Статьи

Як отримати вид на проживання в Польщі і що дає оформлення ВНП


Польща фото

З'ясуємо, що таке тимчасовий і постійний вид на проживання (ВНП) у Польщі. Це, відповідно, тимчасовий або постійний дозвіл на перебування в Польщі та на перетин кордону без необхідності додаткового відкриття візи.

ЗМІСТ

  1. ВНП і Карта побиту: у чому відмінність?
  2. Що дає ВНП громадянину України?
  3. Хто може оформити? Умови для українців
  4. Через скільки можна зробити?
  5. Що потрібно для отримання? Перелік документів
  6. Як отримати тимчасовий і постійний ВНП та легалізуватися в Польщі?

6.1. Через мовні курси і навчання

6.2. За шлюбом

6.3. Через працевлаштування за робочою візою з контрактом

6.4. Маючи польське коріння (за походженням)

6.5. За Картою поляка

6.6. Після відкриття фірми, створення бізнесу

6.7. У разі покупки нерухомості

  1. Терміни отримання та дії
  2. Вартість пластика і ціна гербового збору

ВНП і Карта побиту: у чому відмінність?

Ці поняття часто плутають, бо вони знаходяться в різних юридичних площинах, які перетинаються. Якщо ВНП (а також ДТП і ПМП) – це сам факт дозволу на перебування в країні, то Карта побиту (пол. Karta pobytu) – це документ (пластикова карта), що підтверджує ці права.

Вид на проживання буває двох видів:

  1. Дозвіл на тимчасове перебування (ДТП) – видається на строк до трьох років.
  2. Дозвіл на постійне перебування (ПМП) – видається безстроково.

Незважаючи на гадану безстроковість ПМП, документ, що підтверджує надані права, повинен мінятися кожні 10 років. Для чого необхідно заново збирати деякі документи. Так що можна стверджувати, що фактично ПМП обмежений десятирічним строком, після чого повинен продовжуватися.

Залежно від типу дозволу розрізняються і Карти побиту:

  • Карта тимчасового побиту (пол. Karta czasowego pobytu) – документ, що підтверджує отримання ВНП в Польщі (термін дії від 3 до 36 місяців);
  • Карта сталего побиту (пол. Karta stalego pobytu) – відповідно, документальне підтвердження ПМП (до 10 років).

В обох випадках реєструється та заноситься на карту PESEL – спеціальний ідентифікаційний номер для здійснення податкових операцій.

Що дає ВНП громадянину України?

Переваги, які дає вид на проживання в Польщі для українців, такі:
  1. Дозволяє офіційно перебувати, в тому числі навчатися, працевлаштуватися (за ДТП – з додатковим дозволом) або здійснювати бізнес-діяльність на території держави.
  2. Карта побиту є посвідченням особи, в т. ч. вона підтверджує терміни офіційно дозволеного перебування в країні.
  3. Можливість безвізового перебування в інших країнах Шенгену: без працевлаштування і на строк не більше 90 днів у сумі протягом півріччя.
  4. Надає доступ до медицини, отримання освіти, покупки або оренди рухомого та нерухомого майна.
  5. ВНП у Польщі є чудовим способом зробити перший крок для отримання громадянства Республіки Польщі.

У деяких випадках за погодженням уряду Польщі з іншими країнами ВНП дає можливість пільгового отримання віз в треті країни. Наприклад, подібні угоди є із США, а також Великобританією.

Хто може оформити? Умови для українців

Оформлення тимчасового ВНП (ДТП, Карти часовего побиту) в Польщі є доступним майже будь-якому іноземцю, який не має проблем із законом, невиконаних приписів (адміністративних, судових і т. ін.) і не знаходиться в списках SIS, а також відповідає декільком або одній із вимог:

  • проходить стаціонарне навчання в польському виші, в тому числі на мовних курсах, термін яких більше одного року;
  • має свій бізнес на польській території або є партнером (співзасновником) однієї з польських юридичних осіб;
  • працевлаштований за контрактом, має тривалий термін дії або офіційно працює в Польщі понад три місяці поспіль і до сих пір;
  • має шлюбні відносини з польським громадянином або особою, яка має ПМП (є підставою для максимального – трирічного – терміну тимчасового ВНП);
  • має статус жертви торгівлі людьми, якщо така особа перебуває на території держави і співпрацює зі слідством.

Існує кілька інших більш специфічних умов.

Через скільки можна зробити?

На тимчасову посвідку (вид, дозвіл) на проживання іноземець може розраховувати відразу після появи підстав для її отримання. Однак – і це важливо! – в законі зазначено, що розраховувати на ДТП (тимчасовий ВНП) може особа, яка планує перебування в Польщі не менше 3 місяців.

Багато Urzęd сприймають це як норму, що вимагає мінімального тримісячного перебування в Польщі. Відповідно, приймають до розгляду справи тільки тих іноземців, хто вже пробув у РП цей термін. На дозвіл на постійне перебування (ПМП) можна розраховувати відразу ж після збору документів, що підтверджують право претендувати на цей статус.

Що потрібно для отримання? Перелік документів

Залежно від підстав розрізняються і документи, пакет яких потрібно надати.

Однак існує обов’язковий пакет, що містить:

1) анкету-заяву встановленого зразка, заповнену польською мовою;

  • Wniosek o pobyt czasowy z tytułu pracy (z załącznikiem)
  • Załącznik do wniosku o pobyt czasowy – wypełnia pracodawca
  • Wniosek o pobyt czasowy

Дізнатися реквізити фірми можна на сайті Ministerstwo Sprawiedliwości.

2) оригінал закордонного паспорта і дві копії кожної сторінки;

3) медична страховка;

Страховка повинна відповідати вартості медичної допомоги в країні. Підходить і страховка, видана на батьківщині, але вона повинна бути перекладена на польську мову і завірена.

4) квитанцію про сплату мита;

4) фото 3,5 х 4,5 см (можна сфотографуватися на місці), зроблені не раніше, ніж за 6 місяців до подачі запиту – кількість 4 штуки;

5) виписку з банківського рахунку або підтвердження щомісячного стабільного доходу або спонсорської допомоги, з розрахунку не менше 800 злотих на людину в місяць.

У певних воєводствах потрібні додатково:

  • підтвердження наявності житла (власність, оренда, гуртожиток);
  • прописка.

У деяких випадках потрібні інші додаткові відомості, про які буде розказано нижче.

Як отримати тимчасовий і постійний ВНП та легалізуватися в Польщі?

Вид на проживання в Польщі для українців можна отримати декількома шляхами. Розглянемо всі можливі.

Через мовні курси і навчання

Навчання в Польщі та мовні курси для іноземців є офіційною підставою для отримання тимчасового ВНП в Польщі українцю. Однак, крім уже згаданих документів і процедур, у цього способу отримання дозволу існує ряд особливостей:

  1. Необхідним є документ, який свідчить про факт навчання: про зарахування в разі першого отримання ВНП і про продовження навчання в разі продовження документа.
  2. Підтвердженням платоспроможності (як за навчання, так і за проживання) можуть бути банківська виписка, свідоцтво спонсорської допомоги тощо.
  3. Первинний дозвіл видається на термін не більше 15 місяців. Надалі вид на проживання продовжується.

«Стаж перебування» при навчанні розраховується, як 1 до 0,5, тобто два роки навчання зараховуються як один рік стажу.

За шлюбом

Шлюб фото

Під цю категорію потрапляють не тільки подружжя польських громадян (або осіб, які мають тут постійне місце проживання), а й неповнолітні діти – члени їхніх сімей. Поширюється спосіб отримання ВНП і на прийомних дітей.

Додаткові документи:

  • свідоцтво про шлюб;
  • підтвердження спорідненості (для дітей);
  • підтвердження громадянства або ПМП одного з подружжя.

Через працевлаштування за робочою візою з контрактом

Це один із найбільш популярних способів отримати тимчасовий ВНП. Головне завдання – попередній пошук офіційної роботи й укладення відповідного договору. Основні труднощі полягають в конкуренції на ринку праці: поляки та інші резиденти ЄС можуть працевлаштуватися без спеціального дозволу, а рівень заробленої плати не може бути нижче встановленого законом.

Додатково необхідно зібрати документи по роботі:

  • підтвердження офіційного працевлаштування;
  • дозвіл на роботу;
  • відомості про сплату в ZUS (страховий і медичний збір) – потрібно не у всіх воєводствах;
  • відомості з попередніх місць роботи (якщо їх було кілька) – за додатковим запитом.

Про втрату роботи необхідно повідомити місцеву владу (на це дається 15 днів), а протягом наступних 30 діб треба знайти нову роботу і відновити ВНП Польщі. В іншому випадку дозвіл автоматично стає недійсним. Для висококласних фахівців гарний варіант – Blue Card EU: вона допоможе швидко й оперативно отримати ВНП у Польщі, однак необхідно володіти неординарними знаннями і досвідом для отримання подібного дозволу.

Маючи польське коріння (за походженням)

Претендувати на ПМП може іноземець, який довів своє польське походження. Для цього необхідно зібрати документи, котрі підтверджують, що як мінімум один із батьків (або бабуся, або дідусь) здобувача були поляками. Враховуються і прабабусі-прадідусі, але родичів цієї лінії буде потрібно мінімум двоє.

Після подачі документів проводиться співбесіда, перевірка знання мови тощо. Процес в основному повністю відповідає процедурі отримання Карти поляка, але проводиться в Польщі. Особам, які планують проживання в РП і мають польське коріння, є сенс відразу претендувати на ВНП за корінням, без попереднього оформлення інших документів.

За Картою поляка

 Карта поляка фото

Якщо іноземець вже має Карту поляка, процес отримання КСП (постійного ВНП) значно спрощується. Досить зібрати необхідні документи і звернутися в уженд. Справа буде розглядатися без додаткових перевірок, а підтвердженням коренів і знання мови будуть вже наявні документи.

Потрібно знати, що при отриманні КСП за Картою поляка остання вилучається.

Після відкриття фірми, створення бізнесу

Досить специфічним є оформлення ВНП через відкриття фірми. Для цього необхідно виконання двох пунктів:

  1. Працевлаштування як мінімум двох осіб, які мають право працювати в Польщі без спеціального дозволу.
  2. Доказ того, що фірма протягом останнього року приносила стабільний і істотний дохід.

У разі, якщо обидва пункти виконати неможливо, існує варіант доказу наявності у претендента достатньої кількості грошових коштів, які він готовий інвестувати в польську економіку й організувати виконання двох зазначених умов незабаром.

У разі покупки нерухомості

Безпосередньо факт володіння польською нерухомістю не є підставою для ВНП, але разом із доведеною фінансовою спроможністю (наприклад, довгостроковий трудовий контракт) може зіграти для отримання статусу позитивну роль.

Як мінімум володіння нерухомістю позбавляє від необхідності додатково підтверджувати наявність місця проживання, прописки тощо, що необхідно для отримання ВНП.

Терміни отримання та дії

Зібраний пакет документів подається до місцевого воєводства, до відділу «роботи з іноземними особами».

За нормами оформлення карти займає 1-2 місяці, але сьогодні все частіше надходять скарги про значне збільшення цього періоду. У граничних значеннях очікування затягувалося до року. Уженди пояснюють це великим навантаженням у зв’язку зі збільшенням кількості бажаючих.

При цьому треба знати:
  1. Лист про прийняття документів в роботу претендент повинен отримати максимум через 2 тижні після звернення.
  2. У ці ж терміни має прийти сповіщення про відсутні або невірні документи (якщо такі знайдуться).
  3. Відразу ж після подачі документів необхідно отримати відповідну довідку, яка стане дозволом на перебування на весь період розгляду запиту.
  4. Якщо термін закінчення візи або іншого дозвільного документа настає раніше, ніж закінчиться розгляд справи (тобто якщо віза прострочена), потрібно поставити в паспорт спеціальний штамп, що дозволяє перебування в країні.

Повідомлення про підсумки розгляду запиту прийде листом. У разі негативного рішення претендентові надається 30 днів для виїзду за межі країни або повторення спроби отримання ВНП. Якщо рішення позитивне, потрібно з’явитися у воєводство, щоб надати біометричні дані та виготовити пластикову Карту побиту, що займе ще близько двох тижнів.

Тимчасовий ВНП може видаватися на різні терміни: від 3 місяців до трьох років. Однак потрібно точно розуміти, що, якщо змінюються підстави для статусу, уженд повинен бути повідомлений про це. В іншому випадку карта може бути анульована.

Постійний ВНП присвоюється безстроково, але Карту сталего побиту, яка підтверджує статус, необхідно міняти кожні 10 років!

Плануючи продовження/заміну документів, потрібно враховувати завантаженість державних установ і подавати дані заздалегідь.

Вартість пластика і ціна гербового збору

Вартість державного мита становить 340 злотих, однак при отриманні ВНП на підставі працевлаштування ця сума зростає до 440 злотих. Виготовлення пластикової карти коштує 40 злотих. У разі відмови від надання ВНП можна претендувати на повернення коштів.

Існує велика кількість способів легального отримання посвідки на проживання в Польщі. Знаючи всі деталі процесу, можна зорієнтуватися і розрахувати можливі витрати часу і коштів. Оформлення будь-яких документів – процедура довга і виснажлива, але, з’ясувавши технологію отримання ВНП, будь-який українець зможе оформити дозвільний документ без витрачання зайвих нервів і сил.