Статьи

Віза в Гібралтар для українців


Гібралтар – розташована в Іспанії Британська територія, що з’єднується з Піренейським півостровом завдяки піщаному перешийку. Частина місцевості омивається Середземним морем, а протилежна сторона – Атлантичним океаном. Зважаючи на цікаве розташування, туристів тут багато, а віза для в’їзду в Гібралтар є обов’язковою.

віза в Гібралтар для українців

ЗМІСТ

  1. Населення Гібралтару та місцевий аеропорт
  2. Віза в Гібралтар для громадян України
  3. Підготовка
  4. Кому не потрібен дозвіл?
  5. Чи потрібна віза в Гібралтар дитині?
  6. Трохи про протоку
  7. Пам’ятки

Населення Гібралтару та місцевий аеропорт

На сьогодні основне тутешнє населення – італійці, португальці, британці та іспанці. При цьому його чисельність періодично зменшується, оскільки залишає державу набагато більше громадян, ніж приїжджає сюди на ПМП.Швидше за все потрапити в країну можна за допомогою літака. Тутешній аеропорт – унікальний, він відрізняється розташуванням злітно-посадкової смуги. Вона простяглася на кілька сотень метрів у море, перетинаючи проїжджу частину. Рух під час зльоту і посадки лайнерів регулюють світлофори та шлагбауми.

 Віза в Гібралтар для громадян України

Оскільки півострів є територією Великобританії, він не входить в Шенгенську зону. Тому наявна віза в Гібралтар для українців не гарантує безперешкодний в’їзд в країну. Необхідно отримання транзитного Шенгену, адже добиратися потрібно через Іспанію.

Туристу з круїзного лайнера отримувати дозвіл на в’їзд немає необхідності. Всім іншим бажаючим отримати візу в Гібралтар оформити документ (чи, принаймні, проконсультуватися щодо його оформлення) можна в представництві Британії.

Посольство Великої Британії в Україні: 01901, Київ, вул. Десятинна, 9. Електронна пошта ukembinf@gmail.com. Тел: +38 (044) 490-36-60.

Папери для отримання дозволу:
  1. Закордонний паспорт з вільною сторінкою, дійсний на момент в’їзду та виїзду з країни. Ксерокопія розвороту, де вказані особисті відомості заявника.
  2. Роздрукована та підписана заявником анкета, заповнити яку можна на міграційному сайті. Там же буде присвоєно реєстраційний номер.
  3. Свіжа кольорова фотографія, розмір 3,5 на 4,5 см.
  4. Виписка з банківського рахунку або довідка з податкової про фінансову спроможність заявника.
  5. Довідка з місця роботи із зазначенням координат і основних даних.
  6. Якщо заявник – ІП, він надає документ про реєстрацію бізнесу і довідку з податкової.
  7. Заявнику пенсійного віку необхідна ксерокопія пенсійного посвідчення. Також буде потрібний документ від людини, що оплачує поїздку.
  8. Студентам необхідно надати довідку з навчального закладу, студентський квиток, довідку про фінансову спроможність спонсора подорожі.
  9. Якщо турист – школяр, потрібний документ від керівництва школи та від людини, яка оплачує поїздку.
  10. За наявності в заявника закордонного паспорта з терміном дії, що сплив, у якому є будь-яка з відміток (англійська, шенгенська, американська), його теж необхідно надати.
  11. Якщо поїздка здійснюється на запрошення рідних або друзів, слід мати папір із зазначенням всіх даних про цю поїздку (готелі, строки подорожі, особисті дані всіх, хто складає компанію).
  12. Квитки в обидва боки.

Якщо подорож транзитна, необхідно заздалегідь подбати про отримання дозволу. Крім перерахованих відомостей, слід надати квитки туди-назад в країну, яка буде наступною в цій поїздці. Запрошення від рідних при цьому не потрібне. Особам, які не можуть особисто відвідати Консульство Британії, можна звернутися за допомогою до рідних або друзів. Треба буде оформити довіреність і передати свій паспорт.

Підготовка

Всі папери, які надає заявник, повинні бути перекладені англійською мовою. До кожного переведеного листа додається супровідний додаток, де вказується:

  1. Дата перекладу.
  2. Підпис перекладача, його дані та контактний номер телефону.
  3. Підтвердження відповідності перекладу оригінальному примірнику.

Якщо заявник володіє англійською, всі папери він може перевести самостійно. Щоб залишити в себе оригінал, потрібно зробити ксерокопії всіх листів.

Кому не потрібен дозвіл?

У 2018 році, якщо в паспорті є багаторазові британські позначки (термін дії – 6 місяців і більше), а також багаторазові шенгенські дозволи типу С (які діють більше тижня), оформлення візи на відвідування півострова не потрібно. Дозволено перебувати на півострові не більше 3 тижнів. Під час в’їзду закордонний паспорт повинен бути дійсним.

Подорож довжиною в день. Для українців існує можливість відвідати країну без оформлення документів. Для цього слід скористатися одноденним туром, який організовують іспанські турфірми. На кордоні туристу видають квитанцію в обмін на паспорт, який повертається власнику після закінчення туру.

Терміни оформлення документа – до 3 тижнів. При цьому потрібно оплата консульського збору, яка не повертається у разі відмови. Сума дорівнює 179 доларам.

Чи потрібна віза в Гібралтар дитині?

Якщо планується поїздка з дітьми, їм оформляють дозвіл або вписують в документи батьків. Необхідно мати з собою свідоцтво про народження і згоду другого з батьків на вивіз дитини. Якщо вона подорожує одна, то згоду на цю поїздку надають обидва батьки.

Трохи про протоку

Гібралтар фото

Гібралтарська протока є міжнародною та має стратегічне значення. Узбережжя протоки – це можливість добре відпочити, познайомитися з морськими мешканцями. Цілий рік можна спостерігати дельфінів, а в період з квітня по жовтень припливають китами. В останній місяць літа зустрічаються косатки. Взяти участь в полюванні на ссавців можна за 30 євро.

Гібралтарська протока – місце стоянки недешевих яхт, яких тут більше, ніж в Майамі або Ніцці. Туристів приваблюють місцеві заклади з дивовижною морською кухнею.

Завдяки своїй стратегічної ролі протока відома ідеальними умовами для реєстрації та ремонту різних судів.

Пам’ятки

Курортними містами півострова визнані Альхесірас, Сеута, Танжер, Лінеа. На території протоки розташована печера імені св. Михайла, глибина якої місцями понад 60 метрів. Військово-морська англійська база і давня британська фортеця розташовані тут же.

Безхвості макаки – одна з головних визначних пам’яток країни. Кожна особина реєструється, їй імплантують чіп, роблять татуювання і дають ім’я. Фотографії найбільш видатних особин розміщені на спеціальній дошці пошани.

Основна прогулянкова алея для туристів – Головна вулиця, яка простяглася через півострів, радуючи мандрівників сувенірними крамницями й різного роду закладами. Особливу популярність цьому місцю принесла Казематна площа, котра раніше призначалася для публічних покарань. Зараз вона служить торгово-громадським центром.

Цікавим є той факт, що Гібралтар допускає для своїх жителів наявність подвійного громадянства.

Дозвіл на в’їзд в країну отримати неважко, потрібно тільки підготувати необхідні документи. Можливо, півострів настільки припаде до душі туристу, що їхати додому йому вже не захочеться.