Статьи

Еміграція в Швейцарію - як виїхати на ПМП українцям


Сьогодні зміна місця проживання не здається чимось незвичним. Адже знаходиться там, де буде комфортно жити та розвиватися, отримувати гарну освіту і бути соціально забезпеченим - цілком нормально. Еміграція в західноєвропейську Швейцарію з постсоціалістичної України - одне з перспективних напрямків виїзду за кордон.

Кожен з нас мріє жити в Західній Європі з гарною екологією і гідною оплатою праці, з величезними можливостями для навчання і проведення дозвілля. Але суворий режим не дозволяє швидко досягти всього й одразу. Тому люди, які переїжджають сюди на постійне місце проживання так і не отримують громадянства, тільки їхні діти набувають швейцарський паспорт.

еміграція в Швейцарію

Отже, емігрувати до Швейцарії можна різними способами. Причини на це можуть бути такі:

  • сезонна робота;
  • офіційне працевлаштування;
  • ведення особистого бізнесу, відкриття підприємства.

У будь-якому випадку, доведеться витратити чимало зусиль, грошей і часу для отримання статусу громадянина держави.

Зміст

  1. Як потрапити до Швейцарської конфедерації
  2. Як виїхати жити до Швейцарії на ПМП
  3. Нерухомість і ПМП у Швейцарії
  4. Працевлаштування
  5. Поради та рекомендації

Як потрапити до Швейцарської конфедерації

Для цього достатньо оформити туристичну візу, яка дає можливість вільно відвідувати шенгенську зону. Однак це зовсім не означає, що ви залишитеся тут на тривалий час. До того ж, ви не зможете влаштуватися на вакансію, купити нерухомість. Щоб користуватися цими правами, необхідно мати візи категорії А, В, С. Якщо будете виконувати всі вимоги та правила, то через деякий час зможете претендувати на ПМП і отримати бажане громадянство. Дана процедура трохи ускладниться з 2018 року.

Цей документ дозволить знайти неофіційну вакансію, з ним в країну може потрапити тільки заявник, члени сім'ї не мають на це права. Віза А передбачає, що ви будете перебувати на території республіки не більше 9 місяців, після чого повертаєтеся додому. Наступний приїзд можливий тільки через 3 місяці. Таким чином, нелегальне працевлаштування тут має сезонний характер. Останні роки залучається багато трудових ресурсів з Білорусі. Ринок праці орієнтується на активізацію національного потенціалу та претендентів з ЄС. Українці як кандидати на вакантне робоче місце розглядаються в останню чергу.

Після 4-кратного присвоєння категорії А іноземець може претендувати на підвищення свого соціального статусу. Віза В дозволяє працювати нарівні зі швейцарцями на легальній і високооплачуваної посади. По-Fiscal Deal - варіант, що підходить для тих іноземців, які не збираються шукати собі роботу. Вимоги стосуються і тих, хто хоче переїхати в шенген з України.

По-перше, потрібно підтвердити свою платоспроможність, на вашому банківському рахунку повинна бути пристойна сума, не менше 850 тисяч євро. Існують також обмеження по термінах перебування - дозвіл видається не більше, ніж на 6 місяців. Якщо ви не працюєте, вам надається пільгове оподаткування. Маючи вид на проживання за такою візою, доведеться платити по зафіксованим низьким тарифам. Найчастіше вона видається інвесторам, готовим вкласти гроші в національну економіку. При цьому нікого не цікавить, звідки на їх рахунках такі гроші, яким шляхом вони були зароблені. Не обов'язковий і досвід в інших інвестпроекти. Довірчі відносини викликають бажання влити гроші в національну економіку.

Бізнес фото

Другий спосіб - відкриття тут власного бізнесу, після чого ви стаєте керівником і наймаєте собі працівників з місцевих жителів.

Отримати такий документ можна також шляхом офіційного працевлаштування, для цього необхідно мати запрошення працедавця і скласти трудовий договір. Після оформлення всієї документації ви можете вільно проживати тут за робочою візою.

Величезним плюсом знаходження в категорії В є можливість переїзду сім'ї заявника. І хоча вона дається всього на рік, після її можна продовжувати невизначену кількість разів.

Умовами для оформлення візи С є:

  1. трудовий стаж - 10 років;
  2. проживання на території держави близько 12 років.

Вона практично зрівнює іноземців в правах з чистокровними швейцарцями. Ви можете робити все те, що і власники паспорта, єдине обмеження - відсутність голосу на виборах. Термін дії - 3 роки. В цей час ви можете вільно купувати нерухомість, вільно займатися бізнесом.

Маючи категорію В не менше 5 років, подавайте документацію на її переоформлення. Іноді цей термін збільшується в два рази. Отримати дозвіл жителям ЄС значно легше, ніж жителям з України. Пільги на видачу встановлені для подружжя іноземців: всього 5 років після отримання візи даної форми чоловіком або дружиною.

Як виїхати жити до Швейцарії на ПМП

Процес імміграції займає не тільки багато часу, але і коштує купу грошей. Щоб отримати довгоочікуване ПМП, вам знадобиться прочекати близько 12 років і заплатити близько 200 тисяч доларів. Це сума, яку вам доведеться витратити на різні податки та збори.

Необхідна документація:
  1. Підтвердження всієї персональної інформації, сімейного статусу: оригінали, копії паспортів, свідоцтва про народження, шлюб, народження дітей.
  2. Підтвердження своєї кваліфікації: дипломи, атестати, сертифікати, посвідчення.
  3. Довідка, що підтверджує несудимість.
  4. ознайомтесь із візовими вимогами про стан балансу, достатнього для проживання, ведення підприємництва, вкладення інвестицій;
  5. Трудовий договір, підписаний з роботодавцем, або реєстрації діяльної фірми на території швейцарської держави.
  6. Мовний паспорт, який підтверджує середній рівень знання офіційної мови.

З 2018 року правила імміграції можуть істотно змінитися. Можливо, термін проживання для отримання права на постійне місце проживання скоротитися з 12 до 8 років. Іноді висуваються і додаткові умови. Наприклад, той, хто виїжджає з Казахстану стикається з вимогами надати згоду від своїх близьких родичів.

Нерухомість і ПМП у Швейцарії

Тут особливий підхід до проблеми нерухомості та ПМП, оскільки в країні покупка будинку на території держави не призводить до автоматичного отримання постійного місця проживання, хоча в Західній Європі діє це правило. Через те, що у Вас немає категорії В або С ви не зможете забезпечити себе житлом. Спроби обдурити суворі закони зустрічаються досить часто, але нічим хорошим вони не закінчуються. Угоди анулюються, гроші не повертаються, а в'їзд в шенгенську зону закривається назавжди.

З категорією В купити нерухомість можна в межах 3 тисяч кв. м. Оплати недостатньо, потрібно ще отримати спеціальний дозвіл від кантону.

Власне нерухоме майно дозволить вам отримати тривалий мультишенген і перебувати на даній території по 3 місяці на півроку.

З дозволом С знімаються обмеження на квадратні метри, але дозвіл на придбання нерухомості у місцевого муніципалітету все ж доведеться просити.

Працевлаштування

Отже, еміграція в Швейцарію з України найчастіше пов'язана з сезонною роботою в сільському господарстві. Необхідність залучення нових трудових ресурсів виникає під кінець літа.

Іноземні студенти, які хочуть ознайомитися з передовим досвідом європейського фермерства, беруть участь в спеціальних програмах з обміну.

Якщо у вас є диплом про вищу освіту європейського зразка, необхідний стаж роботи, навички та здібності в даній галузі, ви можете претендувати на легальну високооплачувану посаду. Звичайно, національним трудовим ресурсам віддається перевага, але й іноземцям є сенс спробувати свої сили.

Список професій:
  1. повара національної кухні;
  2. працівники в сфері туризму: тренери екстремальних видів спорту, екскурсоводи, персонал для обслуговування спеціальних магазинів;
  3. медичні працівники: анестезіологи, радіологи, сомнологи.
  4. викладачі іноземних мов.
  5. IT-фахівці (їх використовують для обміну досвідом).

Поради та рекомендації

Що ще потрібно знати перед тим, як їхати в швейцарську республіку:

  1. Тут офіційними є 4 мови: німецька, французька, італійська та ретороманська. Щоб проживати в державі, потрібно володіти однією з них на середньому рівні.
  2. Працювати доведеться близько 50 годин в тиждень.
  3. Якщо у вас відразу не вийшло взяти дозвіл, станьте в чергу на початку наступного або в кінці цього року. Це підвищить ваші шанси в наступному році.
  4. Щоб отримати роботу в Швейцарії, попросіть у роботодавця підтвердити потребу в кадрових ресурсах в необхідному напрямку.
  5. Щоб уникнути неузгодженостей, завжди носіть з собою підтверджувальні документи.

Еміграція в швейцарську республіку з України - перспективний напрямок, оскільки тут ви побачите високий рівень життя, розвинену інфраструктуру, будете насолоджуватися гарною екологією і красивою природою і забезпечите собі гідну старість.