Статьи

Громадянство Нідерландів (Голландії)


Нідерланди фото

Отримання громадянства Королівства Нідерландів дає істотні переваги в порівнянні з тимчасовим або постійним видом на проживання.

Наприклад:

  • статус рівноправного жителя країни з можливістю вступати на державну службу і брати участь у виборах (як віддавати свій голос, так і висуватися в якості кандидата).
  • автоматичне громадянство Європейського союзу і, як наслідок, право вільно подорожувати і проживати в межах ЄС.
  • вільний доступ до освіти, працевлаштування та ведення бізнесу в Голландії.

Існує 3 основні способи отримати громадянство Нідерландів:

  1. За походженням
  2. За вибором громадянства
  3. За натуралізацією

За походженням

Перший спосіб є найочевиднішим, але при цьому не кожна дитина, що народилася на території Нідерландів, автоматично стає її резидентом: як мінімум в одного з батьків має бути громадянство країни; той же принцип діє і при усиновленні. Діти поза шлюбом повинні бути визнані батьками-голландцями до народження або до настання 7-річного віку.

За вибором громадянства

Друга процедура отримання громадянства можлива в таких ситуаціях:

  • вік 18 років (або старше) і легальне проживання на території Голландії з 4-річного віку;
  • шлюб з резидентом мінімум 3 роки і безперервне проживання на території Нідерландів протягом 15 років;
  • вік 65 років (або старше) і безперервне проживання в Нідерландах протягом 15 років.

У цьому випадку рішення стати громадянином Голландії – це усвідомлений вибір іммігрантів другого покоління або людей, що перебувають у Королівстві вже тривалий час. Уся процедура оформлення документів займає в середньому 3 місяці.

За натуралізацією

Третій варіант – це отримання громадянства за процедурою натуралізації, що можливо за умови дотримання ряду критеріїв:
  • вік 18 років і старше;
  • безперервне проживання протягом 5 років на території Нідерландів або на островах Бонайре, Сінт-Естатіус, Саба, Аруба, Кюрасао або Сент-Мартен;
  • наявність чинного постійного виду на проживання;
  • вміння читати, писати, говорити й розуміти голландською мовою, підтверджене успішним складанням іспиту з цивільної інтеграції;
  • відсутність за останні 4 роки судимості, виправних робіт, штрафу в розмірі 453,78 € і більше, а також кримінального слідства в момент подачі документів;
  • готовність відмовитися від чинного громадянства.

Іноді обов’язковий п’ятирічний термін зменшується:

  • в разі трирічного і більш тривалого шлюбу з резидентом Нідерландів;
  • для осіб без громадянства, які легально перебувають на території Королівства від 3 років;
  • для тих, хто легально прожив у цій країні 10 років, останні 2 роки з яких безперервно.

Пакет документів містить чинний закордонний паспорт, вид на проживання, свідоцтво про народження і сертифікат про складання іспиту з цивільної інтеграції. Всі документи повинні бути голландською, англійською, французькою чи німецькою мовою або має бути переклад. Подається документація в місцеву міську адміністрацію, де спочатку розглядається головою міста, а потім разом з його рекомендацією направляються в Службу імміграції та натуралізації. Стягується консульський збір, що не повертається (навіть якщо дали негативну відповідь).

Процедура оформлення громадянства за натуралізацією займає приблизно 1 рік. У разі, якщо заявка на отримання голландського громадянства схвалена, всі претенденти повинні взяти участь в урочистій церемонії та дати клятву відданості Королівству Нідерландів.