Статьи

Вид на проживання в Португалії


Сьогодні населення Португалії становить близько 10,3 млн чоловік. На відміну від багатьох європейських країн, основна маса жителів – це власне португальці. Імміграційний потік в цю країну не настільки значний, як у більш розвинені країни Західної Європи, наприклад Німеччину або Францію. Проте значну кількість населення Португалії складають громадяни пострадянського простору, зокрема українці.

Населення Португалії фото

Для переїзду до Португалії на тривалий період, тобто більш ніж 3-4 місяці, іноземцю необхідно отримати вид на проживання (ВНП). Зрозуміло, для цього повинні бути достатні підстави: наприклад, навчання, робота, бізнес, возз’єднання сім’ї та інші причини. Після проживання в Португалії понад 6 років з’являється можливість подати заяву на португальське громадянство.

ЗМІСТ

  1. Переваги від ВНП у Португалії
  2. Як отримати вид на проживання в Португалії
  3. Документи на ВНП у Португалії

Переваги від ВНП у Португалії

По-перше, країна входить до складу Європейського союзу; відповідно, іммігранту забезпечено безвізове пересування по шенгенській зоні та багатьом іншим країнам світу.

По-друге, співвідношення ціни та якості на продукти харчування, послуги й узагалі повсякденні потреби перевершує багато країн ЄС.

По-третє, Португалія – красива країна з безліччю місць для туризму, вишуканою кухнею і привітними жителями.

Португалия фото

Справедливості заради варто відзначити, що є й досить неприємні, особливо для трудових мігрантів, моменти. Наприклад, рівень безробіття в Португалії в 2018 році близько 8,5%, а серед молоді цей показник сягає 25%. Крім того, середні зарплати 850 євро на місяць (після сплати податків) – це набагато нижче навіть у порівнянні з сусідніми Іспанією та Італією. Однак ситуація поступово поліпшується, в країну приходять інвестиції, і рівень життя населення підвищується. Далі дізнаємося, як отримати вид на проживання в Португалії в 2018 році, розглянемо основні способи і вимоги до іноземців.

Як отримати вид на проживання в Португалії

Вид на проживання в Португалії видає місцевий Департамент імміграції та прикордонного контролю (SEF). Спочатку іноземець, який планує тривале перебування на португальській території, звертається в дипломатичне відомство Португалії у своїй країні за спеціальною візою – Residence Visa. Цей документ дозволить перебувати в країні максимум півроку. Протягом 4 місяців після приїзду потрібно подати заяву на ВНП.

Термін оформлення візи може зайняти кілька місяців, а вид на проживання видається за 1-2 тижні. Спочатку ВНП у Португалії діє до одного року з правом продовження на дворічний період. Після 5 років проживання в країні з’являється можливість отримати статус постійного жителя, а ще через рік – і громадянство. Звичайно, для оформлення ВНП мають бути конкретні підстави.

ВНП у Португалії з метою працевлаштування

Для отримання виду на проживання в Португалії іноземним працівникам із третіх країн, наприклад України, необхідно попередньо знайти португальського роботодавця й отримати дозвіл на роботу. У зв’язку з високим рівнем безробіття і конкуренцією як з місцевими жителями, так і європейцями зробити це не так просто.

Після прибуття в Португалію потрібно отримати номер соціального забезпечення і податковий код. Трудовий договір повинен відповідати місцевому законодавству, а вакансія – підтверджена Інститутом з питань зайнятості та професійної підготовки Португалії.

Інститут з питань зайнятості в Португалії

Спочатку дозвіл на роботу видається на 6 місяців із правом продовження. Кваліфікація, володіння португальською мовою і освіта матимуть вирішальне значення для успішного працевлаштування.

В окрему категорію винесені ВНП у Португалії для іноземців, які здійснюють науково-дослідну діяльність у португальських державних установах, висококваліфікованих працівників і власників Блакитної карти ЄС (Blue Card EU).

ВНП у Португалії з метою навчання

Отримання вищої освіти в одному з університетів Португалії передбачає оформлення ВНП. Для цього буде потрібно підтвердження від навчального закладу про зарахування іноземця і здатність студента покрити витрати на навчання. Можливо, за допомогою стипендії або гранту.

Португальський університет фото

Офіційно встановлений рівень вартості навчання в державних португальських університетах становить не менше 1,3 мінімальної оплати праці по країні, тобто близько 950-1250 євро на рік. Програми навчання в університетах Португалії представлені в основному португальською мовою.

ВНП у Португалії з метою ведення бізнесу або вкладення інвестицій

Іноземним бізнесменам видається дозвіл на проживання в разі реєстрації власної компанії в Португалії або ведення індивідуальної підприємницької діяльності. У другому випадку, з великою часткою ймовірності, буде потрібно підтвердження достатньої кваліфікації і досвіду.

Спеціально для іноземних інвесторів із третіх країн з 2012 року діє імміграційна програма «Золота віза» (Golden Visa), яка дозволяє оформити ВНП у Португалії в тому числі й у разі покупки нерухомості. Мінімальні вимоги для отримання виду на проживання – це знаходження в Португалії не менше 7 днів в перший рік і 14 днів у наступні періоди. Також потрібно виконати одну з наступних умов:

  1. Інвестувати в місцеву економіку не менше 1 млн євро. Сума зменшується до:
  • 500 тисяч євро в разі покупки акцій в місцевих інвестиційних фондах, що буде сприяти розвитку малого і середнього бізнесу.
  • 350 тисяч євро в разі інвестування в науково-дослідну діяльність.
  • 250 тисяч євро в разі вкладень коштів у сферу мистецтва.
  1. Компанія створює як мінімум 10 робочих місць для місцевого ринку праці.
  2. Купити нерухомість на суму не менше 500 тисяч євро. За певних умов сума знижується до 350 тисяч євро.

ВНП у Португалії з метою возз’єднання сім’ї

Переїхати до Іспанії з метою возз’єднання сім’ї можуть родичі власника виду на проживання в Португалії.

Воз'єднання сім'ї в Португалії

Цим правом можуть скористатись лише близькі родичі:

  • Подружжя і партнери.
  • Неповнолітні діти.
  • Батьки старше 65 років, а також брати, сестри і повнолітні діти за умови перебування на утриманні іммігранта.

У кожному разі потрібно надати докази наявності достатньої житлової площі для проживання в Португалії всіх родичів і фінансової забезпеченості іноземця для покриття повсякденних витрат.

Документи на ВНП у Португалії

Залежно від мети перебування в Португалії, список документів на ВНП може коригуватися. Співробітники португальського консульства або SEF нададуть необхідне сприяння в цьому питанні.

Офіційно для отримання виду на проживання в Португалії іноземцю потрібно надати:
  1. Належним чином заповнену і підписану заяву на ВНП встановленого зразка.
  2. Дійсний закордонний паспорт.
  3. Дві кольорові фотографії.
  4. Підтвердження наявності достатніх коштів для життя в Португалії.
  5. Документи, що свідчать про володіння житловою площею – у власності або в оренді.
  6. Довідку про відсутність судимості.
  7. Документальне обґрунтування причини для надання ВНП: довідка про зарахування до вищого навчального закладу, контракт із роботодавцем, реєстрація компанії та інше.
  8. Іншу інформацію, якщо буде потрібно. Наприклад, свідоцтво про шлюб, довідку про реєстрацію в органах соціального забезпечення, відомості з податкової, медичну страховку.