Статьи

Громадянство Португалії


Португалія – це стабільна і розвинена держава, член Європейського союзу з 1986 року. Сьогодні рівень життя португальців досить високий, тому багато людей хотіли б отримати громадянство цієї країни.

Отримання громадянства Португалії

Отримання паспорта будь-якої держави завжди є трудомісткий і тривалий процес, і Португалія не є винятком. Однак ознайомившись із законодавством і юридичними нормами отримання громадянства, можна скласти повне уявлення про цю процедуру. Це цілком здійсненне завдання.

ЗМІСТ

  1. Переваги громадянства Португалії
  2. Хто має право отримати громадянство Португалії
  3. Процедура отримання громадянства Португалії

Переваги громадянства Португалії

Ставши повноправним громадянином Португалії, людина придбає цілий ряд привілеїв. Крім прав за державним законодавством, до них відносять:

  • паспорт Європейського союзу, що дає можливість подорожувати по інших країнах ЄС без обмежень і проживати на їх території;
  • отримання додаткових прав, якими володіють громадяни ЄС;
  • право на працю, на отримання португальскої освіти, соціальне і медичне обслуговування, ведення бізнесу в Португалії
  • безвізові подорожі в більш ніж в 170 держав по всьому світу.

perevagi-gromadyanstva-portual

Хто має право отримати громадянство Португалії?

Процедура отримання португальського паспорта регулюється Законом про громадянство. Згідно із цим документом, повноправними жителями Португалії можуть стати такі категорії:

  • діти, народжені в Португалії від іноземців, але які легально прожили в країні 10 років;
  • діти португальців, народжені за межами країни;
  • діти, усиновлені португальцями;
  • особи, які прожили в офіційному шлюбі з громадянином країни понад 3 роки;
  • повнолітні особи, які легально проживають в Португалії (в режимі виду на проживання) понад 6 років після проходження процедури натуралізації;
  • діти натуралізованих осіб отримують португальське громадянство через декларацію, що подається батьками.

Процедура отримання громадянства Португалії

З самого початку перебування в країні потрібно знати всі нюанси, які допоможуть отримати громадянство без бюрократичних складнощів. Будь-яке порушення португальського законодавства може стати причиною відмови для здобувача.

В’їзд на територію Португалії здійснюється тільки за наявності візи. Це є підставою для отримання португальського виду на проживання, термін дії якого становить 1 рік з правом продовження. Не варто затягувати з переоформленням: нелегальне перебування в країні є причиною для відмови в отриманні громадянства.

Пропонуємо переглянути відео, в якому розповідається які саме документи потрібно подавати на внп в Португалії

Після проживання в Португалії протягом 5 років з’являється можливість оформити ПМП (постійне місце проживання), а ще через рік – претендувати на отримання громадянства.

Для цього потрібно відповідати деяким вимогам, що висуваються державою:

  1. Знання державної мови, яке перевіряється іспитом.
  2. Відсутність судимостей.
  3. Наявність легального джерела доходу для утримання себе і сім’ї.
  4. Інтеграція в португальське суспільство.
  5. Наявність житлоплощі (особистої або взятої в оренду) є перевагою.

Після 6 років проживання на території держави слід надати пакет необхідних документів до Міністерства юстиції Португалії. Перелік може варіюватися, але стандартними є:

  • особиста заява;
  • паспорт;
  • свідоцтво про народження;
  • документ, що підтверджує відсутність проблем з законом;
  • документ, що підтверджує факт перебування на території держави протягом необхідного терміну (6 років).

Всі ці документи повинні бути державною мовою, завірені у нотаріуса і мати штамп апостиль. В індивідуальних випадках потрібні інші документи – свідоцтво про розірвання шлюбу, підтвердження права власності на нерухомість та інше.

 Громадянство Португалії фото

Процедура отримання португальського громадянства відповідає європейським нормам і стандартам. Варто відзначити, що отримати громадянство в Португалії легше, ніж в сусідній Іспанії, сповненій трудовими емігрантами.