Статьи

Громадянство Домініканської Республіки


Громадянство сонячної Домініканської республіки практично прирівнюється в правах до статусу ПМП. Єдине, що відрізняє іноземних гостей від місцевих жителів - вони не голосують на виборах. Але тільки володар паспорта може вести свій бізнес тут або вести бізнес в США на пільгових умовах, оформити грін-карту. Також у нього є можливість стати громадянином Іспанії за два роки.

У Домінікані добре відпочивати, але щоб проживати тут постійно, слід добряче попрацювати. По-перше, вивчити графік роботи міграційних служб. По-друге, пройти три обов'язкових етапи оформлення підданства. Перешкодою на цьому шляху може бути мовний бар'єр.

громадянство Домініканської республіки

Приблизні розцінки на життя тут за місяць: житло - 500-700 доларів, їжа - 300-500 доларів, інтернет, мобільний зв'язок - 50 доларів, візит до лікаря - 15-50 доларів, доба в лікарні - 150 доларів.

Зміст

  1. Як потрапити в країну?
  2. Як отримати громадянство Домінікани?
  3. ВНП в Домініканській республіці
  4. Оформлення постійної резиденції
  5. Громадянство Домініканської республіки шляхом натуралізації
  6. Пільгові умови для деяких категорій населення
  7. Переваги громадянського статусу

Як потрапити в країну?

Українці можуть відправитися в Домінікану без візи. Для цього знадобиться всього лише закордонний паспорт, 30 доларів, міграційна і туристична карти, яку потрібно буде заповнити на кордоні. Право безвізового перебування в країні діє 30 днів, цей строк може бути продовжений ще на 2-3 місяці.

Далі вже доведеться оформляти ПМП в Домініканській республіці.

Ця процедура довга і потребує чималих зусиль для її реалізації. Дізнатися про умови переїзду бажано на батьківщині. Доцільно зібрати всі папери вдома та емігрувати вже з готовим пакетом документації, адже оформити її на місці не вийти.

Як отримати громадянство Домінікани?

Цей процес нелегкий, з багатьма нюансами та особливостями, але в цілому процедура структурована і зрозуміла. Отже, іноземцю, який хоче стати громадянином цієї держави, необхідно отримати візу, потім ВНП і ПМП. Далі - шлях натуралізації.

Перший етап - отримання міграційної візи. Це документ рівносильний мапі туриста, але термін його дії збільшений до 1 року. Візовий дозвіл дає можливість вільно жити, відпочивати та тим часом оформляти папери. Але головне - ведення бізнесу робота в Домінікані  - для туристів, на жаль, недоступна.

У 2012 році були внесені правки в законодавство, згідно з якими після звичайного візового дозволу потрібно оформляти ще й візу на резиденцію. Для її отримання необхідно зібрати документацію, потім звернутися до відділень поліції.

Серед них:
  • Звернений лист в службу міграції з проханням видати візовий дозвіл з перспективою на ВНП, має бути зазначено вид діяльності, яким іноземець планує займатися тут;
  • заповнену за формою анкету (електронний, рукописний варіант) іспанською або англійською мовою;
  • медичну довідку про відсутність небезпечних захворювань: СНІДу, гепатиту, туберкульозу;
  • закордонний паспорт, дійсний не менше, ніж 6 місяців до поїздки, ксерокопія (щоб оформити візу на резиденцію, документ повинен діяти 1, 5 року з моменту імміграції);
  • стандартну фотографію;
  • довідку про несудимість в двох державах;
  • свідоцтво про народження іспанською мовою, ксерокопія;
  • довідку про склад сім'ї;
  • доручення від домініканця, який буде готовий при необхідності взяти на себе відповідальність за вирішення проблем з законодавчими органами або грошові витрати іноземного гостя;
  • підтвердження отримання візового дозволу і далі виду на проживання.

Процес спрощується для людей пенсійного віку, студентів, підприємців і робітників. Заявка буде розглянута за 1,5-2 місяці. Вартість всього цього становить 7,5 тисяч гривень.

ВНП в Домініканській республіці

На даному етапі слід отримати посвідчення особи та сам вид на проживання. Необхідно, щоб заявник сам відвідував державні органи. Загальний пакет документації доставляється в службу міграції.

Необхідно надати наступне:

  • закордонний паспорт, дві копії (потрібні сторінки з особистою інформацією і штампом із зазначенням дати виїзду);
  • шість фото стандартного розміру;
  • анкету спеціальної форми, три її ксерокопії;
  • оригінали та по 2 копії карти туриста і карти міграції;
  • свідоцтво про народження на іспанському;
  • гарантійний лист від представника республіки, три копії;
  • якщо прізвища в паспорті та у свідоцтві про народження відрізняється, то вказівка на причину;
  • підтвердження платоспроможності;
  • довідка з роботи;
  • довідка про несудимість;
  • по три копії попередніх трьох паперів;
  • документ, що підтверджує оплату 11,5 тисяч гривень держзбору;
  • мед довідка, що підтверджує те, що заявник не має небезпечних захворювань.

Необхідні також два свідки й два гаранти з місцевих жителів. Розгляд заявки займе приблизно півроку. Про це буде повідомлено особисто, після чого іноземець повинен прийти в МС і завізувати документацію підписом начальника відомства.

Необхідна також седула (посвідчення особи), яку слід пред'явити в седуласьон. Заплативши 1 тисячу гривень, можна отримати ID громадянина Домінікани. ВНП буде діяти 1 рік, продовжити термін не можна.

За новими законами працевлаштування без придбання дозволу на проживання будь-яка діяльність вважається забороненою і нелегальної. Можливість знайти роботу є у висококласних фахівців, які оформили робочу візу в московському представництві.

Оформлення постійної резиденції

Ті, кому вдалося роздобути постійне місце проживання, фактично мають рівні права з власниками паспорта, тільки без права голосу. В цілому це сильно не відбивається на рівні життя населення.

Список документів для оформлення ПМП ідентичний. Є тільки деякі зміни.

Крім первинних документів (свідоцтво про народження не потрібно, адже воно вже знаходиться в базі МС), слід надати ще такі:
  • анкету-заяву з проханням про надання ПМП;
  • підтвердження того, що іноземний гість прожив в державі не менше, ніж 1 рік;
  • підстави, на яких він знаходиться тут: седула, тимчасова резиденція і її копія.

Подати документи на постійне місце проживання можна відразу ж після придбання тимчасової резиденції, але розглядати заявку будуть тільки після закінчення 1 року в даному статусі. А поки можна просто потренуватися. З термінами потрібно бути особливо уважними, оскільки за прострочення ВНП загрожують штрафні санкції.

ПМП потрібно продовжувати раз на два роки. Передбачено й деякі обмеження: не можна виїжджати з країни протягом 1 року, після закінчення цього терміну можна подорожувати вільно.

Громадянство Домініканської республіки шляхом натуралізації

Цей спосіб передбачає подачу мінімуму документації, адже більшість інформації вже збережено в базі МС.

Мешканець, що проживає на правах постійного резидента може надати пакет документів в МВС.

Для цього знадобиться:
  • оригінал закордонного паспорта;
  • седула і її копії;
  • постійна резиденція і її ксерокопії;
  • спеціальна анкета;
  • проходження інтерв'ю.

У 2018 році рішення буде прийматися приблизно 6 місяців.

Той, який пройшов цю процедуру успішно, отримує:
  • ID громадянина Домінікани- аналог внутрішнього паспорта;
  • закордонний паспорт;
  • свідоцтво про народження;
  • сертифікат про громадянство.

Важливо відзначити, що тут працює принцип подвійного підданства, так що стати громадянином Домінікани можна, зберігаючи попереднє. Згода подружжя для цього не знадобиться. Діти претендента, старше 18 років, можуть отримати його по закінченню перебування 1 року в країні. Прохання має бути подано разом з проханням матері. Діти віком до 18 років, якщо вони законні та визнані батьком, набувають даний статус автоматично після того, як його отримує батько.

Пільгові умови для деяких категорій населення

До пільгових способів придбання громадянського статусу можна віднести ведення власного бізнесу, одруження з домініканцем, домініканкою. Також його можна отримати через покупку нерухомості та за інвестиції. Вкладення в економіку і підприємництво активують національні трудові ресурси й потенціал держави, тому сприймаються державною владою позитивно.

Дотримання термінів перебування в межах державної території обов'язкове. Для подружжя, володарів нерухомості, бізнесменів - це півроку. Якщо інвестор залучений у великому будівельному проекті (житловий фонд - 30 га і більше) або вкладає в національну економіку понад 6 мільйонів гривень, він має право на довгострокове отримання громадянського статусу.

Переваги громадянського статусу

Паспорт Домініканської республіки значно впливає на життя туристів і бізнесменів, оскільки для них відкрито багато перспектив для нових поїздок і підприємництва. Останнім часом в державі активізувалася діяльність дипломатичних місій, був налагоджений безвізовий режим з багатьма країнами. Вільна імміграція дає можливість не витрачати час і гроші на оформлення паперів для переїзду. Перспективним напрямком розвитку бізнесу є відкриття філій в США, що дозволяє платити підприємцям менше податків. Також спрощується процедура отримання американської грін-карти.

Отже, підданство Домінікани має багато плюсів і актуально не тільки для туристів, а й для тих іноземців, які планують займатися тут великим бізнесом. Знайти роботу тут цілком реально, якщо бути хорошим фахівцем, до того ж, є перспектива працевлаштування в США. Така еміграція може принести хороший дохід.