Статьи

Як отримати робочу візу до Німеччини


Німеччина вважається однією з найуспішніших і стабільніших країн світу. Цей факт підтверджують масштаби економічного розвитку і рівень життя німецьких громадян. Країну називають своєрідним гегемоном Європейського союзу, від якого залежить рішення багатьох глобальних політичних проблем і навіть майбутнє деяких держав.

життя німецьких громадян

Німецька влада дуже дорожить своїм панівним становищем і прекрасно розуміє, що благополуччя країни – це перш за все зростання економіки та соціальна захищеність населення. Забезпечення максимальної зайнятості місцевих жителів – це головне завдання. До речі, безробіття в Німеччині в 2018 році не перевищує 4%. Відмінний показник.

Робота в Німеччині приваблює колосальну кількість іноземців із різних куточків планети – від США до Китаю. Конкуренція за робочі місця з кожним роком збільшується. Це змушує місцевий уряд вводити обмежувальні заходи і більш пильно стежити за наймом претендентів з-за кордону, особливо з так званих третіх країн, включаючи Україну.

Однією з головних умов для офіційного працевлаштування на німецькій території є отримання робочої візи в Німеччину. Це обов’язкова вимога для громадян країн СНД і багатьох інших держав, які планують ведення довгострокової трудової діяльності (більш 3 місяців). Далі дізнаємося, як оформляється робоча віза в Німеччину для українців та інших іноземців в 2018 році.

 як оформляється робоча віза в Німеччину

ЗМІСТ

  1. Оформлення робочої візи в Німеччину
  2. Документи для робочої візи в Німеччину
  3. Умови та способи отримання робочої візи
  4. Причини відмови в робочій візі до Німеччини

Оформлення робочої візи в Німеччину

Для загального розуміння процесу отримання робочої візи в Німеччину позначимо перелік держав, громадяни яких не потребують оформленні цього документа для працевлаштування в німецькі компанії. Насамперед мова йде про країни ЄС, ЄЕП (Ліхтенштейн, Норвегія, Ісландія) та Швейцарію.

Громадяни Ізраїлю, Австралії, Канади, Японії, Нової Зеландії, Республіки Кореї та США мають можливість заздалегідь приїхати в Німеччину без візи і після пошуку вакансії отримати вид на проживання з правом на роботу. Всім іншим іноземцям, включаючи українців, для трудової міграції до Німеччини необхідно попередньо (до переїзду) оформити робочу візу в німецькому консульстві у своїй країні.

Виняток
Випускники німецьких вузів або зарубіжних університетів, дипломи яких визнаються в Німеччині, мають право в’їзду в країну (за спеціальною візою) з метою пошуку роботи на строк до 6 місяців. Для цього потрібно надати докази фінансової забезпеченості для покриття витрат на проживання. До моменту укладення контракту, отримання дозволу на роботу і відкриття робочої візи здійснювати будь-яку трудову діяльність або вести бізнес у Німеччині заборонено.

Процедура отримання робочої візи в Німеччину:

  • Претендент знаходить відкриту вакансію і зв’язується з німецькою компанією.
  • Проходить співбесіду і затверджується на посаду.
  • Узгоджуються умови роботи і підписується трудовий контракт.
  • Роботодавець направляє інформацію про нового співробітника з-за кордону в місцеве Федеральне агентство з працевлаштування й Управління у справах імміграції.
  • Відомства розглядають клопотання, за необхідності вимагають додаткові відомості та приймають рішення про видачу (відмову у видачі) дозволу на роботу іноземному фахівцю.
  • У разі позитивного рішення здобувач готує і подає перелік документів (див. нижче) до дипломатичного представництва Німеччини у своїй країні для отримання робочої візи.
  • Виданий документ дає право на переїзд, ведення трудової діяльності й отримання виду на проживання в Німеччині.

Документи для робочої візи в Німеччину

Необхідні такі документи:

  1. Закордонний паспорт із мінімум 2 порожніми сторінками, виданий протягом останніх 10 років, термін дії якого перевищує передбачуваний період перебування в Німеччині на 3 місяці й більше.
  2. Два заповнені бланки заяви на візу.
  3. Дві кольорові фотографії встановленого зразка. Фото повинні відповідати стандартам якості – контрастність, чіткість і розмір. Особа має займати від 70 до 80% площі фотографії.
  4. Копія трудового контракту або офіційний лист від роботодавця, що гарантує зайнятість іноземця.
  5. Довідка про відсутність судимості.
  6. Медична страховка.
  7. Квитанція про оплату візового збору. Стандартна вартість робочої візи в Німеччину – 60 євро.
  8. Мінімум дві копії всіх перерахованих вище документів.
  9. Копії дипломів (сертифікатів), що підтверджують кваліфікацію.

вартість робочої візи в Німеччину

Уся документація подається особисто в німецьке консульство в країні проживання. Термін розгляду заяви на робочу візу до Німеччини може зайняти від 6 до 12 тижнів. Зазвичай віза видається на 1-2 роки з правом продовження. Після переїзду протягом 7 днів потрібно відвідати місцеве бюро реєстрації (Einwohnermeldeamt) за місцем проживання і подати заяву в імміграційну службу (Ausländeramt) для отримання виду на проживання.

Умови та способи отримання робочої візи

Після знайомства із формальною процедурою отримання трудової візи та переліком необхідних документів може здатися, що виїхати працювати до Німеччини не дуже складно. Це не так. За офіційними даними німецьких відомств, щорічно іноземцям видається не більше 50-60 тисяч дозволів на працевлаштування. З урахуванням 80-мільйонного населення країни це дуже мало.

Некваліфіковані зарубіжні фахівці в Німеччині майже не потрібні. Ці ніші заповнені іноземцями з менш успішних країн ЄС, яким, на відміну від українців, дозвіл на роботу не потрібний. Іноземним претендентам з високим рівнем кваліфікації, досвідом і дефіцитною для німецького ринку праці професією отримати робочу візу в Німеччині набагато легше. Як правило, повинні бути виконані дві важливих умови:

 

  • На вакансію немає претендентів серед німців і громадян ЄС / ЄЕП / Швейцарії.
  • Умови праці та рівень заробітної плати відповідає (або вище) німецькими стандартами.

Види робочих віз (дозволів на роботу) в Німеччину:

Блакитна карта ЄС до Німеччини (EU Blue Card)

блакитна карта ЄС до Німеччини

Для отримання Блакитної карти ЄС в 2018 році іноземець повинен мати вищу освіту, визнану в Німеччині, і трудовий контракт з німецьким роботодавцем. При цьому рівень заробітної плати не може бути меншим за 52 тисяч євро на рік (4,3 тисячі євро на місяць). Для особливо цінних в Німеччині працівників – вчених, математиків, інженерів, лікарів та IT-фахівців – допускається мінімальний дохід у 40,6 тисячі євро на рік (3,4 тисячі євро на місяць).

Загальна зайнятість (General Employment)

Найпоширеніший вид робочої візи в Німеччину. Видається іноземним працівникам, яких потребує німецька економіка. Від зарубіжного здобувача потрібні наявність трудового контракту та підтвердження професійної кваліфікації для виконання конкретного типу робіт. Вища освіта не обов’язкова. Основна складність в отриманні – дефіцит вакансій і висока конкуренція.

Висококваліфікований фахівець (Specialist Professional)

Робоча віза видається іноземцю зі спеціальною підготовкою й унікальними навичками, йому пропонується контракт на роботу в Німеччині з окладом не менше за 86,4 тисячі євро на рік.

Причини відмови в робочій візі до Німеччини

Найчастіше в робочій візі до Німеччини відмовляють з таких двох причин:

  • Недостатній досвід або відсутність бажання у німецького роботодавця грамотно оформити дозвіл на роботу для іноземного фахівця.
  • Грубі помилки кандидата в момент подачі заяви на робочу візу або спроба підробити необхідні документи.

Якщо спочатку все робити правильно і законно, то проблем з оформленням робочої візи в Німеччину не буде.