Статьи

Віза в Чехію для українців


Неважливо, з якої причини ви збираєтеся відвідати Чехію, в будь-якому випадку вам обов’язково потрібно візу – документ, що дає право на перетин кордону країни. Їдете ви туди на лікування, в гості до родичів, на роботу, на відпочинок або просто з туристичними цілями – оформлення візи в Чехію є обов’язковою умовою. Чехія – член Євросоюзу і учасник Шенгенської угоди, тому набір документів і умови придбання візи на в’їзд не відрізнятимуться від стандартних умов для країн Шенгену.

ЗМІСТ

  1. Основні види віз до Чехії
    1. Транзитна
    2. Шенгенська
    3. Національна
  2. Подача стандартного пакета документів
  3. Надання додаткових відомостей залежно від типу візи
  4. Оформлення візи для дитини
  5. Куди необхідно подавати документи
  6. Порядок заповнення анкети для чеської візи

Основні види віз до Чехії

Туристи можуть скористатися послугами фірм, що спеціалізуються на оформленні документів для виїзду за кордон, або спробувати пройти процедуру отримання візи в Чехію своїми силами – заповнити анкету та віддати документи в посольство або консульство Республіки. Шенгенська віза в Чехію не повинна стати проблемою, оскільки місцева влада досить лояльна до українських громадян.

Чехія фото

До Чехії також можна проїхати за візовим дозволом якоїсь іншої країни Шенгену, але тут будуть діяти деякі обмеження: більшу частину часу його дії доведеться провести в тій країні, на в’їзд до якої вона дає право. Поїхати до Чехії вийде зовсім ненадовго, причому краще не спокушати долю, інакше в майбутньому просто не дадуть дозвіл на в’їзд на територію дії Шенгенської угоди.

Власне, віза в Чехію для українців буває лише двох типів: національна та шенгенська. Але залежно від мети поїздки можуть розрізняти такі види, як робоча, ділова, гостьова, туристична, лікувальна. Всі вони, по суті, є або національними, або шенгенськими. Яка віза буде потрібна вам – це буде залежати від часу і мети перебування. Відмінності одного типу віз від іншого, по-перше, в наборі документів, якими підтверджується мета візиту в країну, а по-друге, в періоді дії цих дозволів і обмежень за кількістю днів, протягом яких дозволено перебувати в Чеській Республіці. Для придбання робочих дозволів на перетин кордону необхідно запрошення від роботодавця або навчального закладу, для лікувальних – лікарський напрямок до клініки одного з чеських міст. Іншим способом оформити візу в Чехію буде важко.

Транзитна

Буває таке, що іноді потрібна транзитна віза в Чехію. Це актуально в двох ситуаціях:

  • турист під час поїздки в іншу державу Шенгену перетинає територію Чеської Республіки;
  • турист проїжджає через Чехію в країну, яка не є стороною Шенгенської угоди.

Наявність чеської шенгенської візи необхідна через те, що туристу доведеться проходити через міжнародну зону аеропорту і йому не минути зони Чеської Республіки.

Шенгенська

Шенгенська віза в Чехію підійде для звичайних туристів, охочих подивитися визначні пам’ятки, а також для тих, хто бажає відвідати своїх рідних і друзів у цій країні. Вона маркується літерою С. Шенгенську візу для туристів в Чеській Республіці оформляють на термін до 3 місяців. Узагалі для будь-якої короткострокової поїздки в Чехію доведеться отримувати шенгенську візу. Це робиться в візових центрах, які є в багатьох містах.

Національна

Ще один тип – національна, або довгострокова, віза в Чехію (позначається літерою D). Без неї не обійтися тим, хто їде до Чехії працювати, вчитися, а також тим, хто збирається почати там підприємницьку діяльність або ж возз’єднатися зі своєю родиною. Звісно, перелік паперів для отримання такого виду дозволу буде трохи довший, ніж для туристичного візиту. Документи на візу в Чехію обов’язково повинні містити підтвердження конкретної мети поїздки. Оформлення такого документа, як довгострокова віза, відбувається через Генеральне консульство при чеському посольстві.

Подача стандартного пакета документів

Перелік документів на отримання шенгенської візи в Чехію досить великий.
  1. Правильно заповнена заява (анкета) для отримання візи в Чехію. Її можна завантажити з сайту консульства в мережі та заповнити завчасно або ж отримати бланк на місці. Заповнення анкети допускається тільки буквами латинського алфавіту. Заява на отримання довгострокової візи пишеться тільки чеською мовою. На дитину робиться окрема анкета.
  2. Копія закордонного паспорта. Потрібні тільки сторінки, де розташовані дані про особу, фотографія, всі візи Шенгену за 3 останні роки, а також інформація про дітей з їхніми фото. В оригіналі паспорта має залишатися не менше двох порожніх сторінок, а сам він зобов’язаний бути не старше 10 років. Термін дії закордонного документа, що посвідчує особу, не повинен закінчитися раніше, ніж закінчаться 3 місяці з моменту завершення поїздки.
  3. Копії всіх старих закордонних паспортів.
  4. Копія українського паспорта з даними про особу й адресою реєстрації.
  5. Кольорова фотографія для візової анкети. Існують певні вимоги до фото: фон білий/світлий, особа розташована анфас, знімок чіткий, не можна надягати окуляри і головні убори. Розмір зображення не повинен виходити за межі діапазону від 31 до 35 мм.
  6. Медична страховка на території дії Шенгенської угоди з покриттям не менше 30 000 євро на одну людину. Оформляти страховку доведеться і на кожного з дітей.
  7. Документи для підтвердження мети поїздки. Крім копії, можна подавати факсимільні повідомлення або роздруківки листів з електронної пошти.
  8. Залізничні або авіаквитки в один і зворотний боки. Візовий центр приймає броні на квитки у вигляді факсимільних документів або роздруківок підтверджень по електронній пошті. Ті, хто їде на автомобілі в Чехію, повинні додати копії реєстраційних документів на транспортний засіб, а також посвідчення водія. Обов’язковою є страховка Green Card за Шенгеном.
  9. Документи, що засвідчують необхідний рівень доходів. Це можуть бути будь-які папери, де наочно відображено суми доходу: довідка за формою 2-ПДФО, довідка з банку про залишок грошових коштів на рахунку, довідка з місця роботи. Якщо особа – індивідуальний підприємець, потрібно надати податкову декларацію плюс копії ІПН зі свідоцтва про Державну реєстрацію. Непрацюючі громадяни повинні подати так званий спонсорський лист із доданими паперами, які підтверджують фінансову забезпеченість спонсора. Пенсіонерам буде достатньо двох документів: копія пенсійного посвідчення плюс виписка з рахунку в банку.
  10. Копія квитанції, що підтверджує оплату візового збору. Він вноситься в українській валюті за поточним курсом на день оплати. Візовий збір за термінове оформлення буде удвічі дорожчим, ніж за звичайну процедуру оформлення. При подачі паперів для поїздки в Чехію через візовий центр доведеться сплатити сервісний збір.

Усі перераховані документи є обов’язковими. Крім копій, заявнику краще мати при собі всі оригінали. І пам’ятайте, терміни дії всіх довідок обмежені!

Отримання візи в Чехію буде неможливим без здачі біометричних даних – відбитків пальців. Ця інформація має термін дії 5 років, після чого біодані доведеться здавати заново.

Надання додаткових відомостей залежно від типу візи

Туристам потрібно подати підтвердження того, що у них заброньовано номер в готелі на весь період дії візи.

Тим, хто зібрався на лікування, знадобиться довідка з печаткою медорганізаціі в Чеській Республіці, де має бути відображено час знаходження на лікуванні і лікарські рекомендації.

Тим, кому необхідна віза в Чехію для відвідування родичів, у візовий центр потрібно подати нотаріально завірене запрошення.

Під час поїздки за рахунок приймаючої сторони додається копія документа, що посвідчує особу того, хто запрошує. Запрошення від компаній на з’їзд або конференцію повинні бути підтверджені офіційно. Це може бути бланк із зазначенням мети поїздки і даних того, хто буде відповідальним за прийом і оплату проживання іноземного громадянина.

Віза в Чехію для роботи передбачає отримання дозволу на здійснення трудової діяльності, виданого в Бюро з працевлаштування Чехії. Це може бути копія, відправлена ​​по факсу.

Чеська віза для навчання вимагає копії свідоцтва про зарахування в конкретний навчальний заклад на офіційному бланку.

Якщо громадянин має у Чехії нерухомість, то до зазначених документів йому доведеться додати виписку з кадастру.

Оформлення візи для дитини

Якщо люди, які виїжджають до Чехії, вирішують взяти в подорож дитину, то їй також буде потрібний дозвіл на в’їзд.

Документи для візи в Чехію на дитину:
  • головний документ – свідоцтво про народження;
  • письмова згода на поїздку дитини в Чехію, нотаріально завірена. Буде потрібна, якщо дитина переміщається з одним із батьків, взагалі без них, у супроводі третіх осіб;
  • копія шенгенської візи батька і матері – потрібна тоді, коли документи дитини подаються не одночасно з документами батьків;
  • копія студквитка плюс довідка з навчального закладу – для студентів;
  • довідка з гімназії – для осіб шкільного віку.

Якщо у дитини немає власного закордонного паспорта, то штамп поставлять в паспорт одного з батьків. Обов’язкова умова – наявність фотографії неповнолітнього в паспорті батька або матері. Підписується за неповнолітнього один із батьків. Візовий збір на дитину до 6 років не стягується.

Куди необхідно подавати документи

Документи для отримання візи на в’їзд до Чехії необхідно відносити до Генерального консульства в столиці або в будь-який візовий центр, який є мало не в кожному великому місті України. Жоден регіональний візовий центр не має прав на оформлення довгострокової візи в цю країну. Також оформленням може зайнятися туристична компанія, що продала тур. Крім цього, існують комерційні організації, які займаються наданням подібних послуг.

Подавати документи потрібно не менше ніж за 3 місяці до планованого моменту перетину кордонів Чехії. Розглядаються документи за умови прискореної процедури протягом 3 днів, а за умови звичайної – 5 днів. Узагалі консульство має право збільшити час розгляду до 30 днів, тому це теж треба враховувати.

Подача документів повнолітніми громадянами робиться особисто, а за неповнолітніх це роблять батьки або особи за дорученням. Якщо у видачі візи було відмовлено, то знову доведеться збирати весь пакет документів, оплачувати сервісний збір і здавати документи в той же візовий центр.

Порядок заповнення анкети для чеської візи

Анкета заповнюється друкованими літерами і синіми чорнилами. Уся інформація з документів переписується без помилок. Дати оформляються без роздільників. Адресу потрібно писати так: спочатку назва вулиці, потім номер будинку, а потім місто. Замість назв країн потрібно вказувати їхні коди. На допомогу туристам на сайті Консульства викладені зразки заповнення всіх аркушів анкети на отримання візи в Чехію.

Заповнення анкети фото

Найперший пункт заяви – це особисті дані:

  • ім’я, по батькові та прізвище;
  • місце народження;
  • громадянство;
  • реальний телефонний номер;
  • адреса електронної пошти.

Потім йде дитяча анкета. Там вказується П. І. Б. дитини, адреса її реєстрації та громадянство батьків.

Потім іде пункт про країну призначення і країну першого в’їзду. Вони не обов’язково збігатимуться. Країна призначення – це, природно, Чехія, а країна першого в’їзду – це перша за маршрутом країна Шенгену, через кордон якої громадянин туди потрапить.

Після цього заповнюються поля про дату передбачуваного в’їзду і виїзду. Дата передбачуваного в’їзду – час перетину кордону Шенгену. Також потрібно повідомити, який дозвіл необхідний (одноразовий або багаторазовий), і вказати тривалість поїздки.

Далі заповнюється пункт про місця проживання на території країни – адреси та назви готелів.

Слідом заповнюються графи про те, для чого знадобилася чеська віза. Якщо поїздка в ділових цілях, то в анкеті вказується, що є запрошення від організації. А також зазначається, хто буде оплачувати поїздку і проживання.

Не можна залишити незаповненим жоден пункт. Обов’язково приклеюють фотографію. Анкету підписують у двох визначених місцях.