Eurabota - работа в Европе
Статьи

Отримання громадянства Південної Кореї


Південна Корея – це одна з найбільш розвинених і успішних держав Азії. У країні високий рівень життя, стабільна економіка та гнучка система соціального забезпечення. Південнокорейські університети надають якісні знання і готують висококваліфікованих фахівців, навички яких потребує місцевий ринок праці.

Уряд створює оптимальні умови для відкриття іноземцями бізнесу в Південній Кореї та припливу зарубіжних інвестицій в цілому. Робота в Сеулі та інших великих містах користується небувалим попитом. Адже сьогодні середні зарплати в Південній Кореї досягли рівня найбільш розвинених країн планети.

Південна Корея фото

Економічні можливості, демократичні інститути, комфортний клімат, вишукана кухня, стародавня історія та культура сприяють тому, що багато іноземців прагнуть оформити громадянство Південної Кореї та залишитися в цій країні назавжди. Південнокорейський паспорт має великий авторитет у світі. Наприклад, він забезпечує безвізовий в’їзд до більш ніж 170 держав, включаючи Латинську Америку, Європу, США, Австралію, Канаду і Нову Зеландію. Про те, як отримати громадянство Південної Кореї в 2018 році громадянину України й іншим іноземцям, дізнаємося далі.

ЗМІСТ

  1. Як отримати громадянство Південної Кореї
  2. Громадянство Південної Кореї за народженням
  3. Громадянство Південної Кореї за натуралізацією
    1. Загальна натуралізація
    2. Спрощена натуралізація
    3. Спеціальна натуралізація
  4. Подвійне громадянство в Південній Кореї

Як отримати громадянство Південної Кореї

Стрімкий розвиток промисловості протягом останнього десятиліття зробило пошук роботи в Південній Кореї мрією десятків тисяч трудових мігрантів, а оскільки оформити робочу візу з кожним роком стає все важче, багато іноземців стали замислюватися про оформлення громадянства.

Правові норми, що регулюють отримання південнокорейського паспорта, детально викладені в місцевому законі «Про громадянство». Згідно із цим документом, існує два основні способи стати громадянином Південної Кореї:

  • народження;
  • натуралізація.

Громадянство Південної Кореї за народженням

Автоматично отримати громадянство Південної Кореї за народженням можна в наступних випадках:

 Південнокорейські мати і батько

  • На момент народження мати або батько дитини були південнокорейцями.
  • Єдиний батько помер, але в момент смерті був громадянином Південної Кореї.
  • Кандидат народився на південнокорейській території, а батьки не мають громадянства або походження невідомо.
  • Покинуті діти, знайдені на території Південної Кореї.

Громадянство Південної Кореї за натуралізацією

Натуралізація в Південній Кореї буває трьох видів: загальна, спрощена і спеціальна. Розглянемо умови кожного з варіантів.

Загальна натуралізація в Південній Кореї

Отримання громадянства Південної Кореї за допомогою загальної натуралізації підходить іноземцям, включаючи українців, які ніколи раніше не мали південнокорейський паспорт і не мають будь-яких родинних зв’язків із корейцями.

Вимоги для загальної натуралізації в Південній Кореї:
  • Постійне проживання в Південній Кореї не менше 5 років поспіль. У деяких випадках допускається тимчасове перебування за межами країни на термін не більше місяця. Кандидат на громадянство повинен законно перебувати в Південній Кореї, тобто мати реєстраційну картку іноземця, постійна адреса і право на працевлаштування.
  • Юридичне повноліття відповідно до цивільного законодавства Південної Кореї. Іноземцю має бути не менше 20 років.
  • Відсутність судимості та серйозних порушень законів Південної Кореї.
  • Достатня фінансова забезпеченість для проживання в країні за рахунок власних коштів або доходів членів сім’ї.
  • Базове володіння корейським мовою, знання місцевої культури та традицій нарівні з місцевими жителями.

Спрощена натуралізація в Південній Кореї

Отримати південнокорейський паспорт за спрощеною процедурою можуть особи, які відповідають всім вимогам загальної натуралізації, за винятком терміну постійного проживання, який скорочується до 3 років.

Умови для спрощеної натуралізації в Південній Кореї:
  • Один із батьків іноземця мав південнокорейський паспорт до моменту смерті.
  • Кандидат раніше відмовився від громадянства Південної Кореї на користь іншої держави.
  • Батьки і сам кандидат були народжені на території Південної Кореї.
  • Усиновлені неповнолітні діти (до 20 років) південнокорейських громадян мають право отримати паспорт Південної Кореї.

Важливо. Подружжя громадян Південної Кореї можуть отримати громадянство цієї держави після трьох років шлюбу і не менше одного року проживання в країні. Якщо шлюб триває всього два роки, то для отримання паспорта необхідно весь цей час законно жити в Південній Кореї.

Спеціальна натуралізація в Південній Кореї

Процедура спеціальної натуралізації в Південній Кореї зазвичай стосується біологічних дітей натуралізованих в країні іноземців або осіб з корейськими чи китайськими коренями. Є різні обставини, і в кожному випадку до кандидата пред’являються конкретні вимоги, при цьому період проживання, вік і фінансова забезпеченість заявника особливого значення не мають.

Подвійне громадянство в Південній Кореї

За рідкісним винятком у Південній Кореї заборонено мати подвійне громадянство. З 2011 року відмовитися від іноземного паспорта необхідно не пізніше 360 днів із моменту натуралізації, інакше південнокорейське громадянство анулюється. Іноземці з подвійним громадянством, яке було отримано до настання 20-річного віку, зобов’язані визначитися і подати заявку на відмову від громадянства Південної Кореї або іншої країни до настання 22 років.

За певних умов зберегти попереднє громадянство й отримати південнокорейський паспорт можуть:
  • Окремі категорії талановитих іноземців, які вносять істотний внесок у розвиток Південної Кореї.
  • Корейці, народжені за кордоном, наприклад коли батьки вчилися або працювали в іншій країні, а також діти з багатонаціональних сімей в Південній Кореї, які принесли до настання 22 років спеціальну присягу, котра зобов’язує не використовувати права іноземного громадянина під час перебування на південнокорейській території.
  • Корейці старше 65 років, які повернулися в Південну Корею на постійне проживання, в разі прийняття аналогічної присяги.

На закінчення відзначимо, що з 20 тисяч щорічних кандидатів на громадянство Південної Кореї паспорти отримують не більше 60%. Річ у тому, що, крім переліку документів та інших умов, зазначених вище, кожен іноземець зобов’язаний пройти письмовий тест із 20 питань на знання південнокорейської історії, політики, культури та звичаїв. Більш того, співробітники імміграційної служби проводять досить складну співбесіду корейською мовою. Деяких кандидатів навіть просять виконати частину національного гімну Південної Кореї.