Статьи

Віза в Канаду для громадян України в 2018 році


Канада фото

Канада цілком заслужено посідає одне з лідируючих місць у рейтингу напрямків для еміграції та туризму. А якщо врахувати тісні контакти, які підтримує ця держава з українським урядом, то можна сказати, що тут дуже лояльно ставляться до жителів України. Проте в’їзд на канадську територію для них поки не спрощений настільки, що в’їзний дозвіл їм не буде потрібно. Тому перед поїздкою в цю країну важливо дізнатися про те, які візи в Канаду для українців передбачені на сьогоднішній день.

ЗМІСТ

  1. Категорії візових штампів
  2. Отримання канадської візи

2.1. Як оформити візу самостійно

2.1.1. Онлайн-заявка

2.1.2. Документи

2.1.3. Анкети

2.2. Вартість оформлення

2.3. Скільки робиться віза

  1. Дитяча віза
  2. Страховка
  3. Якщо у візі відмовили
  4. Чи можна поїхати в Канаду без візи
  5. Як дізнатися статус розгляду документів
  6. Канадське громадянство
  7. Українці в Канаді

Категорії візових штампів

Отримання канадського візового штампа – процедура не проста й  за складністю порівнюється тільки з американською візою. Пов’язано це з тим, що міграційна служба дуже ретельно стежить за потоком іноземців, що в’їжджають в країну з тими чи іншими цілями. Це дозволяє уникнути надлишку робочої сили і перебування осіб, які мають намір влаштуватися тут за рахунок держави, не будучи для неї корисними.

Умовно всі категорії візових штампів можна розділити на дві групи:

  • імміграційні;
  • неімміграційні.

Перші призначені для тих, хто збирається провести в Канаді тривалий час. Другі, відповідно, видаються тим, хто прибуває з короткостроковим візитом.

Імміграційними є такі дозволи:
  • для кваліфікованих фахівців;
  • для бізнесменів;
  • для тих, хто мігрує на підставі родинних зв’язків;
  • для біженців;
  • з метою усиновлення.

 

Короткострокові візові штампи також мають кілька різновидів:
  • туристична віза в Канаду для українців;
  • ділова – для короткострокових відряджень (при цьому вона може бути як одноразовою, так і багаторазової);
  • студентська;
  • робоча;
  • транзитна;
  • дозвіл для тимчасового резидентства;
  • гостьова віза в Канаду для українців.

Дозвіл тимчасового резидента видається у виняткових випадках – наприклад, подружжю канадських громадян, які поки не можуть отримати ні громадянство, ні візу іншої категорії.

Робочий і студентський штампи повинні бути підкріплені дозволом на роботу і дозволом на навчання, які видаються роботодавцем або навчальним закладом відповідно.

Отримання канадської візи

З 2015 року процес запиту візового штампа Канади переведений в новий формат. Йдеться про електронну реєстрацію. Обов’язок проходження цієї процедури покладений на всіх іноземців, які прибувають в Канаду з візових країн. Виняток становлять тільки громадяни США й ті, у кого в паспорті вже є канадська віза, а також постійні резиденти і канадці з подвійним громадянством.

Як оформити візу самостійно

Процедура подачі заявки хоча і пов’язана зі всякими формальностями, все ж не є надто складною. Правда, для її проходження знадобиться знання англійської або французької мови. Також заздалегідь доведеться підготувати скани необхідних документів, дійсну банківську карту, якою ви можете здійснити оплату мита, а також адресу електронної пошти.

Онлайн-заявка

Подати електронну заяву можна на сайті канадського консульства в Україні. Після вибору мови система переведе користувача на потрібну сторінку, де йому належить визначитися з метою свого візиту до цієї держави. При цьому в заявника з’являється можливість ще раз переконатися в тому, чи потрібно йому взагалі запитувати дозвіл на в’їзд.

Для цього доведеться відповісти на такі питання:

  1. Мета візиту.
  2. Національність.
  3. Вік.
  4. Знання іноземних мов.
  5. Склад сім’ї.
  6. Освіта.
  7. Трудова діяльність.
  8. Рівень прибутку.
  9. Тривалість перебування.
  10. Країна громадянства.
  11. Дата народження.
  12. Сімейний стан.
  13. Регіон, в якому ви маєте намір зупинитися.

Проаналізувавши надані вами відомості, система надасть відповідь.

Наступний етап – безпосередньо заповнення самої заяви. Основні питання тут: робота, фінансове становище. Виходячи з отриманих даних, система порекомендує, який саме тип візи вам необхідний: гостьова або туристична. Тут же ви отримаєте код, з яким в подальшому зможете зайти в свій особистий кабінет, де вам належить завантажити скани документів і сплатити мито.

Документи

Найважливіший етап – підготовка документів.

Їх перелік містить:
  1. Закордонний паспорт з терміном дії півроку після виїзду з країни.
  2. 2 фото.
  3. Копію національного посвідчення особи.
  4. Заяву.
  5. Банківську виписку про рух коштів на вашому рахунку.
  6. Довідку з місця роботи про рівень доходу і про надання вам відпустки на період поїздки.
  7. Пенсіонерам – пенсійне посвідчення, які перебувають у шлюбі – свідоцтво про шлюб.

Крім того, важливо пам’ятати, що кожна окрема категорія візового штампа передбачає певний набір додаткових документів, зокрема:

  • туристичний – опис маршруту, бронь житла і авіаквитки;
  • гостьовий – запрошення, підтвердження статусу запрошуючої (копія паспорта, довідка з роботи), довідка про доходи;
  • робочий – запрошення від роботодавця, контракт, лист від роботодавця, сертифікат на знання однієї з офіційних мов, підтвердження оплати житла;
  • діловий – запрошення, підтвердження мети відвідування, оплати проживання, бронь авіаквитків.

Усі папери, які будуть завантажуватися на сайт або готуватися для особистого візиту до консульства, повинні бути перекладені на французьку або англійську мову. При цьому нотаріальне підтвердження переказу не потрібно.

Анкети

Що стосується анкет, то їх, як правило, має бути дві: візова та з інформацією про сім’ю. Зверніть увагу на те, що всі поля в заяві обов’язково повинні бути заповнені. Якщо питання вас не стосується, то в заяві, як правило, наводяться варіанти відповідей, серед яких вам потрібно або вибрати слово «ні», або поставити прочерк. Не забувайте про те, що інформація повинна бути достовірною, а документи – оригіналами.

Вартість оформлення

Візовий дозвіл для українців, яке видає канадське консульство, не є безкоштовним. Його вартість буде залежати від того, яким чином ви подаєте заяву: самостійно або через візовий центр. Сама по собі віза туристичного зразка обійдеться в 100 канадських доларів (74 долари США). При зверненні до посередників до цієї суми доведеться додати ще й комісію – від 300 до 700 грн (10-25 $).

Найчастіше наших співвітчизників хвилює питання про те, скільки коштує віза в Канаду для українців на 10 років. Річ у тому, що величина мита залежить від категорії візи (робоча, туристична, гостьова), а не від її тривалості. Скажімо, суму в 100 канадських доларів (74 американських) доведеться підготувати саме за туристичний або гостьовий штамп, тоді як всі інші обійдуться трохи дорожче через необхідність отримання додаткового документа – дозволу на роботу або дозволу на навчання.

Скільки робиться віза

Тривалість розгляду заявки на візовий дозвіл зазвичай становить 10 днів, хоча на сайті консульства зазначено, що цей процес може тривати кілька тижнів.

Залежить це від багатьох факторів:
  • повноти пакету документів;
  • правильності заповнення заяви;
  • оригінальності наданих паперів;
  • вихідних і святкових днів у диппредставництві.

Усе це необхідно враховувати, особливо якщо вас підганяють терміни подорожі.

Дитяча віза

Що стосується в’їзду в Канаду неповнолітніх дітей, якими тут вважають всіх, хто ще не досяг 18 років, то на них поширюються ті ж правила, що і на дорослих. Не забувайте, що канадські представники приділяють підвищену увагу дітям, які подорожують самостійно, з одним із батьків або зі своїм законним представником.

Що стосується електронної реєстрації, то вона повинна здійснюватися для кожного члена сім’ї окремо. Відразу вказати в заяві батьків і дітей не вийде.

Зверніть увагу на такі ситуації:

  • дитина подорожує сама – в цьому випадку пакет документів повинен містити його особистий паспорт, посвідчення одного з батьків, копію свідоцтва про народження, згоду обох батьків;
  • дитина подорожує з одним із батьків – знадобиться паспорт дитини, копія її свідоцтва про народження, згода другого з батьків;
  • дитина відправляється в дорогу зі своїм опікуном або довіреною особою – потрібно мати дозвіл від батьків, паспорт дитини, паспорти супроводжуючої особи і батьків. При цьому прикордонна служба може і не попросити ці документи при проходженні контролю, але мати їх при собі все ж бажано.

Страховка

Наявність страхового поліса не є обов’язковим в пакеті документів, які подаються до консульства Канади. Але якщо врахувати вартість медичного обслуговування в цій країні для іноземців, які не мають ніяких страхових гарантій, краще проявити ініціативу і такий документ все ж придбати.

Як правило, стандартний поліс покриває:

  • екстрену допомогу дантиста;
  • амбулаторне лікування;
  • транспортування до лікарні;
  • евакуацію на батьківщину;
  • репатріацію.

За додаткову плату можна придбати послуги, які ви вважаєте необхідними. Якщо ж вам доведеться зробити тривалий візит до цієї держави, тоді страховий поліс буде обов’язково входити в пакет документів.

Якщо у візі відмовили

Отримати відмову у видачі візового дозволу можна з різних причин. Основна з них – недостатня кількість доказів фінансового забезпечення подорожі, а також того, що український громадянин має наміру повертатися назад на батьківщину.

Нерідко відмовляють і на підставі наступного:
  • неправильно заповнена заява;
  • помилки в анкеті;
  • не в повному обсязі заповнений бланк;
  • неукомплектований пакет документів;
  • фальшиві довідки.

Перевага електронної подачі прохання полягає в тому, що система не дозволить вам перейти до наступного етапу, якщо ви не виконали якісь дії на попередньому. Крім того, ваш запит буде повернуто вам на доопрацювання, якщо знадобляться додаткові документи або уточнення інформації.

Чи можна поїхати в Канаду без візи

У 2016 році в українській пресі з’явилося повідомлення про те, що нібито Канада скасувала візи для українців. Але вже на наступний день представники цієї держави опублікували спростування цієї заяви. Непорозуміння було викликано тим, що незадовго до цього українською громадою в Канаді була подана петиція до місцевого парламенту з проханням скасувати візовий режим для українців. Як виявилося, недобросовісні ЗМІ не завдали собі клопоту перевірити інформацію і подали її у вигляді сенсації.

Як підкреслюють в диппредставництві канадської держави, навіть якщо безвізовий в’їзд до Канади для українців і буде введений, повідомлення про це в першу чергу з’явиться на сайті посольства в Україні. А поки громадяни нашої країни змушені дотримуватися тих же правил в’їзду, що і жителі інших візових країн.

Як дізнатися статус розгляду документів

Період очікування відповіді з консульства завдає хвилювання будь-кому. Але щоб не мучити себе тяжким незнанням, можна скористатися спеціальною послугою і перевірити статус своєї заявки онлайн. Для цього необхідно зайти в особистий кабінет, який ви реєструєте в момент подачі прохання: коли рішення буде прийнято, там з’явиться відповідне повідомлення. Зазвичай закордонний паспорт з готовою візою надсилають все тієї ж кур’єрською службою.

За необхідності доповнити пакет паперів якимись документами вас про це повідомлять. А ось відмову будуть зобов’язані супроводжувати поясненням, чому рішення прийнято не на вашу користь.

Канадське громадянство

Для багатьох українців кінцевою метою в’їзду в Канаду є отримання громадянства. Але щоб його отримати, необхідно виконати декілька умов:

  • досягти 18-річного віку;
  • вивчити французьку або англійську мову;
  • вивчити історію країни та її законодавство;
  • отримати статус постійного жителя.

Відразу ж необхідно відзначити, що стати громадянином Канади, перебуваючи за її межами, неможливо. Для початку необхідно отримати імміграційну візу, перетнути канадський кордон, отримати статус резидента, прожити в цьому статусі мінімум три роки і тільки тоді подавати прохання на право називатися громадянином Канади.

Крім того, претенденту належить скласти іспит на предмет знання однієї з офіційних мов, географії, історії та законодавства країни. І найважливіше: вступ у канадське громадянство відбувається тільки за наявності певної підстави, яким можна вважати:

  • бізнес-міграцію;
  • професійну міграцію;
  • сімейну міграцію.

Пропонуємо переглянути про те, як отримати канадське громадянство.

Українці в Канаді

Українську діаспору в цій частині планети можна назвати однією з найчисленніших. В одному тільки місті Вінніпезі українці становлять близько 60% від загального числа жителів. На сьогоднішній день кількість українських мігрантів, за попередніми підрахунками, коливається від 1,5 до 2,2 мільйона осіб.

Найперша хвиля мігрантів з України вирушила сюди ще в кінці ХІХ століття. Основними місцями їх поселення стали провінція Манітоба і Саскачеван, що пояснюється тим, що саме ці два регіони є аграрними, і, власне, на це і робили ставку приїжджі українці.

Сучасна українська діаспора поділяється на дві частини:

  • нащадки тих, хто переїхав сюди в кінці ХІХ століття;
  • ті, хто влаштувався тут відносно недавно (протягом останніх 20-25 років).

Основна відмінність цих груп полягає в тому, що нащадки перших канадських українців вже мало чим відрізняються від самих канадців і беруть активну участь в політичному житті країни, тоді як представники другої групи більше зайняті облаштуванням власного життя. Єдине, що їх об’єднує, так це те, що вони активно лобіюють інтереси України на канадській території, а також культивують все українське, починаючи від традицій і закінчуючи мовною культурою.