Статьи

Громадянство Франції


Через великий наплив мігрантів, з 2015 року Французька Республіка посилила правила придбання французького громадянства. Наприклад, для підтвердження знання мови недостатньо просто пройти співбесіду з місцевими органами влади французькою. Той, хто бажає отримати громадянство Франції, зобов’язаний надати підтвердження у вигляді сертифіката або диплома.

громадянство Франції

ЗМІСТ

  1. За правом крові
  2. За правом території
  3. За правом натуралізації
  4. За правом шлюбу
  5. За правом бізнес-імміграції

За правом крові

Найшвидший і легкий спосіб. Якщо у претендента мати або батько французи, то громадянство присвоюється автоматично. Якщо є більш далекі французькі корені, треба довести це та подавати заяву на громадянство в посольство Франції.

За правом території

Існує кілька способів придбати громадянство Франції за правом території:

  1. Якщо батьки претендента є особами без громадянства будь-якої країни, тоді є можливість автоматично отримати громадянство Республіки за умови народження на території Франції.
  2. Отримати громадянство у віці 18 років за умови дотримання такого правила: починаючи з 11 років і на момент повноліття необхідно перебувати на території Франції більше 5 років.
  3. У віці 16 років можна претендувати на громадянство, подавши до судових органів відповідну заяву. Безперервне перебування на території країни є обов’язковою умовою.
  4. Батьки можуть звернутися до суду з проханням про надання громадянства для дитини в 13 років, якщо він з 8 річного віку проживає у Франції.
  5. При усиновленні дитини французької сім’єю автоматично виникає право отримати громадянство Франції.

усиновлення дитини французької сім’єю

За правом натуралізації

Процес натуралізації підходить для людей, котрі постійно та законно проживають у Франції. Безумовно, цей процес складний і монотонний. Щоб претендувати на громадянство шляхом натуралізації необхідно відповідати таким умовам:

  • безперервно перебувати на французькій території не менше 5 років. Час може бути скорочено удвічі, якщо претендент отримав або отримує вищий ступінь у французькому університеті;
  • бути повнолітнім;
  • мати картку тимчасового проживання у Франції.

Великим плюсом буде наявність пропозиції роботи у Франції. Термін натуралізації може бути скорочений для деяких груп осіб. Наприклад, для тих, хто продемонстрував свою корисність для Франції і талант. Або тих, хто відслужив у французькій армії. Скорочення натуралізації поширюється на біженців, якщо вони зуміли довести свій статус. Ці ж умови підходять для громадян колишніх французьких колоній або для кого французька мова є рідною і вони навчалися нею не менше 2 років.

За правом шлюбу

Якщо строк шлюбу із французьким резидентом становить 4 роки, то людина може подати заяву на отримання громадянства Франції. Термін збільшується до 5 років, якщо подружжя не проживає в межах Республіки.

громадянство франції за правом шлюбу

Щоб уникнути фіктивних шлюбів, французька держава встановила низку вимог для претендентів:

  • Знання французької мови має бути на високому рівні.
  • Безперервне спільне проживання більше трьох років.
  • Здатність відповісти на питання, що стосуються особистого життя подружжя.

За правом бізнес-імміграції

Цей спосіб ідеально підходить для великих підприємців. Інвестиції в економіку Франції в розмірі 1-2 млн євро дозволять значно прискорити процес отримання громадянства.

ВАЖЛИВО!
Вкладення коштів в купівлю нерухомості не допоможе отримати французький паспорт.

Час показує, що отримати громадянство в інших країнах Єврозони набагато легше, ніж у Французькій Республіці.