Статьи

Бізнес в Чехії


Чехія - це стабільна розвинена держава, член ЄС з 2004 року. Відмовившись від принципів соціалістичного устрою, сьогодні країна має успішну ринкову економіку, тісно пов'язану з європейськими країнами. За даними агентства DOING BUSINESS, в рейтингу "Сприятливі умови для ведення бізнесу 2017", куди входять 190 країн, Чехія займає 27-е місце.

бізнес в Чехию

Попри невелику кількість населення (близько 10,6 млн чоловік), потенційний ринок збуту значно збільшується в наслідок сусідства з такими країнами, як Німеччина, Польща, Словаччина та Австрія. Крім того, свій бізнес в Чехії автоматично відкриває доступ до європейських кредитів, субсидій та пільг, інвестиційних програм, престижності торгової марки, гнучкому законодавству та ряду інших переваг.

Зрештою, непоганий варіант бізнес-імміграції в Європу, з подальшим отриманням громадянства Чехії. Розглянемо більш докладно особливості ведення бізнесу в Чехії іноземцями.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Чехії
  2. Вибір форми власності для компанії в Чехії
  3. Податки на бізнес в Чехії
  4. Популярні напрямки для бізнесу в Чехії
  5. Бізнес-віза в Чехію

Як відкрити бізнес в Чехії

Перше, що хочеться відзначити, це відсутність будь-яких обмежень для іноземних громадян на відкриття бізнесу в Чехії. Закордонні бізнесмени мають рівні права та умови для здійснення підприємницької діяльності, як і місцеві жителі. Тобто в Чехії можна вільно відкрити філію дієвого підприємства або зареєструвати нове, а також стати засновником або співзасновником чеської компанії.

Процедура реєстрації бізнесу в Чехії

Коротко розглянемо основні кроки з відкриття нової фірми в Чехії. Як правило, для здійснення підприємницької діяльності необхідно отримати ліцензію. Для цього в місцеве Управління торгівлі (Czech Point) подається відповідна заява. Процедура займає до 5 днів, але зазвичай 1-2 доби досить. Вартість - 1000 крон (близько 30 євро).

Залежно від сфери бізнесу, для позитивного рішення про видачу ліцензії потрібно відповідати деяким вимогам. Наприклад, щоб відкрити туристичне агентство, а як відомо Чехія приваблива країна для туристів, разом із заявою потрібно підтвердити кваліфікацію в цій галузі. А саме:

  • вищу освіту в сфері туризму і досвід роботи не менше 1 року;
  • додаткову професійну освіту в туристичній галузі й досвід роботи не менше 3 років;
  • атестат про повну загальну середню освіту та досвід роботи в Чехії або в іншій країні в галузі туризму понад 6 років;
  • сертифікати, дипломи та інші офіційні документи, що підтверджують кваліфікацію в туристичному бізнесі, а також досвід роботи більше ніж 6 років.

Для деяких видів робіт спеціальна ліцензія не потрібна, достатньо просто дозволу. Наприклад, послуги в сільському господарстві, рибальстві, виробництві текстилю, одягу, паперу, картону, посередництво в торгівлі та багато іншого.

посередництво в торгівлі

Для ведення бізнесу в цих галузях в місцевий офіс з видачі торгових ліцензій необхідно надати, так звану, Єдину реєстраційну форму і відповідати наступним критеріям:

  1. Повнолітній вік (18 років і більше).
  2. Дієздатність (юридична відповідальність).
  3. Позитивна історія підприємця (відсутність проблем з законом).

Після видачі ліцензії та внесення до торговельного реєстру, компанію необхідно зареєструвати в Комерційному Реєстрі. Робиться це в суді за місцем знаходження юридичної особи або підприємця. Зазвичай процедура займає не більше 5 днів, максимум 7. Вартість - 6000 крон (близько 200 євро). Протягом 15 днів з дати внесення до Комерційного Регістру потрібно зареєструватися в податковій інспекції.

Крім вищевказаних процедур необхідно підібрати унікальну назву для фірми, яку можна перевірити на сайті Міністерства Юстиції Чехії. Також знадобиться нотаріально завірити статут і договір оренди (вартість послуг залежить від величини статутного капіталу), відкрити спеціальний рахунок в банку, а після найму працівників зареєструватися в Управлінні соціального забезпечення та оформити медичну страховку.

Вибір форми власності для компанії в Чехії

Як і в багатьох інших країнах, найбільш популярною формою ведення бізнесу в Чехії є Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Зазвичай використовується для дрібного і середнього бізнесу. Основні характеристики:

  • Мінімальна кількість засновників - 1.
  • Допустима кількість акціонерів - обмежень немає.
  • Мінімальний статутний капітал - 1 крона.
  • Максимально можливий пакет акцій - обмежень немає.
  • Хто може бути засновником ТОВ - фізична або юридична особа, громадянин Чехії або іноземець.

іноземець

Друга за популярністю форма власності в Чехії - Акціонерне товариство (АТ). В основному підходить для великих фірм. Основні характеристики:

  • Мінімальна кількість засновників - 1.
  • Допустима кількість акціонерів - обмежень немає.
  • Мінімальний статутний капітал - 2000000 крон або 80000 євро.
  • Максимально можливий пакет акцій - обмежень немає.
  • Відповідальність акціонерів за зобов'язаннями компанії - немає.

Крім цих двох форм власності, в Чехії можна вести бізнес вигляді приватного підприємця, відкрити Громадську організацію торгівлі, Обмежене партнерство і Кооператив.

Податки на бізнес в Чехії

Система оподаткування Чехії наближена до стандартів Євросоюзу і ґрунтується на принципах ринкової економіки. попри деякі складнощі, при грамотному підході можна значно оптимізувати податкові витрати та успішно вести бізнес.

Ставки основних податків в Чехії в 2017 році

  1. Податок на прибуток з юридичних осіб. Основна ставка - 19%. Для інвестиційних і пенсійних фондів може застосовуватися знижена ставка - 5%.
  2. ПДВ. Базова ставка - 21%. Знижена ставка в 15% застосовується в таких випадках:
  • імпорт творів мистецтва та антикваріату;
  • виконання будівельно-монтажних робіт в житлових будинках і квартирах, а також спрямованих на будівництво соціального житла;
  • передача житлових будинків, квартир і будинків для соціального житла.

Крім перерахованих вище податків в Чехії також стягуються: прибутковий податок, податок на нерухоме майно, акцизний збір, транспортний податок, екологічний податок.

Популярні напрямки для бізнесу в Чехії

При виборі сфери бізнесу в Чехії все залежить від фінансових можливостей і досвіду людини. Для новачків краще зайнятися дрібним бізнесом, а з часом, виходячи з результатів поступово розширюватися. Перше, що спадає на думку - це сфера туризму. Чехію відвідує велика кількість любителів подорожей з різних країн.

Варіантів напрямків безліч - кафе, бар, ресторан, готель, продаж сувенірів, прокат велосипедів, сфера послуг і так далі. Найголовніше вдало підібрати місце розташування, де буде забезпечена відвідуваність, інакше робота в збиток гарантована. Також можна звернути увагу на будівництво і нерухомість. Вкладень буде потрібно більше, але в довгостроковій перспективі прибуток буде на порядок вище.

будівництво і нерухомість

Якщо підійти дуже серйозно, то сфера виробництва з використанням високих технологій - це ідеальний варіант. Чехія промислова країна, в значній мірі орієнтована на експорт. Тому при достатніх інвестиціях на розвиток і орієнтації на передові технології, можна заручитися підтримкою місцевої влади й вийти на європейський ринок. У будь-якому випадку є з чого вибрати. Як варіант купити готовий бізнес в Чехії та займатися його подальшим розвитком. Зрозуміло, що в цьому випадку частка ризику та фінансових витрат значно зростає.

Бізнес віза в Чехію

Підприємництво в Чехії - це відмінний варіант для бізнес-імміграції в цю країну. Після реєстрації фірми іноземець автоматично отримує можливість отримати довгострокову візу (D) та вид на проживання в Чехії. Цей тип віз видається іноземцям, які планують перебування на території Чеської Республіки понад 90 днів. Перед подачею заяви до Посольства Чехії необхідно пройти реєстрацію в спеціальній системі Visapoint.

Список документів для отримання бізнес-візи до Чехії в 2017 році

  • Анкета на візу.
  • Оригінал і копія закордонного паспорта (термін дії не старше 10 років).
  • Дві однакові фотографії (3,5 х 4,5 см), на розвороті ім'я та прізвище.
  • Документ про фінансове забезпечення (мінімум 110000 крон).
  • Мета поїздки (копія документа, що підтверджує здійснення підприємницької діяльності).
  • Документ про наявність місця для проживання на території Чехії.
  • Довідка про відсутність судимості.
  • Візовий збір.
  • Медична страховка.

Довгострокова бізнес-віза в Чехію дає право перебувати на території будь-якої з країн шенгенської зони до 90 днів кожні 6 місяців.