Статьи

Як отримати громадянство США


Жодна країна світу не користується такою популярністю серед емігрантів, як Америка. Але кількість бажаючих влаштуватися в цій країні значно перевищує кількість осіб, що мають реальний шанс стати повноправним членом цього високорозвиненого суспільства. Невелике дослідження, як отримати громадянство в США в 2018 році, допоможе реально оцінити свої можливості.

США фото

ЗМІСТ

  1. Переваги американського громадянства
  2. Грін-Карта
  3. Умови отримання
  4. Підстави для легалізації в Америці

4.1. Громадянство за правом народження

4.2. Натуралізація

  1. Механізм отримання громадянства

5.1. Подача прохання

5.2. Дактилоскопія, або зняття відбитків ваших пальців

5.3. Необхідні документи

5.4. Співбесіда

5.5. Складання присяги

  1. Подвійне громадянство

Переваги американського громадянства

Чи варто говорити, що статус громадянина Америки має ряд переваг, які, власне, і живлять легенду про безбідне американське життя. Серед основних привілеїв слід зазначити:

  • можливість користуватися всіма послугами в сфері освіти та охорони здоров’я;
  • безвізове відвідування практично будь-якої країни світу;
  • отримання пенсійних виплат (навіть за умови збереження свого громадянства);
  • служба в армії не є обов’язком кожної молодої людини, в разі відсутності бажання присвятити себе військовій службі передбачається всього місяць контрактного перебування в армії США;
  • можливість оформлення кредиту без застави;
  • право запросити на постійне проживання в Америку свою сім’ю;
  • виборче право;
  • можливість працевлаштування в престижні компанії країни, які приймають виключно американців.

Грін-Карта

Грін карта США

Отримання громадянства США неможливе без оформлення так званої Green Card. Цей документ дозволяє іноземним громадянам постійно проживати, навчатись і працевлаштуватися на території США. Людина, що володіє Грін-Картою, має право перебувати в країні стільки, скільки побажає, а також користуватися всіма перевагами громадянина поряд з іншими членами суспільства, крім права брати участь у виборах.

З метою підвищення міграції в країну уряд США проводить розіграш Грін-Карти в лотереї. Це щорічний захід починається на початку жовтня і висуває лише дві вимоги до учасників: наявність освіти і досвід роботи за фахом. Ну і ще, мабуть, везіння.

Взяти участь у розіграші Green Card можуть жителі будь-якої країни, включаючи Україну. Від щасливого власника цього документа навіть не вимагатимуть знання мови, і тест на знайомство з культурою та історією Америки теж здавати не потрібно. Визначення переможця проводиться способом випадкового відбору комп’ютером.

Умови отримання

Отримати громадянство США можна тільки в разі виконання таких умов:

  • вік – 18 років і вище;
  • термін володіння Green Card – не менше п’яти років, в разі шлюбу з громадянином Америки – не менше трьох років;
  • період безвиїзного проживання в країні становить 1,5 року для подружжя та 2,5 року для інших. Важливо знати, що не менше трьох місяців з цього періоду повинні бути проведені на території штату, в якому будуть подаватися документи на громадянство;
  • перебування за межами країни понад шість місяців поспіль без поважної причини веде до обнулення терміну;
  • відповідність моральних підвалин і  шаблонів поведінки кандидата принципам і засадам американського суспільства. Іншими словами, потрібно проявити себе як громадянин з високими моральними принципами;
  • володіння англійською мовою на всіх рівнях – говоріння, читання, письмо, аудіювання. Від цієї умови звільняються лише кандидати старше 50 років, 20 з яких вони провели в Америці, й особи старше 55 років, які провели в країні не менше 15 років в якості постійного резидента;
  • підтвердити знання історії американського континенту. Для громадян старше 65 років діє лояльна система складання іспиту – питання їм через перекладача ставлять рідною мовою;
  • присяга на вірність – обов’язковий елемент всього процесу.

Крім того, щоб усі зусилля не були марними, перед виїздом за кордон потрібно дізнатися чи є у вас заборона на виїзд.

Підстави для легалізації в Америці

Стати громадянином США можна, тільки маючи для цього передбачену законом підставу.

Серед них:
  1. Громадянство в результаті народження в країні. Навіть якщо батьки нового члена суспільства перебували на території США нелегально, їхня дитина набуває громадянство Америки автоматично.
  2. Натуралізація передбачає видачу американського громадянства іноземним особам, які законно проживають в країні протягом 5 років, для одружених з громадянином США цей термін скорочується до 3 років.
  3. Інвестування в економічну сферу від 500 тисяч доларів. Такий шлях передбачає видачу Грін-Карти на два роки, при повторному вкладенні коштів – дозвіл на постійне місце проживання, а через п’ять років – можливість здобуття громадянства.
  4. Служба в армії США дає право на подачу прохання вже через рік, звільняє від сплати необхідних мит і дозволяє проходження інтерв’ю і складання присяги за місцем розташування військ.
  5. Укладення шлюбу з громадянином Америки, який повинен тривати не менше трьох років і не бути розірваним на момент здобуття громадянства.

Громадянство за правом народження

Ця підстава вимагає більш детального уточнення, оскільки багато мам щосили прагнуть народити в Америці. Однак закон із цього приводу говорить, що автоматичне отримання громадянства передбачено тільки для дитини, на батьків його це право не поширюється. Новонародженому видається свідоцтво, яке в подальшому дозволяє оформити американський паспорт. Але все одно можливість викликати батьків або найближчу рідню у нього з’явиться тільки після досягнення 21 років і в разі постійного перебування в країні.

Американське громадянство може також отримати дитина, що народилася в іншій країні, але від громадянина Америки. Навіть якщо шлюб батьків не був офіційно зареєстрований, але тато або мама – громадяни США – дитину визнали.

Натуралізація

Стати громадянином США громадянину України можна на загальних підставах: зберігаючи статус постійного резидента країни протягом 5 років (якщо в шлюбі з американським громадянином – то не менше 3 років). Подаючи прохання на оформлення громадянства, кандидат виявляє своє бажання постійно перебувати в межах держави. Тому офіційна влада буде уважно вивчати, скільки часу ви провели за його межами і з яких причин.

Причиною відмови може стати порушення норм безперервного проживання в США або будь-яке адміністративне чи кримінальний злочин, які можуть також призвести до депортації. Злочини, пов’язані з наркотиками, алкоголем або терором, вважаються найбільш вагомим фактором для негативного результату справи. Сам процес подачі прохання і розгляду документів може зайняти близько року. Зокрема, період від подачі документів і до присяги зазвичай розтягується на 6-9 місяців.

Пропонуємо переглянути відео про способи отримання громадянства США.

Механізм отримання громадянства

Отже, пропонуємо розглянути питання, як отримати американське громадянство поетапно.

Подача прохання

Цей етап передбачає заповнення певної форми заяви № 400 та подачі його в Центр обробки інформації в окрузі, де регулярно проживає кандидат.

Дактилоскопія, або зняття відбитків ваших пальців

Процедура, яка проводиться спеціальними центрами, і є обов’язковим етапом на шляху до паспорта громадянина Америки. Зняті відбитки перевіряються у ФБР на предмет наявності кримінального минулого.

Необхідні документи

До заяви слід додати такі документи:
  • копія Green Card;
  • 2 фото (кольорові 5х5 см), надруковані на тонкому папері, з білим простором, залишеним навколо голови;
  • квитанція про оплату передбаченного мита;
  • особи, які не досягли віку 75 років, повинні також сплатити внесок за дактилоскопію.

Співбесіда

Мова спілкування – англійська. Обговорювані питання: анкетні дані кандидата, історія та політичний устрій країни. Вас можуть попросити написати якісь пропозиції на папері, а можуть поцікавитися прізвищем губернатора Каліфорнії.

Складання присяги

За вдало пройденою співбесідою неминуче іде складання присяги. Тут вас попросять вимовити вголос промову, повторюючи за диктором, звичайно, яка повідомить про ваш намір зберігати вірність своїй новій батьківщині. Не завжди цей захід відбувається відразу за співбесідою. Іноді між двома подіями можуть пройти пару місяців.

Після закінчення процедури присяги кандидата видається сертифікат про успішне проходження процесу натуралізації. На основі цього паперу як раз і можна буде оформити американський паспорт і вступити в повні права громадянина Америки.

 

Подвійне громадянство

США фото

Подвійне громадянство в США – явище цілком законне і звичне. І хоча, приймаючи присягу, новоявлений американець відрікається від підданства інших країн, уряд США в останні роки цілком лояльно ставиться до охочих користуватися своїм другим паспортом для візитів на попередню батьківщину. Насправді це означає, що новий громадянин клянеться у вірності Америці, зберігаючи можливість залишатися громадянином іншої країни, але зберігати вірність і їй теж він відмовляється.

Закони Америки при цьому припускають, що, виїжджаючи з країни, громадянин повинен користуватися своїм американським паспортом. В іншому випадку це є вагомою підставою для позбавлення громадянства, оскільки виходить, що під час складення присяги ви допустили брехню. Однак ще раз варто підкреслити, що сьогодні уряд США цілком допускає наявність документа іншої держави і можливість його використання.

І останнє: на відміну від інших країн, покупка нерухомості в Америці не дає права претендувати на громадянство і не передбачає будь-яких пільг, а є лише гарною і вигідною інвестицією.