Статьи

Отримання і оформлення посвідки на проживання в Болгарії для Українців


Болгарія вже тривалий час є однією з найбільш привабливих і популярних країн, яку обирають жителі колишнього СРСР для постійного місця проживання. Це зумовлено багатьма факторами.

По-перше, вид на проживання для українців у Болгарії отримати відносно просто. По-друге, культури наших держав дуже схожі. По-третє, хороші кліматичні умови плюс поєднання морських і гірськолижних курортів. По-четверте, гідний рівень життя, недорога нерухомість, багата історія і гарне географічне розташування. По-п’яте, комфортні умови для ведення бізнесу.

ведення бізнесу в Болгарії

До того ж варіантів еміграції в Болгарії досить багато – кожен може знайти підходящий для себе.

ЗМІСТ

  1. Що таке ВНП і що це дає іноземцю?
  2. Що потрібно?
  3. Як отримати візу D?
  4. Процедура отримання ВНП
  5. Терміни та особливості процедури
  6. Фінансова сторона питання

Що таке ВНП і що це дає іноземцю

Оформлення Виду на проживання в Болгарії дозволяє іноземним громадянам перебувати на території держави протягом встановленого терміну, а також здійснювати в’їзд до неї на безвізовій основі. Люди, які мають цей документ, можуть користуватися всіма державними гарантіями і повним соціальним пакетом, мають право на освіту, ведення підприємницької діяльності, а також отримують певні привілеї при отриманні офіційного дозволу на в’їзд до країн Єврозони.

Вид на проживання в Болгарії для українців – це можливість перебувати тут протягом одного року. Для більш тривалого перебування, необхідно отримати довготривалий вид на проживання (ДВП), до 5 років або постійне місце проживання (ПМП), яке дає право на постійне проживання.

вид на проживання в Болгарії для українців

Кожен із цих видів має свої особливості, що стосуються:

  • процедури оформлення;
  • наданого пакету документів;
  • соціальних пільг;
  • цілей перебування;
  • можливості продовження;
  • працевлаштування.

Що потрібно?

Щоб отримати дозвіл на проживання в Болгарії, слід мати певні підстави, пройти стандартну процедуру, надати повний пакет документації.

До них належать:

  • наявність на території цієї держави власного бізнесу;
  • інвестування фінансових коштів в економіку;
  • наявність готелю на узбережжі Чорного моря;
  • офіційне працевлаштування, підтверджене дозволом Міністерства соцполітики, яке видається роботодавцю, і дозволом на ведення трудової діяльності, що видається іноземцю;
  • працевлаштування в компанії або на підприємстві, власниками яких є іноземні громадяни;
  • навчання в будь-якому болгарському навчальному закладі;
  • родинні зв’язки з особою, що має підданство цієї держави, а також ВНП, ДВП або ПМП;
  • купівля нерухомості;
  • за правом народження;
  • одруження із жителем цієї держави;
  • шлюб із представником однієї з країн Євросоюзу;
  • акредитація для представників ЗМІ;
  • лікування за свій рахунок в місцевих медичних установах;
  • фінансова спроможність;
  • пенсійні виплати на достатньому рівні тощо.

До кожного із цих пунктів пред’являються особливі вимоги. Наприклад, якщо підставою є фінансова забезпеченість, то вказується конкретна мінімальна сума, яка повинна бути на рахунку заявника. На сьогоднішній день вона становить 2 тис. євро на людину. Для сім’ї з чотирьох осіб вона буде дорівнює 8 тисячам євро.

сім'я з чотирьох осіб

Якщо плануєте оформити вид на проживання при покупці нерухомості, то слід враховувати, що таке право можна отримати, якщо її вартість буде від 300 тис. євро і більше. Організація підприємства повинна передбачати створення нових робочих місць із загальною кількістю 10 і більше. Для пенсіонерів розмір пенсійних виплат повинен бути більше або дорівнювати середньому показнику по країні.

Як отримати візу D?

Щоб в’їхати в цю державу, необхідно мати візу D, яка видається у відповідному посольстві, у країні, звідки здійснюється виїзд.

Для цього необхідно надати:

  • паспорти закордонний і національний;
  • страховий поліс;
  • дві фотографії;
  • виписки з банку, що підтверджують наявність власних фінансових коштів;
  • довідку встановленої форми з місця роботи;
  • документацію про наявний нерухоме майно;
  • свідоцтво про відсутність судимості;
  • квитанцію про оплату держмита;
  • заповнену анкету.

Віза цієї категорії видається на 6 місяців і оформляється протягом 60 днів, її вартість становить близько 100 євро.

Процедура отримання ВНП

Щоб оформити вид на проживання в Болгарії слід підготувати і подати в міграційну службу такі документи:

  • Віза категорії D (імміграційна).
  • Закордонний паспорт.
  • Документально підтверджені підстави для проходження процедури.
  • Довідка про відсутність судимості.
  • Заява встановленої форми.

Розгляд прохання здійснюється протягом 120 днів. При позитивній відповіді видається особиста карта (дозвіл), що дає право перебувати в державі протягом зазначеного терміну 6-12 місяців.

Після закінчення встановленого періоду необхідно продовжити дозвіл на проживання. Можна робити загалом до 30 місяців перебування. Потім подаються документи на ДВП. Видається на 5 років і здійснюється в кілька етапів. Спочатку проводиться вибір підстави, потім підготовка і подача документів із подальшою легалізацією.

дозвіл на проживання

Терміни та особливості процедури

Подавати документацію на ВНП потрібно в термін від 15 до 30 днів після в’їзду в державу. За певних умов допускається зробити це пізніше. Максимальний термін дії документа становить один рік, після чого його можна продовжити. Перебування в країні 30 місяців дає право на оформлення ДВП (тривале перебування) і діє протягом 5 років. Тільки після цього можна розраховувати на ПМП і отримання болгарського підданства.

Але існує ряд способів спростити і прискорити процедуру. Перший – це наявність близьких родичів, що мають болгарське громадянство. При цьому доведеться офіційно довести ступінь споріднення. Другий – інвестиція (мінімум 125 тис. євро) в національну економіку. І третій – отримати посвідку на проживання при покупці нерухомості.

Окремо слід відзначити категорію громадян пенсійного віку. Сьогодні ВНП пенсіонеру тут отримати набагато простіше і швидше.

ВНП пенсіонеру

Для цього слід надати:

  • дані свого закордонного паспорта;
  • страховий медичний поліс із покриттям від 30 тис. євро;
  • візу категорії D;
  • пенсійне посвідчення;
  • виписки з банку із зазначенням сум пенсійних щомісячних виплат, при цьому вони повинні бути сумірні з аналогічними показниками для місцевих пенсіонерів;
  • виписку, що підтверджує наявність житлової нерухомості;
  • квитанцію про оплату держмита;
  • відповідну заяву.

Усі документи потрібно подавати в оригіналі та завірені копії.

Але найбільш лояльні умови пропонуються при покупці нерухомості й представникам іноземних компаній. У другому разі, крім повного переліку документації, потрібно пред’явити реєстрацію в ТПП (торгово-промислова палата) і мати нерухоме майно комерційного призначення.

Фінансова сторона питання

Підрахувати, скільки коштує отримання такого дозволу, цілком можна самостійно. Ось вартість основних витрат у євро:

  • легалізація документації – 100;
  • отримання візи D – 100;
  • медичний страховий поліс на 1 рік – 80;
  • дозвіл на проживання за 12 місяців – 270;
  • реєстрація в ТПП – 600;
  • подача заяви в міграційну службу – 6.

Отримати дозвіл на проживання в Болгарії можна як самостійно, так і звернувшись до фірм, що спеціалізуються на наданні подібних послуг. Перший варіант є більш економічним, а другий робить весь процес більш комфортним і прискорює його. Загалом, щоб отримати вид на поживання, знадобиться близько чотирьох місяців.