Статьи

Громадянство Італії - оформлення італійського громадянства українцями


Італія вважається однією з найбільш привабливих країн Європи з точки зору отримання громадянства та постійного проживання. Тому багатьох цікавить: «Як отримати жителю України громадянство Італії?», А дане питання є досить актуальним. Це пояснюється високим рівнем життя, у багатьох жителів з колишнього СНД там працюють родичі, плюс хороші кліматичні умови, членство в ЄС, потрібність в робітничих спеціальностях та інші фактори.

громадянство Італії для українців

Зміст

  1. Основні способи отримання італійського підданства
    1. Служба в держорганах
    2. За допомогою близьких родичів
    3. Купівля нерухомості
    4. Вступ до шлюбу
  2. Особливості процедури
    1. Чи можливо прискорити процес?
  3. Зміни та нововведення

Основні способи отримання італійського підданства

Отримання громадянства Італії - справа непроста і досить клопітка, проте зробити це цілком реально. Існує кілька способів придбання такого статусу:

  1. За родинними зв'язками.
  2. Надходження на державну службу.
  3. Шляхом натуралізації.
  4. Придбання нерухомості.
  5. Вступ до шлюбу.

Кожен з цих варіантів має свої особливості.

Служба в органах

Найбільш простим і комфортним способом оформити громадянство Італії громадянину України вважається надходження на службу на запрошення в державні органи. У такому випадку процес стає набагато простіше. Правда, претендент повинен заздалегідь заявити про намір мати підданство цієї республіки.

За допомогою близьких родичів

Возз'єднання сім'ї, а також родинні зв'язки - це один досить поширений шлях оформити ВНП і ПМП. Але він підходить тільки для найближчих родичів: батьки, діти, подружжя серед яких, хоча б один член сім'ї має таке підданство. Далекі родичі скористатися даним правом не можуть.

Купівля нерухомості

Оформити громадянство Італії при покупці нерухомості громадянину України набагато простіше. Це обумовлено тим, що законодавчо для таких осіб передбачені певні послаблення. Також на лояльне ставлення влади можуть розраховувати підприємці, які мають свій бізнес на території цієї держави або бажають вести його тут, купивши або відкривши фірму.

Вступ до шлюбу

Ще один часто використовуваний спосіб, який дає можливість отримати італійське громадянство українцю - це одружитися або вийти заміж за громадянина цієї держави. Але тут слід враховувати, що стаж спільного життя повинен бути не менше 2-х років.

Особливості процедури

Щоб стати повноправним жителем цієї держави, кандидату доведеться пройти тривалий шлях (слід прожити в країні 10 і більше років) і зібрати великий пакет документів. Нерідко підрахунок ведеться з точністю до однієї доби.

Розберемо як отримати громадянство Італії поетапно.
  1. Оформлення Шенгену. Для цього громадянину України необхідно звернутися в один з візових центрів, розташованих на території республіки або у себе на батьківщині. Такі центри є і в усіх країнах Єврозони. Візи бувають туристичні, робочі, для створення і реалізації бізнес-проектів, гостьові. Всі вони розрізняються термінами перебування та умовами оформлення. Перші зазвичай короткострокові, тобто видаються на кілька місяців, а ось робітничі або бізнес дають право на перебування в державі до декількох років.
  2. Оформлення дозволу на проживання. Дозвіл видається безпосередньо вже в італійській республіці, після подачі емігрантом відповідної заяви. З цим документом претендент на ПМП повинен прожити тут від 5 і більше років.
  3. Оформлення підданства. Можливо здійснити тільки після проживання в країні протягом 10 років і дотримання всіх умов і процедур прописаних законодавчо. Для подачі заяви на безстрокове ВНП громадянину України необхідно прожити тут 5 років, не виїжджаючи з неї більш ніж на 6 місяців.

Чи можливо прискорити процес?

Часто наших співгромадян цікавить питання, чи існують законні способи прискорити процес отримання даного документа. Так, можна оформити італійське підданство не чекаючи поки пройде 10 років.

Це можливо зробити при дотриманні наступних умов:
  1. Якщо дитина була народжена і прожила на території цієї країни не менше 3-х років. Важливо знати, що такі діти можуть претендувати на отримання офіційного статусу після досягнення 18 років.
  2. До пільгової категорії відносяться біженці, люди без підданства, а також діти, які були усиновлені офіційними жителями держави. Для них такий термін становить 5 років.
  3. Іммігранти, службовці в державних органах 5 і більше років. Для цієї категорії громадян конкретний термін перебування не встановлено.
  4. Вийшовши заміж за італійця.

Подвійне підданство в країні не суперечить місцевому законодавству.

Зміни та нововведення

Імміграційне законодавство зазнало чимало змін, особливо в останні 3-4 роки. Деякі були спрямовані на те, щоб частково спростити процедуру оформлення статусу офіційного жителя республіки. Зокрема, починаючи з минулого року (2016) були введені нові само-сертифікати. Тепер якщо чоловік італієць і стаж сімейного життя становить від 2-х і більше років на території даної держави, то можна подавати заяву.

Раніше така процедура займала багато часу, тому що в місцеві судові органи та муніципалітет необхідно було пред'явити великий перелік документів.

У нього входили:
  • дані про прописку;
  • документ про склад сім'ї;
  • свідоцтво про шлюб;
  • документ підтверджує відсутність судимості та ще ряд інших.

Тепер, у 2018 році, замість всього цього подружжя повинні подати заяву певної форми та підписаний ними власноруч само-сертифікат. Завдяки цьому збирати колишній пакет документів нема потреби.

Більшість нововведень і змін спрямовані на ефективну боротьбу з корупцією і бюрократією. Тепер законодавчо заборонено розглядати заяву на оформлення ПМП понад 730 днів (раніше таке траплялося досить часто). В іншому випадку заявник має законне право скласти та відправити префекту, що розглядає заявки, повідомлення-попередження.

Згідно з новим положенням, претендент набуває суб'єктивне право на італійське підданство. При отриманні відмови, заявник має право оскаржити через суд прийняте рішення. Важливо, щоб подружжя не проживали окремо і не перебували в стані розлучення на момент отримання статусу громадянина даної держави. Це означає, що в оформленні італійського підданства, особі що знаходиться в шлюбі за італійцем, відмовити фактично не можуть, а тільки повернути документи, якщо вони не зібрані в повному обсязі. Все це стосується оформлення для подружніх пар. А ось особи, які проходять цю процедуру через натуралізацію можуть отримати й відмову після 730 днів.

Перш ніж дане право набере чинності, особа, яка його оформила має в період перших 6 місяців прийняти присягу на вірність державі. Це можна зробити в мерії або відповідному консульстві в будь-якій країні. При цьому дуже важливо вкластися в чітко обумовлені терміни. В іншому випадку всю процедуру доведеться проходити заново.