Статьи

Вид на проживання в Румунії


В останні роки Румунія вважається цілком привабливою країною для імміграції, особливо серед громадян пострадянського простору, наприклад жителів України. Незважаючи на те, що румунське населення має нижчий рівень життя в порівнянні з розвиненими європейськими країнами, існують обґрунтовані передумови для зростання добробуту румунів, у тому числі ефективні реформи уряду і стабільний розвиток економіки.

Румунія фото

Для переїзду в Румунію на термін понад 3 місяці іноземцям із країн СНД, включаючи українців, необхідно попередньо оформити довгострокову візу і після прибуття отримати вид на проживання (ВНП). Відповідно, для цього повинні бути конкретні підстави. Найчастіше іноземці отримують ВНП у Румунії з метою працевлаштування, ведення бізнесу, навчання і возз’єднання сім’ї. Детальніше про це поговоримо далі в статті.

ЗМІСТ

  1. Як отримати вид на проживання в Румунії
  2. Необхідні документи
  3. Підстави для отримання виду на проживання в Румунії

Як отримати вид на проживання в Румунії

Процедура оформлення ВНП у Румунії для громадян третіх країн фактично починається ще до переїзду. На відміну від жителів держав ЄС, які мають право вільно перебувати на румунській території певний час, вищезгадана категорія іноземців зобов’язана відкрити довгострокову візу в консульстві Румунії в своїй країні. Уже на цьому етапі готується перелік документації, левова частка якої знадобиться надалі для отримання виду на проживання.

Довгострокова віза (тип D) дозволить перебувати в Румунії протягом 90 днів, після чого не пізніше ніж за місяць до закінчення терміну дії документа іноземець звертається в управління з питань імміграції при місцевому МВС за місцем прописки з метою продовжити візу або отримати вид на проживання. Румунські закони передбачають такі причини для видачі довгострокової візи, що дозволяють оформити ВНП:

  • Возз’єднання сім’ї.
  • Офіційне працевлаштування.
  • Навчання і науково-дослідна діяльність.
  • Бізнес та інвестиції.
  • Гуманітарні причини (біженство) і релігійна діяльність.
  • Інші підстави. У деяких випадках ВНП у Румунії видається для тривалого лікування в румунських медичних установах, керівникам місцевих компаній і волонтерам.

Важливо. Купівля нерухомості в Румунії не дозволяє автоматично отримати вид на проживання.

В кожному окремому випадку вимоги до заявників, умови та терміни, на які надається ВНП, можуть відрізнятися.

ВНП в Румунії фото

Зазвичай вид на проживання в Румунії спочатку видається на один рік з правом продовження. Через 5 років безперервного проживання в країні дозволяється подати документи на постійне проживання (ПМП) в Румунії. Безперервне перебування зараховується, якщо іноземець не покидав румунську територію протягом 6 місяців поспіль, а загальна відсутність не повинна перевищувати 10 місяців.

ПМП в Румунії видається на 5 років або відразу на 10 років за наявності шлюбних відносин з володарем румунського паспорта. Не мають права отримати постійний статус іноземці, які тимчасово проживають в країні з метою навчання або з гуманітарних причин. Для оформлення громадянства Румунії необхідно прожити в країні не менше 8 років, а в разі шлюбу з румунським громадянином термін скорочується до 5 років. Документи на ВНП, які подаються в управління з питань імміграції МВС Румунії, відрізняються залежно від ситуації, але основний перелік можна позначити.

Необхідні документи

Для отримання виду на проживання в Румунії потрібно підготувати такі документи:
  1. Заява встановленої форми.
  2. Дійсний закордонний паспорт (оригінал і копія).
  3. Медична страховка.
  4. Довідка про відсутність судимості.
  5. Документальне підтвердження наявності місця для проживання в Румунії (право власності або оренда).
  6. Довідка з медичного закладу про відсутність серйозних захворювань.
  7. Відомості про наявність достатніх коштів для покриття витрат на життя в Румунії з розрахунку середньої оплати праці по країні після вирахування податків (не менше 500 євро на місяць).
  8. Підтвердження права на отримання ВНП у Румунії. У кожному разі вимоги відрізняються.

Більш детальна офіційна інформація про процес видачі виду на тимчасове проживання в Румунії, включаючи умови, документи і вимоги до іноземців, представлена  на сайті румунської Генеральної інспекції з питань імміграції.

Підстави для отримання виду на проживання в Румунії

ВНП у Румунії з метою возз’єднання сім’ї

Іноземці, які тимчасово або постійно проживають в Румунії, якщо термін дії дозволу на перебування чи не закінчується ще як мінімум протягом року, мають право забрати до себе близьких членів сім’ї. У деяких випадках, наприклад якщо ВНП виданий для здійснення науково-дослідної діяльності або на підставі Блакитної карти ЄС, обов’язковий річний термін дії не потрібно.

Блакитна карта ЄС фото

Отримати вид на проживання в Румунії для возз’єднання сім’ї можуть:

  • Подружжя.
  • Неповнолітні діти, в тому числі названі.
  • Батьки за умови відсутності коштів для існування в своїй країні.
  • Повнолітні діти в разі неможливості самостійного проживання з причини хвороби.

Документи розглядаються не більше 3 місяців, після чого приймається позитивне або негативне рішення. Для іноземного подружжя румунських громадян процедура отримання ВНП у Румунії значно спрощується. Наприклад, не потрібний дозвіл від управління з питань імміграції, можна відразу звертатися в дипломатичне відомство за довгостроковою візою.

ВНП у Румунії з метою працевлаштування

Румунські закони передбачають широкий перелік дозволів на роботу для іноземних здобувачів. Наприклад, в окремі категорії винесені тимчасове, постійне і сезонне працевлаштування, а також кваліфіковані фахівці, спортсмени, стажисти і керівники компаній. У кожному разі обов’язковою умовою для видачі дозволу на роботу і подальшого отримання ВНП є попередній пошук вакансії в Румунії.

Конкурувати доведеться не тільки з румунами, а й з громадянами ЄС. Крім того, місцевий уряд встановлює спеціальні щорічні квоти для іноземних працівників. У більшості випадків потрібні достатній рівень кваліфікації, освіта та володіння румунською мовою. Після сплати податків середні заробітні плати в Румунії в 2018 році становлять близько 520 євро на місяць. Вищі шанси знайти робоче місце у власників технічних професій – будівельників, інженерів та IT-фахівців.

IT-фахівець фото

ВНП у Румунії з метою ведення бізнесу або вкладення інвестицій

Бізнес-імміграція до Румунії, яка дозволить отримати вид на проживання, вимагає від іноземного підприємця виконання ряду умов. Передусім необхідно відкрити компанію, в якій кандидат на ВНП буде акціонером або керівником, й отримати схвалення від Центру зі сприяння торгівлі та іноземних інвестицій Румунії. Як правило, враховується якість бізнес-плану і майбутній ефект для місцевої економіки.

Мінімальна сума інвестицій повинна становити від 100 тисяч євро, також потрібно створити не менше 10 робочих місць. Середні терміни реєстрації бізнесу в Румунії становлять близько 1-2 тижнів. Податкові ставки в останні роки знижуються або залишаються незмінними. Наприклад, ставка корпоративного податку на прибуток в Румунії в 2018 році – 16%, ПДВ – 19%.

ВНП у Румунії з метою навчання

Навчання в університетах Румунії передбачає оформлення іноземним студентом виду на проживання. Середня вартість навчання в місцевих вишах варіюється від 2 до 5 тисяч євро на рік залежно від програми. Для відкриття візи необхідно здійснити оплату першого навчального року в повному обсязі, а також надати докази наявності коштів для проживання в Румунії. Потрібно не менше 500 євро на місяць. Зазвичай румунським студентам цілком вистачає цієї суми. Принаймні, на житло і харчування вистачить.