Статьи

Віза в Ізраїль для українців


Ізраїль фото

Ізраїль можна по праву вважати однією з найпопулярніших країн для подорожей. Держава, що омивається чотирма морями, приваблює туристів з усього світу можливістю відвідування без попереднього оформлення візи. Однак, якщо мета відвідин Ізраїлю не туризм і не паломництво, можливо, варто подбати про оформлення візи. Віза в Ізраїль у 2018 році оформляється після надання деяких документів і доказів, що підтверджують легальне перебування на території Святої землі.

ЗМІСТ

  1. Категорії віз

1.1. Особливості студентської візи

1.2. Особливості робочої візи

1.3. Особливості візи для дитини

1.4. Особливості імміграційної візи

1.5. Особливості інноваційної бізнес-візи

  1. Перелік документів для оформлення візи
  2. Куди звертатися за візою
  3. Вартість консульського збору і період очікування
  4. Що робити в разі відмови
  5. Угода про безвізовий в’їзд з Ізраїлем

6.1. Безвізовий в’їзд для українців

6.2. Документи для в’їзду за умовами безвізового режиму

6.3. Як продовжити візу в Ізраїлі

Категорії віз

В Ізраїлі візи діляться на групи A (резидентські) і групу B (тимчасові). Група А (імміграційні візи) ділиться на такі 5 категорій:

  • A/1 – віза тимчасового резидента.
  • A/2 – студентська віза.
  • A/3 – віза духівництва.
  • A/4 – віза для подружжя та дітей заявників, що мають резидентські візи інших категорій.
  • A/5 – резидентська віза для інших випадків.

Група В (в’їзні тимчасові візи) ділиться на такі 4 категорії:

  • В/1 – робоча віза.
  • В/2 – туристична (гостьова) віза.
  • В/3 – короткострокова віза для інших випадків.
  • В/4 – волонтерська віза.

Особливості студентської візи

Студентська віза в Ізраїлі видається з метою навчання. Заявники в цій категорії можуть відвідувати як вищі навчальні заклади, так і початкові та середні школи. Віза діє лише на період занять. Максимальний термін – 1 рік. Якщо навчальний період триває довше, ніж рік, то студенту слід подати заяву на продовження візи в МВС. Для цього потрібно надати посвідчення з навчального закладу. Володарям студентської візи забороняється працювати.

Особливості робочої візи

Пошук роботодавця фото

Оформлення трудової візи в Ізраїль починається з пошуку роботодавця, який повинен укласти з вами договір про офіційне працевлаштування. Надавати роботу іноземцям мають право лише організації, які отримали спеціальний дозвіл від Департаменту іноземних робітників в Міністерстві промисловості. Прийом на роботу компаніями, які не мають такого дозволу, вважається незаконним.

Скільки коштує оформити робочу візу в Ізраїль, залежить від того, шукаєте ви роботодавця самостійно чи через агентство. Найчастіше заявники змушені користуватися послугами міжнародних агентств із працевлаштування, оскільки складно знайти контакти перевірених роботодавців самостійно. Оплата послуг кадрового агентства може досягти суми в 5000 USD, а вартість мита становить 46 USD. Віза для роботи в Ізраїлі видається на термін, визначений Міністерством внутрішніх справ. За продовженням візи варто звертатися також до МВС.

Особливості візи для дитини

У разі в’їзду дитини до Ізраїлю з одним батьком віза не потрібна, якщо дитина вписана у паспорт батьків, з яким перетинає кордон. Якщо дитина вписана в паспорт бабусі чи дідуся, то потрібний нотаріально завірений дозвіл на вивезення за кордон від обох батьків.

Діти можуть в’їжджати без візи, якщо мають власний закордонний паспорт. Але якщо неповнолітній має намір в’їжджати в країну з дитячим проїзним документом, то оформлення візи в такому разі потрібне.

Особливості імміграційної візи

Віза тимчасового резидента A/1 видається тим, хто має право на репатріацію за законом «Про повернення». Віза тимчасового резидента Ізраїлю в 60 років видається за категорією A/5, якщо ви є одиноким батьком громадянина Ізраїлю і вам необхідна допомога. А також візу категорії A/5 отримують родичі євреїв у четвертому поколінні.

Особливості інноваційної бізнес-візи

Інноваційна віза надається іноземним стартаперам, які хочуть втілити на території Ізраїлю свою бізнес-ідею. У рамках програми заявник має право проживати на території країни протягом двох років і отримує від держави суму в розмірі до 52 000 USD на здійснення свого бізнес-проекту. Після схвалення претендента Міністерством економіки заява передається в імміграційний відділ Міністерства внутрішніх справ, де виноситься рішення з приводу видачі візи категорії B / 2.

Перелік документів для оформлення візи

Які документи потрібні для в’їзду в Ізраїль, залежить перш за все від категорії візи, яку ви маєте намір оформляти. Додаткові вимоги до документів можуть бути для неповнолітніх дітей, які подорожують по дитячому проїзному квитку. Якщо дитина вписана в паспорт одного з батьків, то потрібно нотаріально завірений дозвіл від другого з батьків.

Отже, якщо ви маєте намір оформляти візу до Ізраїлю, для в’їзду потрібно:
  • закордонний паспорт;
  • 2 кольорові фотографії 3,5 х 4,5 см;
  • внутрішній паспорт;
  • довідка з місця роботи (в довідці має бути вказано посаду, розмір заробітної плати і гарантію збереження робочого місця після повернення);
  • виписка з банку, що підтверджує наявність фінансової стабільності;
  • свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтво про розлучення;
  • свідоцтво про народження дітей;
  • запрошення сторони, що приймає (якщо потрібно);
  • медична довідка (якщо мета візиту – лікування або робота);
  • квитанція про оплату мита.

Куди звертатися за візою

Якщо ви плануєте залишатися на Землі обітованій довше 90 днів, то вам обов’язково потрібна віза. Оформити її можна в дипломатичному представництві Ізраїлю у вашій країні.

Ізраїльське посольство можна знайти в будь-якій столиці країн СНД.

Крім посольства в Києві, жителі України можуть також звертатися до візових центрів, які розташовані в Одесі, Дніпрі та Харкові.

Вартість консульського збору і період очікування

Щоб оформити ізраїльську візу, необхідно сплатити консульський збір. Можна оплачувати і готівкою, і банківським переказом. Ціни на різні категорії віз в 2018 році наведені нижче в таблиці:

Категорія візи

Вартість

Віза постійного резидента A/1

183 USD

Студентська віза A/2

46 USD

Віза духівництва A/3

46 USD

Віза для подружжя та дітей іноземців, які легально проживають в Ізраїлі, A/4

46 USD

Робоча віза B/1

46 USD

Гостьова віза B/2

23 USD

Віза для вирішення нестандартних ситуацій B/3

23 USD

Волонтерська віза B/4

23 USD

 Якщо ви маєте намір продовжити візу, то в залежності від її типу також доведеться сплатити мито в розмірі від 23 до 46 USD. Плата за візу не стягується для відвідувачів з країн, що підписали договір про безвізовий в’їзд.

Термін оформлення візи в середньому займає від 5 до 7 днів за умови правильного оформлення документів. У разі, якщо потрібна додаткова перевірка відомостей, зазначених у документах, очікування відповіді може тривати 2-3 тижні. Також можлива затримка розгляду справи через завантаженість консульського відділу.

Що робити в разі відмови

Причин, чому можуть не пустити до Ізраїлю, існує чимало. Найчастіше відмову в отриманні дозволу викликає відсутність або неправильне оформлення деяких паперів. Але також можливі й інші причини відмови:

  • неправдиві відомості;
  • депортація в період попереднього перебування в Ізраїлі;
  • порушення законів держави;
  • кримінальне минуле;
  • підозра в участі в терористичних об’єднаннях.

Якщо вам заборонили в’їзд прямо на кордоні і ви вважаєте це рішення безпідставним, то маєте право оскаржити його в місцевому суді. Причому про плани оскарження варто повідомити співробітникам прикордонної служби відразу після отримання відмови.

Бажано, щоб сторона, яка запрошує, допомогла знайти адвоката, котрий допоможе у вирішенні проблеми, як зняти заборону на в’їзд до Ізраїлю. Звичайно, потрібно доповнити попередній пакет документів і повторно подати їх до Міністерства внутрішніх справ. Якщо ви перебуваєте не в Ізраїлі, то документи необхідно подавати в ізраїльське консульство у вашій країні.

Угода про безвізовий в’їзд з Ізраїлем

Ізраїль фото

Багатьом країнам Ізраїль надає можливість безвізового в’їзду. Договір про скасування візового режиму значно спрощує відвідування з метою туризму, візиту до друзів і родичів, а також ділових поїздок. Угода обов’язково містить пункт про час, протягом якого можна без візи перебувати в Ізраїлі (90 днів).

Безвізовий в’їзд для українців

У 2011 році уряд Ізраїлю підписав з Україною договір про безвізовий режим, що сприяло напливу великої кількості українських туристів. Незважаючи на відсутність необхідності в оформленні візи для короткочасного візиту, українцю потрібно довести співробітникам прикордонної служби, що мета його приїзду – тільки туризм або рішення ділових питань. Якщо він буде запідозрений у намірі здійснювати трудову діяльність на території держави, йому буде відмовлено у в’їзді.

Документи для в’їзду за умовами безвізового режиму

Офіційно, за умовами угоди про безвізовий режим для відвідування Ізраїлю потрібний тільки закордонний паспорт. Але нерідко при проходженні кордону трапляються відмови через необґрунтованість відомостей про мету поїздки.

Тому для того, щоб переконати співробітників прикордонної служби в легальності свого візиту, при собі бажано мати такі документи:
  • квиток у зворотний бік;
  • медична страховка;
  • підтвердження платоспроможності (довідка з місця роботи, виписка з рахунку, кредитна картка, готівкові гроші);
  • готельний ваучер (якщо мета поїздки – туризм), медична довідка (якщо мета поїздки – лікування) або запрошення (якщо мета поїздки – візит до родичів).

Ці документи можуть і не запитати, проте, якщо ви хочете уникнути відмови прямо на кордоні, бажано перестрахуватися.

Якщо ви розглядаєте можливість залишитися в країні довше, ніж на три місяці, можливо, замість безвізового в’їзду краще варто подумати про те, як отримати довгострокову візу в Ізраїль. Інакше після закінчення 90 днів необхідно буде залишити державу, а наступний в’їзд можливий лише через три місяці.

Як продовжити візу в Ізраїлі

Вирішити питання продовження візи, перебуваючи в Ізраїлі, можна, звернувшись в місцеве відділення Міністерства внутрішніх справ. Згідно з ізраїльським законодавством, іноземці мають право на продовження візи. Для цього потрібно подати відповідну заяву.

Разом із заявою іноземець повинен надати такі документи:
  • закордонний паспорт (з закінченням терміну дії не менше ніж за 6 місяців до початку продовження);
  • чинна віза, яка відповідає меті візиту (лікування, туризм, візит до родичів);
  • фотографія.

Візу можна подовжувати за місцем перебування, наприклад, в курортному місті Тель-Авів. Головна умова для продовження: заявник повинен довести, що не порушує легальності перебування в країні (тобто що віза відповідає початковій меті відвідування).