Статьи

Віза в Японію для українців


Япония фото

Оскільки влада цієї чудової країни досить педантична щодо приїжджих, віза для туристів в Японію видається далеко не всім. Причому на рішення не впливають ні запланований час перебування на території держави, ні мета візиту. Чи потрібна віза до Японії для українців? Звісно, так. І, попри деякі зміни, процедура видачі дозволу така ж трудомістка. 

ЗМІСТ

  1. Як отримати японську візу?
  2. Гаранти поїздки
  3. Подальші дії
  4. Транзитна віза до Японії
  5. Дозвіл для дитини
  6. Скільки коштує віза до Японії?
  7. Робочий допуск

Як отримати японську візу?

Дозволи на в’їзд класифікують як:

  1. Довгострокові.
  2. Короткочасні.
  3. Дитячі (діяльність із метою збагачення не допускається).

Візи видаються залежно від мети прибуття та передбачуваних термінів перебування тут.

Довгострокові дозволи

  1. Мета прибуття – працевлаштування. Для отримання робочого допуску в Країну сонця, що сходить, заявнику потрібно надати договір від місцевого роботодавця.
  2. Студентський допуск отримають студенти, які планують отримати вищу освіту в Японію.

Обидві категорії після декількох років життя в країні мають високі шанси на успішну імміграцію в Японію.

Короткочасний допуск

Цей найбільш популярний серед туристів тип дозволу оформляється на 90 днів. Отримують його заявники, які планують:

  1. Ділову поїздку (конференції, симпозіуми, рекламні заходи, переговори тощо.).
  2. Відвідування близьких і друзів.
  3. Подорож за допомогою туристичної організації.
  4. Транзитну поїздку.

Усі перераховані цілі прибуття повинні бути підкріплені запрошенням і наявністю гаранта. Винятком із цього правила є транзитне відвідування держави.

Гаранти поїздки

Виступати гарантом поїздки може як фізична, так і юридична особа. Фізична – це громадянин Японії, а юридична – туристичний оператор або наймач. При цьому важливо розуміти, що діяльність юридичної особи повинна бути офіційною і не має бути проблем з податковою організацією.

Від сторони, на запрошення якої здійснюється поїздка, буде потрібний певний пакет документів. Його відсутність унеможливлює отримання візи.

Якщо гарант – юридична особа, від нього потрібні такі відомості:
  1. Офіційний документ із зазначенням причини прибуття в країну.
  2. Певний план, де будуть детально розписані всі щоденні дії.
  3. Гарантійний лист.
  4. Довідки про організацію. Обов’язковим є надання свідоцтва про реєстрацію та підтвердження відсутності податкових заборгованостей. Часто додатково просять пред’явити резюме фірми із зазначенням її сфери діяльності та роду занять.
  5. Лист із зазначенням мети і часу перебування запрошеного громадянина на території держави.
  6. Гарантія оплати поїздки.
  7. Підтвердження броні готельного номера в готелі.
  8. Підтвердження броні квитків на літак.

Для фізичної особи як для гаранта подорожі будуть потрібні дещо інші документи. Залежно від його статусу (постійний або особливий) цей список варіюється.

Обов’язково необхідно надати:
  1. Лист із зазначенням мети прибуття.
  2. План подорожі.
  3. Гарантійний лист.
  4. Папір, що підтверджує наявність зв’язку (ділового або спорідненого) між приїжджим туристом і гарантом подорожі.

Подальші дії

Громадянину Японії, який виступає в ролі гаранта, потрібно пред’явити:

  • Папір із зазначенням місця прописки.
  • Довідку з місця роботи.
  • Документ, що підтверджує відсутність податкових заборгованостей.

Для постійного резидента актуальний такий пакет:

  1. Міграційна довідка з реєстрацією.
  2. Ксерокопія посвідчення особи.
  3. Довідка від роботодавця.
  4. Підтвердження сплачених податків.

Після отримання від гаранта подорожі всіх довідок, перш ніж звертатися до посольства, варто підготувати свій пакет документів.

Від заявника необхідні:

  1. Закордонний паспорт, який буде актуальний більше півроку з моменту закінчення поїздки.
  2. Його ксерокопія в форматі А4. Прикладається до оригіналу.
  3. Ксерокопія місцевого посвідчення особи. Потрібні копії розвороту з особистими відомостями та пропискою. Формат А4.
  4. Фотографії (2 штуки) розміром 45 х 45 мм. Повинні бути не старше 6 місяців.
  5. Заповнена англійською мовою анкета. Вимоги щодо заповнення можна знайти в інтернеті або ж уточнити в посольстві.
  6. Особи пенсійного віку повинні надати ксерокопію свого посвідчення, учні – папір з місця проходження навчання. Для працюючих громадян обов’язкова довідка від наймача із зазначенням посади заявника і одержуваного їм окладу. Для непрацюючих громадян потрібна заява від людини, що оплачує подорож, і папір з її місця роботи.
  7. Додаткова інформація. Крім перерахованих, можуть знадобитися й інші відомості. До них належить виписка з банку, що підтверджує наявність достатньої кількості грошових коштів на рахунках.

При цьому важливо розуміти, що це – тільки обов’язкова інформація. Візовий центр може зажадати й інші довідки залежно від розглянутої заяви. Щоб процедура отримання пройшла успішно, відомості, що надаються, повинні бути не старше 3 місяців.

Транзитна віза до Японії

Видається теж досить часто. Потрібно для подорожуючих до третьої держави з пересадками в Японії. Для українців на таких умовах найбільше поширені подорожі в Австралію, Нову Зеландію, в Тихоокеанські держави й острови.

Транзитна віза до Японії для росіян може бути оформлена двома способами:

  1. Перед запланованою подорожжю через посольство. Терміни оформлення – менше тижня.
  2. Безпосередньо в аеропорту після прильоту.

Оскільки не кожен турист отримує такий допуск, краще оформити його заздалегідь. Це допоможе уникнути неприємних ситуацій в аеропорту.

Щоб отримати транзитний дозвіл, будуть потрібні:
  1. Закордонний паспорт і його ксерокопія. Термін дії не повинен закінчитися раніше, ніж через 6 місяців після здійснення подорожі.
  2. Ксерокопії розворотів з особистими відомостями і зазначенням місця реєстрації звичайного паспорта.
  3. Заповнена заявка-анкета в двох примірниках.
  4. Фотографії в кількості 2 шт., розмір 45 х 45 мм.
  5. Авіаквитки на всю поїздку.
  6. Папір від наймача, з навчального закладу або ксерокопія пенсійного посвідчення.
  7. Допуск для відвідування третьої держави.
  8. Якщо перебувати тут доведеться довше доби, наявність броні готелю.

Можуть знадобитися інші відомості. Краще зайнятися оформленням заздалегідь, а після прильоту оглянути місцеві визначні пам’ятки. Термін дії транзитного допуску – три доби. Рекомендовано здійснювати перельоти з мінімальним перебуванням в Японії, оскільки такі рейси часто переносять і дії дозволу може не вистачити.

Дозвіл для дитини

У 2018 році значно зросла кількість сімей, які відвідують країну з дітьми. І це не випадково, адже в ній є на що подивитися. Для отримання дитячого документа буде потрібна не тільки заяву.

Слід підготувати:

  1. Закордонний паспорт, який повинні мати всі діти старше 14 років.
  2. Закордонний паспорт батька, де вклеєно фото дитини (до досягнення нею шестирічного віку).
  3. Свідоцтво про народження і його ксерокопія.
  4. Документ з місця навчання дитини.
  5. Коли дитина подорожує з одним із батьків, другий надає на це свою письмову згоду. Аналогічний документ потрібний і від другого з батьків, якщо дитина їде з довіреною особою.

В анкетах, які заповнюють батьки, потрібно вказувати відомості про дітей. Якщо в дитини свій закордонний паспорт, потрібно заповнити окрему форму.

Скільки коштує віза до Японії?

Фінансова сторона питання завжди дуже хвилює туристів. Якщо провести аналогію з іншими представництвами, у посольства цієї країни немає збору за оформлення документа. Однак безкоштовною процедуру можна назвати в тому випадку, якщо заявник все робить самостійно.

Отримання візи в Японію самостійно все ж буде затьмарено деякими матеріальними витратами. До них відносять оплату пересилки зібраних паперів, яка обійдеться заявнику в 15 $. Туристу, який звернувся в туристичну організацію, доведеться розщедритися приблизно на 100 $.

Робочий допуск

Незважаючи на брак фахівців, іноземцям буває складно працевлаштуватися. Отримати робочий документ для життя в Японії цілком реально, але в більшій мірі це залежить від наймача.

Умови:

  1. Наймач зобов’язаний надати документи, що підтверджують легальність дій компанії та відсутність податкових заборгованостей.
  2. Від заявника вимагаються стандартний набір довідок і підписана трудова угода.

Під час розгляду прохання на отримання робочого допуску від заявника часто вимагають додаткову інформацію. Це пов’язано з бажанням влади зменшити кількість людей, які планують переїхати на ПМП. Однак в цьому році планується спростити видачу дозволів на відвідування Японії.