Eurabota - работа в Европе
Статьи

Вид на проживання і громадянство Словаччини


Серед усіх держав Євросоюзу, Словаччина сьогодні є однією з найбільш привабливих з точки зору імміграції. Це зумовлено, по-перше, тим, що економічна криза найменше торкнулася цієї держави. По-друге, зростання економіки на поточний рік, за прогнозами Євростату, тут очікується найбільш інтенсивне. По-третє, високий рівень інвестиційної привабливості. За цим показником країна входить у топ-20 найбільш відкритих до фінансових вкладень. До того ж громадянство Словаччини відкриває для українців та інших представників пострадянського простору можливість жити, працювати і подорожувати без перешкод по державах, що входять у Єврозону.

slovakiyaСеред основних переваг еміграції сюди слід виділити такі моменти:

  • схожість культури;
  • гідний рівень життя;
  • лояльні умови до організації та ведення бізнесу;
  • відсутність обмежень у правах, можливість виставляти свою кандидатуру в Європарламент, а також звертатися за допомогою до Європейського омбудсмена;
  • можливість офіційно працевлаштуватися на території держав, що входять у Шенгенську зону, і багато іншого.

ЗМІСТ

  1. Підприємницька діяльність
  2. Натуралізація
  3. Родинні зв’язки
  4. Вартість процедури

Підприємницька діяльність

Для тих, хто не знає, як отримати вид на проживання в Словаччині з перспективою подальшої еміграції, відразу необхідно визначитися з програмою, за якою їм це буде найпростіше реалізувати. Однією з найбільш поширених є бізнес-імміграція. На території цієї держави діють досить м’які та лояльні вимоги до ведення підприємницької діяльності, плюс євростандарти. Загалом це позитивно позначається на стабільності економіки. Бізнес-програма дає можливість зареєструвати підприємство і отримати вид на проживання в Словаччині, перетинати кордон без втрати статусу з періодичністю 1 раз на 6 місяців.

Маючи вид на проживання, його можна продовжувати, але для цього необхідно, щоб організована справа була успішною і приносила прибуток в обсязі не менше встановленого (для ІП цей показник повинен бути мінімум 3,8 тис. євро, а для засновника – 11,4 тис. євро за рік).

Для іноземних бізнесменів немає ніяких обмежень, і на них поширюються ті ж закони та нормативні акти, як і для підприємців, котрі мають словацьке підданство. Вони мають право на придбання житлової та комерційної нерухомості.

Отримання бізнес ВНП для українців дає їм право:
  1. Через 5 років переїхати в Словаччину на постійне місце проживання і ще через три оформити громадянство.
  2. Скористатися програмою возз’єднання сім’ї й оформити вид на проживання для дружини (чоловіка), дітей, батьків.

Для започаткування власної справи та отримання відповідного статусу необхідно відповідати певним вимогам:

  • мати бізнес-план, який має бути виконаний за встановленим зразком;
  • мати достатню кількість коштів на фірмовому рахунку (для ІП – 3,8 тис. євро, для ТОВ – 19 тис. євро, плюс для обох варіантів додатково 2,3 тис. євро на особистому рахунку);
  • не мати судимостей;
  • надати довідку про відсутність соціально-небезпечних інфекційних захворювань.

Процедура оформлення виглядає так. Спочатку подається пакет документів на розгляд. Потім офіцер консульства або посольства призначає дату і час співбесіди, в ході якої перевіряються дані й уточнюються суперечливі моменти. На підставі інтерв’ю приймається рішення про видачу ВНП.

При цьому важливо знати, що засновником і директором компанії або фірми може бути іноземець, який має дозвіл на проживання. Тому заключний етап оформлення фірми здійснюється після того, як буде отримано цей дозвіл. Як показує практика, важливим моментом є вибір сфери підприємницької діяльності в тому чи іншому місті. Деякі бізнесмени рекомендують для українців спочатку просто пожити в державі та зробити для себе певні висновки, що стосуються запитів ринку й особливостей ведення бізнесу.

Натуралізація

Для отримання громадянства необхідно виконати ряд умов:

  • прожити на території Словацької Республіки не менше 8 років, крім випадків, передбачених законом (для біженців, подружжя і деякі інші);
  • володіти словацькою мовою на достатньому рівні;
  • мати знання в необхідному обсязі з історії, географії, культури, літератури, суспільно-політичного розвитку;
  • не мати проблем із законом (довідка про відсутність судимості).
Крім цього, щоб отримати громадянство Словаччини, українцям потрібно надати повний перелік необхідної документації:
  • страхові поліси (соціальний і медичний);
  • документи, що підтверджують право на проживання в країні;
  • закордонний паспорт;
  • студенти – довідку з навчального закладу;
  • працевлаштовані особи – офіційний документ, а також квитанції про оплату всіх передбачених зборів і податків;
  • для пенсіонерів – відповідне посвідчення, виписки із зазначенням суми виплат, а також наявність власних заощаджень.

Подача заяви здійснюється в місцеве відділення УВС Словаччини претендентом особисто за місцем свого проживання. Далі вона перенаправляється на розгляд у МВС Словацької Республіки. Питання про громадянство може розглядатися протягом двох років. Якщо буде прийнято позитивне рішення, то претенденту залишається прийняти присягу, і після цього воно набирає законної сили.

Родинні зв’язки

До пільгової категорії належать особи, які мають близькі родинні зв’язки з жителями цієї держави. Це:

  • чоловік або дружина громадянина цієї держави або того, хто має постійне місце проживання, а також члени сім’ї, що належать до першої лінії споріднення;
  • неповнолітні діти іноземця, який має дозвіл на проживання в державі;
  • особи, що представляють інтерес для держави (вчені, спортсмени, видатні політичні діячі, артисти та інші).
Для оформлення ПМП в Консульство цієї країни подається заява з додаванням усіх необхідних документів:
  • автобіографія;
  • закордонний паспорт;
  • підтвердження родинних зв’язків, цілей перебування;
  • докази постійного проживання на території держави;
  • запрошення з підтвердженням надання житла і фінансової спроможності;
  • дві фотографії;
  • страховий медичний поліс;
  • підтвердження забезпеченості житлом у державі;
  • довідка про відсутність судимостей;
  • виписка з банківського рахунку, на якому повинна бути хоча б мінімальна сума, на 2018 рік вона становить 2377 євро на кожного дорослого члена сім’ї за 1 рік і на дитину – 1188 євро.
  • квитанції про оплату держмита та інших зборів.

На певні пільги можна розраховувати при купівлі нерухомості, оскільки забезпечення житлом є обов’язковою умовою при видачі відповідного дозволу.

Вартість процедури

Щоб отримати підданство, необхідно оплатити адміністративні збори, їх вартість в поточному році становить 700 євро, незалежно від віку претендента. Якщо один із батьків заявника має громадянство Словаччини або на момент народження мав чехословацьке підданство, то сума дорівнюватиме всього 20 євро. Від оплати адмінзборів звільняються біженці, особи, відселені з Чорнобильської зони, та деякі інші.

Як бачимо, отримати громадянство Словацької Республіки для українців не так вже й складно. Вимоги стандартні для держав Євросоюзу, але особливу увагу слід приділити питанню подвійного громадянства. Зокрема, жителю України, перш ніж оформляти нове підданство, можливо, спочатку доведеться відмовитися від наявного. Цей момент необхідно обов’язково уточнити.