Eurabota - работа в Европе
Статьи

Отримання і оформлення робочої, туристичної та студентської візи в Австралію


Цей континент вже 5 років поспіль знаходиться в топі рейтингу країн за рівнем життя. Держава приваблює емігрантів благополуччям, а туристи люблять серфінг і дайвінг на узбережжі. Для подорожі в цей далекий край жителям СНД слід знати, як отримати візу в Австралію.

як отримати візу в Австралію

ЗМІСТ

  1. Види дозволу на перетин кордонів
  2. Туристична віза в Австралію
  3. Переїзд з метою працевлаштування
  4. Регіональні програми
  5. Для студентів і приватних візитерів
  6. Як отримати австралійську візу українцям?

Види дозволу на перетин кордонів

Дозвіл на перебування в країні може бути декількох типів залежно від мети приїзду (туризм, робота, зустріч з родичем або другом, одруження, навчання), а також від тривалості передбачуваного візиту.

Виділяють такі категорії:

  • Тимчасова, або тип С, – це найбільш поширений варіант для українців. Володар повинен в обов’язковому порядку підтверджувати свій статус знову після закінчення терміну дії. Саме до цієї категорії належать студентська, туристична, гостьова візи.
  • Перехідна, тип В і А, видається набагато рідше. Вона, як і тимчасова, також вимагає продовження і переоформлення, однак є ряд нюансів. Після виконання певних умов емігрант може позбутися необхідності переоформляти дозвіл і отримати його на постійній основі. Наприклад, якщо власник такого паперу працював з повною зайнятістю як мінімум 365 календарних днів за останні 2 роки, то він може подавати заяву на отримання постійної категорії.
  • Постійна, або національна, віза (тип Д) надає своєму власникові можливість користуватися пільговими медичними послугами і соціальними програмами від держави.

У кожній категорії є свій підклас (subclass), який шифрується тризначним кодом. Наприклад, subclass 309 отримує емігрант, який вступив в шлюб з австралійцем, якщо їх шлюб триває до 2 років. Такий документ є перехідним. Коли цей термін закінчується, мігрант може оформити subclass 100 (постійна категорія).

Туристична віза в Австралію

Мандрівнику, щоб відвідати цей віддалений континент, доведеться зробити певні дії. Вимоги багато в чому збігаються з тими правилами, якими керуються інші посольства, але є і кілька унікальних нюансів. Наприклад, туристу обов’язково доведеться заповнити анкету під номером R48, а довідка з місця роботи повинна бути не тільки завірена печаткою організації та підписом керівника, але також містити відомості про тривалість відпустки і трудовий стаж. Крім згаданого вище, слід надати фотографії, інформацію про матеріальний стан або спонсорський лист, ксерокопії куплених квитків і квитанції про оплату житла, докладно описаний маршрут.

туристична віза в Австралію зразок

Необхідно бути готовим до того, що співробітники посольства ретельно перевірять абсолютно всю інформацію, зателефонують за всіма вказаними телефонними номерами і відправлять запити про підтвердження особистих даних у державні відомства. Якщо хоча б найменша деталь змусить службовців засумніватися в істинності відомостей, які надав прохач, йому без найменших вагань відмовлять. Консульський збір становить 40-70 доларів.

Переїзд з метою працевлаштування в Австралії

На відміну від багатьох інших розвинених держав, ця країна не тільки відкрита для всіх охочих, але й навіть запрошує до себе на ПМП працездатних осіб у віці від 18 до 45 років, що володіють певними професійними навичками. Загальні вимоги до мігрантів можуть бути обов’язковими і бажаними.

працевлаштування в АвстраліїРобоча віза в Австралію для українців може бути видана тільки тим особам, які відповідають таким критеріям:

  • Наявність кваліфікації за однією зі спеціальностей, що відноситься  до списку SOL (CSOL).
  • Як тест на знання англійської мови приймається міжнародний сертифікат IELTS. Оцінки повинні бути не менше 6 балів по кожній з частин – аудіювання, читання, граматика, усне мовлення. Якщо результати будуть вищими, шанси на успішний переїзд підвищуються.
  • Для претендента допускається мати судимість, проте термін ув’язнення не повинен перевищувати 1 рік. Таким чином, це один із тих нечисленних напрямків, куди відкрита дорога особам, які заплямували свою біографію проблемами із законом.
  • Стан здоров’я теж не є критичним. Абсолютно точно в’їзд не дозволять іноземцю з туберкульозом, проте мова йде тільки про форми захворювання, що супроводжуються виділенням бактерій. Якщо хворий не заразний, швидше за все, рішення про його еміграцію буде позитивним. Інший важливий момент полягає в тому, що уряд не хоче витрачати додаткові кошти на медичну допомогу. У зв’язку з цим відмова також досить імовірна для осіб, які страждають невиліковними захворюваннями та недостатньо забезпечені, щоб оплатити лікування самостійно. Проте такі питання вирішуються індивідуально, тому спробувати варто.
  • Щоб краще оцінити, наскільки великі шанси мігранта отримати дозвіл на переїзд, міністерством була заснована особлива система оцінки – пойнт-тест. Сума набраних балів повинна бути не нижче прохідного рівня. У 2018 році підходять ті кандидати, які набрали 60 пунктів або більше. Враховуються вік, знання англійської, досвід трудової діяльності, рівень освіти, проходження стажування Professional Year. Додатковим плюсом буде сертифікат, який підтверджує, що мігрант може здійснювати професійний переклад з однієї з мов громади. Російська та українська вважаються такими.

Якщо емігрант не набирає порогову кількість балів, у нього все одно залишається можливість працевлаштуватися в цій країні. Наприклад, це можливо, якщо трудовий контракт з роботодавцем вже буде укладено на момент оформлення документів. У цьому разі наймач надсилає спеціальне запрошення на роботу в Австралії. Крім того, існують також спеціальні конкурси для молодих фахівців з інших країн. Буде потрібно закордонний паспорт, фото, довідки з лікарні та банку, диплом, довідка з поліції. Коштувати це буде від 50 доларів при одноразовому відвідуванні до 195 при багаторазових.

 

Регіональні програми

Однією з особливостей цієї країни є щільність населення. На континенті дуже багато посушливих районів, у яких мало жителів. Часто такі регіони відчувають гостру нестачу професіоналів певних категорій: лікарів, інженерів, будівельників. Цю проблему кожен штат вирішує за допомогою залучення іноземців. Для цього з бюджету виділяються певні кошти для допомоги в переїзді.

Мігранту знадобляться закордонний паспорт, фотографії, довідки про стан здоров’я, медична страховка. Але перевірки будуть менш суворими, особливо щодо частини про фінансову спроможність. Відмови бувають вкрай рідко. Оформляється документ subclass 489.

Для студентів і приватних візитерів

Можливостей отримати освіту в цій країні дуже багато. Це не тільки школа, бакалавріат чи магістрат, а й програми з підвищення кваліфікації, курси з вузьких професійних і творчих спеціальностей. Оформляти студентську категорію дозволу має сенс тільки тоді, коли навчання планується більше 3 місяців. На більш короткий період можна обійтися гостьовою або туристичною візою.

Говорячи про те, як отримати візу в Австралію студенту, слід зазначити, що перш за все потрібно отримати запрошення від ВНЗ. Друга важлива умова – це матеріальна забезпеченість, для її підтвердження підійде довідка про стан банківського рахунку або лист від фінансового поручителя чи спонсора. Малозабезпечені абітурієнти можуть розраховувати на грантову допомогу.

абітурієнти в Австралії

Термін розгляду – близько 2 місяців. Мігрант заповнює форму під номером 157А або 157Р, якщо збирається підробляти паралельно з навчанням. Крім того, в ряді випадків абітурієнта можуть попросити перерахувати родичів, вказавши їхні контактні номери телефонів, і додати їхні фотографії до заяви.

Якщо мета поїздки – зустріч з близькою людиною, яка перебуває в Австралії, оформити дозвіл можна за запрошенням.

Співробітники посольства не мають права відмовити у відвідуванні родича, а ось для дружнього візиту часто буває потрібно надати свідоцтво про близьке знайомство, наприклад принести роздруківку електронного листування. Прохач заповнює форму 1419, де вказує відомості про особу, що приймає. Саме ця людина є гарантом, що гість з іншої частини світу не буде порушувати законодавство, в тому числі міграційне. У разі фінансової неспроможності особа, яка приймає, є спонсором. Проте виписку з банку в посольстві все одно вимагатимуть, як і довідку про стан здоров’я, медичну страховку, ксерокопії квитків в обидва боки. Крім того, будуть потрібні копії паперів, які б підтверджували законність перебування родичів або друзів іноземців на території Австралії.

 

Приблизно такі ж правила діють, коли іноземець оформляє дозвіл на в’їзд з метою вступити в шлюб з австралійцем. Знадобляться не тільки листи, а й спільні фото, письмові свідчення друзів тощо. Емігрант заповнює форму 47SP. Поручителем є австралієць або австралійка, відомості про себе вони вносять у форму 40 SP. Спочатку іноземець отримує перехідну категорію, але вже через 2 роки може претендувати на постійну.

 

Як отримати австралійську візу українцям?

У 2015 році в Україні з’явилося власне представництво Австралії, тому українці можуть отримати всі необхідні папери в Києві.

Очікувати позитивного або негативного результату треба приблизно протягом 14 днів. Деякі туристичні фірми пропонують посередницькі послуги, це коштує додатково близько 130-150 доларів і займає приблизно місяць. Самостійно відправляти кур’єром документи варто тільки в крайніх випадках, оскільки це дуже ризиковано.

Представництво державного резидента Австралії розташоване в приміщенні посольства Канади в Україні. Однак Консульство в Києві візовими та імміграційними питаннями не займається. Для отримання візи необхідно звертатися в Австралійську високу комісію в Лондоні.

З 2013 року українцям дали можливість відкривати електронну візу, для чого потрібно подати документи і заяву онлайн: uk.embassy.gov.au. Це значно спростило процес. Знадобиться заповнити відповідну форму, вибравши із запропонованого списку мету візиту. Вказувати дані потрібно англійською мовою і без помилок. Після заповнення анкети потрібно прикріпити відскановані документи та сплатити збір за допомогою банківської карти. Очікування відповіді займає від 2 до 3 тижнів. Отримувати дозвіл на в’їзд до Австралії особисто не потрібно, відповідь з консульства прийде на електронну пошту, досить роздрукувати її і пред’явити в аеропорту.