Статьи

Як отримати робочу візу в Ізраїль


Багатьох жителів колишнього СНД цікавить питання: «Чи потрібна робоча віза в Ізраїль?» Адже з багатьма цими країнами є угода про безвізовий режим з Ізраїлем. Насправді, якщо метою поїздки в країну є працевлаштування, то оформлення візи B-1 (робочої) необхідно.

візи B-1 в Ізраїль

ЗМІСТ

  1. Етапи отримання ізраїльської візи для жителів України
  2. Хто і як має право в Ізраїлі займатися працевлаштуванням громадян з України
  3. Необхідні документи

Етапи отримання ізраїльської візи для жителів України

За статистикою, середня зарплата в Ізраїлі досить висока, але, щоб претендувати на працевлаштування, потрібно подолати ряд перешкод. Слід знати, що робоча віза в Ізраїль для українців оформляється роботодавцем. Для цього він повинен подати в місцеве МВС пакет документів і підтвердити свою готовність працевлаштувати конкретну людину.

До Міністерства внутрішніх справ подаються такі документи:
  • копія трудового договору, де прописано, що роботодавець бере на себе зобов’язання прийняти на роботу особу, на яку оформляється віза;
  • зразок трудової угоди на івриті.

У трудовому договорі, що надається в МВС, обов’язково мають бути пункти з інформацією про власника підприємства та про найманого працівника з зазначенням посади та ставки заробітної плати.

Після цього проводиться перевірка справжності наданих документів, а також:
  • чи отримував найманий робітник раніше аналогічну візу;
  • чи порушував ізраїльське законодавство;
  • чи не був він депортований з держави.

Потім в Міністерстві приймають рішення, видавати візу B-1 чи ні. У разі позитивного рішення документи відправляються в Консульство або Посольство тієї країни, де майбутній працівник фактично проживає. Зазвичай на все це йде близько 7-28 днів.

Далі претендент повинен самостійно прибути до уповноваженого органу та написати заяву на отримання робочої візи.

Хто і як має право в Ізраїлі займатися працевлаштуванням громадян України

Необхідно враховувати, що робоча віза в Ізраїль може оформлятися роботодавцем, який має спеціальну ліцензію, що дає право приймати до себе на роботу українців. Її видає Мінпраці, торгівлі та промисловості цієї держави. До відома, в Ізраїлі далеко не всі роботодавці мають таку ліцензію.

Тому важливим моментом при оформленні робочої візи в Ізраїль для українців є пошук роботодавця, тому що займатися підготовкою та подачею всієї документації всередині своєї країни повинен саме він. Однією з обов’язкових умов прийому на роботу в Ізраїлі вважається співбесіда між господарем підприємства або його керівником і найманим робітником. Найчастіше цей проводиться в режимі онлайн. До цієї процедури краще підготуватися заздалегідь, щоб питання не застали зненацька. За результатами співбесіди потенційний роботодавець приймає остаточне рішення, може він виступати гарантом за найманого працівника чи ні.

Якщо цей етап пройдено успішно, можна переходити до наступних. А тепер розберемо інші моменти того, як зробити робочу візу в Ізраїль у 2018 році для українців.

Необхідні документи

Здобувач на отримання дозволу на працевлаштування, повинен надати Посольству або Консульства такі документи:
  • чинний закордонний паспорт;
  • довідка форми К-1;
  • ІПН;
  • довідка про проходження медогляду, в якій обов’язково має бути зроблені відмітки про негативні результати аналізів на ВІЛ-інфекцію, гепатит (А, В, С) і туберкульоз;
  • дві фотографії встановленого формату, які відповідають міжнародним вимогам;
  • платіжний документ, що підтверджує сплату держмита;
  • документ про відсутність судимості;
  • відбитки пальців.

У деяких випадках співробітники Посольства можуть зажадати надати додаткові документи, такі як пенсійне посвідчення, рекомендаційний лист, свідоцтво про народження, кваліфікаційні посвідчення, диплом та інші. Вони повинні бути надані в оригіналі, а їх копії – перекладені англійською мовою і завірені нотаріально. Якщо додаткових паперів не вимагали, то робоча віза видається в день звернення.

Дізнатися актуальну ціну за оформлення можна на офіційному сайті Посольства, яке знаходиться в Києві. Багато турфірм також сприяють у працевлаштуванні за кордоном.

Важливо знати й розуміти, що порушення візового режиму – це серйозна провина, яка тягне за собою неприємні наслідки. Тому візових правил необхідно строго дотримуватися не тільки при отриманні робочої візи в Ізраїль, але і під час перебування в країні. При цьому слід враховувати, що вона видається максимум на 12 місяців з можливістю продовження (пролонгації) до 5 років.