Статьи

Віза до Ірландії для українців


Усім жителям колишніх радянських республік необхідна віза для поїздки в Ірландію. Механізм підготовки в’їзних документів має ряд нюансів, які простому обивателю, лише побічно знайомому з візовими формальностями, можуть бути абсолютно невідомі. Наприклад, попри свою участь в Євросоюзі, Ірландія не належить до держав, що дозволяє в’їзд по Шенгену. Про те, як отримати ірландську візу, піде мова в статті.

віза до Ірландії для українців

ЗМІСТ

  1. Безвізовий в’їзд до Ірландії
  2. Типи віз і процес підготовки документів
  3. Необхідні документи
  4. Вартість і терміни оформлення

Безвізовий в’їзд до Ірландії

Батьківщина Конан Дойля готова прийняти тих туристів, у яких зовсім немає позначки ірландського консульства. Такої лояльності заслужили іноземні туристи, чиї паспорти містять функціонуючу візу, видану британським посольством. На південну частину острівної держави (тобто в Ірландію) українцям можна потрапити за англійським штампом категорії C – General visas. Але в такого дозволу є умова – потрібна наявність хоч однієї позначки про відвідування Туманного Альбіону. Таке послаблення громадянам України діє в 2018 році.

В інших ситуаціях для українців обов’язковим є оформлення ірландської візи. Причому деяким людям може здатися, що для європейської країни підійде звичайний шенгенський штамп, або виникне питання, чи потрібна віза до Ірландії для українців. Але країна не належить до держав Шенгенської угоди, а тому на запитання, потрібний Шенген чи ні для поїздки, можна однозначно відповісти «ні».

Типи віз і процес підготовки документів

Існує шість видів державних офіційних відміток, що залежать від цілей перебування туристів:

  • туристична;
  • транзитна;
  • студентська;
  • бізнес-віза;
  • робоча;
  • гостьова.

Левова частка візових пропусків для громадян України, що видаються іноземцям, стосується туристичних цілей. Гостьові штампи отримують іноземці, які прибувають сюди з метою відвідати рідних і близьких. Також вони видаються з освітньою метою терміном до трьох місяців. Такі ситуації передбачають додавання до основного пакета паперів підтвердження про родинні зв’язки і заяви з навчальних закладів.

Якщо гостьові позначки з метою навчання передбачають перебування тривалістю не більше 90 днів, то студентський в’їзний штамп ставиться тій категорії людей, які їдуть на ірландську землю для отримання освіти на період більше шести місяців.

Візи для бізнесу і роботи в Ірландії проставляються тільки за наявності листа-запрошення від сторони, що приймає.

Існує такий тип дозволів, як транзитний: вони видаються, коли між пунктами перебування є зупинка в ірландській столиці. Транзитна віза в Дублін не потрібна українцям.

Процедура заповнення і здачі документів може бути виконана самостійно, при цьому важливо дотриматися таких умов:
  • Заповнити англійською мовою друкованими літерами анкету; число і підпис написати кульковою ручкою.
  • Сплатити консульський збір.
  • Підготувати обов’язкові папери та вимоги, відправити їх кур’єром і особисто.
  • Чекати відповіді про готовність або про відмову у видачі штампа.

Необхідні документи

Віза до Ірландії для українців проставляється суто за умови успішної здачі паперів та їх коректного заповнення. Щоб не отримати неприємну відмову, витративши при цьому час і гроші на консульський збір, потрібно уважно поставитися до збору паперів.

Отже, які документи необхідні?
  • Заповнена англійською мовою анкета – 2 примірники. Зразок опитувальника можна знайти на офіційному сайті Посольства.
  • Два чіткі фотознімки розміром 3,5 х 4 см, зроблені на світлому тлі, не допускається фотографування в окулярах і головних уборах. При цьому обличчя має займати 70% знімка.
  • Дійсний закордонний паспорт.
  • Оригінал закордонного паспорта, який завершив термін дії (за наявності).
  • Скан всіх сторінок загальногромадянського паспорта.
  • Копія медичного страхового поліса.

Це документальна база, яка знадобиться для кожного з шести візових типів. Але відштовхуючись від цілей відвідування, до ключового набору паперів потрібно додати додаткові вимоги.

Якщо в’їзд здійснюється з метою подорожей або відвідування родичів, то ще додаються:
  • фінансові гарантії. Таким підтвердженням може виступати банківський лист про наявність рахунку у заявника або виписка з дебетової картки;
  • довідка з місця роботи на фірмовому бланку організації, яка містить обов’язкові дані:
  • реквізити підприємства;
  • телефони відділу кадрів і бухгалтерії;
  • посаду;
  • дата прийняття працівника на роботу;
  • вказівка ​​того, що на період поїздки надається оплачувана відпустка зі збереженням робочого місця;
  • терміни вказівки відпустки;
  • розмір заробітної плати (середньомісячна за останні півроку або помісячно).

Підтвердження з роботи є досить важливим для посольства, оскільки воно свідчить про стабільний фінансовий і соціальний стан громадянина, про те, що він їде в країну тимчасово й у нього є гроші на перебування там.

Можуть знадобитися додаткові документи.
  • Спонсорський лист пишеться туристом, якщо він бере на себе фінансові зобов’язання зі спонсорування своїх родичів або дітей, які їдуть із ним.
  • Якщо запитується гостьова, робоча або ділова віза в Ірландію, то знадобиться лист-запрошення від сторони, що зустрічає (родича, друга, компанії, організації), яка вказує причину, термін перебування, адресу проживання. Самому заявнику потрібно написати консульству пояснення свого волевиявлення на відвідування країни за гостьовим штампом.
  • Копія свідоцтва про шлюб. Це багаторазово збільшує ймовірність позитивного рішення, оскільки нерідко бувають відмови незаміжнім дівчатам.
  • Якщо турист подорожує з дітьми, додається копія свідоцтва про народження. Також їм потрібно зробити дві фотографії 3,5 х 4,5 см.
  • Якщо маленький мандрівник їде без батьків, оформляється нотаріальна довіреність на особу, яка його супроводжує; якщо подорожує з одним із них, то потрібна згода другого, завірена нотаріусом.
  • Пенсіонери надають своє посвідчення, виписку з рахунку, ощадкнижки, банківської карти або спонсорське доручення людини, що фінансує його поїздку.

 

Для отримання освітнього виду в’їзного пропуску студент зобов’язаний здати консульству:
  • Офіційне запрошення з ірландського навчального закладу;
  • Автобіографію встановленої форми (дані студента, його сім’ї, контакти, освіто, спроможність батьків, мета, з якою він їде).
  • Додаткові гарантії від батьків (довідки з місця роботи або з банку, що підтверджують копії про наявність нерухомості, автомобіля та ін.).
  • Договір про відкриття банківського рахунку на ім’я студента.

Вартість і терміни оформлення

У разі особистої подачі офіційної відповіді доведеться чекати 7-10 робочих днів. Це стосується всіх типів, за винятком ділових: бізнес-візи робляться швидше – 3 робочі дні.

Туристичний тип дає право в’їзду максимум на 90 днів, вартість візи в Ірландію для відпочиваючих – 60 євро. Багаторазові піврічні позначки коштують 100 євро. Щоб зробити транзитний трансфер в Дублін, треба заплатити 25 євро.

Посольство Ірландії в Україні: вул. Хрещатик, 32б. Дні та години прийому: понеділок-четвер з 10:00 до 13:00. Телефон: (044) 279-32-00. Електронна адреса: http://www.irishconsulate.kiev.ua/ua.

Посольство Ірландії в Україні фактично виконує функції пошти, перевіряючи ваші документи та пересилаючи їх (крім паспорта) в Москву. Саме там вирішують долю вашої заяви та шанси поїхати до Ірландії.