Статьи

Чи потрібна віза в Китай українцям


Китай сьогодні – це сучасна держава, що поєднує в собі тисячолітню історію, культуру і традиції з новітніми технологіями і досягненнями науки. Вона викликає непідробний інтерес у багатьох людей, що живуть в самих різних куточках планети. Крім того, тут створена потужна інфраструктура для розваг і відпочинку, а за особливим економічним районом Макао міцно закріпилася слава світової столиці азарту. Економіка цієї держави стрімко розвивається та приваблює сюди як бізнесменів, так і найманих працівників з усього світу, в тому числі з України. Тому слід точно знати, чи потрібна віза в Китай для українців у 2018 році.

Китай фото

ЗМІСТ

  1. Необхідність отримання віз та їхні види
  2. Документи, необхідні для отримання візи в Китай

2.1. Анкета для отримання китайської візи

2.2. Бронювання житла для отримання візи в КНР

2.3. Бронювання квитків для отримання візи

2.4. Закордонний паспорт

2.5. Виписка з банківського рахунку й інші документи, що підтверджують фінансову спроможність

2.6. Страхування для поїздки в Китай

  1. Як можна оформити візу в Китай

3.1. Самостійне оформлення візи в КНР

3.2. Оформлення віз через спеціалізовані агентства

  1. Де можна оформити візу

4.1. Оформлення візи в Китай в Україні

  1. У скільки обійдеться віза
  2. Терміни оформлення візи в КНР
  3. Проблеми при отриманні візи

7.1. Помилки при оформленні документів для отримання візи

  1. Терміни допустимого перебування в Китаї
  2. Виїзд громадян України за кордон
  3. Види віз у Китай та їх оформлення (відео)

Необхідність отримання віз та їхні види

Сьогодні для того, щоб перебувати на території Китайської Народної Республіки, українцям потрібні візи. І хоча переговори про введення безвізового режиму між двома країнами ведуться, говорити про конкретні терміни їх завершення поки рано. Нижче ми розглянемо особливості візового режиму між КНР і Україною.

Для отримання візи необхідно звернутися в дипломатичне представництво КНР в Україні. Для в’їзду на територію Китаю існує дванадцять видів віз, з яких найбільший інтерес для українців мають три. Всі типи віз позначаються буквами латинського алфавіту, іноді до букви приєднується цифра.

Отже, для того щоб відвідати Китайську Народну Республіку, можуть знадобитися такі види віз:

  1. С – віза, що видається морякам, які прибувають в Китай на кораблях, а також екіпажам інших міжнародних транспортних засобів.
  2. G – транзитна віза. З цією візою мандрівник, який прибуває в КНР з метою подальшого відправлення в третю країну, може перебувати в Китаї до трьох діб з моменту її оформлення. При цьому слід мати на увазі, що існує можливість отримання транзитної візи прямо в аеропорту Китаю. Однак врахуйте, що в цьому разі ви обов’язково повинні будете вирушити з КНР в третю країну – прилетіти з України і повернутися назад за такою візою не вийде.
  3. L – туристична віза. Цей вид дозволів на в’їзд входить в топ-3 найбільш цікавих для українців. Ця віза дозволяє як ознайомитися з визначними пам’ятками країни, так і придивитися до цієї держави з позицій бізнес-інтересу, трудової чи навчальної міграції. Туристична віза в Китай для українців видається на 30 днів, і продовжувати її не можна.
  4. M – віза для ведення бізнесу в Китаї. Перефразувавши цитату зі старого фільму, можна сказати, що сьогодні КНР є житницею, кузнею і здравницею планетарного масштабу, тому бізнес-віза в Китай для українців у 2018 році є можливістю не тільки відвідати цю країну, а й налагодити ділові контакти і просто заробити.
  5. X1 і X2 – візи для студентів. Вони дозволяють перебувати в Китайській Народній Республіці до 180 діб. Отримання освіти в китайських університах поки не настільки популярно серед українців, проте перебування в цій країні дає можливість молодим людям вивчити китайську мову, скориставшись однією з безлічі мовних програм.
  6. Z – віза, що дозволяє працевлаштуватися в КНР. Робоча віза Z в Китай для українців у 2018 році також входить в згаданий нами топ-3. Сьогодні єдиним фактором, що стримує робочу міграцію в цю країну, де рівень оплати праці вже давно значно перевищує український, є лише неволодіння нашими співвітчизниками китайською мовою, оскільки більшість вакансій передбачає її знання.
  7. D – віза на постійне місце проживання.
  8. F – спеціальна віза для різних програм з обміну.
  9. J1 і J2 – візи для журналістів.
  10. Q1і Q2 – гостьові візи. Вони призначені для родичів громадян КНР та іноземців, що проживають в цій країні на постійній основі.
  11. R – спеціальна віза. Надається фахівцям вищої кваліфікації, затребуваним в КНР.
  12. S1 і S2 – спеціальні гостьові візи. Вони призначені для родичів іноземців, які проживають в КНР на тимчасовій основі, а також для іноземців, що приїжджають у приватних справах.

За термінами дозволеного перебування в КНР візи діляться на: одноразові – термін дії 3 місяці, максимальний термін перебування в країні 30 діб; дворазові – термін дії 6 місяців, термін перебування в КНР – 30 або 60 діб для кожного в’їзду; багаторазові – термін дії 6 або 12 місяців, термін перебування в Китаї – 30 або 60 діб для кожного відвідування.

Документи, необхідні для отримання візи в Китай

Для отримання китайської візи слід надати ряд документів. Причому перелік документів для різних груп населення дещо відрізняється, тому ми склали таблицю, в якій знаком «+» відзначили необхідні документи для кожної з них.

Документи, необхідні для отримання візи в Китай для різних категорій громадян:

 

Зайняті

Незайняті

Бізнесмени

Діти

Пенсіонери

Закордонний паспорт

+

+

+

 

+

1 кольорова фотографія 3,5 на 4,5 см

+

+

+

+

+

Копія 1-ї сторінки закордонного паспорта

+

+

+

 

+

Копія 1-й і 2-ї сторінки внутрішнього паспорта України

+

+

+

 

+

Довідка з місця роботи

+

       

Довідка з банку

 

+

     

Копія свідоцтва про реєстрацію приватного підприємця

   

+

   

Проїзний документ дитини та копія його першої сторінки

   

+

   

Довідка з місця навчання та копія студентського квитка

   

+

   

Копія свідоцтва про народження

   

+

   

Нотаріально завірена довіреність на вивезення дитини від батьків, які не беруть участі в поїздці

     

+

 

Документи, що підтверджують родинні зв'язки, якщо прізвища у дітей і батьків різні

     

+

 

Копія пенсійного посвідчення

       

+

Виписка з пенсійного фонду про нарахування пенсії за останні 6 місяців

       

+

Копія медичної страховки

       

+

Крім того, для отримання візи в Китай буде потрібно заповнити анкету і пред’явити ряд документів, що підтверджують, що китайському уряду не доведеться піклуватися про вас під час вашої поїздки. Про вимоги, що пред’являються до документів, ми розповімо нижче.

Анкета для отримання китайської візи

Анкета повинна бути заповнена розбірливо і містити вичерпні відомості про вас і вашу поїздку. Заповнювати анкету можна тільки однією з трьох мов: англійською, китайською та російською. Завантажити анкету можна на сайті посольства КНР в Україні.

Бронювання житла для отримання візи в КНР

Уряд Китаю хоче бути впевненим в тому, що під час поїздки ви будете забезпечені житлом і не станете жити на вулиці. Тому вам доведеться або надати підтвердження згоди родичів у КНР на проживання на їхній території, або, що відбувається значно частіше, пред’явити документи, що підтверджують оренду вами житла на час поїздки. Пошуками житла для оренди ви можете зайнятися самостійно, скориставшись відповідними сайтами в інтернеті, або звернутися на міжнародний сайт Airbnb. Компанія Airbnb займається орендою житла по всьому світу і славиться тим, що її документи, що підтверджують оренду житла, як правило, не викликають додаткових питань в консульських відділах посольств більшості країн.

Бронювання квитків для отримання візи

Китайська держава прагне контролювати процес перебування іноземців на своїй території. Тому квитки для прибуття в Китай і своєчасного відбуття з цієї країни доведеться зарезервувати завчасно, а документи, що підтверджують це, пред’явити в консульський відділ посольства КНР при зверненні за дозволом на в’їзд на територію цієї держави.

Закордонний паспорт

Закордонний паспорт і дитячий проїзний документ повинні бути дійсні ще протягом 6 місяців після закінчення поїздки. Якщо немає дитячого документа, дитина може бути вписана в паспорт одного з батьків. При цьому в закордонному паспорті повинно бути не менше двох, а в дитячому документі – не менше однієї вільного сторінки для проставлення візи.

Виписка з банківського рахунку й інші документи, що підтверджують фінансову спроможність

Виписка з банківського рахунку, а також довідка з місця роботи або з Пенсійного фонду є підтвердженням того, що ви не будете жебракувати в Китаї й уряду країни не доведеться про вас піклуватися.

До цих документів висуваються певні вимоги:
  • довідка з місця роботи повинна бути на фірмовому бланку підприємства з зазначенням вашої посади і зарплати за останні 6 місяців. Крім того, в ній повинно бути зазначено, що робоче місце на період поїздки буде за вами збережено. Довідка підписується директором і головним бухгалтером і засвідчується печаткою підприємства;
  • довідка з банку повинна підтверджувати наявність банківського рахунку і залишок коштів на ньому в сумі, еквівалентній не менше 1000 доларів США.

Незважаючи на те, що віза в країни Шенгенської угоди власникам нових біометричних закордонних паспортів України не потрібна, на кордоні у них можуть вимагати підтвердження фінансової спроможності. Володарям старих закордонних паспортів віза, як і раніше, необхідна.

Страхування для поїздки в Китай

Китайська влада не хоче піклуватися про іноземців, які прибувають у країну, тому всі громадяни інших держав повинні мати страховку, котра покриває можливі витрати з надання медичних та інших послуг, які несподівано їм можуть знадобитися. Наявність страхового поліса дозволяє іноземцю безкоштовно отримувати медичні послуги (консультації, лікування, аналізи, ліки), а також організаційні (доставка до медичного закладу, повернення на батьківщину в екстрених ситуаціях тощо).

Як можна оформити візу в Китай

Існує два варіанти отримання візи в Китай: ви можете зайнятися цим самостійно або звернутися за допомогою в спеціалізовані, в тому числі туристичні агенції. Кожен з цих способів має свої переваги і недоліки, на яких ми зупинимося нижче.

Самостійне оформлення візи в КНР

Велика частина людей, як правило, не пов’язана з діловодством, тому процес оформлення й отримання різних документів, в тому числі візи, для цих людей некомфортний. Оскільки по вихідних і святкових днях дипломатичні представництва не працюють, туди необхідно з’явитися в робочий день і, отримавши список необхідних документів, приступити до їх збирання. Крім того, потрібно оплатити різні мита, зробити ксерокопії документів – і все це доводиться робити в різних місцях. Тому подача документів одним днем зазвичай не обмежується. А додавши до цього наявність черг як у самому диппредставництві, так і в інших місцях, в які доведеться звернутися, ви зрозумієте, що вас чекає витрата значної кількості часу і нервів. З іншого боку, в цьому разі ви на 100% будете впевнені в тому, що документи подаються дійсні, а віза справжня. Крім того, можна заощадити певну суму на оплату послуг посередників.

Оформлення віз через спеціалізовані агентства

Зрозуміло, люди, які на професійній основі займаються оформленням документів для виїзду за кордон, мають необхідні для цього навички та зв’язки. Усе це дозволяє їм оформляти документи з найменшими витратами часу і сил. Тому звернення до таких фахівців заощадить вам нерви і час. Пропозицій від агентств, які допомагають українцям оформити візу в Китай, в мережі інтернет досить багато.

Крім того, допомогу в оформленні віз в Китай пропонує і більшість туристичних агентств, які організовують поїздки в цю країну. Вартість послуг агентства оцінюють у суму від 120 доларів США. Однак слід мати на увазі, що існує ймовірність наштовхнутися на нечистих на руку ділків і взагалі залишитися без грошей і візи. Яке прийняти рішення, кожен вирішує сам, але ми хочемо застерегти вас від зайвої довірливості. Тому вибирайте фірми для оформлення документів, скориставшись рекомендаціями друзів і знайомих.

Де можна оформити візу

Як відомо, багато українців живуть і працюють за кордоном, і в разі необхідності отримання дозволу на в’їзд до іншої держави у них виникає питання про те, чи можуть громадяни України отримати візу в Китай в Росії або для цього їм потрібно повертатися в Україну. Відповідь на ці питання на користь мандрівників – посольства Китаю видають візи громадянам третіх країн. Правда, вам доведеться підтвердити законність перебування в країні звернення за візою.

Віза фото

Оформлення візи в Китай в Україні

Українці можуть отримати китайську візу в консульському відділі посольства КНР в Києві за адресою: вул. Грушевського, 28/2. Телефони: (044) 254-00-86, (044) 253-31-58. Якщо ви вирішите оформити візу через агентство, знайте, що ваші документи обов’язково пройдуть через цю інстанцію.

У посольство необхідно надати документи, які були перераховані вище, а також квитанцію про сплату консульського збору і почекати рішення протягом тижня. Якщо ваш закордонний паспорт виданий пізніше 2015 року, вам доведеться надати копії всіх попередніх паспортів. Якщо копій немає або закордонний паспорт ви оформили вперше, без особистого відвідування консульства не обійтися.

У скільки обійдеться віза

Розміри нинішнього консульського збору запроваджено 1 травня 2014 року і з тих пір жодного разу не змінювалися. Цікаво, що розмір плати для громадян третіх держав, які звернулися за візою в Києві, істотно нижчий. Це дійсно прикро, але обурюватися такими рішеннями держави, особливо китайського, марно, тому доведеться з цим змиритися. Отже, скільки коштує віза в Китай для українців:

  • віза з одноразовим в’їздом обійдеться в 1300 гривень;
  • з дворазовим в’їздом – 2000 гривень;
  • шестимісячна багаторазова віза коштуватиме 2400 гривень;
  • аналогічний попередньому дозвіл з терміном дії 1 рік коштує 3000 гривень.

Для громадян третіх країн консульський збір складе 600, 900, 1200 і 1800 гривень відповідно.

Терміни оформлення візи в КНР

Зазвичай термін прийняття рішення за запитом про візу в Китай становить тиждень. За окрему плату питання вирішується в прискореному режимі. Наприклад, якщо вам потрібна віза за 5 днів, доведеться доплатити 600 гривень, а якщо за 3 дні – 900 грн. Це офіційні розцінки за прискорене оформлення документів, зазначені на сайті посольства КНР. До речі, компанії, що допомагають в оформленні дозволів на в’їзд до Китаю, хваляться можливістю прискорення процесу саме до цих термінів.

Проблеми при отриманні візи

Якщо у вашому закордонному документі є віза на Тайвань або ви більше чотирьох разів відвідували Туреччину, у видачі візи до Китаю вам відмовлять. Зрозуміло, виникнуть проблеми і у тих, хто вкаже недостовірні відомості про себе і не зможе представити всі необхідні документи і підтвердження.

Помилки при оформленні документів для отримання візи

Іноді при заповненні візової анкети люди ненавмисно допускають помилки. Можуть закрастися помилки і в інші документи, що подаються в консульський відділ посольства. Природно, при виявленні таких моментів у візі вам відмовлять. Але не поспішайте засмучуватися: ця відмова не є остаточною: після усунення всіх помилок ви зможете знову звернутися в посольство Китаю за дозволом на в’їзд до цієї держави.

Терміни допустимого перебування в Китаї

Терміни, протягом яких іноземцям дозволено перебування на території КНР, залежать від типу отриманої ними візи – вони вказані вище. При цьому хочемо звернути вашу увагу на те, що правоохоронні органи в Китаї діють досить успішно, тому не варто сподіватися на те, що порушення термінів перебування в країні пройде непоміченим. За цим обов’язково піде покарання, зокрема заборона на в’їзд в цю країну в майбутньому.