Статьи

Вид на проживання в Латвії


Отримання виду на проживання в Латвії для українців у 2018 році – це чудова можливість іммігрувати в Європу як тимчасово, так і назавжди, тобто в перспективі оформити латвійське громадянство або переїхати в будь-яку іншу країну Європейського союзу. Більше 30% латвійців вільно володіють російською мовою, у країни зручне географічне розташування, розвинена інфраструктура і помірні ціни.

вид на проживання в Латвії

Будь-який іноземець із країн СНД, який планує перебування в Латвії тривалий час (понад 3 місяці), зобов’язаний попередньо оформити латвійський вид на проживання. Для цього повинні бути конкретні підстави: наприклад, навчання в вузі, працевлаштування, підприємницька діяльність, возз’єднання сім’ї тощо. До речі, ВНП у Латвії видається в тому числі й у разі покупки нерухомості. Далеко не всі країни ЄС надають іноземцям таку можливість.

ЗМІСТ

  1. Як отримати вид на проживання в Латвії
  2. Підстави й умови для оформлення ВНП
  3. Документи на вид на проживання в Латвії
  4. Що дає ВНП у Латвії

Як отримати вид на проживання в Латвії

З 2010 року міграційне законодавство Латвії зазнало позитивних для іноземців змін, що дозволяють отримати тимчасову посвідку на проживання в разі покупки нерухомості, крім того, документ оформляється і для близьких членів сім’ї інвестора, зокрема подружжя та неповнолітніх дітей. Це сприяло значному припливу іммігрантів з різних куточків планети, починаючи від США та закінчуючи Австралією. Найпопулярнішими містами для імміграції вважаються Рига і Юрмала.

Питаннями надання ВНП у Латвії займається місцеве Управління у справах громадянства і міграції. Список необхідних документів (див. нижче) подається в консульство Латвії в країні іноземця. Безпосередньо на латвійській території приймаються заявки від громадян із видом на проживання однієї з країн шенгенської зони або в разі продовження чинного ВНП Латвії.

Спочатку видається тимчасовий дозвіл на проживання терміном дії один рік з правом продовження до 5 років. Після цього можна оформити постійну посвідку на проживання в Латвії, а ще через 5 років – отримати громадянство. Терміни розгляду заявок – від 1 до 3 місяців. З 2012 року ВНП у Латвії видається у вигляді пластикової карти за стандартами ЄС. Тобто документ містить біометричні дані власника – відбитки пальців і кольорове фото.

Підстави й умови для оформлення ВНП

Латвійська влада передбачила досить значний перелік підстав, які дозволяють оформити посвідку на проживання:
  • Возз’єднання сім’ї
  • Бізнес-імміграція
  • Працевлаштування
  • Навчання
  • Інвестиції
  • Купівля нерухомості
  • Наукова співпраця
  • Стаціонарне лікування в місцевих установах охорони здоров’я
  • Релігійна діяльність
  • За наявності Блакитної карти ЄС (Blue card EU)
  • Для колишніх громадян Латвії, в тому числі які мали латвійський паспорт до 17 червня 1940 року.

Розглянемо докладніше умови для отримання ВНП у Латвії за найбільш популярними причинами.

ВНП у Латвії з метою возз’єднання сім’ї

До власника чинного постійного виду на проживання в Латвії або громадянина країни мають право приєднатися близькі члени сім’ї та родичі:

  • Подружжя
  • Неповнолітні діти
  • Батьки пенсійного віку
  • Близькі родичі (до 3-го ступеня споріднення)

В окрему категорію винесені повнолітні діти громадян Латвійської Республіки, які мають право отримати посвідку на проживання в цій країні.

ВНП у Латвії за допомогою інвестицій або покупки нерухомості

Останні кілька років це вважається одним із найпопулярніших способів отримання посвідки на проживання в Латвії у громадян пострадянського простору, наприклад українців. Які існують варіанти і умови?

  1. Купівля нерухомості. Мінімальна сума вкладень в об’єкти нерухомості Латвії повинна становити не менше 250 тисяч євро. При цьому, в момент оформлення ВНП вноситься державне мито в розмірі 5% від вартості нерухомості.
  2. Фінансові інвестиції:
  • Вкладення в кредитні установи Латвіі: мінімальна сума інвестицій – не менше 280 тисяч євро на термін понад 5 років.
  • Купівля безпроцентних облігацій на суму 250 тисяч євро (плюс державне мито 25 тисяч євро).
  1. Інвестиції в латвійський бізнес. Основні вимоги:
  • Вкладення не менше 35 тисяч євро в компанію з чисельністю працівників до 50 осіб, річним оборотом менше 10 млн євро і сплата податків протягом року на суму понад 40 тисяч євро.
  • Вкладення не менше 150 тисяч євро в компанію з чисельністю співробітників понад 50 осіб і річним оборотом понад 10 млн євро.
  1. Відкриття власної компанії. Мінімальні вимоги до статутного капіталу – 2800 євро. Правда, в цьому разі ВНП видається не раніше, ніж через рік після реєстрації бізнесу, і тільки за умови ведення активної підприємницької діяльності, що сприяє зростанню економіки Латвії.

ВНП у Латвії з метою працевлаштування

Одним із варіантів оформити посвідку на проживання в Латвії є офіційне працевлаштування в цій країні.

Працевлаштування фото

Попри не найвищі заробітні плати в порівнянні з іншими державами ЄС, кваліфікований іноземний працівник може знайти роботу в Латвії з оплатою праці до 1000 євро на місяць. Середній рівень чистих заробітних плат – близько 675 євро. Безробіття в Латвії в 2018 році не перевищує 9%. Найбільш затребувані вакансії на латвійському ринку праці – це інженери, фахівці сфери IT, будівельники, водії-далекобійники та лікарі.

ВНП у Латвії з метою навчання

Університети Латвії пропонують якісну освіту, програми представлені латиською, англійською і навіть російською мовою. У разі зарахування в один з латвійських вишів іноземному студентові видається дозвіл на проживання. У середньому вартість навчання починається від 1,5 тисячі євро на рік. Витрати на проживання становлять близько 700-800 євро на місяць.

Документи на вид на проживання в Латвії

Залежно від підстав для оформлення ВНП у Латвії, перелік документів, що надаються в латвійське консульство, може дещо відрізнятися. Виділимо основний список, актуальний для українців у 2018 році:

  1. Правильно заповнена анкета на ВНП, встановленої форми.
  2. Дійсний закордонний паспорт і копії всіх сторінок.
  3. Копія громадянського паспорта. Оригінал пред’являється в дипломатичному відомстві.
  4. Кольорова фотографія в одному екземплярі (3,5 см x 4,5 см).
  5. Довідка про відсутність судимості у своїй країні або в державі, де іноземець проживав останній рік.
  6. Підтвердження наявності місця для проживання в Латвії (договір оренди, власність).
  7. Достатні кошти для життя в країні. Суми відрізняються залежно від ситуації; відзначимо, що мінімальна зарплата в Латвії з 1 січня 2018 року становить 430 євро на місяць.
  8. Документальне підтвердження підстав для отримання ВНП (відомості про зарахування до вищого навчального закладу, трудовий контракт, свідоцтво про реєстрацію компанії тощо).

Також може знадобитися медична страховка, чинна не менше 12 місяців, і довідка з латвійської установи охорони здоров’я про відсутність захворювання на туберкульоз. Детальніше про перелік документів для отримання посвідчення на проживання в Латвії читайте на офіційному сайті латвійського

Що дає ВНП у Латвії

Вид на проживання у Латвії дає багато переваг серед яких:
  • Безперешкодне переміщення по території 26 держав шенгенської зони, а також спрощена процедура отримання віз, наприклад, в такі країни, як Нова Зеландія або Канада.
  • Доступ до системи європейського кредитування, в тому числі для розвитку власного бізнесу в Латвії.
  • Якісна і порівняно недорога вища освіта в латвійських вишах.
  • Можливість працевлаштування в країні з ринковою економікою, що динамічно розвивається.
  • Рівень життя в Латвії не настільки високий в порівнянні з розвиненими державами ЄС, але ціни і якість послуг приємно радують.
  • Право на медичне обслуговування, соціальні пільги та інші посібники практично нарівні з місцевими громадянами.
  • Життя в країні зі сприятливим кліматом і красивою архітектурою.

На закінчення хотілося б відзначити, що Латвія є однією з найбільш лояльних країн ЄС в питаннях надання посвідки на проживання іноземцям. Чого тільки вартий широкий перелік підстав для видачі цього документа.