Статьи

Оформлення візи до Туреччини


Турецька Республіка довгі роки очолює рейтинг найпопулярніших країн у період відпусток. Висока якість послуг, помірна вартість, ласкаві води Середземного й Егейського морів подобаються мандрівникам із різних куточків планети. У зв’язку з актуальними міжнародними відносинами все частіше фахівців турфірм запитують: «Чи потрібна віза громадянам України для в’їзду до Туреччини?»

oformlennya-vizy-do-turechchyny

ЗМІСТ

  1. Обстановка на курортах для туристів
  2. Спрощений процес перетину державних кордонів
  3. Для громадян інших держав
  4. Деякі нюанси в’їзду
  5. Особливості оформлення
  6. Паперова тяганина
  7. Вартість
  8. Популярні місця
  9. Самостійна поїздка
  10. Порушення правил перебування

Обстановка на курортах для туристів

Останні роки непрості для туристичної сфери. У зв’язку зі зниженням рівня безпеки в Республіці та напруженим політичним відносинам з деякими країнами загальний потік туристів в 2015-2016 роках знизився на 30%. За останні 6 місяців почастішали випадки терактів, в тому числі з нападом на іноземних підданих. Але в цілому в державі спокійно і особливої ​​небезпеки для життя не передбачається.

Турецька економіка залежна від туристичного сектора. Тому місцеві підприємці розробляють нові пропозиції та знижують рівень цін на послуги для залучення іноземців на відпочинок.

Спрощений процес перетину державних кордонів

З середини 2013 року турецький уряд увів у дію спрощений митний режим, згідно з яким громадянам України не потрібно оформляти дозвіл на перебування в країні терміном до 60 днів, пізніше цей строк було збільшено до 90 днів протягом 180 днів. Для більш тривалого перебування можна виїхати за межі республіки, а після знову в’їхати. Відлік почнеться спочатку. Кількість подібних маніпуляцій не обмежується. Головне, щоб дотримувалися правила: термін перебування в межах держави за останні півроку не повинен становити більш ніж 90 календарних днів.

Під час проходження митного контролю в аеропорту при собі необхідно мати такі папери:

  • закордонний паспорт з декількома порожніми сторінками для проставлення штампів. Формально позначка нагадує марку. Після прибуття її вклеюють на будь-яке вільне місце;
  • квитки в обидві сторони;
  • бронь готелю;
  • виписку з рахунку, на одну людину необхідно мати не менше 300 доларів.

Міністерство закордонних справ України на своєму сайті http://mfa.gov.ua надає інформацію про те, що громадяни України можуть в’їжджати до Туреччини за ID-карткою. Однак незрозумілим залишається питання, куди будуть ставити штампи.

Заповнювати міграційну карту немає потреби. Діти до 14 років більше не вписуються в паспорти батьків. На них оформляється окремий проїзний документ.

Для громадян інших держав

Туристи люблять цю мусульманську державу, і місцева влада робить все можливе для їх залучення на курорти.

З 2018 року дозвіл не вимагається для білорусів і казахів за умови перебування в країні не більше 30 днів.

Громадяни Євросоюзу незабаром забудуть, що була потрібна віза. Туреччина скасувала їх оформлення для в’їзду в рамках прийняття мігрантів, повернених із Греції.

Уряд планує ввести візовий режим із 89 країнами, які не входять до Шенгену. Цей захід планується для приведення міграційної політики в повну відповідність до європейської і вступу в Європейський Союз надалі.

Деякі нюанси в’їзду

Слід пам’ятати, що це мусульманська країна. Тому першим кроком для перетину кордонів буде виховане і зважене поводження, яке проявляється у всьому. Заборонено ввозити наркотики і зброю. Під час релігійних свят (Рамадан, Ураза-байрам й інші) необхідно лояльно поставитися до давніх традицій і в якійсь мірі підтримати їх.

У 2015 році змінилися вимоги до закордонного паспорта. У разі безвізового відвідування термін його дії повинен становити мінімум 4 місяці з моменту перетину кордонів.

Особливості оформлення

Мало хто замислюється, чи потрібна віза до Туреччини для покупки нерухомості або укладення шлюбу з підданим держави. Потрібна. Отримати її можна в посольствах. Також в офіційних представництвах оформляються дозволи на тривале туристичне перебування, для навчання і роботи в Туреччині. Базовий пакет документів цілком стандартний, і його збирання не має зайняти тривалий час.

Він містить:

  • анкету з вклеєною фотографією, вона заздалегідь заповнюється англійською або російською мовою;
  • копії сторінок внутрішнього і закордонного паспортів;
  • підтвердження мети відвідування: це можуть бути папери про вступ до університету, запрошення від роботодавця, копія укладеного з ним договору, запрошення від родича, копія свідоцтва про шлюбний союз та інше.

Пакет паперів в обов’язковому порядку подається заявником особисто. Якщо оформляються дозволи на в’їзд для сім’ї, то допускається явка тільки однієї людини. Але потрібно буде пред’явити будь-який документ, який зможе довести спорідненість.

Паперова тяганина

Термін оформлення схвалення на перетин кордонів – це значний недолік процесів в Республіці. Найчастіше заявки обробляються протягом двох місяців, а в гарячі сезони відпусток термін може затягнутися до півроку. Після затвердження в консульстві проставлення позначки про дозвіл на в’їзд займає близько тижня.

Вартість

Вартість отримання візового схвалення з наявністю туристичного ваучера становитиме 20-30 доларів. Без нього доведеться заплатити 50. За дозвіл на офіційне працевлаштування заявник сплатить утричі більше. У разі відвідування курортного центру Європи терміном до 60 днів після прибуття нічого платити не потрібно.

Популярні місця в Туреччині

Турецька земля – ​​це музей просто неба. Кожне місто має багату історію. Ніхто не зможе залишитися байдужим, за пару тижнів все красиві місця не обійти. Але є кілька, здатних відкрити культуру і розповісти про її давні традиції.

Стамбул – це серце республіки. На його території сплітаються дві різні культури та традиції Європи й Азії. Історичні пам’ятки та бурхливе життя міста залишаються в серці надовго. Серед безлічі історичних пам’яток виділяються дві. Це Айя-Софія і Блакитна мечеть.

Музей Свята Софія – символ розквіту часів Візантії. Будівля по сей день вважається однією з найбільших християнських будівель у світі. Велич архітектури викликає захват. Блакитна мечеть вражає величною красою. На її стінах нараховуються десятки тисяч керамічних елементів різних відтінків блакитного і синього.

Мало хто з туристів їде зі Стамбула, не побувавши на знаменитих ринках. Торгуватися під час здійснення покупок – це правило хорошого тону на базарах. На ньому представлений широкий асортимент спецій, шкіряних виробів, прикрас та інших товарів за прийнятними цінами.

Анталія – ​​найвідоміший курорт у всьому світі з розвиненою інфраструктурою і красивою природою. Увечері відпочиваючих чекають ресторани і дискотеки. Єдиним недоліком є ​​те, що мало готелів мають власні пляжі. Сімейним парам припаде до смаку Сіде. Це старовинне місто з купою пам’яток. Спокій і затишок запам’ятаються надовго.

Самостійна поїздка до Туреччини

Для самостійної поїздки знадобиться карта будь-якого банку міжнародного зразка. Вона дозволить оплачувати товари та послуги в будь-якому місці. Чи потрібна українцям віза до Туреччини для простого відпочинку без оформлення турів? Тільки для тривалого перебування. У разі короткостроковій поїздці над документами морочитися не доведеться.

Порушення правил перебування

В останні роки місцева влада жорстко контролюють дотримання міграційної політики. Порушення візового режиму в першу чергу карається штрафом 190-350 доларів і забороною на в’їзд в країну на певний термін. Деякі туристи отримують тюремне ув’язнення.

Незалежно від того, чи потрібна віза до Туреччини, не варто відмовлятися від можливості познайомитися зі справжнім європейським стилем життя разом зі східним колоритом. Для багатьох іноземців мусульманська країна стала другою домівкою, в яку хочеться повертатися знову і знову.