. Працевлаштування
  6. Навчання
  7. Купівля нерухомого майна
  8. За спорідненістю
  9. Особливості оформлення

Основні переваги

Привабливість цієї держави для іноземців полягає в таких нюансах:
  • чудові кліматичні умови, які підходять практично всім і не мають протипоказань;
  • низькі ціни;
  • гідний рівень життя;
  • безкоштовне медичне обслуговування;
  • гарантоване пенсійне забезпечення;
  • можливість працювати і жити в будь-якій державі Єврозони;
  • доступ до кредитних програм від європейських банків, включаючи іпотеку;
  • сприятливі умови для ведення підприємницької діяльності;
  • високі заробітні плати тощо.

Тут є і мінуси, наприклад високі податки, відмінності в рівні захищеності для різних категорій пенсіонерів. Але, попри це, багатьох цікавить, як виїхати жити в Італію з України.

Поетапне проходження процедури

Виїхати до Італії на ПМП можливо, але доведеться подолати кілька етапів. Процес це досить тривалий і непростий.

1) Отримання візи. Існує два види:

  • туристична, дає право на перебування в країні до 3 місяців;
  • резидентська, дозволяє перебувати іноземним громадянам у межах кордонів держави понад 3 місяці.

Іммігрувати сюди можна з будь-якої країни, що входить в Шенгенську зону.

2) Подача заяви. Для цього претендент повинен подати прохання в місцеве поліцейське представництво. Зробити це можна і поштою.

Анкета-заява на отримання Шенгену заповнюється англійською або італійською, друкованими літерами, чорною або синьою кульковою ручкою.

До заяви слід додати:

  • марку держмита, яку нескладно придбати на пошті або ж в кіоску;
  • 4 фотографії, що відповідають міжнародним вимогам;
  • закордонний паспорт: надаються оригінал та копії всіх заповнених сторінок;
  • довідку про відсутність судимості;
  • документацію на нерухомість, власну або орендовану (на умовах тривалої оренди);
  • підтвердження дотримання умов, що дозволяють отримати посвідку на проживання в Італії; довідки повинні бути італійською мовою і нотаріально завірені.

3) Оформлення ВНП.

Види ВНП

Цей дозвіл має деякі відмінності. ВНП в Італії прийнято поділяти на такі категорії:
  • бізнес-імміграція;
  • працевлаштування;
  • вступ до Вузу;
  • без можливості працювати в межах цієї держави;
  • за спорідненістю.

Для кожної категорії передбачені терміни дозволу від 280-370 днів. Найбільша тривалість у тих, хто отримав посвідку на проживання в Італії при організації підприємства або при возз’єднанні сім’ї. Короткострокові – для іммігрантів, які влаштовуються на сезонні або тимчасові роботи. Продовжується термін дії завчасно, потрібно подавати чергове прохання і пред’явити повний перелік всіх документів (мінімальний термін – за 2 тижні до закінчення дії дозволу).

Бізнес-імміграція

Представники бізнесу, які бажають емігрувати до Італії та вести тут підприємницьку діяльність, можуть розраховувати на лояльність місцевої влади. Але разом із тим слід бути готовими до певних фінансових витрат. Зокрема, для підтвердження статусу підприємця потрібно наявність 10 тис. євро. Крім цього, підприємство, відкрите на території цієї держави, має бути реально діючим і приносить стабільний дохід у розмірі мінімум 20 тис. євро на рік.

Працевлаштування

Цей варіант традиційно вважається одним із найбільш поширених і прийнятних для українців та інших представників країн пострадянського простору. Щоб оформити ВНП для цієї категорії громадян, необхідне запрошення від роботодавця або офіційний договір про те, що вас вже прийняли на роботу.

Також працювати в цій країні мають право студенти-іммігранти, але для них чітко обмежена тривалість робочого часу: не більше 20 годин на тиждень.

Навчання

НавчанняСтуденти, які вступили на навчання до місцевих навчальних закладів, отримують вид на проживання терміном на один рік із необхідністю продовжувати його до закінчення навчання.

Купівля нерухомого майна

Ще один поширений спосіб – це придбати тут нерухоме майно. При цьому слід знати, що при покупці нерухомості видається офіційний дозвіл на проживання, але на рахунку заявника повинно бути мінімум 50 тис. євро, що підтверджується банківськими виписками.

За спорідненістю

До пільгової категорії громадян можна віднести осіб, які мають родичів з відповідним підданством або тільки оформляють його. Для цієї категорії претендентів також передбачені пільги в разі отримання громадянства Італії. В першу чергу це діти або батьки, подружжя, усиновлення особи і люди похилого віку. Взагалі слід зазначити, що ВНП для пенсіонерів в Італії отримати набагато простіше, а в країні діє державна програма, спрямована на всебічну соціальну підтримку цієї категорії осіб. Крім своїх особистих накопичень, вони можуть розраховувати на регулярні виплати від держави, які передбачені для пенсіонерів.

Пріоритетними напрямами є возз’єднання сім’ї та отримання ВНП за шлюбом з громадянами, які мають відповідне підданство.

Особливості оформлення

З огляду на те, що ця держава входить в Шенгенську зону, то в’їзд можливий і з інших країн. наприклад Фінляндії, Іспанії тощо. При цьому важливо знати: після перетину кордону обов’язково потрібно зареєструватися у восьмиденний строк. Це можна зробити в будь-якому поліцейському представництві.

Щоб змінити термін дії візи, необхідно звернутися в поліцейське представництво, написати там відповідне прохання і додати всю необхідну документацію:
  • закордонний паспорт;
  • медичний страховий поліс;
  • виписки з банку про фінансову спроможність заявника;
  • копії довідок, свідоцтв, дозволів, договорів про наявність нерухомості (або довгострокову оренду), власного бізнесу, житла тощо;
  • на рахунку повинно бути достатня сума коштів у розрахунку на кожного члена сім’ї та з урахуванням дороги назад;
  • довідку про несудимість.

Після отримання дозволу на проживання, якщо планується еміграція до цієї держави, необхідно прожити тут 5 років і більше, тільки потім звернутися з проханням на ПМП разом з усією необхідною документацією. Це можна здійснити за допомогою пошти або звернувшися в муніципальне поліцейський відділок.

До стандартного пакета документів слід прикріпити ксерокопії квитанцій і розрахунків за минулий рік, довідку про склад родини, про останнє місце проживання, квитанцію про оплату держмита та послуг з оформлення.

Якщо буде отримано позитивну відповідь, то претендент отримує ПМП на 5 років. Згідно зі змінами, прийнятим в 2016 році, які є актуальними і в 2018-му, позбутися дозволу на проживання можна в таких випадках:

  1. Оформлення ВНП здійснювалося з порушеннями.
  2. Відсутність резидента на території цієї країни і держав, що входять у Шенгенську зону, протягом одного року і більше.
  3. Отримання ще одного громадянства в одній із держав Євросоюзу.
  4. Відсутність на території країни 6 і більше років.

За наявності ПМП або ВНП будь-який іноземець, який досяг 15-річного віку, отримує пластикове посвідчення особи. Для цього потрібно зареєструватися в муніципальних органах (бюро реєстрації та обліку населення) і подати заявку в адресний стіл.

Отримання дозволу на проживання в Італії відкриває перед іноземцями можливість жити в одній з найпривабливіших і перспективних держав Євросоюзу і користуватися всіма правами і гарантіями, передбаченими для корінних жителів цієї держави.