Статьи

Громадянство Іспанії для українців


Кожен з нас хоч раз віддавався мріям про життя в далекому, сонячному райському куточку. Іспанія - це як раз така країна. Багато українців не з чуток знають про те, як можна отримати громадянство сонячної Іспанії, оскільки вже вирушили туди на ПМП. Благо уряд цієї держави досить лояльно сприймає приїжджих громадян.

громадянство Іспанії для українців

Зміст

  1. Як стати громадянином Іспанії?
  2. Отримання документа
  3. Вид на проживання
    1. Початковий вид на проживання
    2. Стандартний вид на проживання
  1. ПМП в Іспанії
  2. Возз'єднання з рідними
  3. Тонкощі та необхідні документи
  4. Друге підданство
  5. Можливі варіанти отримання паспорта
  6. Пологи на території держави

Як стати громадянином Іспанії?

Деякі люди автоматично стають місцевими жителями. Таке трапляється, якщо кандидат:

  1. Народився тут і є сиротою.
  2. Є родичем даної країни та може підтвердити цей факт документально.
  3. Був усиновлений або народжений в місцевій родині.
  4. Якщо претендент на громадянство не належить ні до однієї з перерахованих категорій, то йому потрібно скласти прохання і дотримуватися всіх правил.

Отримання документа

Закон каже, що отримати іспанське громадянство можна після 10-ти років законного проживання на території держави. Вихідцям з Андорри, Екваторіальної Гвінеї, Латинської Америки та Португалії цей період скоротили до 1-го року. Важливо, щоб за цей час у кандидата не виникли проблеми з законом. Слід зберегти папери, на підставі яких видано вид на проживання, як підтвердження.

Вид на проживання

Буває декількох типів:
  1. Початковий.
  2. Стандартний.
  3. Для возз'єднання з рідними.
  4. ПМП.

Вид на проживання потрібно отримати, щоб на законних підставах перебувати в країні до моменту подачі прохання про підданство.

Початковий вид на проживання

Характеризується обмеженим періодом дії, і видається разом з місцевою візою, яка допускає знаходження на території держави не більше 1-го року (можливо з візою D). Можливе продовження на такий же термін за умови офіційного працевлаштування в країні або в зв'язку з навчанням (необхідний документ від навчального закладу).

Стандартний вид на проживання

Його отримання можливо після 2-х продовжень початкового ВНП, причому потрібно документально підтвердити законність свого проживання тут в цей період. Термін дії дозволу - 3 роки, потім його можна продовжити або оформити ПМП.

ПМП в Іспанії

Є певні нюанси, які потребують уваги. Право на ПМП мають такі громадяни:
  1. Які постійно проживали в країні мінімум 3 роки.
  2. Діти, опікунами яких 3 і більше років є місцеві соціальні служби.
  3. Ті, хто просив політичного притулку, після 3-х років проживання тут. Дійсно в разі, якщо в своїй країні знаходитися небезпечно.
  4. ПМП не обмежений за термінами, але кожні 5 років потребує підтвердження. По закінченню 10-ти років можна претендувати на отримання громадянства.

Возз'єднання з рідними

Поширюється на запрошених членів сім'ї - подружжя, діти. З деяких пір законодавство країни дозволяє їм влаштовуватися на роботу. Допускається переїзд до батьків пенсійного віку, які проживають в Іспанії більше 5 - ти років в інших випадках цей вид ВНП не діє.

Тонкощі та необхідні документи

Перед подачею документів необхідно дати тверезу оцінку своїм можливостям, заздалегідь підготуватися до процедури, врахувати всі можливі пільги. Слід пам'ятати, що місце народження заявника, професія і соціальний статус його батьків роблять значний вплив на підсумковий результат.

Якщо претендент прожив на території держави 10 років, а пільг на отримання громадянство немає, правильним буде звернення до Міністерства юстиції з проханням про видачу громадянства.

Знадобляться деякі папери:
  1. Свідоцтво про народження кандидата.
  2. Довідка, що підтверджує відсутність судимостей.
  3. Документ про відсутність у заявника проблем з законом на території держави.
  4. Реєстрація в місцевій муніципальній раді.

Порівнюючи статус громадянина з ПМП, можна виділити у першого деякі переваги.

А саме:

  1. отримання права голосу;
  2. видача документа, що посвідчує особу;
  3. ймовірність отримати гарну роботу значно підвищується.

Друге підданство

Подвійне громадянство в Іспанії - явне і дуже гостре питання на сьогодні. Хоча багато людей спокійно сприймають приїжджих в цьому плані, Іспанія не відноситься до числа таких країн. Як отримати друге громадянство? Відмова від коренів на користь місцевого громадянства стосується абсолютно всіх іммігрантів, крім представників більшості країн Латинської Америки та біженців.

Можливі варіанти отримання паспорта

Через те, що ця держава відноситься до складу Шенгенської зони, досить багато охочих отримати паспорт Іспанії. Крім згаданого вище способу, як отримати громадянство Іспанії, є інший варіант. Отримати громадянство тут можна при купівлі нерухомості.

У 2018 році для автоматичного отримання громадянства вартість придбаного будинку (квартири, бунгало) повинна бути не менше 250 тисяч євро. З такою сумою претендент в змозі придбати прийнятне житло. З ВНП простіше - громадянство Іспанії при покупці нерухомості за новим законом отримати неважко.

Пологи на території держави

Дана держава передбачає, що громадянин України, при дотриманні всіх вищевказаних вимог, його новонароджена дитина автоматично отримує статус підданого. При цьому до його батьків ці привілеї не належать.

У підсумку можна зробити висновок: при спробі отримати паспорт Іспанії не потрібно хитрувати та намагатися обійти закон. Слід підійти до цього питання серйозно і відповідально, заздалегідь оцінюючи всілякі ризики та наслідки.