Статьи

Віза в Словаччину для українців


Республіка Словаччина зі столицею Братиславою – одна з найближчих до нас країн – учасниць Шенгенської угоди. Щоб відвідати цю державу, потрібно мати візу.

Словаччина фото

ЗМІСТ

  1. Чи потрібна віза для відвідин Словаччини?
  2. Типи словацьких віз для іноземних громадян
  3. Процедура оформлення та умови отримання дозволів на в’їзд
  4. Які документи потрібно підготувати?

4.1. Загальні документи

4.2. Додаткова документація

  1. Як довго оформляється віза?
  2. Вартість візи в Словаччину
  3. Скільки діє словацька віза?
  4. Чому відмовляють у візі? Що робити заявнику?

Чи потрібна віза для відвідин Словаччини?

У травні 2004 уряд Словаччини підписав Шенгенську угоду. У зв’язку із цим жителям країн Співдружності незалежних держав (СНД) для здійснення поїздки до Словацької Республіки потрібно попередньо отримати візу.

 

Типи словацьких віз для іноземних громадян

Словаччина

Імміграційна влада Словаччини оформляє три типи віз.

Транзитні візи типу А призначені для заявників, які слідують транзитом в іншу державу через один з аеропортів Словаччини, але не залишають міжнародну транзитну зону.

Тип C («Шенген») призначений для відвідування всіх шенгенських країн, в тому числі Словаччини.

Тип D (національний) видається заявникам, які мають намір перебувати в Словаччині і претендують на отримання таких документів:

  • вид на проживання (ВНП або більш звична абрівіатура ВНЖ);
  • дозвіл на тимчасове перебування (ДТП).

Візи оформляються для поїздок з такою метою:

  • приватний візит;
  • відвідування близьких родичів і членів сім’ї;
  • лікування;
  • бізнес/робота;
  • транзит;
  • навчання;
  • культурні, наукові, спортивні та мистецькі заходи.

Для довгострокового перебування необхідно мати ДТП, якщо метою візиту є:

  • підприємницька діяльність;
  • робота з наймом;
  • навчання;
  • діяльність в рамках спеціальних програм;
  • возз’єднання сім’ї;
  • виконання службових обов’язків цивільними підрозділами збройних сил.

Для студентів оформляються національні навчальні візи, але після їх отримання необхідно оформити дозвіл на тимчасове перебування.

Процедура оформлення та умови отримання дозволів на в’їзд

Процес оформлення віз складається з таких етапів:
  1. Підготовка всіх необхідних документів.
  2. Заповнення заявки на видачу візи в електронній формі.
  3. Запис на подачу документів (за потреби).
  4. Здача біометричних даних і пакету документів в консульстві чи візовому центрі.
  5. Отримання паспорта з візою в призначений день.

Запис необхідний, якщо заявка буде подаватися в словацькому посольстві. Записуватися у візові центри не потрібно.

Від процедури здачі відбитків пальців звільняються:

  • діти молодше дванадцяти років,
  • особи, у яких зняття відбитків пальців неможливо фізично,
  • голови держав і члени національних урядів (а також їхні офіційні делегації та подружжя), якщо вони здійснюють поїздки з офіційного приводу.

Заявнику необхідно під час наступної подачі документів пройти цю процедуру, якщо неможливість зняття відбитків пальців є тимчасовою.

У разі, коли заявник вже знімав відбитки пальців, документи можуть бути подані іншими особами, а саме:

  • одним із членів сім’ї за всю сім’ю, якщо мета поїздки і вказані дати в’їзду та виїзду однакові;
  • представником організації або установи при пред’явленні довірчого листа, виданого відповідальною особою направляючої організації, якщо метою є участь у спортивних, культурних, наукових заходах;
  • представником групи за нотаріально завіреною довіреністю, якщо мета поїздки і вказані дати в’їзду та виїзду однакові;
  • представником заявника у виняткових випадках за згодою консула, за умови надання аргументованих пояснень та нотаріально посвідченої довіреності.

 

Загальні документи

Усі заявники, які мають намір отримати словацьку візу, повинні підготувати такі документи:
  • анкету-заявку на отримання візи, повністю заповнену і підписану;
  • закордонний паспорт, що діє мінімум протягом трьох місяців після останньої запланованої дати виїзду з Шенгенської зони та що містить як мінімум дві чисті сторінки, не старше десяти років (+ копія сторінки з персональними даними);
  • одну фотографію, що відповідає вимогам ІКАО (Міжнародна організація цивільної авіації);
  • квитанцію про оплату візового збору;
  • медичну страховку, що охоплює весь період перебування або першу поїздку і чинну для всіх країн Шенгенської угоди;
  • копію національного паспорта (всі сторінки, що містять персональні дані, інформацію про виданий закордонний паспорт, про реєстрацію, а також 14-та сторінка з відміткою або без неї);
  • документ, що підтверджує легальне проживання на території батьківщини (наприклад, вид на проживання, довгострокова віза або реєстрація);
  • документи, що підтверджують наявність фінансового забезпечення заявника з розрахунку 56 євро на добу на людину, не старші 1 місяця з моменту їх подачі в консульський відділ;
  • документи, що підтверджують чесні наміри заявника повернутися з Шенгенської зони: наприклад, наявність зворотного квитка, свідоцтво про реєстрацію права власності в Україні або інший документ, що підтверджує наявність майна на батьківщині).

Фотографія має відповідати таким критеріям:

  1. Розмір – 3,5 х 4,5 см без овалу.
  2. Зображення – чітке, кольорове, контрастне.
  3. Надрукована на високоякісному папері на білому або світло-сірому тлі, зроблена анфас.
  4. Бути не старше 6 місяців.
  5. Особа має займати 70-80% знімка.
  6. Якщо особа носить окуляри, то на фото скла не повинні створювати відблиски і бути затемненими, а оправа – закривати очі.

Для підтвердження фінансового забезпечення підходить один з таких документів:

  • лист від роботодавця про те, що він бере вас на роботу за контрактом (із зазначенням заробітної плати);
  • виписка з банківського рахунку (не старша за три місяці);
  • дорожні чеки із зазначенням власника;
  • лист від третьої особи про те, що вона буде спонсором (наприклад, запрошення, завірене міграційною службою, спонсорський лист від особи, котра оплачує поїздку, у вільній формі).

Коли віза оформляється на неповнолітнього, додатково потрібно додати:

  • копію свідоцтва про народження;
  • згоду батьків або законних опікунів з нотаріально завіреним підписом, якщо неповнолітній виїжджає не в супроводі обох батьків/опікунів (якщо батько наділений винятковим батьківським правом, буде потрібне свідоцтво про смерть або постанова суду);
  • копію чинної шенгенської візи батьків або супроводжуючих неповнолітнього, якщо отримання віз відбувається в різний час, а також доказ спільної поїздки (наприклад, броні квитків, готелю і т. п.).

За неповнолітніх осіб анкета підписується батьками або опікунами.

Додаткова документація
Словаччина фото

Для приватних поїздок, за винятком відвідування рідних:

  • доказ місця проживання, наприклад оригінал запрошення з інформацією про проживання з нотаріально завіреним підписом або підтвердження іншого місця проживання відповідно до словацького законодавства;
  • доказ програми подорожі, наприклад квитки в обидва боки, а за відсутності – детальний опис планованої поїздки (в разі, якщо заброньованого місця проживання / квитків буде недостатньо, заявника можуть попросити надати підтвердження факту оплати).

Для власників об’єктів нерухомості в одній із шенгенських держав – документ (наприклад, виписка з реєстру об’єктів нерухомості, копія договору купівлі-продажу або купчої тощо), що підтверджує права власності заявника на нерухомість.

Для найближчих родичів – доказ спорідненості (свідоцтво про народження/шлюб).

Заявники, які планують відвідування цивільних кладовищ або місця військових поховань, додатково повинні надати папери, що свідчать про спорідненість з похованим.

Для заявників, які прямують до родичів, котрі перебувають на законних підставах в Словаччині:

  • запрошення від приймаючої сторони з нотаріально завіреним підписом або завірене міграційною службою із зазначенням адреси проживання;
  • доказ законності проживання особи, яка запрошує в Словаччину (копія дозволу на проживання іноземних громадян, словацький паспорт, паспорт громадянина ЄС);
  • доказ спорідненості (наприклад, копія свідоцтва про народження чи шлюб).

Якщо віза оформляється для дитини, додатково потрібно додати:

  • оригінал і копію підтвердження спорідненості з громадянином ЄС, наприклад свідоцтво про народження чи шлюб (якщо іноземною мовою – з нотаріально завіреним перекладом);
  • підтвердження громадянства ЄС (копія закордонного паспорта або цивільного паспорта) члена сім’ї, статус якого є підставою для права на свободу пересування.

Студенти фото

Для учасників різного роду заходів, школярів, аспірантів, студентів, які супроводжують викладачів:

  • лист на фірмовому бланку від приймаючої організації;
  • доказ спонсорування стороною, що запрошує (запрошення, завірене імміграційною поліцією), спонсорський лист від направляючої організації або інший доказ фінансової спроможності, якщо в запрошенні немає підтвердження взяття на себе витрат щодо перебування особи в Словаччині.

Для осіб, які планують відвідувати мовні курси:

  • підтвердження від мовної школи із зазначенням адреси, тривалості й вартості курсу навчання;
  • доказ місця проживання.

Для пацієнтів та супроводжуючих їх осіб:

  • запрошення з клініки з підписом і печаткою відповідальної особи медичного закладу;
  • підтвердження розміщення (наприклад, бронь готелю або підтвердження розміщення з клініки).

Якщо супроводжуючий подає документи окремо, будуть потрібні копії паспорта і візи пацієнта.

Для працівників, які вирушають у службові відрядження:

  • запрошення від ділового партнера в Словаччині або інше підтвердження мети поїздки (наприклад, інформація про участь в конференції, вхідний квиток на виставку, ділове листування, програма службового відрядження тощо);
  • лист про відрядження.
Для підприємців, які вирушають у справах свого бізнесу, потрібний документ, що підтверджує економічну діяльність:
  • довідка 2-ПДФО/3-ПДФО,
  • виписка з торгового/податкового реєстру,
  • свідоцтво про реєстрацію індивідуального підприємця,
  • виписки з банківського рахунку як мінімум за останні три місяці.

Для студентських віз:

  • запрошення, довідка про зарахування або студентський квиток університету, академії, інституту, коледжу або школи;
  • якщо в запрошенні немає підтвердження взяття на себе витрат на перебування особи, то доказ спонсорування стороною, що запрошує (запрошення, завірене імміграційною поліцією, спонсорський лист від направляючої організації) або інший доказ фінансової спроможності.

Для мандрівників, маршрут яких в третю країну передбачає пересадку в Словаччині:

  • віза чи інший дозвіл на в’їзд в країну призначення (за необхідності);
  • квитки для подальшої поїздки (за винятком випадків проїзду на власному транспортному засобі, наприклад, на автомобілі).

Як довго оформляється віза?

Заявки іноземців на оформлення словацької візи загалом розглядаються протягом 5 робочих днів. У виняткових випадках з дозволу консула можливий терміновий триденний розгляд заявки. Згідно з чинними нормами період прийняття рішення може на розсуд посольства збільшуватися до 1 місяця.

Вартість візи в Словаччину

Кожен заявник зобов’язаний сплатити фіксований візовий збір, розмір якого становить:
  • 35 євро для всіх громадян РФ, України, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Македонії, Молдови, Албанії та Сербії, Вірменії Азербайджану, Грузії та Кабо-Верде,
  • 60 євро для громадян інших держав,
  • 35 євро для дітей громадян з інших держав з 6 до 12 років,
  • 70 євро в разі термінового розгляду заяви.

Подача заявки через візовий центр передбачає оплату сервісного збору – 12 євро.

Скільки діє словацька віза?

Терміни дії віз зазвичай обмежені кількістю днів, зазначених у заявці. Посольство Словаччини видає візи:

  • одноразові (на 1 в’їзд) з періодом дії до 3 місяців;
  • дворазові (на 2 в’їзди) з періодом дії до 3 місяців;
  • багаторазові (для декількох в’їздів) з терміном дії до 90 днів протягом півріччя.

Візи типу «А» (транзитні) видаються зазвичай на термін до 1 місяця, але перебувати в Словаччині за ним можна максимально 5 днів. Багаторазові ж видаються тільки за наявності документів, що підтверджують необхідність і обґрунтованість регулярних поїздок, надійність заявника і законність використання раніше виданих віз.

Згідно з рішенням МЗС Словаччини, українці можуть претендувати на багаторазові дворічні візи, якщо хоча б одна шенгенська раніше видана віза була використана за призначенням, і п’ятирічної – якщо раніше була використана за призначенням словацька віза.

Якщо заявник відправляється в країну з метою навчання у навчальному закладі, йому видається багаторазова віза (тип «D») на 90-денний період для подальшої подачі заявки на отримання ДТП (дозволу на тимчасове проживання).

Чому відмовляють у візі? Що робити заявнику?

Кожна заява розглядається в індивідуальному порядку. Однак посольство може відмовити у видачі візи. Найбільш поширеними причинами відмови є такі:
  • надання завідомо неправдивих даних до візової анкети;
  • наявність судимості;
  • відсутність доказів зв’язків заявника з країною проживання;
  • недостатня кількість фінансів;
  • відсутність доказів наявності місця проживання;
  • запит візи на підозріло короткий термін;
  • попередні відмови у видачі шенгенської візи;
  • наявність в минулому порушень міграційного законодавства інших держав;
  • спливання терміну дії паспорта.

Якщо заявнику відмовляють у видачі візи, консульство інформує його про це офіційним листом, де вказуються причини відмови. Заявник має право подати апеляцію або повторно надати документи в разі усунення цих причин.

У разі отримання відмови кошти заявнику не повертаються.

Отже, для візиту до Словаччини громадянам усіх країн СНД буде потрібна віза. Оформляється вона порівняно недовго – 5 днів. До документів висуваються досить прості вимоги. Якщо отримано відмову, можна подати апеляцію або повторну заявку.