Статьи

Віза в Нову Зеландію для українців


Нова Зеландія хоч і розташована майже на краю світу, але не звільняє туристів від візового оформлення для відвідування своїх земель. Незважаючи на простоту процедури, список документів вражає. Крім того, всі вони повинні бути перекладені англійською мовою і нотаріально завірені. Віза для наших співвітчизників в Нову Зеландію оформляється безкоштовно, а термін її розгляду становить від двох тижнів до місяця залежно від цілей.

віза в Нову Зеландію для українців

ЗМІСТ

  1. Категорії віз

1.1. В’їзний тип

1.2. Довгостроковий тип

1.3. Груповий тип

1.4. Транзит

  1. Подієвий туризм
  2. Необхідні документи і правила їх оформлення

Категорії віз

У зв’язку з тривалим розглядом заяви в новозеландському посольстві термін її здачі потрібно прораховувати заздалегідь. Має бути певний запас часу, оскільки затримка може зіпсувати відпустку і привести до втрати куплених квитків. Так, багато туристів воліють відправлятися на новорічні свята в інші країни, нерідко – в жаркі. Щоб встигнути з виходом в’їзних дозволів, звертатися для розгляду документів слід не пізніше середини листопада, тобто за півтора місяці до Нового року. Якщо затягнути цей процес, то є велика ймовірність не потрапити в найбільш екологічно чисте місце на землі.

Серед найбільш затребуваних візових типів виділяють:

  • в’їзний;
  • довгостроковий;
  • груповий;
  • транзитний.

В’їзний тип

Новозеландська віза такої категорії видається іноземцям, які приїхали сюди в туристичних цілях, для відвідування друзів або родичів, а також для участі у виставках і бізнес-заходах. Але така гостьова віза в Нову Зеландію не дає право перебувати на острові з метою роботи.

Цей вид належить до типу одноразового відвідування і видається на термін до 30 днів. Бувають випадки, коли консули можуть поставити піврічний штамп, але при цьому поріг відвідування за ці шість місяців не повинен перевищувати 30 днів одноразово. Якщо людина потребує більш часте відвідування «зеленого» держави, то варто отримати довгостроковий штамп.

Довгостроковий тип

Довгострокова категорія дає право не тільки часто відвідувати острів, а й жити на ньому. Часто передує повноцінної еміграції в Нову Зеландію. Видається вона в середньому на рік, але в залежності від цілей період може бути збільшений. Після закінчення її дії період може бути пролонгований за місцем перебування. Відмінність її від стандартних туристичних штампів у тому, що заявник повинен надати флюорографію, а якщо його перебування планується більш ніж на два роки, то прикладається ще детальний медичний сертифікат. Затверджує і заповнює цей папір доктор страхової компанії, який проставляє іменну печатку на ньому. Варто враховувати, що період дії такої довідки становить три місяці.

Крім того, потрібний доказ про відсутність судимості, який видається органами внутрішніх справ на батьківщині. Кожен документ перекладають англійською мовою.

Груповий тип

Для іноземних громадян, які подорожують у складі організованої групи, пропонується варіант оформлення групового в’їзного штампа. Він діє на групи від 5 до 14 осіб. Такий тип дозволяє перебувати на острівної території не більше 30 днів одноразово.

Серед обов’язкових умов для відкриття цього типу:
  1. Всі учасники подорожі, які їдуть цільним складом, повинні їхати в країну з єдиною метою. Наприклад, туризм або подієвий захід.
  2. Всі учасники повинні перебувати однакову кількість часу, жити в одному готелі, летіти одним рейсом туди і назад.

Істотною відмінністю цього типу від простого туристичного штампа є те, що в паспорті у кожного члена групи не стоятиме позначки. Спеціальний узагальнюючий візовий стікер отримує керівник групи, який наклеює його в спеціальний бланк з іменами всіх туристів. При цьому позначки про в’їзд і виїзд будуть стояти у кожного мандрівника в закордонному паспорті.

Транзит

Приїзд в країну з метою подальшого переміщення вимагає оформлення транзитної позначки. При цьому якщо інші напрямки допускають взагалі відсутність візових формальностей, то для громадян України буде потрібно попереднє оформлення для відвідування зеленого острова.

Серед вимог виділяють такі:
  1. Наявність закордонного паспорта і його скан.
  2. 2 фото форматом 3,5 х 4,5 см в кольоровому виконанні, що не мають куточків і овалів на світлому фоні. Знімки повинні бути свіжими і не викликати питань у консула, якщо заявник буде сидіти перед ним абсолютно іншою людиною, ніж на фото (наприклад, інша стрижка, інший колір волосся, видимі вікові зміни).
  3. Анкета встановленого зразка (має номер INZ1019). Заповнюється друкованими літерами від руки або на комп’ютері, тільки англійською мовою, підписується власноруч.
  4. Бронь або оригінал викуплених авіаційних квитків за всіма пунктами.

Якщо напрямок, у якому здійснюється переліт із зупинкою в новозеландському місті, є візовим, то необхідно зробити копію сторінки паспорта, де стоїть штамп. Причому він повинен бути отриманий набагато раніше, ніж новозеландський.

Важливим нюансом є кількість днів перебування в країні. Якщо між літаками більше 12 годин, то людина обов’язково має забронювати готель, бронювання якого потрібно включити в список вимог основного пакета. Крім того, при здачі паперів в посольство потрібно бути готовим до того, що в будь-який момент може надійти дзвінок з вимогою донести додаткові папери.

Подієвий туризм

Крикет – національний вид спорту, змагання з якого щорічно проходять в різних місцях. На цей захід з’їжджається дуже багато шанувальників крикету і цікавих туристів.

Лояльність місцевої влади проявляється в тому, що немає необхідності оформляти і австралійську, і новозеландську візи. Достатньо буде дозволу від сусідньої зеленої держави, яке дозволить перебувати на острові стільки часу, скільки проходить подія. При цьому варто уважно поставитися до вимог австралійського консульства.

Необхідні документи і правила їх оформлення

Список документів, що надаються в консульство, досить значний. І щоб отримати позитивне рішення, варто поставитися серйозно до правильності їх заповнення та подання.

Отже, це:
  • закордонний паспорт, дійсний не менше 6 місяців після закінчення поїздки в країну;
  • копія його головної сторінки, а також сторінки з дійсною візою Австралії в разі відвідування чемпіонату з крикету або іншої держави – у разі транзитного переміщення по острову;
  • анкета встановленого зразка за формою INZ1189. Гостьова віза в Нову Зеландію вимагає заповнення опитувальника за формою INZ1017;
  • два фотознімки 3,5 х 4,5 см, виконані на кольоровому фотопапері без овалів і куточків і на світлому однотонному фоні;
  • додатковий опитувальник, що додається до основної анкети;
  • бронь або копії бланків квитків в обидва боки з прильотом в аеропорт Окленда або Веллінгтона;
  • підтвердження про бронювання номера в місцевому готелі;
  • фінансові гарантії, в ролі яких можуть виступати довідки або виписки з банків, в тому числі із зарплатної картки або вкладу;
  • ксерокопія внутрішнього паспорта;
  • копія анульованого закордонного паспорта, що має штампи таких країн, як Великобританія, США, Австралія, а також учасниць Шенгенської угоди;
  • інформаційний лист з місця роботи, для ІП – декларація з податкової служби. Довідка повинна містити реквізити організації, контактні телефони відділу кадрів і бухгалтерії, а також вказівку посади, періоду роботи та окладу. Обов’язковою згадкою є позначка про збереження посадового місця за працівником, який вирушив у подорож. Велику ймовірність позитивного розгляду заяви мають довідки, у яких вказана висока зарплата;
  • якщо поїздка здійснюється на запрошення родича, друга або колеги, то надається оригінал цього листа англійською мовою, у якому будуть вказані дані тієї особи, місце проживання, а також мета, з якою заявника запрошують до Нової Зеландії;
  • якщо з батьками подорожує дитина, додається оригінал і копія свідоцтва про народження. У разі подорожі з кимось із батьків або без обох потрібна нотаріально завірена згода на його виїзд. Додатково надається свідоцтво про укладення шлюбу або про його розірвання.

Анкети й опитувальники заповнюються тільки англійською мовою. Всі документи (свідоцтва, довідки, броні) повинні бути перекладені. Згода на виїзд дитини здається українською мовою для українців, а також англійською і засвідчується одним і тим самим нотаріусом.

Особливу увагу консульство приділяє перекладу, офіційно яким визнається тільки робота Бюро перекладів, що має реєстрацію і позитивну репутацію. Кожен лист зі списку вимог засвідчується нотаріусом і його печаткою.

Одного тільки листка перекладу недостатньо. Необхідно зробити другий примірник або, якщо це неможливо з якихось причин, додати копію, завірену нотаріусом.

Цікавим є той факт, що переклад не може бути зроблений особою, з якою знайомий заявник. Це має бути абсолютно не зацікавлена у видачі дозволу особа. Якщо факт знайомства доведуть в процесі розгляду заявки, то буде прийнято негативне рішення. Крім того, перекладач, що працює з паперами для комплектування в’їзних дозволів, повинен уникати витіюватих, складних речень, скорочень і виправлень.

У процесі розгляду заяви у консула можуть виникнути питання, які він має право поставити особисто заявнику, зв’язавшись з ним телефоном або викликавши на повторну співбесіду. Бувають випадки, коли громадянин не викликає довіри і йому пропонується залишити грошову заставу як гарантію того, що він неодмінно повернеться на батьківщину. Після повернення застава повертається, але тільки в разі своєчасного приїзду. Розмір гарантії дорівнює 5000 новозеландських доларів.

Що стосується консульського збору, то він відсутній для наших співвітчизників. Але це можливо лише в тому випадку, якщо відкривається віза в Нову Зеландію самостійно, тобто безпосередньо зі зверненням до консульства. Якщо у людини немає часу або можливості їздити в інше місто для подачі документів, то можна звернутися в спеціальні візові центри або турагентства, де за послугу доведеться заплатити від 400 до 1000 гривень.

Подорож в такий чудовий, живий і зелений куточок планети не залишить байдужим жодного туриста. І ніякі візові формальності в Нову Зеландію не завадять тому, що поставити нову галочку в скарбничці своїх подорожей.