Статьи

Отримання та оформлення австрійського громадянства для українців


Австрія вже протягом тривалого часу є одним з найбільш привабливих європейських держав для проживання. Це багато в чому обумовлено високим рівнем життя, прекрасними кліматичними умовами, політичною та економічною стабільністю. Тому не дивно, що багатьох цікавить: «Як отримати українцю громадянство Австрії, що для цього потрібно і скільки коштує вся процедура?»

громадянство Австрії

Зміст

  1. У чому полягає привабливість австрійського підданства?
  2. Основні способи отримання австрійського підданства
  3. Обов'язкові умови натуралізації
  4. Як відбувається оформлення?
  5. Деякі особливості
  6. Тривалість процедури і її вартість

У чому полягає привабливість австрійського підданства?

Відразу слід зазначити, що охочих отримати австрійське громадянство традиційно дуже багато. У зв'язку з цим уряд альпійської держави пред'являє досить жорсткі вимоги до претендентів. І попри те, що стати підданим цієї держави не просто, кількість кандидатів на отримання ВНП і ПМП з кожним роком тільки збільшується. Це можна пояснити безліччю плюсів, які вона має.

Серед основних слід зазначити:

  • можливість вільно переміщатися по території всіх країн Єврозони;
  • стабільна політична ситуація;
  • сприятливі екологічні умови;
  • добре розвинена інфраструктура;
  • високий рівень життя;
  • отримавши паспорт Австрії можна проживати в будь-якій державі Європейського союзу.

паспорт Австрії, австрійське громадянство

Основні способи отримання австрійського підданства

У 2018 році порядок оформлення ПМП і виду на проживання в Австрії не змінився, громадянину України та інших країн слід виконати всі умови, передбачені австрійським законодавством.

В даний час існує декілька способів вирішення даного питання:

  1. Довівши кровну спорідненість.
  2. Уклавши шлюбний союз.
  3. Через інвестиції.
  4. Шляхом натуралізації.

Для того, щоб «по крові» оформити громадянство Австрії громадянину України, необхідно відповідати одній з наступних вимог:

  • хоча б один з батьків повинен бути підданим цієї країни;
  • бути неповнолітньою дитиною;
  • відмовитися від українського громадянства.

Якщо дитина росте в неблагополучній сім'ї, то для отримання дозволу на проживання в країні, він повинен самостійно подати прохання.

Одним з найбільш поширених варіантів є громадянство Австрії через брак, але тут є свої нюанси:

  1. Стаж сімейного життя повинен бути не менше 1 року.
  2. Один з подружжя є підданим цієї держави.
  3. Якщо протягом останніх 4-х років заявник проживає в цій державі.

Дотримання всіх цих пунктів є обов'язковим для подачі клопотання на ПМП.

Заможних наших співгромадян цікавить: «Як отримати громадянство Австрії через фінансові інвестиції і яка ціна питання?» Дійсно отримати виду на проживання, а потім і ПМП, разом з австрійським паспортом можна за 6-10 млн. доларів. Саме стільки необхідно вкласти в розвиток свого бізнесу на території цієї держави.

фінансові інвестиції

Важливо, щоб підприємницька діяльність сприяла розширенню експорту та утворення нових робочих місць. При дотриманні цих вимог, отримання заповітного документа здійснюється максимально швидко - за 9-18 місяців.

Обов'язкові умови натуралізації

Щоб стати громадянином держави громадянину України необхідно виконати наступні умови:

  1. Не мати судимості та не брати участь в судових засіданнях.
  2. Зарекомендувати себе законослухняною людиною. Тут слід враховувати, що навіть певну кількість штрафів (в тому числі й за недотримання правил дорожнього руху) може послужити причиною відмови.
  3. Мати кошти для проживання на території держави всієї своєї родини та мати можливість довести їх законне походження.
  4. Бути лояльно налаштованим стосовно держави.
  5. Знати німецьку мову на належному рівні, що підтверджується складанням іспиту.
  6. Прожити в цій державі 10 і більше років.
  7. Претендент не повинен мати зв'язків, що ганьблять його зв’язки з іншими державами, які можуть зашкодити інтересам австрійської держави.
  8. Мати достатній рівень доходів. В даний час таким вважається мінімум 1 тис. євро в місяць на кожного члена сім'ї. Даний показник повинен бути стабільним протягом останніх 3-х років.
  9. Подавати прохання може тільки працевлаштована людина (мінімальний термін - 6 місяців). Жінки можуть скористатися цим правом, перебуваючи в декретній відпустці.

У деяких випадках термін проживання в країні може бути зменшений до 6 років. Для цього українцю доведеться довести, що він є висококласним фахівцем у певній сфері діяльності та підтвердити рівень своєї кваліфікації. Другий варіант - підтвердити, що місцем народження є будь-який регіон цієї держави. В обох випадках претенденти повинні знати історію і шанувати культуру та традиції держави.

традиції держави

Для біженців, неповнолітніх дітей, жителів держав які входять в Єврозону цей термін може бути скорочений до 4-х років.

Як відбувається оформлення?

Важливою умовою для отримання ВНП і ПМП є знання німецької мови на належному рівні. Без цього громадянину України отримати заповітний документ неможливо. Тому претенденти повинні пройти спеціальні мовні курси. Австрійська влада готова оплатити до 50% їх вартості, за умови, що другу частину заплатить той, хто навчається. По закінченню навчання здається іспит, що підтверджує рівень В-2 або В-1. Але при цьому слід знати, що другий показник не дає право на пряме отримання ПМЖ, а тільки з підтвердженням свої готовності брати активну участь у громадському житті держави. Це може бути членство в некомерційних організаціях або робота на громадських засадах терміном від 3-х років.

Деякі особливості

Ця альпійська держава не визнає подвійного підданства, за винятком ряду випадків, які чітко прописані:

  1. Для публічних осіб широко відомих у світі та зробили багато для країни.
  2. Якщо підданство було отримано за фактом народження на території Австрії.
  3. У разі відмови країни у звільненні від громадянства в країні колишнього проживання.
  4. Для пенсіонерів, якщо це може призвести до втрати пенсійного забезпечення.

Тривалість процедури і її вартість

Стандартно час на розгляд заявки та прийняття рішення займає 9-18 місяців. При позитивному результаті заявник отримує підданство і відразу може подавати ще одну заяву, щоб оформити австрійський паспорт. Вартість процедури 600-800 євро на одну людину і 800-1200 євро для сімейної пари. Для дитини встановлена ціна 80 євро.

Стандартний пакет документів містить:

  • чинний закордонний паспорт;
  • свідоцтво про шлюб, про народження дітей;
  • фотографії відповідають міжнародним вимогам і стандартам;
  • автобіографія;
  • документально підтвердження фінансової спроможності;
  • мед довідки про відсутність соціально-небезпечних захворювань;
  • документ підтверджує відсутність судимості;
  • підтвердження відмови від громадянства;
  • свідоцтво проживання на території країни на законних підставах і в перебігу певного часу.

У деяких випадках для оформлення австрійського підданства може знадобитися надання додаткових документів. Наприклад, свідоцтва про особисті вагомі здобутки наукових відкриттях, спортивних рекордів та інші.