Статьи

Як отримати робочу візу до Великобританії


Робоча віза для багатьох громадян є основним прагненням, особливо якщо вона дається в Англію. Однак дозвіл на роботу у Великобританії для легального працевлаштування не всім дається. Англійці скептично сприймають нашу систему освіти, причому для українців немає винятків.

Як отримати робочу візу в Англію

ЗМІСТ

  1. Як отримати дозвіл на роботу в Англії
  2. Термін дії
  3. Як отримати робочу візу в Англію
  4. Допуск для співробітника високої кваліфікації
  5. Віза тимчасовому працівнику
  6. Допуск для домашніх працівників

Як отримати дозвіл на роботу в Англії

Англія – одна з найбільш економічно стабільних держав, але іноді спостерігається нестача кваліфікованих співробітників. Для залучення в країну фахівців влада запровадила різні програми.

Щоб працевлаштувати представника країни, що не входить до складу Євросоюзу, у наймача повинна бути спонсорська ліцензія. Цей документ автоматично легалізує дії підприємця, що дозволяє йому наймати будь-яких іноземців, українців в тому числі.

Перед працевлаштуванням в Англії претенденту пропонується пройти співбесіду, вдалий результат якої гарантує отримання посади. Щоб не возитися з паперами, за певну суму варто найняти професіонала. Тоді можна розраховувати на позитивний результат усього заходу.

Рівень оплати праці тут різний. За годину мінімальний оклад офіс-менеджера – 6,31 фунтів стерлінгів, працівника середньої кваліфікації – в два рази більше. Ціна години роботи висококваліфікованого фахівця – 25 англійських фунтів.

Робоча віза в Великобританію має деякі переваги:

  • Право працювати без будь-яких обмежень. Робоча віза в Англію свідомо фіксує здобувача за конкретним роботодавцем без права зміни місця роботи без дозволу МВС країни. Звільнення означає припинення дії документів. Однак влада ввела в експлуатацію програму Tier 1, яка знімає всілякі обмеження, зрозуміло в рамках закону. У силі залишається тільки відсутність права на голосування.
  • Підприємцю – дорога. Робоча віза до Великобританії для українців дозволяє будь-якому охочому відкрити свою справу або придбати чинний бізнес. Обмежень немає. Після декількох років існування успішного бізнесу відкривається можливість повноцінної імміграції до Великобританії.
  • Можливість возз’єднання з близькими. Якщо здобувач має оформлену Tier 1, йому дозволяється возз’єднатися з сім’єю на території країни. Перевезти дозволено всіх членів сім’ї разом із дітьми. При цьому близькі здобувача так само можуть працювати і вчитися на території країни.
На що можна розраховувати:
  1. Безкоштовне медичне обслуговування.
  2. Безкоштовне навчання в школі.
  3. Знижки на навчання в комерційних школах.
  4. Можливість відкрити особисті рахунки в місцевих банках.
  5. Можливість кредитування на різні потреби.
  6. Безкоштовне навчання в деяких університетах.

Термін дії

Термін дії документа коливається від півроку до 10 років, все залежить від того, якої категорії допуск оформлений.

Перший оформлений документ допускається постійно продовжувати. Проживши тут протягом 5 років, здобувач може спробувати оформити ПМП у Великобританії. Якщо все вдасться, заявник і вся його сім’я можуть більше не турбуватися ні про що.

Через рік після оформлення ПМП слід зібрати і подати папери для отримання громадянства Великобританії. Працівник, який має британський паспорт, може переїжджати і працювати на території будь-якої з країн ЄС та Британії.

Відчутний плюс – можливість мати подвійне громадянство. Це означає, що працівник має право подорожувати практично по всьому світу без обмежень.

Як отримати робочу візу в Англію

2018 рік ознаменувався для Англії браком медпрацівників, педагогів, інженерів. Для того, щоб правильно підібрати категорію допуску, необхідно оцінити свою кваліфікацію. Має значення також той факт, наскільки затребувана ця професія на території держави. При цьому необхідно бездоганне знання англійської, підкріплене відповідними документами.

На сьогоднішній день робоча віза в Англію буває декількох видів:
  1. Tier 1 – для мігрантів, що мають високу кваліфікацію і серйозний досвід роботи.
  2. Tier 2 – для працівників середньої кваліфікації.
  3. Tier 5 – для сезонних працівників.

Пропонуємо до ознайомлення відео про компанії, які спонсорують видачу віз Tier 2 (англійською мовою):

Перераховані види – лише деякі з поширених. Варто звернути увагу й окремо розглянути наступні три найбільш відомі види дозволів та способи, як отримати їх.

Допуск для співробітника високої кваліфікації

Отримати його можна, якщо здобувач визнаний представником фірми в Сполученому Королівстві або у нього є запрошення від наймача. Цей документ допускає зміну місця роботи або галузі діяльності.

Отримати цю візу, незалежно від початкового дозволу, можуть такі громадяни:
  1. Студенти останніх курсів.
  2. Кваліфіковані співробітники, яким не потрібна категорія Tier 1.
  3. Представники засобів мас-медіа.
  4. Співробітники авіакомпаній.
  5. Представники інших специфічних категорій населення.

 

Для зміни типу дозволу будуть потрібні деякі папери:
  1. Закордонний паспорт з мінімум одним чистим аркушем.
  2. Інші закордонні паспорти, якщо в них є хоч один штамп за останні 10 років.
  3. Паспорт громадянина своєї країни. Крім оригіналу, потрібна ксерокопія.
  4. Кольорове фото розміром 3,5 х 4,5 см.
  5. Заповнена на міграційному сайті й роздрукована анкета.
  6. Додаток, заповнений власноруч. Є на сайті посольства.
  7. Якщо раніше у візі було відмовлено, слід докласти документ про підставу для відмови.
  8. Запрошення від наймача й укладений трудовий договір.
  9. Довідка, у якій вказано особистий номер співробітника і його заробітна плата (мінімум – 20 тис. фунтів на рік).
  10. Оригінал паперу, де вказані дати початку і закінчення трудової діяльності.
  11. Виписка з банківського рахунку (оригінал) про наявність грошових коштів у розмірі 800 фунтів. Сума вважається прийнятною для місяця проживання в країні.
  12. Документ про володіння англійською.
  13. Оригінал документа про народження.
  14. Оригінал свідоцтва про шлюб.
  15. Папір, що свідчить про наявне в Англії місце для проживання з оплаченими комунальними послугами.
  16. Ймовірно, буде потрібно страховий поліс на суму мінімум 30 тис. євро.

Віза тимчасовому працівнику

До тимчасових співробітників тут зараховані спортсмени, представники творчості, благодійної та релігійної області. Враховуються також працівники, які приїхали за обміном.

Отримання цього дозволу передбачає обов’язковий набір 40 балів, 30 з яких – це наявний сертифікат спонсора, а 10 – наявність достатньої кількості грошових коштів. На представників різних сфер діяльності цей документ поширюється по-різному:

  1. Проживати тут протягом 1 року дозволено спортсменам, а також людям творчої сфери, причому останні зможуть надалі продовжити дію документа ще на рік.
  2. Інші категорії громадян отримують позначку на 2 роки, причому співробітники дипломатичної області має право продовжувати візу. Максимальний термін перебування на території держави – 5 років.

Допуск для домашніх працівників

Під цю категорію підходять громадяни, що працюють гувернантками, нянями для дитини, кухарями і тими, хто подорожують разом із роботодавцем.

При цьому не має значення, громадянин Англії цей наймач чи ні. Віза для легального працевлаштування в Великобританії діє від 6 місяців до 1 року. Через 5 років роботи на цих умовах заявник має право подати папери на отримання ВНП. Важливою вимогою є наявність безперервного трудового стажу за останній рік з найму конкретного наймача і договір з указаною заробітною платою здобувача.