Статьи

Як отримати туристичну візу в США


Побувати в Америці хоча б раз в житті хоче будь-яка людина, незалежно від того, любить вона цю країну чи ні. Держава дуже розвинена і своєрідна, інтерес до неї стабільно високий завжди, тому зусиль і терплячості вимагає не тільки повноцінна грін-карта, а й туристична неімміграційна віза для гостьової поїздки в США. Однак для тих, хто твердо вирішив відвідати далекий континент, це буде неважко.turystychna-visa

ЗМІСТ

  1. Головна умова
  2. Куди звертатися і скільки платити
  3. Види, терміни дії tourist visa
  4. Подальші кроки
  5. Нюанси співбесіди
  6. Необхідне досьє
  7. Турвіза дітям
  8. Повторна поїздка
  9. Результати оформлення

Головна умова

Існує деяка напруженість між американськими прикордонниками і тими, хто приїжджає зі східних частин Європи та Середньої Азії. Завжди є ризик навіть із законним дозволом на руках не пройти паспортно-пропускний контроль. Причина – у великій кількості людей, які мають намір приїхати в Америку під виглядом простих туристів і залишитися в ній назавжди. Тому туристична мета приїзду повинна чітко читатися на обличчі при проходженні кордону і не викликати жодного сумніву у митників невпевненими відповідями або незрозуміло яким видом.

Сама туристична віза в Америку для українців оформляється стандартним чином, але супроводжується особливими вимогами до заявника і документів.

Куди звертатися і скільки платити

Заяву потрібно нести найближчому регіональному консулу за місцем проживання. В Україні це Київ.

Є кілька особливостей оплати:
  • збір необхідно вносити на всіх учасників поїздки;
  • оформлення дітей будь-якого віку оплачується за дорослим тарифом;
  • консульський збір не підлягає поверненню в разі невдалого результату справи або будь-яких інших обставин (помилки, прострочення тощо).

Оплата консульського збору – це перший крок, який потрібно зробити для отримання туристичного пропуску в Америку. Слід подбати, щоб номер квитанції про проведення банківської операції був у наявності та легко читався, він знадобиться для ідентифікації пізніше. Квитанція дійсна 1 рік.

Види, терміни дії tourist visa

Щоб визначитися з видом віз-дозволу, достатньо знати, що його туристична категорія щодо США буває одноразовою і багаторазовою, тривалістю від року і трьох років. Туристам з України з 2015-го став доступний візовий американський турпропуск терміном відразу на 10 років замість колишнього 5-річного ліміту. Вартість і умови оформлення для українців при цьому не змінилися.

Крім того, турвіза підрозділяється на безпосередньо туристичну (В1) і відрядно-ділову або гостьову (В2). Однак найчастіше ці два типи об’єднують в одному документі.

Подальші кроки

Другий етап – заповнення анкети-заяви DS-160, що має такі особливості:
  1. Заявка подається тільки в електронному вигляді на спеціальному сайті, окремо на кожного члена сім’ї, включаючи дітей.
  2. Мова анкети – англійська, але є підказки російською. Для цього потрібно встановити зручну мову через верхнє праве меню, а потім підводити курсор до потрібних фраз – з’явиться переклад.
  3. Укластися треба за 20 хвилин, інакше сесія обнуляється і процес повертається на старт.
  4. Потрібно завантажити фотографію, оригінал якої пізніше буде пред’явлений на співбесіді.
  5. Звірятися можна за готовими зразками, а також можна звернутися до операторів техпідтримки (безкоштовно) або консультантів, які заповнять все самі (за додаткову плату).
  6. Готову анкету слід зберегти і роздрукувати, попередньо переконавшись, що їй присвоєно індивідуальний ідентифікаційний код.

Офіційний сайт для підготовки анкети – ceac.state.gov.

Наступним кроком буде запис на особисту зустріч із консулом. Бесіда з ним обов’язкова для всіх, кому необхідна і туристична віза в США, і будь-яка інша.

Нюанси співбесіди

Записатися на співбесіду в посольстві США можна так само через інтернет. Для цього треба:

  • пройти на реєстраційний сайт ustraveldocs.com;
  • завести власний обліковий запис;
  • внести запитувані дані, серед яких номер квитанції (див. вище) та ідентифікаційний код анкети;
  • вибрати зручний для інтерв’ю час;
  • підтвердити вибір;
  • отримати підтвердження запису на прийом на свою електронну пошту.

За словами досвідчених туристів, час краще призначати на першу половину дня, коли представник консульства ще не втомився і не схильний до відмов.

Потік візитерів немаленький, тому чекати іноді доводиться теж чимало. Однак середній час очікування становить всього 2 тижні. Також є можливість одноразово скористатися терміновим записом без черги, але тільки якщо дійсно є поважна причина.

Під час бесіди прозвучать питання, котрі уточнюють відомості, подані до цього в анкеті: про план перебування на території Штатів, справжні цілі візиту. Щоб безперешкодно отримати візу в США, відповідати потрібно впевнено, спокійно, без зайвих емоцій. В інтерв’юера не повинно виникнути ні тіні сумніву в тому, що поїздка передбачає обов’язкове повернення.

Необхідне досьє

Офіційна інструкція, що описує, як отримати американську візу, називає обов’язковими до подачі із заявою тільки 5 документів:
  • дійсний закордонний паспорт;
  • роздруковану заповнену візову анкету (DS-160);
  • роздруковане запрошення на бесіду;
  • свіже фото 5х5 см (оригінал завантаженого раніше на сайті);
  • корінець рахунку про сплату збору.

Якщо акуратно скласти ці документи в папочку і з’явитися з ними на співбесіду, результат буде нульовий. Із собою обов’язково потрібно захопити якомога більше додаткових паперів, що підтверджують нерозривні зв’язки з батьківщиною. Це можуть бути документи на нерухомість, довідки про сімейний стан, постійну роботу, бізнесі. За наявності судимості марно приховувати цей факт, краще запастися довідкою про інцидент по суті.

Якщо поїздка пов’язана із запрошенням, потрібно буде надати також лист-запрошення, спонсорський лист (для тих, хто їде за чужий рахунок). Позитивний ефект дадуть турваучер, бронь готелів, зворотних квитків, виписки з банківських рахунків, що свідчать про наявність коштів, а також старі закордонні паспорти з відмітками про вибуття за кордон раніше і благополучне прибуття назад, якщо такі є.

Запрошення від родичів може послужити погану службу – воно наштовхує на думку про подальшу імміграцію.

Турвіза дітям

Як отримати візу в США на дітей? По-перше, заплатити те ж консульське мито. По-друге, додати до заяви свідоцтво про народження дитини, паспорт, батьківські, опікунські згоди за необхідності. По-третє, обов’язково записати на співбесіду в звичайному порядку, але на саму розмову, а також на дактилоскопію дитину не водити, якщо їй ще немає 14 років.

Повторна поїздка

Тим, кому знадобилася повторна віза в Америку, як отримати її, досконально вивчати вже не потрібно.

Досить знати, що від співбесіди претендент звільняється, якщо:
  1. Попередня закордонна віза USA закрита не раніше, ніж 47 місяців тому.
  2. Візова категорія потрібна та ж.
  3. Відбитки пальців вже відскановані в минулий раз.
  4. Заява подається в рідній державі.

Результати оформлення

Це була інструкція, як оформити візу в США самостійно без посередників. Відмови трапляються в 10% випадків і майже завжди пов’язані або з неточностями в документах, або із зазначенням недостовірних даних, або з підозрами щодо справжності довідок чи заявлених цілей поїздки.

Слід пам’ятати, що термін дії оплаченого консульського податку дорівнює 12 місяцям. Тому, якщо відмова відбулася через недостатність документів, розумно подати повний пакет не пізніше зазначеного терміну, інакше збір доведеться сплатити знову.

Недовгострокова турвіза для закордонної поїздки в Америку, як правило, буває готова протягом місяця, повторна – протягом 1-1,5 тижнів. Але щоб уникнути накладок, в піковий сезон краще почати оформлення візових пропусків як мінімум за 3 місяці до запланованої поїздки.

Схвалені, готові віз-ліцензії доставляються заявникам сервісом доставки, витрати на який вже включені в мито. Відстежити свій статус або призначити нову адресу доставки можна на тому ж порталі, де проводився запис на співбесіду.

Як отримати туристичну візу в США (відео)

Пропонуємо Вам переглянути відео про те, як отримати туристичну візу в США.