Статьи

Громадянство Польщі


Отримання громадянства європейської держави Польщі сьогодні є мрією багатьох українців. Більшість із них прагне врегулювати свій правовий статус у близькій Польщі.

Польща фото

Отримання польського громадянства дає низку переваг, серед яких:

  • вільне переміщення та проживання всередині Шенгенської зони;
  • законне працевлаштування в будь-якій країні ЄС;
  • пільгове навчання;
  • і багато інших преференцій.

Але як отримати польське громадянство громадянину України (індигенат)? Які необхідні зібрати документи? Відповіді на ці та інші питання можна знайти в цьому матеріалі.

ЗМІСТ:

  1. Як отримати громадянство Польщі громадянину України?

1.1. Згідно із законом

1.2. Через президента

1.3. Громадянство в Польщі для українців за походженням

1.4. У результаті одруження з поляком

  1. Документи, що надаються претендентами
  2. Відновлення польського громадянства
  3. Скільки коштує громадянство Польщі?
  4. Термін розгляду
  5. Апеляція
  6. Чи можна мати подвійне громадянство в Польщі?
  7. Позбавлення громадянства

Як отримати громадянство Польщі громадянину України?

Польське громадянство для українців реально отримати декількома методами. Кожен спосіб має свої особливості та вимагає надання специфічного пакета документації. Пройти через всі процедури на перший погляд складно, але, володіючи повними даними про процеси і документообіг, можна значно полегшити свою працю і скоротити час.

Паспорта громадянина Польщі

Залежно від обставин, можна використовувати кілька різних способів отримання паспорта громадянина Польщі.

За законом

Це спосіб апріорного володіння громадянством. Метод підходить виключно для людей, що потрапили в Польщу в дитячому віці або при народженні.

Дізнаємося, чи правда, що дитина народжена в Польщі отримує громадянство:

  1. «Принцип крові». Метод застосовується, якщо при народженні дитини в одного з батьків польське громадянство вже було.
  2. «Принцип ґрунту». Метод застосовується, коли дитина з’явилася на світ всередині кордонів держави, а її батьки – апатриди (люди без громадянство). Сюди ж належать випадки, коли батьки невідомі.
  3. «Принцип усиновлення». Застосовується, якщо дитина усиновлена ​​батьком, що має громадянство Польщі. Або подружжям, з яких як мінімум в одного є цей вид громадянства.

Новий закон про громадянство Польщі дозволяє отримати індигенат через воєводу.

Через президента

Президент Польщі має право надавати подвійне громадянство. Звернення до президента – один з найпростіших, але водночас і найбільш непередбачуваний спосіб отримати громадянство в Польщі українцю. Рішення глави держави не регламентуються. Індигенат надається виключно за суб’єктивними оцінками самого чиновника.

Перед тим, як отримати польське громадянство, українець складає заяву (запит), яке подається воєводі (якщо здобувач проживає в Польщі) або консулу (якщо здобувач перебуває за кордоном).

Складати заяву фото

Документи оформляються державною мовою. Допускається оформлення заяви іноземною (не польською) мовою, але з наданням перекладу, завіреного у консула.

Скільки розглядаються документи в Польщі на громадянство? Терміни розгляду заяви не регламентовані й можуть займати значний час. Президент може відмовити, не надаючи роз’яснень. Оскарження рішення глави держави не передбачено.

Громадянство в Польщі для українців за походженням

Існує цілий перелік різних умов, на яких можна оформити громадянство Польщі. Перш ніж перейти безпосередньо до них, слід уточнити ряд юридичних термінів:

  1. «Безперервне перебування в країні» (далі БПК). У це поняття входять умови перебування на території держави та поза її межами, у разі дотриманні яких перебування може вважатися безперервним.

Наприклад, якщо одночасне перебування за межами Польщі не перевищувало 6 місяців, а сумарне перебування за кордоном не перевищило 10 місяців за п’ятирічний термін, то таке перебування може вважатися безперервним.

Більш лояльно закон ставиться до перебування за кордоном Польщі, але в межах ЄС: одночасне перебування в іншій країні ЄС допускається до 12 місяців, а сумарне не перевищує 18 місяців протягом п’яти років.

Наявні й інші, що підтверджують безперервність, обставини.

  1. «Дозвіл на постійне проживання в Польщі» (далі ДПП П). Дозвільний документ на тривале проживання в Республіці Польща без (до) отримання громадянство.
  2. «Дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС» (далі ДПДР ЄС). Дозвільний документ, що дозволяє офіційно проживати в ЄС без (до) вступу в громадянство однієї з країн Союзу.
  3. «Титул на займане житлове приміщення» (далі ТЗЖ). Підтвердження юридичних прав здобувача на володіння або використання житла: прописка, бронювання готелю, оренда житла й інший аналогічний документ, в тому числі офіційне повідомлення власника про надання іноземцю проживання в своєму житловому приміщенні.
Скористатися цими способом можуть такі категорії претендентів на польське громадянство:
  1. Іноземні громадяни, БПК яких становить як мінімум три роки; ті, хто має ДПП П або ДПДР ЄС. Також необхідно підтвердити регулярний і стабільний дохід, що отримується на території Польщі, і надати чинний ТЗЖ.
  2. Іноземні громадяни, БПК яких становить як мінімум два роки і які мають ДПП П на підставі отримання статусу біженця.
  3. Іноземні громадяни, БПК перебування яких становить як мінімум два роки. Ті, хто має ДПП П або ДПДР ЄС, але у яких відсутнє будь-яке інше громадянство.
  4. Іноземні громадяни, БПК перебування яких становить як мінімум один рік і які мають дозвільну документацію, складену через польське походження або наявність Карти поляка.
  5. Неповнолітні іноземці, які перебувають в Республіці Польщі та володіють ДПП П або ДПДР ЄС, в тому випадку, якщо хоча б один із батьків має громадянство Польщі. Обов’язковою умовою є згода другого з батьків на набуття дитиною громадянства.
  6. Неповнолітні іноземці, які перебувають в Республіці Польща і володіють ДПП П або ДПДР ЄС, якщо хоча б один із батьків відновив громадянство Польщі. Обов’язковою умовою є згода другого з батьків на набуття дитиною громадянство.
  7. Іноземні громадяни, чиє легальне БПК становить як мінімум 10 років. Також необхідно підтвердити регулярний і стабільний дохід, що отримується в Республіці Польща, і надати чинний ТЗЖ.

Перший і завершальний пункти відрізняються тим, що в другому випадку може використовувати тимчасовий дозвіл, а також віза. Для підтвердження прав може застосовуватися ДПП П або ДПДР ЄС, термін яких менше ніж три роки і які в сумі з іншими дозволами підтверджують десятирічний період законного перебування в країні.

В результаті одруження з поляком

Розглянемо правила отримання громадянства Польщі після укладення шлюбу:

  • мінімальний термін шлюбу становить три роки з моменту або його реєстрації (за умови, що один з подружжя вже має громадянством), або отримання / відновлення громадянство одним з подружжя;
  • мінімальний термін БПК здобувача становить 2 роки;
  • перебування в межах країни має базуватися на ДПП П або на ДПДР ЄС.

Документи, що надаються претендентами

Будь-який здобувач, в тому числі українець, повинен зібрати пакет документації: він надається воєводі, який приймає остаточне рішення за запитом. Якщо фактичне перебування здобувача і його прописка різняться, заява передається за місцем перебування.

У графі «Місце проживання» здобувач вказує місце фактичного проживання, якщо воно відрізняється від прописки.

 Список документів фото

Список документів, що надаються воєводі:

  1. Заява встановленої форми.
  2. Актуальне фото 3,5 х 4,5 см. Актуальність знімка підтверджує відповідність зачіски, кольору волосся, рослинності на обличчі тощо. Не допускається наявність темних окулярів, головного убору, закритих очей, відкритого рота, посмішки. У разі вимог віросповідання здобувача допускається головний убір, але який залишає відкритим обличчя і не змінює його візуальне сприйняття.
  3. Свідоцтво про народження. Іноземні документи надаються з перекладом.
  4. Дійсне посвідчення особи. Наприклад, закордонний паспорт.
  5. Підтвердження дат виїздів з території Республіки і повернень в межі країни із зазначенням місцезнаходження здобувача за кордоном: квитки на поїзд, літак або інший транспорт, а також штампи в паспорті.

Українським громадянам зазначені штампи на польському кордоні не ставляться! Необхідно подавати спеціальну заяву, в якій пояснюється неможливість вказівки точних дат і наводяться орієнтовні дані!

  1. Наявність вчених звань, ступенів, заслуг.
  2. Документи про громадянство чоловіка (дружини).
  3. Якщо раніше здійснювалися невдалі спроби набуття громадянство – це повинно бути вказано.
  4. Оплата мита.
  5. Документ про володіння польською мовою.

Підтвердження факту знання мови можна зробити документом про шкільну або іншу освіту, отриману на території країни. Може бути використано свідоцтво про закінчення закордонної школи, але з навчанням польською. В інших випадках сертифікат видає відповідна Державна комісія.

Якщо цього вимагає обраний спосіб, будуть потрібні:

  1. Документи про легальність перебування в країні.
  2. Підтвердження доходу, стабільно отримуваного на території Республіки Польща.
  3. ТЗЖ.

Відновлення польського громадянства

На цей спосіб можуть претендувати іноземці, які раніше мали цей вид громадянства, але втратили право на нього до 01.01.1999 р. Перелік документів та інстанції, в які необхідно звертатися, дещо відрізняються від описаних вище.

Заява про відновлення польського громадянства подається безпосередньо міністру внутрішніх справ. Якщо здобувач проживає за кордоном, заява передається через консульський відділ.

Заява фото

Крім заяви, надаються:

  • фото;
  • посвідчення особи (або його завірену копію);
  • документи про втрату громадянства.

Документи подаються польською мовою, а в разі використання інших мов – за наявності завіреного перекладу.

Скільки коштує громадянство Польщі?

За розгляд документів на надання/відновлення громадянства стягується мито. Розмір державного мита не залежить від обраного способу і дорівнює 219 злотих. У разі негативного рішення з питання мито повертається.

У разі звернення до консульств можуть стягуватися додаткові збори, які залежать від країни перебування.

Термін розгляду

Терміни розгляду заяви про надання/відновленні громадянства Польщі мінімальні. Закон наказує розглянути справу негайно, проте дозволяє в складних випадках збільшити термін до 1 місяця, а вкрай складних – до двох. Збільшити терміни можуть і форс-мажорні обставини.

Апеляція

Подати апеляцію фото

Оскаржити рішення, яке не влаштовує здобувача, можна протягом 14 днів, подавши апеляцію в такі інстанції:

  • у разі відновлення громадянства – повторно у відповідне міністерство;
  • на рішення воєводи – міністру внутрішніх справ.
  • на рішення міністра апеляція подається у Воєводський адмінсуд міста Варшави.

Чи можна мати подвійне громадянство в Польщі?

Так. Польське законодавство передбачає наявність у громадян Республіки громадянство інших держав. При цьому громадянин не звільняється від жодних обов’язків і не позбавляється ніяких прав у порівнянні з іншими громадянами.

Однак законодавства інших країн можуть забороняти наявність другого громадянства. Наприклад, не можна мати подвійне громадянство в Україні. Вказано заборона і в «Законі про громадянство». При цьому процедура автоматичної втрати українського громадянства при отриманні іншого не прописана, а деякі нормативні акти суперечать одне одному. Це слід мати на увазі громадянам України, які претендують на отримання польського паспорта.

Позбавлення громадянства

Єдиний спосіб, передбачений конституцією, для позбавлення громадянства Польщі – це добровільна відмова.

Ознайомившись з даними про способи отримання громадянства в Польщі українцеві, бажаючим залишається тільки пройти ряд бюрократичних процедур, і жаданий паспорт виявиться в кишені. Слід уважно вивчити всі необхідні документи, щоб радість від нового громадянства не затьмарювалася затягуванням часу, відмовами й апеляціями.