Статьи

Імміграція в Австралію з України


Щоб емігрувати до Австралії назавжди, існує безліч легальних способів. Не приймають австралійці тільки нероб, шукачів легкого життя і швидкого громадянства. Всіх інших стражденних з вагомими причинами на руках не женуть, так що успішна імміграція в Австралію працьовитих переселенців з України давно вже стала звичною справою.

immihratsiya-v-avstraliyu-z-ukrayiny

Зміст

  1. Способи переїзду до Австралії
  2. Імміграція на роботу
  3. Список потрібних професій
  4. Підприємництво
  5. Види та етапи видачі бізнес-віз
  6. Візові допуски для інвесторів
  7. Виїзд через навчання
  8. Возз'єднання з сім'єю
  9. Переселення до чоловіка
  10. Переселення наречених
  11. Батьківська і дитяча імміграції
  12. Вимушена еміграція (біженство)

Способи переїзду до Австралії

Кожне прохання про постійне місце проживання розглядається Австралійським Союзом індивідуально, при цьому, підставою до переїзду повинні служити тільки конкретні обставини:

  1. Влаштування на службу до роботодавця - австралійця.
  2. Бізнес-міграція, пов'язана з інвестуванням, перспективними стартапами та підприємництвом (на території материка).
  3. Вступ до місцевих навчальних закладів.
  4. Сімейне переселення.
  5. Гуманітарні причини (біженство, політ укриття).

Відповідний привід емігрувати до Австралії ще не все, що потрібно для вдалого переселення. Для кожного випадку є додаткові вимоги.

Імміграція на роботу

Працевлаштуватись фото

Хороший спосіб закріпитися - працевлаштуватись в Австралії, приїхавши по робочій міграційній візі. Видається за умови, якщо:

  • тому, хто іммігрує більше ніж 18, менше ніж 50 років;
  • володіння англійською вище стартового рівня;
  • професія претендента з-поміж потрібних австралійській владі, згідно з переліком;
  • є практичний досвід за обраною спеціальністю або диплом австралійського коледжу, університету.

Через таку візу зручно пізніше організувати переїзд на ПМП, якщо пропускний тест покаже від 60 балів.

Всі пункти умов потрібно офіційно підтвердити, простого факту про наявність недостатньо. Тому міграційна влада пропускає спочатку тих, іммігрантів які їдуть на заробітки через фахівців, що займаються оцінкою реального рівня заявлених якостей. Якщо перевірка пройдена, претенденту видається відповідний дозвіл.

Роботу в Австралії кваліфікованим кадрам забезпечують:

  1. АСS або Асоціація комп'ютерних технологій - тут підбирають вакансії IT-фахівцям.
  2. EA (Інженерна Організація) - всеавстралійский пошук інженерів.
  3. Vetassess - установа з підбору наукових співробітників.
  4. TRA - держдепартамент з відбору на прості, робочі спеціальності.

Необхідно переконливо довести, що досвід роботи, пов'язаний з обраною вакансією, реальний. Для цього слід докласти до документів докладні резюме (листи, характеристики) з минулих місць роботи, підписані колишніми керівниками.

Остання контрольна інстанція - тестування за програмою IELTS (Міжнародна система тестування з англійської мови). Прохідний бал для позитивного результату - 60.

Список потрібних професій

Приїхати на роботу до Австралії можна за індивідуальним запрошенням конкретної компанії, а можна в рамках професійної імміграції в загалом.

У другому випадку можливості тих, хто приїжджає ширше, бо цей розклад передбачає в'їзд в країну як вакантного фахівця, а не вже найнятого працівника. Володіючи вміннями, потрібними Зеленому континенту, іммігранти отримують доступ до роботи та проживання в будь-якому регіоні Союзу.

У 2018 році список професій, за якими іммігрантів обов'язково візьмуть на роботу, дає шанси багатьом фахівцям з України знайти надійний тил під прапорами П'ятого материка. це:
  • будівельні професіонали;
  • інженерні фахівці;
  • менеджмент різних виробництв;
  • аудит, фінанси, бухгалтерія;
  • сюрвейтори, земельні аналітики;
  • електрики;
  • архітектори, дизайнери;
  • науковці;
  • ветлікарі, ветробітники;
  • сільськогосподарники;
  • лісники;
  • вчителя;
  • лікарі;
  • представники адвокатури;
  • автослюсарі;
  • пекарі кондитерських, кухарі;
  • різноробочі.

Засмучуватися, не знайшовши себе серед названих умільців, не потрібно. На офіційному порталі Департаменту імміграційних справ АС розміщений більш ґрунтовний список, де міститься маса інших спеціальностей. Крім того, існує ще більш широкий перелік, що зображає потреби конкретних австралійських регіонів. Тому, оформляючи робочу візу загального плану, потрібно вибирати форму документа 189, а для цільової поїздки в конкретний штат - форму 190.

Підприємництво

Удачливі підприємці, талановиті топ-менеджери, солідні інвестори легко можуть виїхати в Австралію на ПМП, використавши бізнес-імміграцію. Безстрокова віза доступна їм всього за 2 кроки:

  • отримання тимчасового дозволу на перебування, діє 4 роки;
  • дотримання вимог уряду країни та отримання постійного дозволу.

Варто зауважити, що нещодавно міграційні міністри вирішили, що частка іноземних бізнесменів (власників бізнес-віз) повинна становити тільки 37% від всієї бізнес-спільноти. Тим не менш, цей вид імміграції добре забезпечений можливостями:

  1. Ділові люди швидше просуваються до більш вигідних категорій загранвіз.
  2. Гарантована постійна ліцензія на проживання.
  3. Доступно фінансування, що підтримує з боку держкругів.
  4. Всі умови для відмінного розвитку бізнесу на фоні зниженої конкуренції та допомоги від держави.
  5. Реальні шанси на громадянство.

Для вихідців з України, наділених підприємницькою жилкою, це найвдаліший спосіб якось отримати ВНП в Австралії.

Види та етапи видачі бізнес-віз

Бізнес фото

Діловим людям бізнес-візи видаються відповідно до їх характеристик. Тобто, оформляються окремі дозволи на:

  • безпосередніх власників або рівнозначних компаньйонів, представників топ-менеджменту;
  • осіб, що представляють вище керівництво великих компаній;
  • спонсорів, інвесторів;
  • талановитих комерсантів, авторів інноваційних бізнес-планів.

Розроблено два етапи натуралізації приїжджих бізнесменів (допустимий вік - не старше 55-ти):

  • тимчасова ліцензія на 4 роки;
  • постійна ліцензія.

Перший етап - тестовий, але і для нього потрібно спочатку довести свою професійну спроможність. А саме:

  • продемонструвати високі організаторські якості;
  • грамотно вести звітність і бути готовим швидко надати будь-які зведення за 2 останні роки;
  • забезпечити наявність активів від 800000 доларів / рік з річним оборотом від 500000 доларів;
  • набрати як мінімум 60 балів на прохідному тесті.

Для переходу на наступний рівень потрібно:

  • два роки успішно вести власну справу на континенті;
  • як мінімум рік проживати в країні до моменту реєстрації заяви на візу-конст;
  • офіційно прийняти на роботу хоча б двох місцевих поданих, які не є спорідненими заявнику;
  • мати 300000 доларів обороту на рік (на фірмі).

Візові допуски для інвесторів

Заможні інвестори проходять свої випробування для того, щоб здійснити австралійський переїзд на ПМП. Візові етапи ті ж два (на 4 роки та постійно), але умови свої.

Перший етап має на увазі:
  • вік менше ніж 55 років;
  • доведені професійні навички;
  • хороший досвід від 3 років і більше, пов'язаний конкретно з бізнес-керуванням і інвестиційними проектами;
  • 2,5 млн доларів загальних активів;
  • 1,5 млн доларів вкладених активів;
  • 65 балів і більше на оцінювальному опитувальнику (чим більше, тим краще).
  • Для успішного проходження другого етапу потрібно:
  • 2 роки прожити на Зеленому континенті;
  • бути вкладником щодо цінних паперів не менше 4 років до моменту остаточного рішення про надання ПМП.

Після дворічного бізнес-марафону можна сміливо отримувати ВНП в Австралії, а після і повноправне громадянство.

Виїзд через навчання

Молодих людей, яких еміграція в Австралію цікавить ще на етапі отримання освіти, австралійська влада готова прийняти за студентською міграцією. Після навчання у австралійському вузі у закордонних випускників з'являються приємні переваги. По-перше, їм не потрібно при влаштуванні на роботу в австралійців володіти мінімальним стажем. А по-друге, до результатів оцінювального тесту місцевий диплом додає додаткові бали.

Алгоритм студентської еміграції з України (підходить для українських, білоруських абітурієнтів або емігрантів з Казахстану):

  1. Підбір навчального закладу, зіставлення курсів. На навчання в австралійському ВНЗ має припадати не менше 2 років.
  2. Активація навчальної візи. Умови її отримання складаються з типу, терміну навчання, вихідної країни проживання студента (але принципових відмінностей немає).
  3. Оформлення документів про 2 роки навчання, які заміщають підтвердження вислуги років при професійній імміграції.
  4. Заявка на імміграцію.

Стандартні умови отримання дозволу на проживання по навчанню такі:

  • зарахування має бути здійснене в заклад, який значиться на обліку в спец реєстрі країни;
  • абітурієнт повинен показати достатнє володіння англійською на спец тесті;
  • абітурієнт має достатні фінанси, щоб самостійно забезпечувати своє навчання і життя;
  • оформлена мінімальна медична страховка;
  • наявний рівень освіти студента-іммігранта відповідає обраній програмі навчання (продемонструвати це).
Обов'язковий пакет документів, подається із заявою на візу:
  • Application for student visa - заявка на в'їзд по студентському запрошенню Ф-157А, доповнюється заявою Ф-157Р, якщо планується паралельно працювати;
  • фотопортрет заявника, фотографії всіх, хто збирається його супроводжувати (з родини);
  • виклик з ВНЗ, який містить відомості про початок-закінчення навчання, загальний термін, найменування курсу, розмір оплати;
  • довідка з особистого банківського рахунку про наявність достатніх грошових засобів ( рахунку повинно бути не менше 3 місяців, а грошова маса повинна бути фіксована, без рухів);
  • епікриз про стан здоров'я;
  • поліс страхування;
  • військовий квиток для військовозобов'язаних.

Молодим іммігрантам з України варто поцікавитися у своїх інститутах або університетах про наявні програми обміну студентами з австралійськими установами освіти. Сьогодні їх дуже багато.

Возз'єднання з сім'єю

Родина сумчастих відома своєю єдністю, тому возз'єднання сім'ї для неї є непорушним. Маючи родичів австралійських підданих або збираючись створити сім'ю з австралійцями, іноземні громадяни можуть успішно виїхати в Австралію на ПМП. Крім того, країна визнає одностатеві шлюби, цивільні союзи нарівні з традиційними відносинами.

Сімейна імміграція містить наступні обставини:

  • переїзд до законного подружжя, цивільного партнера, неважливо якої статі;
  • возз'єднання наречених нареченого і нареченої, майбутніх супутників життя;
  • міграція батьків до дітей;
  • міграція дітей до батьків.

Переселення до чоловіка

Пари, традиційні або одностатеві, які зареєстрували відносини офіційно, зареєстровані чи постійно проживають в цивільному шлюбі, де один з партнерів - законний австралієць, мають право на сімейну візу. Робиться це теж у 2 етапи.

Етап перший: стартовий дозвіл на проживання терміном на 2 роки. Вимагає дотримання умов:
  • бажаючому отримати документ не менше 18-ти років;
  • відносини з подружжям, офіційним або цивільним, тривають до моменту подачі заявки вже рік;
  • з боку іноземного партнера існують неспростовні докази реальності та щирості спільних відносин, зв'язок міцний і потенційно довгостроковий;
  • пара проживає разом, про що є підтвердження.

Етап другий: постійний дозвіл. Оформлення цієї візи можна активно починати після 2 років з моменту отримання попереднього дозволу і за умови, що шлюб успішно триває. Дотримання всіх цих пунктів (по обом стадіям) гарантує іноземцеві впевнену безстрокову легалізацію.

Переселення наречених

Організувати переїзд на ПМП дозволяється не тільки такому, що відбувся, а й майбутньому подружжю - нареченим австралійських підданих. Для цього потрібно:

  • мати вік старше 18-ти;
  • знаходитися в повній готовності зареєструвати стосунки з коханим громадянином;
  • бути знайомим з обранцем особисто, а не заочно;
  • зуміти підтвердити серйозність відносин і наміри жити разом довго.

Результатом таких дій стає тимчасова віза на 9 місяців. Саме стільки часу відводиться судженим, щоб вступати в шлюб. Потім подається прохання про family-visa, а пізніше - про ВНП.

Батьківська і дитяча імміграції

Ті, хто має паспорт австралійця, жителі острова вправі легально перевезти до себе своїх батьків або дітей з-за кордону. Таким чином, стає гарантовано можливим вид на проживання в Австралії для українців, чиї діти або батьки стали (народилися) австралійцями.

Батьківська імміграція має два шляхи: стандартний, грошовий. Другий спосіб набагато прискорює процедуру, але за своєю дорожнечею підходить тільки для заможних фігурантів або для дуже крайніх випадків. Проте, за першим варіантом в середньому видається близько 1000 схвалень за рік, а за другим - майже 8000. Крім цього, звичайний сценарій іноді розтягується на термін до 20 років, а оплачений приносить результат за 2-3 роки.

Основні умови для переселення батьків однакові для обох варіантів:
  • мова про кровного батька й матір, законних вітчима або мачухи, прийомних батьків;
  • не менше половини дітей, що в'їжджає повинна жити на п'ятому континенті;
  • повинна бути внесена застава.

«Дорогий» спосіб дає право швидко отримати одну за одною тимчасову і постійну візи. Ті, хто використовували цей спосіб відгукуються про процедуру не дуже добре, оскільки вона вимагає колосальних витрат. Однак якщо гроші є, то краще вдатися до цього варіанту, бо він швидкісний. Скромнішим у фінансовому плані іммігрантам підійде стандартна віза, просто доведеться довше почекати.

Сценарій перевозу на постійне проживання дітей простіший:
  • дитині повинно бути менше 18-ти років;
  • спорідненість з батьками - австралійцями має бути кровною або має бути оформлено законне усиновлення - удочеріння;
  • дитина повинна бути забезпечена матеріально стороною, що приймає.

Вимушена еміграція (біженство)

Ще одним спокусливим способом отримати вид на проживання в АС для українців та інших жителів СНД, є гуманітарна імміграція. Іншими словами, оформлення статусу біженця. Вимушених покинути свою батьківщину насильно наділяють всілякими благами:

  • моментальна віза на 4 роки;
  • можливість через 2 роки проживання в країні претендувати на статус повноцінного резидента;
  • всі права, нарівні з корінними жителями;
  • допомога по безробіттю;
  • спрощені схеми для вивезення на материк інших родичів.

Однак настільки привабливе становище відповідно дуже важко оформити. Зокрема, доведеться надати бездоганні докази того, що на батьківщині біженця по-справжньому переслідували за національною ознакою, політичними переконаннями, через расову ненависть та інші приводи. Для цього на руках повинні бути вичерпні документи про гоніння. Наприклад, копії поліційних протоколів, заяв на ім'я прокурора, неправомірні накази про звільнення, позбавлення звань і так далі.

З величезною неохотою видаючи приїжджим іноземцям громадянство, уряд Зеленого континенту цілком лояльно ставиться до тих, хто шукає простий притулок на землях спального району світу. Тому всім, хто вирішує, як іммігрувати в Австралію з просторів України, цілком реально здійснити свою золоту мрію.