Статьи

Громадянство Чорногорії для українців


У будь-якій державі тільки національне законодавство визначає, як отримати громадянство. Дана процедура в Чорногорії займає досить значний термін - 10 років. Правда, в деяких випадках уряд готовий зробити виняток. Про те, в яких ситуаціях це можливо, мова піде далі.

громадянство Черногорії для українців

Зміст

  1. Хто може претендувати на чорногорське громадянство?
  2. Отримання статусу чорногорця при народженні та за національною приналежністю
  3. Як отримати чорногорський паспорт українцям?
  4. Як оформити документи? Терміни, ціни

Хто може претендувати на чорногорське громадянство?

В даний час це 4 категорії осіб:

  • етнічні чорногорці;
  • діти, народжені на території держави за певних обставин (дивіться далі);
  • резиденти, які прожили в країні 10 років або більше і відповідають усім вимогам міграційної служби;
  • колишні жителі Союзної Республіки Югославії.

Конституція цієї балканської держави забороняє мати два паспорти. Тому претенденту необхідно надати заяву про відмову від приналежності до своєї батьківщини. Обов'язково потрібно знати чорногорську мову, всі мігранти проходять співбесіду і складають іспит.

Отримання статусу чорногорця при народженні та за національною приналежністю

Очевидно, що якщо обоє батьків є громадянами цієї країни, дитині також надається місцеве свідоцтво про народження. Якщо тільки хтось один - мама або тато - чорногорці, тоді можливі варіанти.

  1. Якщо малюк з'явився на світ всередині держави, він автоматично стає повноправним громадянином.
  2. Якщо дитина народилася в іншому місці, вона може бути зареєстрована як громадянин цієї країни. В цьому випадку необхідний письмовий дозвіл другого з подружжя. Якщо другий батько невідомий або є особою без паспорта, його заява не знадобиться, статус буде підтверджено автоматично.

На відміну від багатьох інших держав, представники інших національностей не стають чорногорськими громадянами, просто народившись тут. Це можливо тільки в разі, якщо малюка кинули та він був знайдений без відомостей про своїх батьків, а також якщо мама і тато не належать ні до якої держави.

Як отримати чорногорський паспорт українцям?

Чорногорський паспорт фото

Для українців та інших іноземців ця можливість надається при наявності дозволу на постійне проживання (ПМП), виданого не менше 5 років назад. ПМП оформляється на підставі тимчасового виду на проживання (ВНП), який потрібно підтверджувати щорічно протягом 5 років. Мігранту потрібні вагомі підстави для отримання ВНП: робота в Чорногорії, навчання, заняття бізнесом. Таким чином, потрібно провести в країні не менше, ніж 10 років. Навіть через шлюб відразу претендувати на громадянство в Чорногорії не вийде, випробувальний термін не зникає зовсім, але скорочується до 5 років.

Для українців, яким ще не виповнилося 18 років, можливість стати підданим Чорногорії з'являється, якщо як мінімум один з батьків отримав цей статус.

На відміну від Португалії, Латвії та Іспанії, де іноземець автоматично отримує громадянство при покупці нерухомості, тут наявність приватної власності не є достатньою умовою. З 2015 року при покупці нерухомості власник, якщо має бажання, може отримати тимчасовий вид на проживання терміном в 1 календарний рік. Звісно, що наявність нерухомого майна не послужить підставою для отримання дозволу на ПМП через 5 років. Мінімальна вартість будинку або квартири, яка дозволяє претендувати на ВНП, - 40 тисяч доларів США.

Єдиний спосіб, як отримати громадянство Чорногорії та при цьому зберегти своє колишнє підданство - це економічне вкладення в інфраструктуру країни. За інвестиції іноземець як виняток стає громадянином і може оформити паспорт цієї держави.

Значна сума в 500 000 євро позбавить від необхідності проживати тут протягом 10 років і вивчати мову. Однак бізнесмен повинен відповідати певним вимогам: відсутність судимості та проблем із правоохоронними органами, не повинно бути підозрілих епізодів біографії та скандалів, пов'язаних з корупцією. Крім того, інвестору необхідно бути стабільним фінансово. Таким способом, уряд намагається поліпшити економічний стан. Прибуток, який виходить в результаті цих дій, переважно направляється на розвиток туризму.

Відповідно до міжнародних договорів про розпад Югославії, будь-який власник югославських документів має право обміняти їх на громадянство Чорногорії. Це можливо тому, що раніше ця держава входила до складу Югославської федерації.

Як оформити документи? Терміни, ціни

Щоб подати документи, здобувачеві доведеться особисто принести заяву і все необхідне. Виняток робиться лише для недієздатних осіб на підставі нотаріально посвідченої довіреності. Зробити це можна в місцевій міграційній службі або в консульстві.

У 2018 році іноземець надає наступні папери:
  1. Підтвердження того, що він проживав на даній території протягом необхідної кількості часу. Цей сертифікат можна отримати у відділенні поліції за місцем фактичного проживання.
  2. Відмова у письмовій формі від свого колишнього підданства, завірена у себе на батьківщині.
  3. Копія трудового договору, свідоцтво з місця роботи.
  4. Довідка з поліції про відсутність судимості.

Якщо посадові особи приймають позитивне рішення, протягом 6 місяців мігранту потрібно здійснити наступний етап.

Для цього новоспечений чорногорець збирає пакет документів:
  1. Старий внутрішній паспорт.
  2. Довідка, видана за місцем проживання.
  3. Квитанції про оплату виготовлення - у 2018 році потрібно витратити на це 15 євро.
  4. Довідка з податкової, коштуватиме 25 євро.

На підставі цих паперів громадянину видається внутрішній паспорт, він дійсний протягом 10 років. На щастя, замінити застаріле при собі посвідчення особи на більш новий екземпляр не так складно, як отримати статус громадянина Чорногорії, знадобиться всього лише написати заяву.