Статьи

Чи потрібна віза в Марокко


Одна з найдавніших цивілізацій, розташована на африканському континенті, дотримується лояльної візової політики. Громадянам України віза потрібна. Завдяки зусиллям місцевої влади віза для іноземців до Марокко не вимагає багато часу. Як правило, віза для туристичної поїздки тривалістю не більше 90 днів оформляється за 5-7 днів.

Туристична поїздка в Марокко фото

Особливу увагу мандрівникам варто приділити дії паспорта і коректному заповненню в’їзного міграційного бланка. У рідкісних випадках прикордонні служби можуть попросити підтвердити фінансову спроможність туриста.

ЗМІСТ

  1. Чим привабливий напрямок?

1.1. Екскурсії

1.2. Таласотерапія

1.3. Серфінг

1.4. Відвідування з туристичною метою<>

  1. Інші в’їзні типи

2.1. Транзитний в’їзд

2.2. Студентський штамп

2.3. Дозвіл на проживання

2.4. Робочі цілі

Чим привабливий напрямок?

Тури в північноафриканську державу – прерогатива тих, хто віддає перевагу східній екзотиці. На сьогодні з усіх напрямків жаркого континенту цей напрямок користується невеликим попитом серед наших співвітчизників. І справа не в тому, що там погано організований туризм. Навпаки, будучи французькою колонією, країна змогла дуже сильно цивілізуватись, розвинути міську та курортну інфраструктуру, переступивши на кілька ступенів сусідні держави для відвідування. Для європейців же марокканські курорти давно стали улюбленим місцем для проведення відпусток.

Марокканські курорти фото

Королівство як туристичний об’єкт відмінно поєднує в собі: арабська колорит, відпочинок на березі океану, гідний рівень сервісу, висококласні готелі, багату екскурсійну програму і красиві пейзажі.

Мандрівників привертають такі тури:

  • пляжні (курорти Агадир, Касабланка, Маракеш);
  • серферські (північна частина Агадира);
  • екскурсійні (Маракеш, Фес, Рабат);
  • таласотерапія;
  • активні.

Багато туристів можуть з подивом дізнатися, не вдаючись у географічне положення, що, приїхавши на один з марокканських курортів, вони виявляться не на березі моря, а відпочиватимуть на узбережжі Атлантичного океану. Тут розташовані піщані пляжі дуже довгою протяжністю і з широкою смугою. Але, зважаючи на таке розташування, вода в океані прохолодна, а тому відпочиваючим доводиться знаходити нові розваги, яких, на щастя, тут безліч.

Екскурсії

В першу чергу це відвідування місцевих визначних пам’яток. Стародавні міста Фес, Касабланка і Марракеш вражають розмахом своєї культурної історії.

Місто Фес

Тут розташовані пам’ятки ЮНЕСКО, стародавні храми, руїни старовинного міста, гробниці, мечеті, фортеці. Любителям природи буде цікава поїздка в Ес-Сувейра, де розташовані національні парки.

Таласотерапія

Для тих, хто приїхав в арабський край виключно за ледачим і розслаблювальним релаксом і не хоче приділяти багато часу на переміщення між містами колись древньої цивілізації, справжнім порятунком стануть численні центри таласотерапії. У порівнянні з сусіднім Тунісом таласоцентри тут трохи дорожчі, але ця політика цін пов’язана з внутрішньою організацією й інтер’єрними рішеннями. Крім тривіальних хамамів і таласо, в багатьох центрах існує комплексна програма омолодження й оздоровлення.

Серфінг

Атлантика – рай для серфінгістів. Спіймати хвилю тут є можливість протягом усього року. До того ж, коли не потрібна віза в Марокко, любителі екстриму можуть не замислюватися над періодом і приїхати в будь-який з 12 місяців.

Спіймати хвилю в Марокко

Найкращі місця для занять серфінгом – на північ від Агадира. Тут розташовані як ділянки для новачків, так і «траса» для профі. На узбережжі працює дуже багато шкіл серфінгу, тому навіть у високий сезон можна освоїти нове вміння і навчитися кататися на дошці.

Ще одна розвага для активних туристів – це кінні маршрути на арабських конях, піші прогулянки по горах. В усі сезони і в різних частинах країни проводяться тематичні кінські фестивалі берберів «фантас», під час якого учасники розбивають шатрові містечка і проводять змагання в костюмах і з певною атрибутикою – рушницями, шаблями, барабанами.

Відвідування з туристичною метою

Марокко належить до простих у візовому плані напрямків для українських туристів. Якщо іноземець належить до категорій із правом безвізового в’їзду, для перетину кордону досить мати при собі:

  • закордонний паспорт;
  • заповнену міграційну карту;
  • туристичний ваучер.

Інші категорії повинні мати додаткові документи: попередньо оформлену візу та ін.

Віза в Марокко фото

Термін дії паспорта не повинен бути менше шести місяців після закінчення поїздки. Міграційна картка, як правило, видається в літаку під час прямування повітряним шляхом або на паромі – при перетині кордонів водним транспортом. Також бланк можна заповнити безпосередньо в аеропорту. У ньому англійською або французькою мовою необхідно заповнити особисті дані, назву готелю, терміни перебування. Заповнюється такий бланк на всіх членів сім’ї, включаючи інфантів – немовлят до 2 років. Туристичний ваучер – необов’язковий документ, але він допоможе уникнути зайвих питань у прикордонників. У ньому зазначені дати подорожі та місце проживання.

В окремих випадках прикордонні служби можуть попросити прибулого гостя пред’явити авіаквитки за маршрутом «назад», щоб переконатися, що громадянин не збирається затримуватися в Марокко: віза для українців із туристичною метою передбачає максимальний термін три місяці. Також можуть вимагати докази фінансової спроможності прибулого громадянина.

Важливим моментом для відвідування «країни Далекого Заходу» є той факт, що наявність ізраїльських відміток не є перешкодою для в’їзду, тому для українців, які недавно відвідали святу землю, буде приємною несподіванкою таке лояльне ставлення.

Громадяни України візу в Марокко оформляють в Києві.

Приємний бонус – відсутність консульського збору. Візовий збір становить 15-30 доларів.

Єдине, що нагадує про поїздку до Королівства, – це прикордонні відмітки про в’їзд і виїзд.

Важливою умовою безвізового режиму є дотримання термінів поїздки. При такому типі вільного в’їзду дозволено перебування на території держави протягом 90 днів. Якщо режим порушений, несумлінного туриста чекає покарання у вигляді депортації або заборони на подальше відвідування.

Інші в’їзні типи

Крім туристичного штампа, необхідність у дозволі в разі відвідування цієї колись древньої цивілізації є в громадян, які бажають:

  • здійснити транзит;
  • отримати роботу;
  • залишитися тут жити;
  • отримати освіту.

Транзитний в’їзд

У разі прямування до третьої держави проміжним пунктом може бути Марокко. «Чи потрібна віза для українців?» – виникне у багатьох таке питання. Необхідності попередньо оформляти дозвіл немає, але зате варто подбати про в’їзні вимоги інших типів. Наприклад, якщо здійснюється поїздка в шенгенську зону, то в паспорті необхідно мати вже відкритий шенген. Його відсутність не викликає запитань у марокканських прикордонників, але не дасть можливості перетнути сухопутні кордони європейської держави.

Студентський штамп

Незважаючи на лояльний візовий режим для наших співвітчизників, навчання в країні не підпорядковане цим регламентом. Виняток становлять лише короткочасні семінари, майстер-класи або послуги шкіл серфінгу і туризму, тобто все те, що може отримати турист за час поїздки.

Послуги шкіл серфінгу фото

Повноцінна вища освіта вимагає отримання студентської візи, яка оформляється в посольстві на батьківщині.

Для цього студенту потрібно надати:

  • заяву-прохання на відкриття навчальної візи;
  • 4 свіжі фото;
  • гарантійний лист із марокканського навчального закладу про прийняття студента;
  • підтвердження місця проживання (квартира, номер в готелі або кімната в гуртожитку);
  • закордонний паспорт;
  • доказ фінансової спроможності батьків про те, що вони спонсорують поїздку і проживання своєї дитини в зарубіжній країні.

Така студентська віза в Марокко для українців видається на три місяці, після чого студенту потрібно звернутися до відділу поліції за місцем перебування для оформлення посвідки (виду) на проживання.

Вид на проживання

Отримання дозволу на проживання і громадянства – процедура, що проходить вже не на батьківщині. Перше продовження терміну перебування після тримісячного дозволу можливо на рік, друга пролонгація – на п’ять років, в третій раз людині дають право проживати тут 10 років.

Для отримання відповідних дозволів у відділ місцевого МВС потрібно надати:

  • оригінал та дві копії закордонного паспорта;
  • 6 фотографій;
  • копію свідоцтва про народження;
  • у разі сімейного стану – копію свідоцтва про шлюб;
  • підтвердження місця проживання: договір оренди, свідоцтво про власність, резервація номера в готелі;
  • копію договору про відкриття розрахункового рахунку в місцевому банку;
  • інформаційний лист про доходи.

Усі документи перекладаються на арабську або французьку мову, а також завіряються у нотаріуса. Документ про вид на проживання готується досить довго – від одного до п’яти місяців. Громадянином країни можна стати після 6 років проживання, за умови гарної репутації та стабільної роботи. Крім того, стати марокканцем можна, вийшовши заміж за місцевого жителя або одружившись із місцевою жителькою.

Заміж за місцевого жителя фото

Підвищуються шанси на те, щоб мати статус громадянина, у тих, хто має нерухомість, хороший достаток і власний бізнес, що приносить прибуток державі.

Робочі цілі

Королівство – не тільки місце залучення туристів, досить багато іноземців приїжджають сюди на заробітки. Робота в Марокко для українців – можливість не тільки виграти у фінансовому плані, але також проживати в гарній країні, а згодом і залишитися там жити. Для цього потрібна робоча віза.

У своє посольство потрібно надати:

  • заяву про бажання отримати робочий штамп;
  • закордонний паспорт;
  • 4 фото;
  • запрошення від місцевої компанії;
  • довідку з попереднього місця роботи.

Такий дозвіл оформляється протягом двох тижнів і дає можливість перебувати тут протягом трьох місяців.

Лояльність влади Королівства Марокко до туристів виражається у спрощеному візовому режимі для наших співвітчизників, коли безперешкодно і без оплати консульського збору можна подорожувати по території всієї країни. При цьому для візиту відводиться досить великий термін – три місяці.