Статьи

Громадянство Німеччини


Сьогодні Німеччина є найбільш економічно розвиненою державою Європейського союзу. Це країна з багатими культурними традиціями і стабільною перспективою. Історія Німеччини насичена й іноді суперечлива. Проте вже багато років поспіль саме німецький паспорт прагнуть отримати сотні тисяч іноземців.

Німецький паспорт фото

Німецьке громадянство можна сьогодні оформити декількома способами.

ЗМІСТ

1 Переваги громадянства Німеччини

  1. Основні шляхи отримання

2.1. Отримання німецького громадянства за правом народження

2.2. Необхідні умови натуралізації

2.3. Умови для подружжя німецьких громадян

2.4. Возз’єднання сім’ї

2.5. Громадянство для біженців

2.6. Усиновлення дитини

2.7. Програма для етнічних німців

2.8. Як отримати німецьке громадянство євреям

  1. Процес оформлення: куди подавати документи, вартість і терміни
  2. Які потрібні документи
  3. Можливі причини відмови
  4. Можливість подвійного громадянства

Переваги громадянства Німеччини

Зовсім недавно стати німецьким громадянином могли виключно етнічні німці, а також євреї, котрі втратили громадянство в період існування Третього Рейху. Інших претендентів чекав тернистий і довгий шлях природної натуралізації. Подібні норми імміграційного законодавства діяли в країні аж до 2005 року.

Після зміни деяких німецьких законів правом отримання паспорта стали володіти також ті, хто не міг довести свій кровний зв’язок із сьогоднішнім населенням цієї країни. Наявність єврейського коріння також перестало бути винятковим правилом. Німеччина потребує кваліфікованих кадрів і просто заповзятливих людей. Країна приймає робітників і інженерів, вчених і викладачів, що мають значні досягнення. Тепер розраховувати на отримання німецького паспорта може набагато більше коло іноземців, в тому числі громадяни України.

Наявність німецького громадянства дає багато переваг. Серед них:
  • можливість отримання другого громадянства в будь-якому з держав Європейського союзу;
  • безвізове відвідування країн Євросоюзу без обмеження у термінах;
  • отримання німецького соціального забезпечення, яке вважається дуже якісним;
  • відсутність ризику бути депортованим з країни;
  • можливість відкриття власного комерційного підприємства як на території Німеччини, так і в інших країнах ЄС.

Основні шляхи отримання

Для того щоб впевнено приступити до процедури отримання громадянства Німеччини, слід провести серйозну підготовчу роботу. Це і вивчення документальної бази, і оволодіння німецькою мовою, і багато іншого. У порівнянні з Великобританією або Австралією, Німеччина значно більш закрита для іноземців. Але при детальному розгляді умов з’ясовується, що це тільки ілюзія.

Перед отриманням громадянства вам доведеться скласти певний тест. Проходження тесту з інтеграції в німецьке суспільство не становитиме особливих труднощів для іноземця, який ретельно вивчав протягом декількох років традиції й основи законодавства Німеччини. Статистика говорить про те, що його не можуть пройти з першого разу не більше 3-5% від загального числа досліджуваних. Вартість проходження тесту складає 25 євро. Успішне складання цього іспиту досягається при правильній відповіді на 17 запитань. У кожному передбачено чотири варіанти відповіді, з яких вірним є тільки один. Кількість спроб не обмежена, складати іспит можна багато разів, аж до успішного результату.

Хто має право оформити німецьке громадянство?

  • етнічні німці;
  • особи єврейської національності;
  • іноземці, які втратили німецьке громадянство внаслідок репресій або політичної імміграції в період перебування при владі Гітлера (1933-1945);
  • іноземні громадяни, які легально прожили на території Німеччини 8 років і більше.
Є кілька способів, що дозволяють отримати німецький паспорт:
  • за правом народження;
  • у процесі натуралізації (це стосується всіх, хто жив в еміграції на території Німеччини на підставі роботи, бізнесу або сімейних зв’язків);
  • після отримання притулку у ФРН;
  • у разі усиновленні неповнолітніх (до 18 років);
  • і результаті репатріації етнічних німців чи євреїв.

Отримання німецького громадянства за правом народження

Громадянство за правом народження можливе за таких обставин:

  • дитина народилася на німецькій території, і хоча б один з її батьків є громадянином цієї країни;
  • обидва батьки мають статус постійного жителя Німеччини, і пологи відбулися в межах кордонів держави.

Серед бажаючих отримати німецький паспорт багато людей, які вважають, що народження дитини на німецькій території автоматично робить її громадянином цієї країни. Але влада ФРН давно ухвалила обмежувальний закон. Якщо батьки дитини перебували в країні як туристи або гості, то їхній новонароджений жодним чином не може претендувати на німецький паспорт.

Дитина отримує німецьке громадянство, тільки якщо її батьки є громадянами Німеччини або постійно живуть в країні.

Необхідні умови натуралізації

Спочатку іноземець на законних підставах приїжджає в Німеччину, попередньо звернувшись в її дипломатичне представництво у своїй країні за візою. Протягом трьох місяців він повинен подати прохання на отримання посвідки (виду) на проживання в Німеччині. Після оформлення ВНП слід зайнятися вивченням мови і спробувати максимально швидко інтегруватися в німецький соціум. Документ продовжується щорічно.

Через п’ять років можна, склавши тести, оформити постійне місце проживання. І вже через три роки перебування за ПМП (і через вісім років після приїзду до Німеччини) – подавати прохання про отримання громадянства. Слід зазначити, що значна кількість іноземців проживає в Німеччині за ВНП і ПМП, не поспішаючи приймати німецьке громадянство.

Імміграційне законодавство передбачає дотримання певних умов і норм кандидатами на отримання громадянства:
  • загальний період легального перебування в межах німецьких кордонів не менш ніж п’ять чи вісім років. Термін залежить від відповідної програми імміграції. У нього не входить період навчання в Німеччині (іншими словами, проживання в країні за ВНП студента);
  • відсутність приводів в поліцію і серйозних порушень законодавства;
  • наявність постійного легального доходу, який дає можливість утримувати себе і сім’ю, не вдаючись до соціальної допомоги держави;
  • визнання норм німецьких законів;
  • наявність свідоцтва про складання іспиту з німецької мови;
  • проходження тесту на інтеграцію в німецьке суспільство, знання його законів, традицій і правил. Від нього звільняються іммігранти зі статусом біженця, а також етнічні німці;
  • відмова від попереднього громадянства (наприклад, українського).

Умови для подружжя німецьких громадян

Подавати заяву на громадянство можна після трирічного проживання на території Німеччини і дворічного періоду перебування в шлюбі з громадянином ФРН. Значним мінусом цього шляху отримання громадянства є ризик розірвання шлюбу протягом зазначеного періоду. У такому випадку кандидат залишається ні з чим.

За фіктивний шлюб можуть накласти санкції! Якщо німецька влада визнає шлюб формальним або, що значно гірше, фіктивним, то шансів на отримання німецького громадянства майже не залишається. Більш того, це загрожує арештом з подальшою депортацією і забороною на в’їзд до Німеччини назавжди. У гіршому випадку німецька поліція може інкримінувати отримання громадянства шахрайським шляхом. Це загрожує вже перебуванням у виправній установі.

Подружжю доведеться доводити німецьким імміграційній владі, що шлюб не є фіктивним або формальним, а пара живе разом, володіє спільним майном і спільно веде господарство.

Возз’єднання сім’ї

Членами сім’ї вважаються тільки найближчі родичі: подружжя та неповнолітні діти. На дітей заяву про прийом в громадянство подають батьки. Решта родичів (батьки, матері, бабусі, дідусі та онуки) в це коло не входять. Вони можуть жити в Німеччині на підставі ВНП або отримувати громадянство самостійно в процесі натуралізації.

Громадянство для біженців

Отримати статус біженця в сьогоднішній Німеччині непросто. Проте тільки минулого року ця країна прийняла понад 200 тисяч вимушених мігрантів.

Стати повноправним німцем біженець може через шість років постійного проживання в Німеччині. При цьому не треба складати іспити з мови та законодавства.

Усиновлення дитини

Усиновлення дитини громадянами Німеччини дає їй право на отримання громадянства.

Усиновлення дитини фото

Правда, відбувається це не відразу, а після трьох років. Уважається, що цього терміну цілком достатньо для інтеграції в суспільство і вивчення німецької мови. Усиновленій дитині не потрібне проходження відповідних тестів, оскільки мається на увазі, що все це він автоматично пройде в школі чи іншому навчальному закладі.

Програма для етнічних німців

Процес оформлення громадянства ФРН для цієї категорії значно спрощений. Вони мають право вивчення німецької мови на піврічних курсах. Також їм доступно отримання спеціального соціальної допомоги для інтеграції. Етнічні німці, які народилися до першого квітня 1946, отримують, крім допомоги, ще й одноразову фінансову допомогу в 3000 євро, а народжені після цієї дати – 2000 євро. Також етнічні німці можуть розраховувати на швидке оформлення пенсії й отримання кредитів на пільгових умовах. У разі відкриття власного бізнесу в Німеччині їм будуть надані значні пільги.

Право на отримання німецького громадянства мають і подружжя етнічних німців, якщо їх шлюб старше трьох років. Вони також можуть отримувати допомогу з інтеграції та вивчати мову на курсах безкоштовно, але фінансова допомога для них недоступна.

Німецьке імміграційне законодавство вважає етнічними німцями навіть нащадків пізніх переселенців, незалежно від національності, зазначеної в їхньому паспорті. Починаючи з шістнадцятирічного віку їм доступне отримання німецького громадянства і можливість зміни прізвища. При цьому необхідні документальні докази німецького походження їхніх батьків.

Як отримати німецьке громадянство євреям

Закон про видачу німецького громадянства євреям був ухвалений в січні 1991 року. Основною категорією іммігрантів стали євреї, які проживають на території колишнього Радянського Союзу. Для них доступна полегшена процедура отримання німецького паспорта за прискореною схемою. Їхні заяви розглядаються в пріоритетному порядку. Подавати прохання можна через шість років проживання на німецькій території. Цій категорії іммігрантів дозволено збереження попереднього паспорта – друге громадянство.

Виникнення спеціальної імміграційної програми для євреїв викликано расовим геноцидом, що проводився Третім Рейхом. Вона була створена для виправлення історичних помилок. До 1967 року не було поділу громадянства ФРН і НДР. З цього року громадянином НДР могла стати будь-яка людина, яка жила в країні на момент утворення держави. У 1987 році Конституційний суд ФРН ухвалив рішення про автоматичне присвоєння громадянства громадянам НДР. З падінням Берлінської стіни й об’єднанням Німеччини НДР канула в Лету, як і її паспорти.

Процес оформлення: куди подавати документи, вартість і терміни

Заява про надання німецького громадянства подається в імміграційну службу країни, філії якої є в будь-якому великому місті. Там же отримують паспорт. Максимальний термін прийняття рішення – півроку. Як правило, воно приймається протягом трьох місяців. Мито складе 225 євро для дорослого (старше 16 років) і 51 євро для тих, хто не досяг цього віку.

Які потрібні документи

Разом із заявою треба подати такі документи:
  • документ, який підтверджує право на постійне і тривале проживання в Німеччині;
  • паспорт країни громадянства апліканта;
  • чотири фотографії паспортного формату, на білому тлі, без куточків;
  • довідку про стан здоров’я, видану німецьким лікувальним закладом;
  • підтвердження наявності легального джерела доходу, достатнього для життя в Німеччині апліканта і його сім’ї без задіяння системи соціального захисту держави;
  • підтвердження володіння нерухомістю на території Німеччини або договір довгострокової оренди житла;
  • довідку про відсутність проблем із законодавством Німеччини, видану поліцією;
  • довідку з податкових органів своєї країни про відсутність заборгованості.

Додатково можуть бути потрібні інші документи – залежно від підстави отримання громадянства. Такими можуть бути свідоцтво про народження дитини, підтвердження спорідненості або приналежності до етнічних німців тощо.

Усі документи повинні бути подані німецькою мовою. Якщо вони складені іншою мовою і в іншій країні, буде потрібно їх офіційний переклад, який засвідчується нотаріусом і апостилем.

Можливі причини відмови

Основними причинами можуть стати:

  • доведене шахрайство при отриманні німецького громадянства (наприклад, фіктивний шлюб);
  • відсутність джерела доходу або занадто низький його рівень;
  • проблеми з німецьким законодавством;
  • кримінальне переслідування за злочини, скоєні на колишній батьківщині;
  • відсутність документів, що підтверджують право на громадянство.

Можливість подвійного громадянства

Питання про подвійне громадянство досі викликає суперечки серед німецьких політиків. Законодавство країни не говорить про однозначну заборону другого громадянства для німців. Громадянин ФРН може вступити в громадянство будь-якої країни ЄС і Швейцарії, не відмовляючись від свого. У 2015 році законодавчо закріплено право володіння другим громадянством для дітей іммігрантів, які народилися на німецькій території. Таке ж право надається євреям.

Є ще кілька вагомих причин, за якими німецька влада може дозволити мати другий паспорт. Усі прохання про можливість другого громадянства розглядаються в індивідуальному порядку.

Потенційним іммігрантам, які ставлять собі за мету отримання німецького громадянства, для початку варто визначити програму, критеріям якої вони найбільше відповідають. Це допоможе уникнути багатьох проблем і марної трати сил і часу під час отримання громадянства. Якщо досконально вивчити процес в теорії, то з’явиться шанс оформити німецький паспорт без особливої ​​напруги і зайвих витрат. Також необхідно пам’ятати про важливість вивчення традицій цієї країни і німецької мови.

 Пропонуємо Вам переглянути відео про можливість подвійного громадянства у Німеччині.