Статьи

Отримання і оформлення візи до Індії для громадян України


Індійська держава знає свою популярність серед туристів, тому її візова політика – одна з найбільш дружніх щодо приїжджих. Отримання й оформлення в’їзної візи в Індію стають простіше рік від року і для всього світу, і для громадян України. Але важливо правильно підібрати тип пропуску в країну, тому що в держави їх багато.

отримання візи до ІндіїСама процедура оформлення проводиться в консульських центрах або посольствах Республіки, відкритих майже по всьому світу. Громадян України приймає посольство Індії в Києві: м. Київ, вул. М. Берлінского, б. 20б, час роботи: 8.30-17.00.

Крім того, заявку можна подати через офіційний сайт російського Візового центра.

ЗМІСТ

  1. Свіжі нововведення
  2. Умови і види стандартних пропусків
  3. Термінова і електронна послуги
  4. Віза-онлайн через Візовий центр
  5. Туристична (проста) закордонна поїздка і загальні документи
  6. Ділові та робочі в’їзні ліцензії
  7. Студентська ліцензія
  8. Віза-транзит
  9. Духовні місії
  10. Спосіб проходження контролю «після прильоту»
  11. Інструкція щодо заповнення онлайн-анкети
  12. Терміни та тарифи оформлення візових документів
  13. Чому можуть не пустити в Індію?
  14. Поради навздогін

Свіжі нововведення

З 2014 року введено в дію спрощені правила в’їзду на територію Індостану для українців. Але візовий режим не було скасовано зовсім, як деякі помилково подумали. Суть нововведення в тому, що тепер заявку на в’їзд можна відправити інтернетом, після чого отримати оформлене схвалення по e-mail, роздрукувати його і вільно їхати з ним в аеропорт. Там, після прильоту, проставляється пропускний штамп, який діє 30 днів.

Умови і види стандартних пропусків

Візит в Індійську Республіку передбачає оформлення турвізи за двома ознаками: кількістю перетинів держкордону і метою поїздки. Перша пов’язана з кратністю дії ліцензій.

Тому під час подачі заяви потрібно визначитися, який тип пропуску вам підходить:
  1. Single – ліцензія одноразової дії. Можна перетнути кордон в один бік один раз протягом встановленого часу (коридору). Міграційні офіцери Нью-Делі дуже серйозно ставляться до дотримання термінів, тому, якщо плануються ще поїздки в цю країну, правила краще не порушувати.
  2. Double – дворазова віза в Індію. Дозволяє приїхати до індійців два рази за конкретний період. Однак візити не можна зливати в один, між ними обов’язково має бути певне вікно. Наприклад, піврічний дворазовий пропуск зобов’язував недавно жителя України робити перерву між поїздками на 2 місяці. У 2018 році цієї вимоги поки що дотримуватися не потрібно, але паспортно-візові правила Республіки змінюються швидко і часто.
  3. Multiple – мультивіза. Відкриває дорогу до необмеженого в’їзду на територію країни протягом терміну від 6 місяців до 5 років (вибирається заявником). Під час користування таким дозволом завжди слід враховувати поточні вимоги делійських пропускних служб.

Залежно від цілей поїздки видаються такі індійські віз-ліцензії:

  • туристичні;
  • робочі;
  • ділові, бізнес-візи;
  • студентські;
  • транзитні;
  • для духовних практик.

Якщо підтискають терміни, є можливість замовити термінову видачу або пройти швидку електронну процедуру.

Термінова й електронна послуги

Усталені терміни готовності віз-документів – 1 тиждень. У разі форс-мажорів, коли оформити індійську візу потрібно максимально швидко, час очікування можливо скоротити максимум до 3 днів. Для цього достатньо подати стандартний пакет паперів (включаючи заповнену анкету і фото) без будь-яких попередніх записів на прийом. Здати заяву потрібно до обіду особисто або довіреною особою. За готовою турвізою слід приходити в другій половині дня.

Електронний варіант доступний за добу, проте його дія строго лімітована 30 добами. Він ніяк не продовжується, не змінюється на інший підвид після вашого прибуття в країну й автоматично згорає після закінчення часу дії. Спосіб зручний тільки для коротких ділових візитів або недовгих туристичних поїздок. Додаткових паперів не потребує. Цьому варіанту оформлення ми присвятили окрему статтю про електронну візу в Індію з покроковою інструкцією.

Віза онлайн через Візовий центр

Електронна віза в Індію успішно оформляється через онлайн-сервіс ВЦ

Алгоритм дій такий:
  • увійти на сайт;
  • заповнити інформаційну анкету (працює цілодобово);
  • відправити через вбудоване меню необхідні копії;
  • внести плату за оформлення онлайн-перерахуванням (через Visa, Mastercard), банківським переказом (із зазначенням персональних даних і цифр рахунку) або готівкою (під час особистого відвідування ВЦ);
  • отримати через 10-14 робочих діб електронну закордонну візу веб-поштою, завантажити, роздрукувати на принтері.

Туристична (проста) закордонна поїздка і загальні документи

Для гостьових поїздок, відвідувань визначних місць, ознайомлювальних подорожей підходять прості турвізи. Те, які документи потрібні для цього, є базою для отримання й інших типів дозволів з деякими доповненнями.

Основний пакет документації складається з:
  • закордонного паспорта, де вільні як мінімум 2 сторінки для майбутніх віз-вклейок;
  • зображення головної сторінки закордонного паспорта;
  • копії сторінок з персональними даними та відомостями про реєстрацію місця проживання з внутрішнього паспорта;
  • двох примірників заповненої анкети (з посольського сайту), підписаних особисто під фотографією і під останньою графою;
  • двох фотографій 3,5х4 см (можна відразу використати одну для анкети);
  • нотаріально підтвердженого запрошення зі ксерокопією перших паспортних листів того, хто запрошує, – якщо поїздка гостьова;
  • ваучера туроператора, попередньої броні (підтвердження) готелю – якщо поїздка через турфірму;
  • підтвердження замовлення готелю, квитки в обидва кінці – в разі самостійної подорожі;
  • детального зведення про плановані переміщення (маршрути, відвідування суміжних країн) англійською мовою – для тих, хто оформляє мультивізу;
  • супровідних паперів, таких як свідоцтво про народження, згода батьків на перевезення дітей.

Працівники, які приймають анкети, нерідко намагаються заробити, пропонуючи за окрему плату (близько 5 доларів) виправити всі можливі похибки. Непотрібних витрат можна уникнути, впевнено повідомивши, що виправлення вже було проведено тиждень тому. Така практика звичайна в індійських візових центрах.

Ділові та робочі в’їзні ліцензії

Одним зі способів отримати візу в Індію є приїзд як висококваліфікованого фахівця на роботу в подіндійской компанії.

Однак тут є конкретні вимоги:
  1. Освіта майбутнього співробітника має бути як мінімум на рівні бакалавра.
  2. Обов’язковий якийсь досвід, реальні навички ведення діяльності на обраному терені.
  3. Професія кандидата повинна бути затребуваною настільки, що в державі відсутні свої незайняті професіонали того ж напряму. Уряд не впускає на роботу в Індії з-за кордону конкурентів своїх власних громадян. З тієї ж причини прохання на в’їзд відхиляються щодо тих, хто збирається займати вакансії, які не потребують спеціальних умінь.
  4. Річний заробіток іноземного працівника повинен становити не менше 20 000 доларів.
  5. Розглядаються запрошення на роботу тільки від компаній, зареєстрованих на землях індійців.
  6. Схвалена робоча віза до Індії означає, що іноземець зобов’язується знати спосіб життя обраної країни, справно відраховувати податки, не ухилятися від громадських церемоній і заходів.

Щоб приїхати до індійців попрацювати, разом із базовим пакетом в візову службу подається:

  • трудова угода з майбутнім роботодавцем;
  • письмове клопотання керівництва із зазначенням штату компанії, числа вже працюючих іноземців, напрямки діяльності;
  • відомості про успішне існування компанії;
  • папери, що підтверджують наявність у кандидата необхідної кваліфікації, досвіду;
  • диплом (копія);
  • типова заявка на робочу візу.

Інші цілі передбачає бізнес-віза. Її призначення:

  • сприяння відкриттю і розвитку приватного бізнесу;
  • обмін досвідом, технологіями, передовими розробками за фінансової підтримки індійської сторони;
  • вивчення основ іноземного підприємництва;
  • ділові зустрічі з компаньйонами, постачальниками;
  • підвищення кваліфікації персоналу компанії;
  • презентаційні та інші акції з підтримки свого бізнесу.

Які потрібні документи, крім основних:

  • наявність клопотання від обох сторін;
  • реєстраційне свідоцтво ІП (якщо планується власна справа).

Студентська ліцензія

Студентам-іноземцям належить в’їжджати за окремим дозволом – студентським. Офіційно легалізуються тільки ті, хто вступив в акредитовані навчальні заклади професійної освіти, де навчання суто платне. Перший курс оплачується відразу, про що складається спеціальна довідка.

Крім загальної документації, приїжджі студенти повинні додатково надати:
  • оригінал виклику на навчання з повним терміном навчання, найменуванням обраної спеціальності, підписаний ректором, і копію ліцензії освітньої установи;
  • довідку про оплату першого курсу;
  • виписку з особистого грошового рахунку.

Бідних студентів батьківщина шахів розгортає додому, тому для 12-місячного навчання на рахунку повинно лежати не менше 1000 доларів, для більш тривалих термінів – не менше 2000.

Віза-транзит

Видається іноземцям, які зупиняються на берегах Інду проїздом, але не більше ніж на 3 дні. Всього документ дійсний протягом 15 діб. Моряки обов’язково повинні пред’явити:

  • довідку про займану на судні посаду;
  • заяву агента однієї зі сторін;
  • посвідчення особи моряка.

Духовні місії

Крім іншого, Індію дозволяється відвідувати з релігійних і духовних міркувань, для чого оформляється індивідуальний пропуск. Якщо мета відвідування – пізнання буддистських навчань, йоги, нетрадиційних медичних практик тощо, до звичайного набору документації на пропуск долучаються:

  • запрошення від організатора заходу;
  • папір про зарахування на семінар або навчання;
  • довідка про сприятливий фінансовий стан того, хто в’їжджає.

Спосіб проходження контролю «після прильоту»

В кінці 2014-го Індія розширила список країн, жителям яких дозволено візове оформлення після прильоту. Тепер їм доступна послуга отримання електронного пропуску через спеціальний сайт, без необхідності ходити по інстанціях. Дозвіл можна роздрукувати прямо вдома, а безпосередньо на місці (в аеропорту місця призначення) узаконити його статус і своє перебування рівно на місяць відповідним штампом. Після закінчення терміну з країни потрібно буде виїхати.

проходження контролю після прильоту в ІндіюДія документа одноразова, за рік дозволяється скористатися електронною послугою тільки двічі. Проте це найпростіший на 2018 рік спосіб отримати індійську візу самостійно для туристів, які:

  • бажають відпочити і познайомитися з індуськими храмами та пляжами;
  • хочуть зустрітися з друзями, родичами;
  • їдуть трохи підлікуватися;
  • мають ділові цілі.

З собою обов’язково мати зворотний квиток або квиток в наступну державу, достатню для проживання кількість грошей. У закордонний паспорт вклейка не проводиться, проте сам він повинен закінчуватися не раніше, ніж через півроку.

Зазначений пропускний документ замовляється на сайті не раніше ніж за 30, але не пізніше ніж за 5 діб до старту подорожі. При цьому оплата (близько 64 доларів США) повинна надійти як мінімум за 4 дні до виїзду, інакше замовлення анулюється.

Інструкція щодо заповнення онлайн-анкети

В’їзна заповнена анкета вимагає деяке знання англійської, але завжди можна скористатися підказками з самого сайту.

Основні графи:
  • Indian Mission: місце оформлення дозволу на в’їзд;
  • Surname: прізвище (заповнюється латиницею);
  • Given Name: ім’я;
  • Sex: стать;
  • Town: населений пункт народження;
  • Country: країна народження;
  • Religion: релігійні погляди;
  • Date of Birth: дата народження;
  • Visible Identification mark: пізнавальні відмітини (за відсутності ставиться none);
  • Educational: освіта;
  • Passport-n: паспортний номер, серія;
  • Reference Name in India: дані особи, яка запрошує, або адреса перебування.

Далі йдуть відомості про місце отримання паспорта, адресу реєстрації, номер мобільного, місце роботи. Приїжджим повторно пропонується відповісти на окремий блок питань, що стосуються попередніх поїздок. У кінці за бажанням можна вказати контактні дані своїх родичів або друзів із рідної країни.

Терміни та тарифи оформлення візових документів

Середній час оформлення дозвільних паперів у Країну чудес становить кілька днів. Візитерам з України за підготовку візи насамперед потрібно сплатити візовий збір 65 долари, незалежно від способу отримання послуги (особисто або інтернетом).

Фірми-посередники зроблять вам візу за 120-300 доларів залежно від її виду та терміну дозволеного перебування в країні (а також залежно від апетитів самої фірми).

Чому можуть не пустити в Індію?

Індуси добре ставляться до всіх туристів, тому відмови трапляються рідко. Основними перешкодами для спокійного в’їзду є:

  • невідповідність оригіналів документів тому, що заявлено в анкеті;
  • папери оформлені з порушеннями, помилками;
  • надірваний, сильно пошарпаний закордонний паспорт;
  • в минулому є відмови у в’їзді з індійської сторони;
  • виявлені борги перед державою (несплачені штрафи);
  • підозра на незаконну еміграцію щодо молодих, незаміжніх жінок, громадян без занять;
  • людський фактор, обумовлений місцевим менталітетом (працівнику посольства «підказала інтуїція»).

Поради навздогін

  1. Краще оформити індійську візу якомога ближче до терміну безпосереднього виїзду, оскільки за правилами офіційного Делі міграційний документ починає діяти відразу з моменту отримання, а не з дня прибуття.
  2. Всі візові заявки подаються в повному наборі за один раз, включаючи фотографії. Знімки повинні відповідати встановленим вимогам, не мати сторонніх елементів.
  3. Здати документацію візовим працівникам можуть довірені особи, оформлені через нотаріуса.

Загалом головне в питанні, як успішно оформити турвізу для поїздки в Індію українцям, – відсутність помарок і неправдивих відомостей в документах, достатня кількість грошей, щоб забезпечити себе під час візиту житлом і їжею, бажана наявність конкретного заняття в житті. У разі довгострокового перебування – відсутність ВІЛ-захворювань, підтверджена довідкою з лікарні.